Paradoxul „9 mai”

12

Din 2009, de când la putere a venit așa-zisa guvernare pro-europeană, niciun președinte de țară, prim-ministru sau președinte de Parlament nu a avut curajul să ia o decizie ca Ziua Europei să fie marcată pe 9 mai, așa cum se întâmplă în marea familie europeană. Ar fi fost un gest de mare curaj, dar și o determinare clară unde vrem să ajungem.

Dar, (pseudo)politicienii de orientare europeană au preferat să își asigure voturi în continuare și să nu producă această revoluție în societate. Au preferat să se pună bine mai departe cu Moscova, decât cu Bruxelles-ul și să lase cetățenii acestui teritoriu să orbecăiască între trecut și viitor, deopotrivă neclare.

Și bunelul meu a fost la război și a venit de acolo fără un picior. Eram destul de mică când a decedat. Regret că timpul l-a luat atât de repede încât nu am avut posibilitatea să îl întreb pentru cine a luptat în război. Probabil, îmi spunea că a mers să apere patria. Dar care patrie? Cea inventată de ruși pentru ruși?

Oricum, le sunt recunoscătoare tuturor participanților la război pentru că astăzi să trăim în pace. (deja calitatea acestei păci este subiect aparte)

Știu că îmi vor sări în cap mulți dintre cei care mă cred rusofobă și mai nu știu cum (s-au remarcat în special când am scris despre limba rusă din biserici). Vreau să le spun pe această cale că nu sunt rusofobă și respect popoarele lumii, dar la fel de mult îmi respect istoria, neamul și străbunii. Dacă unii se simt comod că trăiesc într-un stat inventat, nu au decât să o facă. Eu voi semnala despre problemele care sunt în acest stat ori de câte ori voi considera necesar.

9 mai1

Iată acest caz de exemplu – de ce pe acest monument nu sunt corectații anii celui de-al doilea război mondial? Din câte îmi amintesc, războiul a început în 1939.

Și încă un detaliu: de ce tehnica militară americană nu a defilat pe 9 mai? Cui nu i-a ajuns suficient curaj?

Pentru că suntem uneori prea răbdători și prea naivi, vorbim cu jumătate de voce, nu cumva să supărăm pe cineva. Multă vreme veterani ai Armatei sovietice nu au vorbit cu cei ai Armatei române. Se organizau evenimente separat pentru cele două tabere. Așa că ziua reconcilierii pe care europenii o marchează pe 9 mai încă nu a venit și în R. Moldova. Va mai trece ceva timp până vom conștientiza importanța acestei zile.

Până atunci însă despre Ziua Europei se vorbește în altă zi, cu excepția celei de 9 mai. Iată de ce și în acest an Ziua Europei va fi marcată pe 14 mai, în Gradina Publică Ștefan cel Mare unde va fi organizat Orășelul European. Invitația vine de la Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

http://unimedia.info/stiri/video-ambasadorul-ue-in-moldova-invita-cetatenii-in-oraselul-european–tapiola-vorbeste-in-romana-114317.html

După ce au sărbătorit marea victorie pentru apărarea patriei și au purtat panglici de colorado în piept, unii vor veni și pe 14 mai în centrul Chișinăului să își prindă la piept însemnele drapelului european.

Iată cu așa dualitate trăm.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

12 comentarii

 1. In mare parte aveti perfecta dreptate si chiar va sustin, dar nu trebuie sa uitam de numarul cetatenilor care sarbatoresc 9 mai (Ziua Victoriei). Noi suntem in drept sa alegem ce sa sarbatorim, dar totodata trebuie sa acceptam si sa respectam alegerea altora, chiar daca nu e corecta. Republica Moldova trebuie sa faca parte din familia europeana, dar acest fapt va dura.

