Zborul frânt al lui Rogozin

11

Un zbor frânt, încurcat, deviat și fără a ajunge la destinație. De asta a avut parte astăzi vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care și-a dorit din răsputeri să ajungă mâine la Tighina, la aniversarea celor „25 de ani de la menținerea păcii pe Nistru”. (Am pus între ghilimele această aniversare, pentru că în condițiile în care în regiunea transnistreană nu sunt respectate cele mai elementare drepturi ale omului, despre ce fel de menținere a păcii vorbim? Despre militarii care stau cu kalașnikov și păzesc pacea pe Nistru?)

Personal cred că dacă nu ar fi intervenit România în toată această situație încurcată din jurul lui Rogozin, autoritățile de la Chișinău nu ar fi avut curajul să pună piciorul în prag și să îi interzică demnitarului rus aflarea sa pe teritoriul R. Moldova. Și aici, a intrat în scenă România, care a câta oară salvează onoarea și demnitatea guvernanților de la Chișinău în raport cu Rusia. Dacă nu ar fi intervenit România, Rogozin ar fi ajuns mâine la Tighina și ar fi decorat militarii ruși care ”mențin pacea pe Nistru”.

Să amintim că în mai 2014, Dmitri Rogozin a fost inclus pe lista cu sanctiuni vizand oficialii ruși impuse de UE ca retaliere la anexarea Crimeii de către Moscova.

Dar, mai trebuie să precizăm aici că, în decembrie 2016, Rogozin a tranzitat prin aer România, in ciuda interdicției UE. „Pe drum catre Chisinau, am zburat peste Ucraina, via Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania. Pana la urma, nu orice aeronava ajunge la mijlocul Niprului”, scria atunci Rogozin pe Twitter. (sursa: ziare.com)

Și tot atunci, Romatsa, regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, a dirijat o aeronavă Aeroflot, care a traversat România de la est la vest, dar nu avea informații referitoare la prezența lui Rogozin la bord. (sursa: ziare.com)

Ghinionul demnitarului rus atunci a fost că pe aeroportul din Chișinău aeronava la bordul căreia se afla nu a putut ateriza din cauza ceții dense. Acesta urma să participe la ceremonia de învestitură a lui Igor Dodon în funcția de șef al statului.

Ce s-a schimbat din decembrie 2016 până în iulie 2017 în atitudinea României față de Rogozin nu știu, dar cred că și atunci ar fi trebuit să procedeze la fel și să respecte interdicțiile UE pentru Rogozin.

În același timp, apare întrebarea de ce Ungaria, Polonia și Slovacia au permis acestei aeronave să survoleze spațiul lor aerian? De ce aceste țări membre ale UE nu respectă sancțiunile, interdicțiile UE impuse Federației Ruse? Este încă un argument că Ungaria și Polonia devin din ce în ce mai apropiate față de Rusia. Deocamdată, îmi este neclară poziția Slovaciei.

Președintele Igor Dodon spunea într-un briefing ținut azi că prin aceste interdicții au avut de suferit pasagerii aeronavei, inclusiv copii care veneau de la Moscova la Chișinău. Dar ceea ce nu spune șeful statului este că prezența lui Rogozin la bordul aeronavei a pus în pericol securitatea cetățenilor moldoveni aflați în avion. A vrut să se acopere de prezența copiilor ca să ajungă la Chișinău. Josnic și ridicol.

Întrevăd două explicații de ce România a interzis astăzi survolarea spațiului aerian pentru Rogozin. Prima ar fi că România își securizează spațiul aerian prin prisma respectării sacțiunilor impuse de UE Rusiei, a exercițiilor militare NATO care au loc anul acesta sau a intenției de a procura avioane F16 suplimentare. A doua explicație ar fi că guvernarea de la Chișinău (PD) a apelat la prietenii săi de la București care se află la guvernare (PSD) pentru a arăta cine în R. Moldova e cel mai tare. Poate fi și un scenariu coordonat inclusiv cu Moscova pentru a crea impresia unei discrepanțe între PD și Igor Dodon, cum că ar fi pe baricade diferite, așa-zișii pro-europeni contra pro-rușilor.

