Vizită de lungă durată a lui Putin la Chișinău

23

Inima Chișinăului, alături Teatrul Național „Mihai Eminescu”, simbolul românismului și Primăria Chișinăului, simbolul nepăsării. Eu așa și nu îmi pot explica cum încap rușii și românii deopotrivă în mintea și inimile moldovenilor.

Rușii ne-au vizitat cândva demult teritoriile și au uitat să mai plece de unde au venit, iar noi, ca un popor iubitor și răbdător ce suntem, i-am primit în casa noastră. I-am primit cu tot cu simbolurile lor chiar dacă nu le înțelegem, i-am primit cu tot cu limba lor pe care o vorbim stâlcit și ori de câte ori cineva vorbește în rusă pentru că nu cunoaște limba română, limba acestei țări.

Am mai spus, respect toate popoarele lumii, dar chiar să vezi tot felul de chitciuri rusești în inima Chișinăului, lângă Teatrul Național „Mihai Eminescu” și Primăria Chișinăului e prea de tot. Aici în scuarul Teatrului poți găsi tot felul de tricouri cu mesaje care mai de care, dar în esență care promovează mesajul Kremlinului.

Cel mai ciudat mi se pare să vezi, alături de chipul lui Putin, harta Moldovei, stema republicii și imaginea marelui domnitor Stefan cel Mare și Sfânt. Mesajul „El a fost moldovean” cu referire la domnitorul  Stefan cel Mare și Sfânt vine să înrădăcineze în mintea basarabenilor teoria moldovenismului promovată cu atâta ardoare de-a lungul anilor.

IMG_7305

Credeți că se va găsi cineva care să interzică comercializarea acestor însemne sovietice chiar în centrul Chișinăului? Cine este interesat ca mesaje de genul: „Putin, cel mai amabil dintre oameni” să fie promovate cu atâta insistență chiar în preajma unei primării liberale, conduse de un primar unionist?

Și iată așa, alimentăm tendințele din sondajele de opinie care arată că Vladimir Putin este politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere. 64% dintre moldoveni cred în Vladimir Putin. Pentru comparație: în președintele României, Klaus Iohannis, au încredere 48% din moldoveni, în cancelarul german, Angela Merkel, 44%, iar în liderul american, Barack Obama, 32%.

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

23 comentarii

 1. Greu de inteles de ce moldovenii din republica inca mai vad pozitiv sau foarte pozitiv o tara ca Rusia si pe dictatorul ei Putin cand e clar pentru toata lumea ca politica primitiva rusa nu duce decat la saracie, corutie si bineinteles rusificare… Dar cine stie poate ca moldovenii inca nu s-au saturat de saracie, coruptie si rusificare..

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

  Salar mediu net 2016

  Elvetia – 4000 euro
  Anglia – 2330 euro
  Germania – 2220 euro
  Spania – 1730 euro
  Italia – 1560 euro
  Polonia – 756 euro
  Romania – 457 euro
  Bulgaria – 376 euro
  Rusia – 372 euro
  Belarus – 272 euro
  Rep Moldova – 176 euro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ukraina – 130 euro

  • Nu inteleg de ce moldovenii nu vand articole tradizionale de artizanat si mai bine ar fi sa vanda tricouri cu imaginea lui VLAD TEPES asa numitul Dracula ,va garantez ca vanzarile ar merge de minune .TREZITI-VA MOLDOVENI ODATA SI ODATA !!!!

 2. Moldovenii tac si inghit orice vine de la rusi. Rusii sunt iubiti si-n ziua de azi si asculta de ei fara cricnire. Rușii ne-au deznaționalizat, ne-au lipsit de neam, de istorie, de limbă, de obiceiuri, ne-au boțit creierii cu tancurile. Trăim într-o țară separatistă, care are în interiorul ei țări separatiste, iar aceste teritorii în general, aparțin altor state.