 2. spiritul unui carlig de rufe on

  Elena, nu numai ca esti frumoasa dar esti si desteapta, BRAVO. Articolele tale sunt excelente, de fapt, prezinti adevaruri netrunchiate, iti expui ganduri curate, ai stil/clasa si nu otravesti textul…,asta se cheama profesionalim dragi cititori,DA, e placut pt. un cititor sa citeasca articole de inalta calitate. Oameni ca Elena sunt f. apreciati in Romania, oricand iti gasesti de lucru in RO la orice televiziune, sigur, in RM esti cu mult mai utila, prietenii stiu DE CE !. Apropo, emisiunile tale de „Alb si Negru”, super tare.

 3. dumitru j on

  La data de 9 mai politicienii nostri sarbatoresc si ziua victoriei si ziua europei. Si cred ca e foarte corect atita timp cit ecourile acelui groaznic razboi mai rasuna si acum printre veteranii nostri. Nu ar fi frumos daca le-am intoarce spatele celor ce au luptat in acest razboi si cred in semnificatia acestei zile

 4. Haideti sa ne lamurim in acest haos creat intentionat.

  1. In europa nu se sarbatoreste ziua victoriei asupra germaniei decat in unele tari, si destul de slab. Nici nu merge vorba de al 2lea razboi mondial aici, e vorba de capitularea Germaniei. Si nu e zi libera. Capitularea germaniei a fost pe 7 mai, si semnata inca odata pe 8 mai. Putem considera 8 mai fiindca pe data de 7 au semnat ca pe 8 mai va fi incetarea focului (de si s-a impuscat inca mult timp, nu poti opri totul asa simplu). De ce nu se serbeaza cred ca e clar, Germania nu a fost singura daca ne uitam pe harta. Iar pentru unii, o ocupatie s-a schimbat cu alta. De ce nu se sarbatoreste capitularea Italiei? Razboiul a continuat practic pana in septembrie, doar avem o viziune globala, nu? Daca avem viziune locala, sarbatorim pe 23 august cand a fost „eliberata” moldova.

  2. Ziua europei de pe 9 mai are la origine cu totul alt eveniment, este vorba de constituirea practic a Uniunii Europene. Ce legatura are moldova cu uniunea europeana? Deocamdata in fapte nu prea mare, nici nu exista avion Bruxelles-Chisinau. Moldova doar a semnat un tratat de asociere cu mare greu dar nu il implementeaza, nici nu e candidat la membru, si nici nu isi propune sa devina pe termen scurt sau mediu. Despre ce vorbim? Nu este o zi a reconcilierii, asta e inventie din spatiu sovietic, in europa aceasta zi marcheaza fondarea institutiilor birocratice europene http://europa.eu/about-eu/basic-information/symbols/europe-day/index_en.htm . In Chisinau ea se serbeaza pe 14, cum ar putea fi serbata si ziua americii, pur si simplu ambasadorul UE ii invita pe toti la un ceai, si nu vrea sa intre in conflict cu sarbatorile deja existente in moldova.

  3. Eu nu vad motive de sarbatoare. A fost un macel, o demonstratie ca omul poate fi foarte rau. Toti care au participat au alimentat o masina de ucis oameni case, familii, destine. Nu e motiv de lauda, mandrie si de pomenire de bine. E un motiv excelent insa sa invatam din greselile lor, si sa fim mai buni, sa nu se mai repete. Dar acest lucru nu se poate face intro zi, in moldova inca nu s-au lamurit ce si cand a fost, cine a participat, ce motive a avut, cum a participat. Nu sunt deschise arhivele. Deocamdata moldova intelege ca ceva nu e ajunge, dar nu stie ce, si continue din inertie sa mearga pe legenda sovietica. Nu am vazut debate in moldova pe aceasta tema intre istorici de 9 mai, marturii? Nimic, frigarui.

  4. Nu vad legatura dintre defilare si tehnica militara. Ei au venit sa se antreneze, e tehnica de geniu. De ce trebuie sa se defileze cu tehnica militara, ca sa arati muschii? Moldova ce este un imperiu care vrea sa-si sperie vecinii?

