Vocile puternice care încă ne mai susțin la nivel de UE

5

Guvernările declarate pro-europene care au urmat după 2009 au dezamăgit profund nu doar pe interior, dar și pe exterior. Dacă pașii mici spre integrarea europeană de după 2009-2010 ar fi fost mai importanți decât rânza moldovenească, banii și puterea pentru un singur om, atunci astăzi am fi avut o cu totul altă abordare la nivel de UE. În afara de regimul liberalizat de vize oferit cu generozitate de către UE și semnarea Acordului de Asociere, nu am avansat practic deloc.

Sunt din ce în ce mai puține voci în Parlamentul European, la nivel de Comisie Europeană care să apere și să promoveze interesele R. Moldova. La o adică, ce interese mai poți promova? Cele de clan, de corupție, de subjugare a instituțiilor statului?!

Dar una dintre vocile puternice din grupul parlamentar PPE din Parlamentul European care pledează pentru cauza R. Moldova și pentru prioritizarea vecinătății estice este europarlamentarul român, Siegfried Mureșan. În condițiile în care speranțele pentru o democratizare și europenizare veritabilă a R. Moldova sunt din ce în ce mai mici, este firesc să mulțumim europarlamentarului Siegfried Mureșan pentru preocuparea și dedicația pe care o are pentru țara noastră.

Mai sunt alte câteva voci preocupate de situația din R. Moldova cum ar fi europarlamentarii Monica Macovei, Cristian Preda, Andi Cristea, care își exprimă anumite îngrijorări de la tribuna PE sau în interviurile pe care le oferă în presă.

De exemplu, în cadrul comisiei de prezentare a proiectului bugetului UE pentru 2018, comisarul european pentru buget, Gunther Oetinger nici măcar nu a pomenit despre R. Moldova, în contextul creșterii suportului financiar pentru țările din vecinătatea estică. A vorbit în schimb despre taberele de refugați din Turcia care trebuie susținute.

Totuși ce a reușit să facă pentru țara noastră în negocierile pentru bugetul UE de anul viitor deputatul român, Siefried Mureșan, de altfel primul român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE. În primul rând s-a reușit o creștere de 46 de milioane de euro a alocărilor pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova și pentru prima dată Vecinătatea estică devine o prioritate pentru UE.

Mai multe detalii despre proiectul de buget al UE pentru 2018 aveți aici.

Eforturile de susținere care vin din partea UE sunt pe față. R. Moldova este cel mai mare beneficiar pe cap de locuitor al fondurilor europene dintre țările din afara granițelor UE. Este însă inadmisibil ca în interiorul țării aceste eforturi să fie ignorate în totalitate, iar parcursul european să fie discreditat la maxim. Aici este marea problemă. UE ne oferă, dar guvernarea înțelege în felul ei cum să facă reformele și să îi ducă de nas pe partenerii de dezvoltare. Numai că așa nu se mai poate. Condiționalitățile trebuie să fie foarte dure, să se răspundă pentru fiecare euro-cent cheltuit, mai ales că un raport al Curții de Conturi Europene arată că fondurile europene care vin în R. Moldova nu sunt cheltuite eficient.

În concluzie, cred că dacă autoritățile de la Chișinău în loc să se apropie, se îndepărtează tot mai mult de valorile și principiile europene, ar trebui ca finanțarea pentru R. Moldova să fie blocată, sistată. Cu toate riscurile de rigoare.

Vedeți mai jos emisiunea Alb&Negru realizată LIVE din studiourile Parlamentului European cu participarea europarlamentarului român Siegfried Mureșan.

Informația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. Nu mai inteleg nimic, acu 2 zile zicea sa nu se dea bani moldovei, acuma zice ca se dau mai mult?! Voi va mai uitati inapoi cu 1 saptamana ce scrieti si propuneti? E o incoerenta totala cu sine insusi.

