Ziua Europei și #pobeda din mințile noastre

11

Pe continentul european, la 9 mai este marcată Ziua Europei. Este unul dintre simbolurile europene care promovează unitatea europenilor. Reconcilierea este un alt simbol al acestei zile. 9 mai este un prilej să ne amintim să fim mai buni, să cinstim memoria istoriei (așa cum a fost ea), să menținem și să promovăm pacea în lume.

O vorbă veche spune că orice pace cât de nedreaptă ar fi ea este întotdeauna mai bună decât cel mai drept război.

Nimeni nu contestă ororile războiului și nici faptul că eroii ar trebui cinstiți. Dar nu sunt de acord să cinstim erorile din istorie care au fost băgate intenționat în manualele de istorie de-a lungul anilor. Cine va fi în stare stare să corecteze aceste erori care și astăzi sunt inscripționate pe monumente, iar în loc de marele război pentru apărarea patriei (1941-1945) să fie scris: cel de-al doilea război mondial (1939-1945)? Despre asta am scris și anul trecut, dar nimic nu s-a schimbat.

Guvernarea, adică PD a votat pentru declararea în R. Moldova a zilei de 9 mai – Ziua Europei, drept sărbătoare oficială în R. Moldova, dar astăzi a oganizat un marș dedicat și Zilei Victoriei.

Președintele Igor Dodon îi sfidează pe cei care l-au votat și prefră să plece la Moscova în această zi să stea în dreapta liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, cel care a îngenunchiat Rusia prin corupție și dictatură.

Iar moldovenii? Se vor europeni, dar strigă #pobeda. Promovează panglici străine, un simbol militar rus, dar merg să se odihnească în Europa și vor să trăiască așa cum este în UE.

Am mai spus, atâta timp cât nu vom opri propaganda rusească, vom striga #pobeda în inima Europei.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

11 comentarii

 1. 1. Ziua europei, e ziua declaratiei Schuman, prima autoritate suprastatala care sa reglementeze carbunele. Moldova nu este membra a uniunii europene, ce serbeaza?

  2. Capitularea a fost pe 7 – 8 mai, razboiul a continuat pana la sfarsitul verii. Romania, moldova a fost de partea carei baricade? E motiv de bucurie?

  E interesant sa vezi partid democrat care e in internationala socialista, cu steag european (nefiind in europa) cu panglica imperialista rusa in piept, sub muzica urss care canta despre victorie asupra germaniei, folosind masini nemtesti, costume nemtesti si platind salarii din bani nemtesti, multi au copii sau case in germania, se odihnesc in germania si arata germania ca model! E interesant sa vezi astea pe privesc.eu unde la un moment dat apar setarile de la camera in rusa, iar operatorul zice ceva maldaveneste. E ciudat sa vezi pe toti foarte fericiti, in mijlocul zilei la o discoteca, iar leaderii incercand sa amestece 3 cuvinte care nu au nici un sens impreuna. Ne declaram neutri si participam la parade militare ruse, si ne punem in piept panglica? Suntem neutri, vrem in EU si sarbatorim oficial victoria asupra cui? Ne plangem de transnistria si suntem cei mai buni prieteni cu agresorul!

  Apropos in vestul europei nu e zi libera, e zi obisnuita toti lucreaza si isi cauta de treaba, lucreaza ca sa va dea voua ceva de mancare, sa nu muriti de foame sa fie pace la voi.

  Toate discursurile si textele daca le ascultati atent, cititi, contin cuvinte si fraze pe care le-am auzit din urss, 1:1, chiar in textul autoarei. Fraze de serviciu, „asa se zice la noi”. Eu cred ca pana cand nu ne lamurim exact ce a fost, ce sarbatorim, de ce, ce s-a intamplat cu bunicii nostri, sa vedem arhive deschise, muzee, filme, sa stim concret ce si unde s-a intamplat, vom continua tot asa. Ce treaba are discoteca cu comemorarea si reconcilierea? Depunem flori la soldati necunoscuti, fiindca nu ne pasa de ei, nici nu vrem sa stim cine au fost, ce au fost, nu vrem sa stim de ce au fost acolo, in ce conditii au luptat, ce planuri aveau.

