Unirea: de la vorbe, la fapte

22

De-a lungul anilor, au fost făcute nenumărate declarații despre unirea celor două state românești, atât la București, cât și la Chișinău. Dar, cu regret, declarațiile rămân la nivel de declarații, iar cele două maluri ale Prutului se apropie cu viteza melcului.

http://unimedia.info/stiri/video-basescu-anunta-urmatorul-proiect-al-romaniei-unirea-cu-republica-moldova-68881.html

http://www.evz.ro/klaus-iohannis-24.html

http://www.timpul.md/articol/dorin-chirtoaca-niciun-patriot-nu-va-sta-in-calea-unirii-32657.html

Am avut ieri deosebita plăcere să merg iarăși să vizitez Iașiul, un oraș cu  aproape 400 000 de locuitori, dar care a reușit să se impună ca cel mai important în zona Moldovei. Poate fi considerat de asemenea printre cele 4 orașe importante din România, alături de Cluj sau Timișoara.

Nu voi vorbi aici cum a reușit Iașiul să se dezvolte în ultimii 10 ani și câți basarabeni s-au mutat cu traiul acolo, dar voi vorbi despre (in)acțiunile facute de autorități, pentru ca Unirea să nu fie doar un miraj sau un motiv pentru declarații politice.

În primul rând, prima inacțiune este drumul de la Albița la Iași care este într-o stare care lasă de dorit.

drum

Nu aș vrea să cred că asta este atitudinea României față de R. Moldova, dar autostrăzile se contruiesc doar în partea care unește România de vecinii săi din Uniunea Europeană.

20160320_113920

Mai jos vedeți calendarul de deschidere a tronsoanelor proiectelor de autostrazi din Romania.

http://www.130km.ro/calendar.html

Drumul prin Huși care duce spre București este într-o stare perfectă și nu se poate compara cu traseul Leușeni-Iași. Dacă se dorea o apropiere cât mai rapidă între cele două maluri ale Prutului, traseul Chișinău-Iași ar fi trebuit să fie într-o stare ideală, așa încât tot mai mulți basarabeni să fie tentați să treacă Prutul, să vadă cu proprii ochi cum se trăiește în România și să vrea și ei să fie mai aproape de suflarea românească.

Al doilea lucru care ar fi bine să fie întreprins este să avem un punct comun de trecere a frontierei, despre care abasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, a fost întrebat nu o singură dată la emisiunea Alb&Negru. Mai suntem și acum priviți ca niște intruși care fac contrabandă cu țigări și alcool.

Mai este nevoie de poduri pe râul Prut care să faciliteze trecerea cetățenilor din cele două state românești, dar și a mărfurilor.

Aceste lucruri despre care am amintit se pot face și fără să existe o declarație de Unire. Dacă există voință reală, acum mai mult din partea Guvernului României, care să aloce resurse financiare pentru reparația drumurilor, pentru construcția podurilor, pentru alte proiecte economice.

Trebuie de amintit aici, totuși, asistența pe care ne-o oferă România, în proiectul celor 100 milioane de euro. Reparația grădinițelor, procurarea autobuzelor școlare, reparația edificiilor culturale nu pot fi neglijate și pentru asta există mulțumirile de rigoare. Dar cu siguranță se poate mai mult, dacă R. Moldova ar fi o prioritate pentru România.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

22 comentarii

 1. Atata timp cat cetatenii Rep Moldova doresc sa traieasca in statul lor separati de Romania nu vad de Romania ar trebui sa investeasca intr-un alt stat ba chiar unul ostil Romaniei. Nici Germania de vest nu a investit ABSOLUT NIMIC in Germania de est inainte de re-unificare. Ar trebui bineinteles ca Romania sa investeasca doar in lucruri ce ar fi de folos Re-Unificarii dar nimic in plus. Ar fi de folos in acest sens o autostrada Targu-Mures – Iasi-Ungheni dar in nici un caz o autostrada pe bani romanesti facuta in statul separat Rep Moldova. In cazul in care Romania contruieste ceva pe teritoriul Rep Moldova politicienii si cetatenii moldoveni vor interpreta asta ca pe un succes al statului Rep Moldova si nicidecum nu va favoriza Re-Unirea ba dimpotriva exact opusul.

 2. 🙂 ma intrebam si eu multi ani in urma la fel, si mi-au explicat clar niste prieteni.

  1. Moldova e privita ca vecin URSS, si stiind aceasta, din punct de vedere strategic, nu se face nimic acolo, fiindca riscurile sunt foarte mari. In afara de riscuri daca ai ceva de valoare acolo, ii dai idei vecinului ca poate ar fi bine de dat un ultimatum, si de mutat frontiera mai spre vest?

