Vânătoarea de jurnaliști

4

Prin anii 2010-2012 guvernarea declarată pro-europeană susținea că cea mai mare realizare a sa este libertatea de exprimare, că a oferit jurnaliștilor posibilitatea să își desfășoare liber meseria. Dar perioada în care presa a fost mai puțin controlată politic a durat foarte puțin. Ceea ce se întâmplă astăzi este de-a dreptul îngrijorător și seamănă și mai multă frică în interiorul presei moldovenești.

Cazul jurnalistei de investigație Mariana Rață de la portalul anticorupție.md este unul extrem de grav, pentru că motivele invocate de cel care a depus o plângere la Procuratură pe numele jurnalistei și anume fostul comisar al Chișinăului, Vladimir Botnari, în perioada evenimentele din 7 aprilie 2009 sunt lipsite de consistență. Să invoci faptul că nu au fost respectate datele cu caracter personal e un motiv cusut cu ață albă. Botnari cere tragerea la răspundere penală a jurnalistei. Asemenea dosare penale nu au mai fost inițiate din anul 2007 încoace. Asta înseamnă că în loc să evoluăm, noi regresăm. În anul 2017 este la fel ca în anul 2007?

Cred că în felul acesta se încearcă intimidarea jurnaliștilor care își fac meseria, care au o atitudine critică față de actuala guvernare, care vorbesc despre averile nejustificate ale demnitarilor, ale judecătorilor, ale procurorilor. Directoarea Ziarului de Gardă Alina Radu susține că actuala guvernare este prima care limitează accesul la CV-urile demnitarilor sau a funcționarilor publici. Asta în timp ce și-a asumat realizarea Acordului de Asociere cu UE. Așa înțelege guvernarea să facă reformele? Să închidă definitiv gura jurnaliștilor de investigație? E urât de tot ce se întâmplă.

Îmi exprim solidaritatea cu toți jurnaliștii care sunt intimidați, care nu sunt lăsați să își facă meseria corect, care sunt denigrați în spațiul public. Ceea ce fac în momentul de față jurnaliștii de investigație din R. Moldova este într-adevăr un mare efort, un mare curaj și un mare risc într-un stat care mimează un fel de pseudo-democrație, într-un stat care ne fură, într-un stat care nu își apără cetățenii cu o justiție care nu îți poate face dreptate.

Soluția mea la toată această situație? Să vorbim, să fim curajoși, să fim corecți, să ne respectăm publicul, să le oferim informația veridică, dar și să fim solidari între noi, jurnaliștii.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

4 comentarii

  1. Solutia mea in toata aceasta situatie? Sa avem o armata de avocati, sa ne consultam cu ei, fiecare jurnalist sa cunoasca legile si cum sa le foloseasca, ocoleasca in acest domeniu. Sa ne unim sub un paravan juridic care sa ne protejeze de atacuri. Sa nu ne panicam, sa lucram corect, daca cineva minte din noi sa fie dat justitiei fara ezitari. Vom invata din greseli si procese, dar asa se intampla peste tot.

  2. Aveti aprecierea mea, stimata dna! Atacurile la persoana, atacurile la presa libera se petrec intr-o colonie in imediata vecinatate a UE. Cinismul atotsapanitoprului e pagubitor. Impresia mea este ca situatia genocidara scapa de sub control. Republica Moldova nu exista. Nu exista spirit pro-european. Nu exista unitate intre jurnalisti. Stapanirea este cruda si nedreapta. Un instrument serios de aparare a presei nu s-a facut. Republica asta, in esenta sa, ca sistem, numai independenta nu e. Persecutia impotriva jurnalistilor incomozi regimului cripto-comunist, pumnul in gura sau ghilotinarea demonstreaza ca protipendada intervine barbar in spatiul public, mai dihai decat piratii din Marile Sudului. Mai ceva decat invazia Hoardei tatare! Si asta pentru ca in aceasta zona exista un Nas, cica pro-european, care, dupa ce si-a umflat burdihanul cu transfugi, holopi, obedienti, tucalai, tutari si slugarnici, guverneaza interesele si distribuie rolurile. Nasul care, cica, militeaza pentru reforme europene, nu suporta iesirea din serie, din stroi. Drumul spre Europa este o Fata Morgana. Moda sovietica, bazata pe frica si intimidare, este mai adecvata. Obsesia, *ciocanul vrajitoarelor* a infestat mintile naimitilor, lefegiilor, gen infractorul botnari. De aici, acest supliciu ca in Evul Mediu contra presei incomode . De aici, starpire. In cea mai buna traditie NKVD-ista.

Lasă un răspuns