  Va faceti de ras maldavenilor, sa nu credeti ca investitorii nu vad toate astea si nu isi trag concluziile, cum sa investesti intro tara unde habar nu au ce e cu ei. Sa nu credeti ca toti sunt prosti si inghit asta, sunt 100 de familii care azi si-au facut bagajele!

 2. stranie pozitie aveti, vedeti numai propaganda ruseasca (straina) si de fel nu vedeti alta propaganda, care cu nimic nu e mai buna
  de fapt europenii totusi altfel de tactica au – ei tac! si musamizeaza unele momente din istorie
  – se vorbeste numai despre pactul Molotov-Ribentrop, dar se „uita” despre „cirdasia de la Munich” unde in 1938 europenii civilizati au vindut o tara intreaga
  – tac despre ceia ca URSS 3 ani a luptat cu un continent intreg, toata Europa continentala a fost incadrata in lupta cu armata sovietica. benzina romaneasca ridica avioanele si pornea tancurile fasciste, nu mai vorbim despre factorul uman. sute de divizii romanesti, croate, ungare, italiene, bulgare si altele au luptata cot la cot cu nemtii…
  – romanii mai tac si despre Holocaustul local pe care la declansat Antonescu, tinerii romani nu prea stiu despre „trenurile mortii”, mai mul – pun poze cu aceste trenuri care duceau evreii pe Nistru la moarte pe Facebook cu comentarii – basarabenii deportati in Gulag…
  s.a.m.d. s.a.m.d.

  • Stranie pozitie mai ai Mio, care reiese din nestiinta.
   1. Dupa „cirdasia de la Munich” din 1938 cum zici tu – nici Franta nici Anglia nu au ocupat teritorii straine.
   2. Razboiul al 2-lea Mondial incepe pe 1 sept. 1939 imediat dupa ce URSS ratifica cu o zi inainte pe 31 august 1939 Pactul de la Moscova Ribbentrop-Molotov semnat la 23 august 1939.
   3. La 17 sept 1939 URSS ocupa Polonia de Est.
   4. Intre 1939 si 1941 URSS ocupa un in Europa de Est un teritoriu de 492,6 mii km2 cu o populatie de 23 milioane de locuitori. Ca referinta – teritoriul Frantei e de 550 mii km2.
   5. Romania nu intra in razboi, daca URSS (citeste Rusia ca succesoare) nu anexa Basarabia (44.422 km²) si Nordul Bucovinei (6.262 km²) la 28 iunie 1940. Prin acest furt de teritoriu si populatie, URSS a impus Romania in mainele lui Hitler care era la acea vreme unica forta reala care a dat garantii ca va intoarce teritoriile furate daca intra in razboi.
   6. Antonescu a fost unica persoana reala care s-a ridicat impotriva tragediei si catastrofei produse contra Romaniei prin anexari si furturi de treritorii si populatii din vara anului 1940 de catre URSS, Ungaria si Bulgaria. Tu se vede ca daca erai in locul lui Antonescu, apoi se pare ca-i dadeai lui Stalin si restul Romaniei?

   • Sa-i mai aducem aminte de agresiunea urss in Finlanda 30 noiembrie 1939? A mai fost si unul in est, daca nu ii este suficient.

    Apropos daca rusia e asa de buna, de ce a copiat anexarea sudetilor in crimea? A sperat sa creeze Munich 2 , dar de data aceasta nu s-a primit. Daca ne uitam dupa scenariu e identic, pana si discursul lui putin e copiat dupa acela a lui hitler. Mie mi se pare ca ei lucreaza dupa manualele lui hitler, poate au fost scrise tot de ei?

