Vadul – Rașcov, o localitate unde m-aș întoarce de fiecare dată

12

Satul Vadul-Raşcov este o localitate din raionul Şoldăneşti. Distanța directă pâna în orașul Şoldăneşti este de 13 km. Distanța directă pâna în orașul Chişinău este de 90 km.

Este și localitatea de baștină a marelui poet Dumitru Matcovschi și a regretatului actor Iurie Darie.

Satul Vadul-Raşcov a fost atestat documentar la 14 ianuarie 1447. Mai multe informații despre istoria localității găsiți aici.

Una dintre atracțiile localitații este și Cimitirul evreiesc, cu sute de morminte vechi, inscripții și cruci care au rezistat de-a lungul anilor. Însă multe dintre aceste morminte au fost distruse, cimitirul fiind chiar pe malul Nistrului, fără a fi îngradit sau protejat.

Imaginea de sus a localității, care se întinde pe malul drept al bătrânului Nistru îți taie respirația. Cu siguranță, aici și-a găsit inspirația pentru marile sale creații poetul Dumitru Matcovschi. Merită de urcat până sus și de admirat priveliștea. E locul unde te poți regăsi, unde te poți gândi la ziua de mâine și la misiunea pe care o ai în această viață.

elena 186

Dincolo de această priveliște, jos, satul este unul obișnuit, ca și toate satele moldovenești. Cu drumuri fără asfalt, cu case care își așteaptă gospodarii, cu o mulțime de griji și probleme care stau în fața localnicilor.

În urma alegerilor locale din 2015, primar al localității a fost ales Valerii  Cerici de la PSRM.

 

 

Distribuie.