  Suntem cu totul in afara, lipsiti de istorie, rea vointa, ratiune:
  – Ma moldovene, iti plac Rusii?
  – Da!
  – Da romanii?
  – Nuuu!!!
  – De ce?
  – Pentru ca l-au batut pe tata cu rigla la scoala in ’37.
  – Si unde e acum tatal tau?
  – L-au impuscat rusii in ’48

  Cine este patriot judeca dur aceasta situatie. Sute de ani bastinasii au fost fortati sa asculte de cei care ne-au ocupat si torturat! Ei au facut ce au vrut in Moldova. Ocupantii se alegeau intre ei sefi, fara rusine, iar moldovenii, luau pozitia de drepti, ca slugi! Nici in ziua de azi nu se doreste, sau nu este interes de o schimbare totala?
  Cum adica nu s-a gasit cineva din Moldova, sa le spuna deschis bastinasilor spre ce dezastru va fi dusa Moldova daca nu vor fi uniti mpotriva lui Dodon si acolitii lui? Atunci care este interesul nostru national? Cum nu s-a gasit un om, devotat, al plaiului, sa aiba curaj, sa iasa in fata, sa condamne si sa indemne lumea la cumpatare?
  Nu se poate sa fie schimbat drumul European, de oricine vrea, singurul drum care duce a stabilitate si progres.
  De ce Moldova suge mereu la doua vaci, sau doua oi, si se da cu oistea in gard, pentru ca nu mai vede drumul drept si sigur? Cum puteti crede ca cei ,,asimilati”, aici, in Moldova, dar educati in alta tara straina, vor fi mai buni! si mai intelegtori cu bastinasii!?

 3. Andrei Tomescu on

  V-ati strins aici si va plingeti frustrarile…cica Putin are incredere mai mare ca iohanis…pai Putin e lider de nivel mondial iar iohanis e fel de timofti de romania…s-a facut un sondaj in germania la un post central de tv si acolo Putin ca lider era preferat de nemti lui Merkel…Eu is jumate moldovean(roman) si jumatate rus si mii mila de asa pseudojurnalisti cu porniri sovine care o sa imbatrineasca si tot o sa imi provoace doar mila…Suntem acuma cu familia in Franta si paradoxal sotia fiiind 100 la suta moldoveanca (romanca), evita la serviciu colegii romani zice ca la ei in singe is doar 2 principii: teapa si moca…in contrast are foarte multe prietene din Rusia si Belarus…

 4. Cred ca 200 de ani de ocupatie au creat in cei inrobiti in timp un creier mai special daca nu chiar mutant cam cum stau lucrurile cu istoria si Basarabia (acu RM). Din pacate cred ca s-a transmis genetic asemenea mutatie pe generatii. Asta este combinata cu o educatie mai neeficienta cred in Basarabia de-a lungul timpului. Motiv pentru care zeci de ani acest teritoriu a fost folosit masiv pentru intoxicare si indoctrinare gasindu-se un adevarat teren prielnic de experimente tariste apoi sovietice si apoi bolsevice si mai nou stataliste. Experienta de mai apoi ca si stat se pare ca a dat gresit tot datorita lipsei de educatiei zic eu dar si a lipsei unui bun simt coroborat cu o lipsa de respect civica vis-à-vis adevar istoric si apartenenta de neam la RO. Toate aceste poze atasate la articol sunt kitsch-uri mentale inainte de orice altceva afisand niste creiere alienate cred. Cred ca RM va fi luata in serios atunci cand va fi aliniata la o cultura istorica si sociala existenta si va trage in cele din urma acolo unde ii este locul (fie RO ca 2-3 judete fie in Federatia Rusa ca regiune gen Cecenia cu capitala la Tiraspol cum se dorea in 1990). Nu cred ca poate sa reziste ca stat cu atatea probleme care le are create mai ales intern si aproape de loc extern zic eu. O idee ar fi sa invitati la o serie de emisiuni gen Alb & Negru pe creatorii acestui stat si sa ii intrebati ce au planuit initial ca sa se dumireasca lumea de plan. Se stie ca idea a fost sa se scape de sub jugul sovieticilor (sau rusilor ?) si mai apoi afirmarea nationala romaneasca (?) si apoi eventual alipirea la RO altfel ar fi stat in Federatia Rusa cred fara asa consum de energie si bani. Abia am vazut o emisiune cu Valeriu Muravschi zilele astea chiar parfrazand cumva aceste idei si orientari ale creerii RM deci cum s-a cladit si gandit RM. Am vazut ca Snegur si Druc au declarant asemanator de-a lungul timpului cred. Nu poti cumpara deci o Volga sa iti plimbi familia Duminica si mai apoi sa planifici sa cari fier vechi cu ea zilnic. Iti cumperi un Gaz daca vrei sa faci asa business deci cum se zice fiecare lucru cu treaba lui. Deci trebuie mers la radacini si origini sa se vada ce si cum s-a planuit RM ca sa se inteleaga daca ce se intampla acum este normal sau s-a mers prea departe deviindu-se de la planurile initiale cu RM probabil si sa se faca eventual o re aliniere daca necesar. S-a pierdut mult timp in primii 20 de ani (vezi tarile baltice unde au ajuns). Cam asta cred eu la subiect.