  • Europenii nu musamalizeaza. Filme documentare (nu artistice de propaganda) merg aproape in fiecare zi pe canalele tv. Exista o gramada de muzee, sunt scrise o gramada de carti, exista o gramada de canale pe youtube, exista o gramada de monumente, se fac si reconstituiri de lupta. Se comemoreaza toate luptele la nivel local, adevarul e ca nu se serbeaza, dar se comemoreaza. Arhivele au fost deschise, si pana in ziua de azi se cerceteaza soarta fiecarui om cu putinta. La rusi vedem mai mult fantezii, filme de propaganda, exista si forumuri, carti, cercetari pe internet, dar lumea din moldova nu le cunoaste.

   Cardasia de la Munich zici? Dar cine a aprovizionat armata germana pana in 1941? Cine a antrenat militari pentru nemti? Cine le-a dat metal, combustibil? Stii de ce? Fiindca daca te uiti atent partidul lui hitler si stalin sunt din aceasi familie, citeste denumirea partidului din germania si denumirea partidulului care a facut revolutiile in 1917. El a fost redenumit in comunist mult mai tarziu.

   Nu toata armata continentala a fost incadrata in lupta cu uniunea sovietica, vezi ca ei au avut si frontul din vest, si din sud, vezi ce resurse a trebuit sa le mentina, vezi ca au avut lupte in atlantic si marile nordului, au avut nevoie de o gramada de otel, combustibil, specialisti pentru aceasta, care ar fi putut fi pe frontul de est. Ai sa observi ca resurse colosale au lipsit pe frontul de est de fapt. Si daca insisti ca rusii au tinut piept singuri 3 ani de zile, eu o sa-ti amintesc ca au tinut piept mancand conserve americane, si avand aproape toata tehnica: camioane, vagoane, trenuri, avioane, masini, arme, pana si nasturi americane si engleze! Fara ajutorul american nu faceau nimic, absolut nimic. Sa-ti mai spun ca japonia a fost ocupata cu america? Cum crezi daca nu era ocupata cu america incotro s-ar fi indreptat?

   Mie intotdeauna mi s-a parut foarte interesant faptul, ca Antonescu a fost asa de rau cu evreii. Crescut in familie unde un membru era evreu, casatorit prima data cu o evreica cu care are copii. Avand amanta evreica, nu imi dau seama ce a fost in capul lui, probabil trebuie sa studiez mai mult. Stiu ca a anulat marcarea evreilor cu steaua orange. Stiu ca o foarte multi evrei au fugit prin romania in israel sau sua, nu ar fi putut sa o faca daca era Antonescu al dracului. Si totusi a facut ce a facut. Romania insa si-a recunoscut pacatele, a si platit material, si va plati in continuare. Pot sa spun in plus ca erau diferiti evrei in romania, nu e asa de simplu cum pare la prima vedere. De acea trebuie studiat si discutat aceste lucruri, fiindca s-au intamplat lucruri care nu trebuie sa se repete, daca ne consideram oameni cu descernamant, civilizati.

   Daca vrem sa educam pe tinerii care pun comentarii prostesti pe facebook, de ce nu deschidem arhivele din moldova si urss? De ce nu facem muzee in moldova, sa faca deosebirea dintre vagon rusesc si romanesc, sa stim in ce vagoane au fost facute deportarile. De ce nu facem filme documentare si artistice? Impartiale, bazate pe fapte.

   Dar au fost rusii mai buni? In timpul razboiului au jefuit, distrus si violat tot la rand, pe unde au trecut ei a fost numai nenorocire. Nu si-au crutat nici proprii cetateni, vezi cum se retrageau. Imediat dupa razboi au curatat terenul prin executari, foamete si deportari, au omorat toate natiile inclusiv evrei. Dupa, pana in anii ’90 nu au lasat oamenii sa traiasca, i-au tinut captivi in saracie. Nici acuma nu ii lasa.

   Daca tarile europene au invatat o lectie, si au creat state multinationale cu drepturi ale omului, cu frontiere deschise si economie dezvoltata, fostele tari urss traiesc in continuare in paradigma razboilui, cuceririi reciproce, relatiilor sclavagiste, trofeilor, paradelor, propagandei, minciunii, superioritatii unora fata de altii, nerespectarii drepturilor omului, nerespectarii legilor proprii, nerespectarii proprietatii private.