Astăzi România primește o bilă albă pentru comportamentul său în acest episod, iar guvernarea de la Chișinău o bilă neagră pentru că nu a dat dovadă de demnitate și onoare să îl declare persona non grata pe Rogozin.

Informația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

11 comentarii

 1. Vlad Negru on

  Mare „gore” pe capul nostru…
  Fratilor, fiti de acord, noi ne-am „obisnuit” deja cu dOMNUL rOGOZIN si la bine, si la greu.
  Cum au indraznit romanii sa ne lipseasca de prezenta „excelentei sale” in o asa zi „semnificativa” pentru noi…?
  Si el, javra din kremlin, afirma, ca uite, o careva Romanie a pus in pericol pasagerii cursei aeriene. Si mai are si atati sustinatori in acest sens. Cert e, ca si el, si sustinatorii lui, si prostii care sunt si multi, sunt lipsiti de facultatea de a avea ratiune in creieri… In pericol a pus pasagerii „excelenta persoanei sale”, care, se vede ca s-a inspirat de la militantii statului islamic (zapresceonnii v rossiiskoi federatii). Doar islamistii folosesc civilii ca scut in activitatile lor banditesti. Javra aceasta pocita da vina pe Romania in loc sa stea cu pliscul inchis.
  Mai rogoz, rateul tau de azi l-a afectat grav pe presedintele tuturor moldovanilor. E „mallade”, l-a lovit pîntecăria. Maine nu mai merge la kRASNOSELSKI, la hram…

 2. Poate puterea politica in RM va initia acum in semn de respect la RO in Parlamentul RM modificarea articolului #13 cu limba de stat ca limba romana. Ceea ce a facut RO cred este mult mai mult ca Ungaria sau Polonia sau Slovacia care au inchis ochii pur si simplu si s-au facut ca nu vad nimic (ca Rogozin este la bord de exemplu) ceea ce trebuia sa faca si RO in fapt ca sa nu se puna aiurea cu rusii si gratuit pe problemele maldavanilor statalisti pro-vest (PD). Asta-i un gest gratuit si ne-necesar cred al RO care daca cei din Parlamanet au bun simt (ceea ce ma indoiesc) ar trebui apreciat ca atare si aceasta chestie cu limba de stat romana cred ar fi cred o reparatie ok tinind cont ca rusii au reactionat asa efervescent (in stilul lor) la cest eveniment cu Rogozin. Repet: RO nu era necesar sa faca ceea ce a facut cum nici Polonia, Slovacia sau Ungaria nu au facut in fapt dar a facut-o prieteneste si mai ales gratuit. Au majoritatea parlamentara in Parlamentul RM cei din guvernare deci por trece relativ usor chestia cu limba ceea ce este si firesc si normal cred eu. (Rogozin nu este o problema a RO ci a RM nici macar a toata RM daca ne gindim la Dodon de exemplu care chiar vroia sa decoreze toata sleahta terorista de la Transnistria)

 3. Vasile Iuga on

  Discutaţi multe chestii, dar nu ce-i important. Asta îmi sună a incitare la război civil .
  „Vreau să vin cu un mesaj către cetățenii care m-au sunat. Vă rog fiți de-a gata. Poliția, serviciul pază nu o să ne apere, azi a demonstrat acest lucru. Fiți de-a gata. Atunci când o să vă spun, să fiți la Chișinău, toți. Dar eu simt că lucrul acesta se apropie. Se apropie momentul când noi o să trebuiască să îi punem la punct pe fiecare. Altfel ei nu înțeleg. Altfel ei își aduc românașii, unioniștii ca să ne facă nouă probleme aici. Eu nu am nimic împotriva românilor”
  Acum nu ştiu, dar eu nu aş părea aşa relaxat în locul vostru şi m-aş pregăti.
  În ce stare este armata, poliţia, justiţia, câţi agenţi FSB aveţi, câte mişcări paramilitare genul ”voievodul”?
  Voi discuţaţi de alegeri, Rogozin, însă voi aţi votat duşmanul acolo. Mai bine discutaţi de chestii concrete, nu mai dormiţi pe voi.
  România a refuzat zborul lui Rogozin fiindcă este în NATO, însă puţin contează din ce moment la voi era bine primit!
  Mai bine vă întrebaţi de ce votaţi ruşii şi ucrainienii rusofili, de Dodon se simte ca în colonie lui Putin şi ameninţă că o să vă pună la punct pe fiecare!
  Voi nu sunteţi normali sau sunteţi obişnuiţi cu bătaia de o asemenea declaraţie nu atrage atenţia?
  Păi unde-i societatea, presa?