  In primul rand ar trebui sa existe o informare corecta, deocamdata se continue cu un amestec dintre legenda urss si nu stiu ce. Nici in colo nici incoace, fiindca nu cunoastem, dar nici nu prea studiem, si nu avem chef sa studiem. Vrem cumva …, iar il citez pe Timofti. Dar poate toarna cumva si unu si altul, pacat ca aceste sarbatori cam coincid, si nu poti fi pe placul nici unuia nici altuia, dar un paharut ar merge …, nici sa renunti sa sarbatoresti nu poti. Iată cu așa dualitate trăm.

 5. Sunteti foarte echilibrata in articolele si emisiunile dumneavoastra. Cei care ziceti ca va zic una si alta nu-i luati in seama ca sunt probabil frustrati ca nu le sustineti punctul de vedere asa cum vor ei. Deci mergeti mai departe ca aveti multi fani Media si faceti un jurmalism de calitate zic eu.

  Referitor la 9 Mai mai jos ceva informatii bune zic eu in acest articol:
  http://voxreport.unimedia.info/2016/05/10/9-mai-ziua-europei-si-ziua-victoriei-o-problema-a-politicului-moldovenesc/

  In rest ce sa mai zicem. am asistat prin intermediul variatelor imagini si articole si video de prin mai toata media RM la ceva mai mult politic (sovietic) si mai putin legat de eveniment in sine. O gramada de vreo circa (se pare) 30K de buburuze tip Colorado sarbatorind cu steguri sovietice si Jiguli (in loc de comemorand) un macel mondial dintr-o perspectiva mult politizata si de mult apusa (puterea sovietelor). Mai mult cei care i-au ajutat sa nu fie acum gubernie germana si care intradevar au pus capat acestui macel mondial nu au fost nici macar invitati (americanii) desi erau pe acolo prin piata cu tehnica militara sau macar un multumesc sa primeasca de la sovieticii socialisti din piata prezenti cu miile. Se stie bine ca fara ajutorul de ultim moment si continuu mai apoi al USA ceea ce era URSS la vremea respectiva era deja pe cale sa piarda razboiul fiind mult inferioara ca tehnica si resurse germanilor aflati in plina ofensiva.(wiki).(blitzkrieg)

  Acest show tip Homo Sovieticus ca nu pot zice altcumva fara prea multa legatura in fapt cu ziua de 9 Mai dar mai degraba politizat spre de mult apusa Uniune Sovietica si bolsevici a fost inca odata o manifestatie a unicitatii peisajului politic si social al RM. Am auzit ca in multe parti ale CSI show-ul tip bubureze Colorado nu se mai organizeaza ci o comemorare decenta a unui macel mondial

 6. doamna Odarca din Herța/Bucovina on

  A message from USA /May 2016/:
  —————————————————————-
  „Yes, I would like to see Moldavia Re-Unite with Romania – it is very difficult for a very small country to exist, especially today. And I do worry about the threats from Russia – I worry about Ukraine.
  I saw that country rebuilding itself into a strong country with happy people working
  and conditions so improved – and now I feel so sad about Ukraine.
  So, Moldavia by itself could be too weak but with Romania it would be stronger.
  The world is not a happy place right now – but I think it will improve”.
  /Lady Ann from East-Coast/

 7. doamna Odarca din Herța/Bucovina on

  ASASINATE LA COMANDĂ-
  ———————————————————————.
  – Gheorghe Palade, /n.1950 s.Puhoi/Anenii-Noi-4 mai, 2016/,
  la 65 de ani atac de cord SUBIT la COMANDA teroriștilor ocupanți,
  doctor în istorie la Universitatea din Chișinău, mare Patriot și Unionist în cadrul Consiliului Re-Unirii
  și unul din conducătorii Forumului Democrat al Românilor din R.Moldova.
  Unul din membrii Comisiei pentru studierea dictaturii comuniste din RM.
  – În 1995 a fost printre primii profesori care au condus revolta studenţilor împotriva încercărilor
  de e reveni la limba moldovenească şi la istoria Moldovei. Datorită insistenţei şi activităţii lui, astăzi suntem în şcoli,
  în învăţământ cu istoria românilor şi limba română. A fost un luptător împotriva falsurilor în istorie.
  – Permanent a stat pe baricade, permanent a luptat pentru adevărul istoric.
  A fost printre acei care a stabilit relaţii de colaborare cu colegii din România
  şi împreună au editat primele manuale de istoria românilor, care astăzi sunt în sistemul de învăţământ.