  Mai jos actul de canonizare la Biserica Ortodoxa Romana al lui Stefan Cel Mare. Stiu ca statalistii il discuta mult dar habar nu au ca este unul din cei mai mari eroi in Romania alaturi de Avram Iancu si Mihai Vitezul si atatia altii. Poate ar trebui intrebat Vladimir de ce nu il canonizeaza si Biserica Rusa (!). Sa arate si Vladimir un document cu stampila rotunda si semnaturi in clar ca mai jos altfel sa nu mai i se mai foloseasca numele Domnitorului in politica RM de tot felul de Ilici (si aidoma) care nici limba nu i-o vorbeau bine pana mai acu si nici acu

  http://www.stefancelmare.ro/Tomos-s2-ss13.htm

 5. =Tenuță Unionistu dela Cetatea Tighina= on

  TRECEREA PRUTULUI
  ––––––––––––––––———————-
  Mai 2016-
  „Vizitează-ți Țara- România Mare”,
  Deplasarea a circa 100 mii de basarabeni peste Prut
  cu scopul de a vizita cele mai importante atracții turistice ale României!
  Doritorii de a merge în aceste excursii
  trebuie să aibă un pașaport biometric RM /sau românesc valabil
  și să achite contravaloarea transportului.
  Cazarea și cel puțin o masă pe zi sunt asigurate de organizatori.
  N.B.
  Dacă o persoană reușește să strângă un grup mai mare, va merge gratuit în excursie,
  iar autocarul va porni dintr-o locație la alegerea acelei persoane.
  Tururile disponibile pentru Luna Mai 2016 –
  /doritorii sunt rugați să sune la: 069.111.093 /Vlad/.
  16 – 17 mai Tulcea
  20 – 22 mai Baia Mare
  23 – 25 mai Maramureș
  23 – 24 mai Bistrița
  23 – 24 mai Maramureș
  23 – 24 mai Maramureș
  26 – 27 mai Slobozia
  27 – 28 mai Baia Mare
  –––––––––––––––––––––-
  *Numărul locurilor este limitat la 50 de persoane pentru fiecare tur.
  Vor merge primii care se vor înscrie.

 6. =Tenuță Unionistu dela Cetatea Tighina= on

  RETROSPECTIVA MIORITICILOR
  ———————————————————————————
  ACADEMIA CAȚAVENCU ne-melomană-
  Un anumit cântăreț Vanika-Vstanika Surucean-ski pretins Celentano Bâk-ovski,
  a cântat în rusește recent împreună cu Vladâka Ocupantă Moscălească Vladimir Kantareanu de KGB
  la nunta teroriștilor Stanski și Șevciuk din Transnistria.
  Re-Amintim că limba română este terorizată la Tiraspol iar alfabetul latin interzis !
  RUȘINE ! Bratwa okupantskaya !
  /www moldova org 20 septembrie 2015/
  ——————————————————————-

 7. Buna ziua, doamna! Ce-ar fi sa incepeti si Dv. o campanie de invatare a limbii romane? De unde aveti aceasta expresie : „Asa si nu imi pot explica”? Caci in romana nu exista. Se spune „Eu nici asa nu imi pot explica”, „Eu oricum nu-mi pot explica”, ” Eu nu-mi pot explica in niciun fel” sau si mai simplu, ” Eu nu-mi pot explica”.

   • Maioul cu chipul imprimat al unui sportiv sau artist străin , ori al unui text în engleză , uneori cu mesaj obscen, nu vă irită . Mă rog , fiecare cu idolul său şi cu gusturile sale … Şi e europeneşte , pînă nu îmi lezează dreptul de a-i avea şi eu pe ai mei şi ale mele !.. Dumneata atentezi la dreptul meu !.. Sînt în capacitatea deplină de exerciţiu a persoanei fizice , ca şi majoritatea cetăţenilor acestei ţări (!) şi nu simt necesitatea de a avea un mentor, chiar de el apare în chipul unei femei cu exterior fermecător !..