  • Urmaresc si eu din cand in cand ce vorbeste si cumva graieste Dodon si cateodata chiar ce scrie pe canalele de Stiri. Eu nu stiu daca acest individ este agramat intentionat sau asa este el pur si simplu (am auzit totusi ca mama lui este profesoara de limba romana deci ar fi ceva asteptari de mai bine ma gandesc). Nu ma refer numai la vocabularul lui aiurea cioblit si stirbit ci chiar la constructia propozitiei lingvistice ca atare care pare mai mult cu una de la Yoda (jedi master) 🙂 de la Stars War. Yoda era personajul caraghios si carismatic din acest film care intorcea constructia frazei in vorbire (engleza) intr-un mod foarte comic si dadea un sens ciudata tip robot la toata comunicatia din propozitie) 🙂 . Chiar seamana fizic un pic cu Yoda daca ma uit un pic mai bine la el (mic, chelos si burtos) numai ca Dodon este rosu (de la votka si grasime) iar Yoda era verde la ten 🙂

 4. „Zborul frant” a fost „prevazut”. el facea parte din scenariu. „Zborul frant” a fost confirmat, ad-hotz, de declaratiile decrepite ale slugosilor FR, Candu si Filip. Este adevarat, pentru ca e imposibil altfel, Rogozin, Plahatniuk si Dodonul sau, se potrivesc ca ouale in omleta. Iat ouale astea au fost eclosate de Hydra bicefala din Kremlin. Sa mai spuna ca cineva, dupa aceasta Odisee „ametitoare”a lui Rogozin, ca RM nu este o tara-cobai, un teatru al absurdului, in care Plahatniuk si Dodon, doi mostenitori ai comunismului salbatic, doi valeti ai Kremlinului, doi romanofobi eurofobi fac jocul Ivanilor. In fine, bravo Bucuresti.

 5. Fulger-Crai on

  Adevărul nostru –
  ———————————–
  Vrem Re-Unirea cu Patria-mamă România Mare Europeană
  în baza Actului Re-Unirii pt. TOTDEAUNA din 27 Martie 1918
  semnat de Sfatl Țării de la Chișinău !

 6. Domnilor,
  NU mai acuzati de toate relele pe TAVARICI Rogozin . Plangeti mortii din razboiul depe Nistru si plangeti – l si pe Rogozin ::::: „” Saracul, si-a pierdut capul, Dzeu sa-l ierte. ”
  Tavarici Dodon are toata responsabilitatea in esecul vizitei la Chisinau a lui Rogpzin. Cand inviti pe cineva de acest rang te asiguri ca poate veni fara probleme majore. Dodon trebuia sa consulte UE si in particular ROmania, Hungary, Polonia daca ei asigura trecerea avionului. Invitatia lui Dodon pare o capacana pebtru a-si bate joc de Rogozin si de rusi in mod inevitabil.

  Dodon trebue sa-si ceara fara intarziere scuze Publice fata de Dl Putin si fata de Rogozin caci este respoNsabil de neglijenta impardonable pentru acest grav AFRONT;
  Adica inviti pe cineva stiind ca poarta este inchisa cu 2 lacate si razi in barba :::::: „” Lasa-L sa se bata cu romanii ca eu sa castig alegerile. HA, HA, HA !!!!!!!!!! „”.

Lasă un răspuns