  2. Drumuri, poduri nu trebuiesc, fiidnca vecinul se va deplasa mult mai usor in caz de atac, dimpotriva trebuie facut totul posibil, ca in caz de ceva, miscarea inamicului sa fie cat mai grea. Vezi donbasul, ati vazut coloanele de tehnica militara si ce batalii s-au dat pentru a controla un drum, aeroport, cale ferata? Trebuie sa fii debil sa construiesti infrastructura acolo cat timp nu esti sigur ca vecinul poate veni usor.

  3. Republica Moldova e un pericol foarte mare militar si politic pentru Romania la ora actuala, in sens direct, iar faptul ca sunt unionisti acolo, inca nu inseamna nimic. Efectiv transnistria si chiar moldova poate ataca oricand. Am vazut cum a pus Voronin vize peste noapte, si cum mint moldovenii. Asa ca nu trebuie „sa fim naivi” cum v-a raspuns Basescu in intrebarea din interviu. Peste noapte se poate schimba situatia in moldova.

  Asa ca sa nu punem carul inaintea boilor, acolo se va schimba ceva radical abia dupa ce va fi siguranta reala ca directia nu mai poate fi schimbata. Iar acest lucru dupa minciunile care au fost, nu va fi curand.

  Eu as spune altfel, sa vedem ca Moldova implementeaza acordul de asociere intai, sa vedem ca ce se spune se face, sa vedem ca Moldova s-a decis incotro vrea sa mearga si chiar merge incolo. Iar dupa vor aparea si restul.

  Dumneavoastra concentrati-va sa le ziceti in primul rand celor din Moldova ce sa faca, dupa va uitati la altii, problema e a Republicii Moldova in primul rand, nu poti cere cuiva sa te salveze cand tu ii dai in cap cu bata de fiecare data cand se apropie.

 3. de fapt odata rezolvata problema Republicii Moldova, in sensul ca este o zona sigura. Va incepe si dezvoltarea estului Romaniei, care acuma e subdezvoltat din cauza Republicii Moldova, fiindca exista risc foarte mare ca acolo sa fie conflict militar. Iar istoria din anii 30-40 arata ca riscul e foarte mare. trebuie sa astepti o perioada destul de lunga ca sa se stinga riscurile sa ai o zona tampon sigura cu vecinul de la est. Nu poti risca viata la 18 milioane de cetateni, pentru 3 din care daca 1 milion sunt cu tine, restul au vant in cap.

 4. Stimata doamna Elena Robu, aveti in mare masura dreptate. Va stimez parerea. Dar, cand cerem ceva de la Romania, ar trebui sa fim si noi gata sa dam ceva in loc. Dvs, ca jurnalist, aveti aceasta posibilitate, mai mult ca alti cetateni ai RM. Probabil ca este timpul sa moderati emisiunea „Ora Unionistului” sau „Ora Reunirii”. Sunteti o doamna tanara si foarte eleganta, desigur ca nu cunoasteti istoria radiodifuziunii RSSM. Pe atunci, era foarte populara emisiunea de radio „Ora semanatorului”. De ce sa nu aruncam la o parte spoiala sovietica si sa facem emisiunea „Ora Reunirii”. Sunt convins ca veti avea spectatori si sustinatori.

 5. As dori foarte mult sa vad discutii despre proiectele comune moldo-romanesti recente, dezbateri despre istoria noastra comuna, analize economice, care ar justifica Reunirea, nu doar din punct de vedere cultural, dar si economic. Nu credeti ca a venit timpul sa faceti si o emisiune cu domnul Petrisor Peiu, de exemplu?
  Din pacate, Basarabia a fost rupta de la trupul Tarii in mod brutal, fara a fi intrebat cineva. Nu sunt batrin, dar amintirea „copilariei sovietice” ma urmareste prin viata. Imi amintesc timpurile, cand insusi cuvantul „roman” la noi era un cuvant de ocara. Cand Basarabia nu era privita ca un teritoriu romanesc, cu istoria sa bogata, ci ca un fel de tinut: „rodnoi krai”, istoria caruia era prezentata la „kraievedceskii muzei”, unde in calitate de oameni ilustri ai Basarabiei, erau aduse nume de toate etniile, cu exceptia numelor romanesti.