   • Polilogu on

    Doamna Robu,
    Sper ca nu ati scris la modul ironic ” multumesc de sugestii ”.( multumesc pentru sugestii e .. cel mai corect!) Problema e , fara suparare , una foarte importanta si rezonabil formulata..Limba romana folosita in Basarabia e inca in mare suferinta. Nu stiu care e situatia in familile basarabene , cum este situatia de zi cu zi. Dar limba romana folosita in presa este ,( inca o data subliniez – FARA SUPARARE!) greu inteligibila pentru noi cei din Ro care va citim zilnic presa(si care suntem din ce in ce mai multi)In urma cu 10 ani, cand eu am inceput sa frecventez presa basarabeana , intr-adevar situatia era si mai rea. Acum, cu toate ca s-au mai imbunatatit lucrurile, raman,totuși , multe de facut. Principalele neajunsuri țin de insuficienta cunoastere a folosirii modurilor si diatezelor verbale, in special modul supin, si diatezele reflexiva si pasiva, dar si folosirea conjunctiior si prepozitiilor. In ceea ce priveste topica propozitie si frazei e cel mai mult de lucrat. Nu o data mi se intampla sa citesc de cate doua-trei ori un pasaj ca sa inteleg sensul sau. Se practica un soi de inversari a locului cuvintelor in propozitie sau fraza, care probabil sunt luate din topica limbii ruse, iar asta face greu inteligibil sensul si, in final ,.mesajul.
    NU AM NICIO INDOIALA ASUPRA SINCERITATII INTENTIEI DV DE A GASI SOLUTII DE DEPASIRE A DEFICITULUI DE EXPRIMARE ROMANEASCA INCA PERTURBATOR PENTRU COMUNICAREA AUTENTICA. De aceea cred ca ar fi onorantă pentru dv iniitiativa unui progres si mai mare in exprimarea cat mai corecta in limba noastra materna.Si care nu suna urat deloc. Dimpotriva- melodios.

 8. Problema moldovenilor este ca au memoria scurta sau mai grav manipulata de presa sovinista rusa.Cum e possibil ca un moldovean sa uite de faptul ca buneii ,parintii lor au fost deportati in Siberia ,ca pe toata peroada de ocupatie sovietica au fost considerati de clasa inferioara ,acest mod de discriminare mai continua si in present.Mai reflecta-ti dragi compartioti !

 9. Tadeu din Sadagura on

  Petrus, nu fi răutăcios !
  Ia-o mai moale !
  Fii mai îngăduitor și mai politicos cu est-moldovenii români patrioți,
  chiar dacă mai facem uneori greșeli în limba română.
  Mai ales cu o asemenea jurnalistă cu bune intenții de românism militant!
  Dumneata nu prea înțelegi ce înseamnă să te afli într-un mediu lingvistic rusofon ostil
  din Chișinău și toată creatura stalinistă – RM și să provii din peste 200 de ani de rusificare !
  Remarca ta /necesară bineînțeles /o puteai face mai tacticos !
  Respectele mele, doamna Elena !
  /Eu V-aș zice mai duios doamna Ileana, dacă îmi permiteți !/
  N.B.
  Doar noi nu vă criticăm manelele turcizante asiatice
  OmniPrezente din România !
  În viitoarea Românie Mare, nu prea îmi imaginez cum voi putea coexista
  cu acest fenomen manelizant bizar, pe care Basarabia, din fericire, nu-l cunoaște !
  Fără supărare și fără răutate manelizantă!

 10. Ecaterina on

  Bravo, Elena Robu! O opinie, de care trebuie sa tina cont nu doar Primaria Municipiului, ci si Guvernul, dar si SIS-ul! Nu in ultimul rand, si noi, chisinauienii. „S volkami jiti – po-volcii viti” Suntem noi stapani acasa la noi, ori mereu asteptam tot sa se schimbe guvernarile!? Fiecare din noi trebuie sa reactioneze adecvat, cand se incalca bunul simt si legea gazduirii!
  Se vede clar ce zace in mintea coloanei a cincea!

 11. Pingback: Ce facem cu Scuarul „Mihai Eminescu” din centrul Chișinăului

 12. Pingback: R. Moldova, un coteț pentru Rusia

Lasă un răspuns