   Pozitia noastra pana la urma care este? Eu de exemplu nu ma vad nici cu nemtii nici cu rusii, noi am fost la mijloc. 9 mai trebuie anulata, nu exista nici asa sarbatoare ca ziua europei. Trebui sa devina o zi obisnuita. In schimb trebuie sa facem cunoscut lumei intregi prin ce am trecut, cate victime au fost nu numai in timpul razboiului dar si dupa, sa stie toata lumea ce inseamna hitler, comunism si totalitarism.

  • 1 din Romania on

   Romania si romanii au platit pentru greselile din al doilea razboi mondial, cu o buna parte din teritoriu si cu despagubiri de razboi. Antonescu a fost executat, iar intamplarile care nu fac cinste Romaniei sunt prezentate in cartile de istorie si fac obiectul discutiilor din societatea romaneasca. Cantitatea de petrolul luata de Rusia ca despagubire de razboi timp de 20 are o valoare colosala, inestimabila, la fel si in cazul granelor si a altor produse. Tezaurul Romaniei nu a mai revenit in tara de la rusi. Obiecte de patrimoniu au fost furate de „eliberatori”, nu mai vorbim de violurile si crimele acestora. Fabrici intregi au fost demontate din Romania si duse in URSS. Si, peste toate acestea, Rusia ne-a impus comunismul. Rusii au ocupat jumatate din Europa, au adus teroare, saracie, vorbe goale si inca nu au platit pentru faptele lor bestiale. Ceea ce rusii socotesc eliberare noi socotim ocupare.

  • Apropos, mergi la Varsovia, vezi ce a ramas din oras dupa nemti si rusi. Si sa ne explici noua, de ce cand exterminau nemtii casa cu casa si atacau pe acei rasculati in cetate, rusii stateau frumos peste rau si nu faceau nimic. Asteptau sa-i extermine nemtii bine, desi au promis ajutor din prima zi si dupa sa intre.

 3. …conducatorii maldavani, viitori cirmaci ai republikii cintind Katiusa la Kisinev in cinstea mankurtilor. Astia-s aia cu capetele de yak cretinoid turmentat imbatat cu votka (cu ochi vraiste in steagurile lor) 🙂
  Gheroii populatiei taiganeze de pe Bic, in muscala ca prezidentul lor ajuns sef de colhoz maldavan (RM)

  http://adevarul.ro/moldova/actualitate/cantecul-soldatilor-armatei-rosii-katiusa-interpretat-socialistii-igor-dodon-chisinau-foto-video-1_5911b9a55ab6550cb8ef8278/index.html

 4. basarabenii vor sa traiasca langa Ivan. Acolo se simt ei in largul lor. Limpezirea apelor este imperativ necesara, prin urmare sa asteptam rezultatele alegerilor din 2018. Surprize nu vor fi, dar ce va conta cel mai mult pentru romanii de la vest de Prut , schimbarea mentalitatilor interne referitor la basarabeni, coarnele puse de ei politicienilor damboviteni vor deveni vizibile si rusinoase.Ajutoare au venit pana acum doar dintr-o directie , de la vest spre est! Astept cu nerabdare sprijinul basarabenilor pentru romanii nevoiasi din Romania! desigur, la pastele cailor. sa auzim numai de bine!

  • Nu cred ca se vor schimba mentalitati pana in 2018. Nu e un lucru care se schimba peste noapte, iar eu nu vad sa lucreze careva din greu pentru a schimba aceasta mentalitate. Eu vad doar forte care asteapta frumos sa se schimbe puterea, nefacand mare lucru, si gafand. Daca vom avea noroc vor veni ele si vor avea o ritorica mai buna, iar administratia va migra la ei, astia migreaza la acel care are puterea, de unde picura bani.

Lasă un răspuns