 8. Hai să nu uităm că Moldova a fost o colonie timp de 200 de ani, cu o mică intrerupere.
  Apoi a avut nivelul de scolarizare cel mai jos dintre toate(de aici şi naţionalismul mai scăzut, patriotismul mai scăzut, ca medie), iar Statul Român a ales calea sigură în 40, ceea ce a dus la dezertarea multor soldaţi de peste Prut. Deci, oarecum, este de înţeles şi nu de blamat ponderea mai mare a ‘celora care sărbătoresc această zi; minorităţile au fost credincioase URSS-ului, românii nu au luptat în mare parte pentru Regat.

  Apoi vorbim şi de propaganda de după, unde Moldovenii sunt un popor slav, romanizat „parţial” din greşeală, care-şi poartă cu fălnicie cătuşele „independenţei”(Acuma nu trebuie să dăm în boala dacismului sau a continuităţii, ca răspuns. Moldova este un teritoriu cucerit şi asimilat de români, nu ar trebui din laşitate să ne ascundem de istorie, mai ales că aici este destul de surprinzătoare şi frumoasă), iar românii sunt un popor inferior, agresiv, fascist, de ţigani, de boieri, care a subjugat, secole la rând, mândru popor moldovean.
  (Site-urile naziste care promovează aşa ceva, există şi acum în Moldova, şi asta spune multe despre sistemul juridic de la voi. Din păcate, mai avem şi noi nazism sau şovinism în online, iar organele dorm, problema la voi este că-i unul foarte agresiv, influenţat de cel din Rusia, care execută anual străini, homosexuali, opozanţi ai regimului „luminat” etc.)

  Legat de fascism, într-un fel au dreptate, fiindcă nu trebuie să răspunzi cu aceeaşi monedă, iar Armata Română a răspuns din plin. Mai a fost şi antisemitismul provocat, ironic, de problemele din Moldova, în mare parte, de după 40 şi dinainte de 40, dar pentru majoritatea populaţie eliberare a fost în 41.
  Deci ar trebui sărbătorită pacea, ziua când s-a oprit războiul, nu nu ştiu ce victorii, fiindcă pentru noi a fost o înfrângere grea, o tragedie, iar nici victoriile noastre nu au fost lipsite de părţi întunecate.

  De asta ar trebui serbată pacea prin comemorarea celora care au luptat, interzicerea legării ei de organizaţii din Rusia, de sărbătorirea de neam prost din Piaţa Roşie. Şi cel mai frumos ar fi distrugerea monumentelor cu tentă politică, doar morminte frumos întreţinute, indiferent de partea combatantă. Nu în ultimul rând sărbătorea organizată de stat, cu discursuri, prin prezentarea ororilor din timpul războiului şi de după, inclusiv cele facute de România, nu glorificarea războiului, prezentarea valorilor europene modernte în contrast cu epoca jingoistă.

 9. La asa sarbatorita ziua a victoriei sovietice s-a mentionat cum de fapt s-a si luptat la vremea respectiva de catre sovietici in multe situatii ?…mai jos un video clip de pe Youtube dintr-un film extraordinary referitor la macelul WW2 in special in Est. (Enemy at the Gates – Soviet Attack).
  Ma intreb daca participantii la acel mars cunosc secretele asa ziselor victorii sovietice de pe front si daca asta ar mai fi un prilej de sarbatoare bolsevica sau mai degraba de comemorare si memorie trista a crimelor sovietice impotriva propriilor trupe deasemenea (recumoscute si de veterani in timp)

  https://www.youtube.com/watch?v=i8IAuli2PDU

 10. Pingback: Ziua Europei și #pobeda din mințile noastre – Elena Robu

Lasă un răspuns