  Am o intrebare catre europarlamentar. Fiind in PPE si avand membru PLDM care acum e in stare necunoscuta (incearca tiptil sa intre la guvernare pe langa PAS), ce ne poate spune de perioada 2009 incoace, isi asuma greselile in privinta PLDM? Apropos, partidul acesta e mort, e viu? Nu imi e clar ce s-a intamplat cu acest cel mai mare partid, unde sunt primarii lor, unde sunt membrii? Ei isi recunosc greselile? Isi condamna sau sustin colegul din inchisoare? Ce planuri au? Eu stiu ca, doar Vlad Filat e la inchisoare, dar nu imi aduc aminte sa fi fost unicul membru al partidului, cand asta fura ei ce faceau? Acum PLDM mai e membru PPE(pe site e)? A fost exclus? Cand a fost exclus? Adica practic o gramada de membri al PPE din moldova s-au dovedit a fi condusi de un hot? Au fost acesti membri calitativi? Membrii viitori vor fi mai buni? Cum ii alege? Care sunt criteriile? Se mai verifica dupa acea ce mai fura ei?

  Am vazut ca s-a criticat PPEM, dar daca ma uit atenti cam toti membrii au fost in PLDM si la acel moment erau prieteni cu PPE?! Ne uitam cand a fost furat miliardul, in PPE stiau ca se fura un miliard de membrii lor? PPE a sustinut transferul banilor de la guvern la banca in faliment?

  Eu cred ca PPE trebuie sa aiba mare grija cu cine se asociaza si pe cine sustine. Deocamdata vad ca au sustinut pe cine nu trebuie, au invatat din greseli? Isi asuma greselile? Le-au analizat?

  Nu e clar cum cheltuie EU acesti bani in moldova, pe ce se duc? De ce rezultatul e invers? Poate nu trebuie dat nimic, sunt o gramada de probleme de rezolvat in romania si UE, micsorati impozitele daca nu stiti ce sa faceti.

  Astept cu nerabdare raspuns de la domnul Muresan.

 2. Mai sustin. Inca mai sustin. Pe bietii oameni ii sustin. Dar si pentru ca Republica Moldova e in lesin. In deriva. Inca putin si se duce duluta in fundul gropii. Pentru ca cineva i-a legat noroacele. Republicii…in haos, anarhie si bantuita de Razboiul Mintii care ataca prostime, aliati, dusmani si neutri.

 3. 1 din Romania on

  Siegfried Muresan a fost destul de clar in interviul Elenei Robu de acum cateva zile: UE va sustine R. Moldova si in perioada urmatoare, pe proiecte clare. Muresan spunea ca nu este tolerata situatia de acum in care banii vin de la Bruxelles iar ordinele de la Moscova. Pragmatismul va defini relatiile dintre UE si R. Moldova. Mai putine vorbe, mai multe fapte… Vor fi presiuni din partea UE in directia politicienilor basarabeni. Aceste presiuni trebuie facute pentru mersul in directia corecta a R. Moldova. Cat timp cetatenii basarabeni nu pun presiune pe autoritati, situatia nu se va imbunatati. UE este acel factor ce are suficienta forta sa preseze autoritatile cand societatea civila este slaba.
  Chiar daca politicienii sau partidele nu vor fi partenerii UE in R. Moldova, UE va gasi calea sa sustina politic si financiar cetatenii basarabeni, a spus Muresan.
  Romania a trecut prin asa ceva si, in final, a fost bine pentru noi. A durat destul timp, dar politicienii romani au inteles ca nu sunt de capul lor, iar noi, cetatenii simpli, am inteles ca politicienii trebuie controlati, banii trebuie monitorizati, infractorii trebuie judecati. Cetatenii Romaniei au castigat din aceasta experienta.
  In 2019 Romania va prelua presedintia UE. Perspectivele sunt bune.
  Ramane sa aflam daca majoritatea cetatenilor basarabeni vor ceea ce vrea UE pentru R. Moldova.

 4. As dori sa-l intreb pe europarlamentar. Filat cand era membru PPE a renuntat la implementarea pachetului energetic 3, pana in 2018 parca. PLDM nu a fost dat afara din PPE, inseamna ca PPE a sustinut amanarea? Si care e starea implementarii acestui pachet energetic 3 acum? Se va implementa vreodata? Acei pe care ii sustine PPE si vor veni sa ne ceara votul in 2018 il au in program? Sau vor veni in ultima saptamana cu mesajul votati pe noi ca suntem raul cel mai mic?

  Daca se implementa pachetul energetic 3 acum era gata. A meritat amanarea? Cum ii pedepsim? Fiindca ei nici nu se mai prezinta la alegeri, sau se prezinta sub alt nume, sau in alianta cu cineva care are o imagine mai buna.

Lasă un răspuns