Vadul – Rașcov, o localitate unde m-aș întoarce de fiecare dată

6

Satul Vadul-Raşcov este o localitate din raionul Şoldăneşti. Distanța directă pâna în orașul Şoldăneşti este de 13 km. Distanța directă pâna în orașul Chişinău este de 90 km.

Este și localitatea de baștină a marelui poet Dumitru Matcovschi și a regretatului actor Iurie Darie.

Satul Vadul-Raşcov a fost atestat documentar la 14 ianuarie 1447. Mai multe informații despre istoria localității găsiți aici.

Una dintre atracțiile localitații este și Cimitirul evreiesc, cu sute de morminte vechi, inscripții și cruci care au rezistat de-a lungul anilor. Însă multe dintre aceste morminte au fost distruse, cimitirul fiind chiar pe malul Nistrului, fără a fi îngradit sau protejat.

Imaginea de sus a localității, care se întinde pe malul drept al bătrânului Nistru îți taie respirația. Cu siguranță, aici și-a găsit inspirația pentru marile sale creații poetul Dumitru Matcovschi. Merită de urcat până sus și de admirat priveliștea. E locul unde te poți regăsi, unde te poți gândi la ziua de mâine și la misiunea pe care o ai în această viață.

elena 186

Dincolo de această priveliște, jos, satul este unul obișnuit, ca și toate satele moldovenești. Cu drumuri fără asfalt, cu case care își așteaptă gospodarii, cu o mulțime de griji și probleme care stau în fața localnicilor.

În urma alegerilor locale din 2015, primar al localității a fost ales Valerii  Cerici de la PSRM.

 

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

 1. cunosc zona in special Soldanesti, oameni minunati , gospodari , intreprinzatori. Poate fi considerat si locul unde cultura roamaneasca a infrunzit: I Darie, Matcovschi si poate inca nu stim cati anonimi. Un cimitir evreiesc ! asta simbolizeaza ca nu suntem gazde rele , ca am acceptat pe toti cu intentii bune.

 2. =Toader dela Tighina= on

  IN MEMORIAM-
  ——————————————————–
  76. ASASINATE LA COMANDĂ-
  – poetul-martir Dumitru Matcovschi /1939-2013/,
  caruia i se organizează un accident iniţial la comandă
  la 17 mai 1989, ca răsplată pt.curajul său de a fi publicat în 1988 în revista literară «Nistru„
  un articol-bombă „Veşmântul fiinţei noastre latineşti” scris de reputatul lingvist martir Val. Mândâcanu,
  ca apoi, prin iradieri şi otrăviri SIS-tematice
  sa fie lichidat definitiv pt.ingropare «specială„ la 28 iunie 2013 – 28 iunie 1940,
  zi simbolică de doliu naţional de la ocuparea Basarabiei de către trupele teroriste
  criminale ruso-comuniste şi în timpul unui alt Marş Unionist din Chişinău.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––————————————————-

 3. Salve Elena!Căutând atent prin arhivele vechi vom constata că denumirile satelor,orașelor sau toponimele dealurilor,pădurilor,râurilor ale Principatului Moldovei de la est de Pyretus/Prut al lui Ștefan Mușatin/cel Mare sau al străbunului său Bogdan venit din Maramureș,vom constata că după mai 1812 acestea au fost rusificate sau menținute numele tătaro-turcești de la 1538!Astfel pentru târgul Frumoasa-devenit Cahul(amintind de capitala Afganistanului),orașul Tighina-poreclit Bender(precum orașul port din Somalia,Sudan sau alte țări arabe),orașul Oblucița-Ismail etc.
  Autoritățile din Moldova estică post-sovietică, educate de școala comunist-sovietică cu fanatizate cu ateismul științific marxist și școala de partid comunist nu doresc să redea numele localităților dinainte de Ocupația turco-otomană din sept.1538 , ruso-țaristă din mai 1812-1918 sau ruso-comunistă din iunie 1940!
  Se dorește perpeturarea voluntară a Ocupației sovietice după 1991 prin păstrarea acestor toponime impuse cu forța armată,chiar dacă a dispărut URSS,iar în Rusia s-a revenit la denumirile creștine ale localităților înainte de Imperiul Comunist-Ateist din 1917 sau al Uniunii Sclavagiste!

  Astfel denumirea eronată a localității Vadul-Rașcov e deformarea rusească a vechii denumiri a satului medieval Vadul lui Rașcu,precum Ionașcu,Petrașcu,Lașcu-numele oștenilor răzeși creștini ai lui Bogdan sau Ștefan Mușat/cel Mare! Nu cred că strămoșii își numeau satele sau târgurile care le administrau în limbile turcă sau tătară precum procedează urmașii renegați din prezent.

  Deseori mă întreb,cum de străbunii fiind ocupați cu războaiele cu turcii,tătarii sau trufașii unguri,polonezi reușeau să ridice biserici, cetăți,mănăstiri remarcabile la același nivel cu europenii occidentali din timpul lor,fără tehnologii moderne (sateliți GPS,drone etc.),să întemeieze sate,târguri iar urmașii din august 1991 sunt incapabili să le restaureze după Ocupația sovietică,dar nu să construiască alte monumente multiseculare precum înaintașii?
  E trist.Doar barurile de alcoolizare/debilizare și alimentare de supraviețuire din remitențe s-au deschis în satele Moldovei estice după 1991,în timp ce în Estonia,Lituania tinerii de acolo dezvoltă cu bani UE agro-turismul bio!
  Turismul rural în Moldova estică e o utopie,dar e o realitate în statele Europei Centrale post-comuniste!

Lasă un răspuns