 6. =Toader dela Tighina= on

  Luna lui Mărțișor-2016
  Cronica Unionistă-
  http://sfatultarii.md
  1.
  – Marți, 22 martie 2016, orele 16
  la Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău
  se va organiza o Adunare consacrată Re-Unirii cu România
  din 27 martie 1918, organizată de istoricii Anatol Petrencu și Ion Negrei,
  publicistul Vlad Pohilă și Dina Ciocanu, autoarea cărții „Fântâna fără ciutură”.
  Intrarea liberă.
  2.
  – Duminică. 27 Martie 2016, orele10,
  Palatul Național din Chișinău.
  Congresul delegaților și invitaților la SfatulȚării-2.
  O Adunare Constituantă
  care va Re-Stabili și Re-Confirma Adevărul istoric,
  cel al Re-Unirii din 27 martie 1918.
  3..
  – 27 martie 2016, orele 11.
  Concert festiv al Re-Unirii.
  Teatrul Ginta Latină din Chișinău,
  strada Sfatul Țării-18. Intrarea liberă.
  tel.022.23.77.06.
  4.
  -27 martie 2016, orele 13.
  Din fața Teatrului de Operă din Chișinău – /vis-à-vis de cinema Patria/
  Un Mare Miting și Marș Unionist.
  tel.060 988 099/ autobuze din provincie/
  ––––––––––––––––––––––––––––––
  N.B.
  Dumincă, 13 martie 2016 la liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău
  s-a reunit Grupul de Inițiativă pt. pregătirea Congresului Unioniștilor
  Sfatul Țării-2 / Adunarea Constituantă din 27 martie.
  Au participat-
  – Anica Bejan, ex-președinta jud. Soroca
  – Ionică Roșca, întemeietorul Cenaclului Literar Floarea Neamului din r. Sângerei
  – Claudia Nistor, ex-șefă a Secției Raionale de Cultură Strășeni
  – Sergiu Cojocaru, activist din r. Călărași
  – Mihai Chișcă, profesor patriot din r. Orhei
  – Tudor Iașcencu, publicist de la Rezina
  – Mihai Eladi, medic, r. Anenii-Noi
  – Gheorghiță Răileanu, primar de Cimișlia
  – colonel Anatol Caraman
  – colonel Ghenadie Cosovan, etc.
  moderatori: publicistul Nicolae Dabija și militantul Costică Codreanu
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Re-Unirea Teatrală-
  A)
  Teatrele Naţionale de la Bucureşti şi de la Iaşi în ospeție la Chișinău
  pe scena Teatrului M.Eminescu-
  1)
  23- 24 martie 2016, ora 19.30
  „Între noi totul e bine”, de Dorota Masłowska, regie Radu Afrim, Sala Mare
  2)
  23- 24 martie 2016, ora 18.00
  „Douăzeci de ani în Siberia” după Anița Nandriș-Cudla, regie Sorin Misirianțu,
  Sala Studio „V.Cupcea”
  3)
  26 martie 2016,, ora 19.00
  „Pălăria florentină” de Eugène Labiche în regia lui Silviu Purcărete, Sala Mare
  4)
  27 martie 2016, ora 19.00 „Cabaretul cuvintelor”de Matei Vişniec,
  regie Ovidiu Lazăr, Sala Mare
  info- 069734136 / 067437407
  B)
  Teatrul „Nottara” din București la Chişinău,
  pe scena Teatrului de Revistă „Ginta Latină”-
  – 5-6-7 aprilie 2016, orele 18.30
  – „Un pic prea intim” de Rajiv Joseph,
  – „Vizitatorul” de Eric Emmanuel Schmitt
  – „Funcționarul Destinului” de Horia Hârbea
  ———————————————————————————————

 7. Cluj-Napoca on

  Doamna Robu cum e posibil ca apoximativ 80% din posturile radio si tv de Rep Moldova sa fie intr-o limba straina majoritatii ? Cum de oamenii nu protesteaza, nu cer sa se faca dreptate ca 80% sa fie in limba romana si nu invers. Eu sunt din Cluj-Napoca si aceasta regiune a fost in aceasi situatie ca Rep Moldova dar aici asa ceva ar fi imposibil, oamenii de aici tin mult la limba traditiile si identitatea lor. Numai bine si salutari din Cluj-Napoca !

  • Ce sa vorbim de romana, daca discovery, euronews majoritatea se uita in rusa! De fapt nici nu sunt posturi radio/tv unde se discuta, majoritatea sunt de divertisment. Sau repeta niste stiri bine filtrate de dimineata pana seara. Pe internet toti sunt vkontakte.
   Vrem sa ne faca totul altii ,sa calatorim comfortabil, sa avem tot ce trebuie, si sa nu facem nici un efort, mai mult sa avem autonomie cat mai mare ca sa putem fura in continuare.

 8. Eu cred ca este riscul care este inca prezent de a face o investitie mai serioasa in RM. Pur matemematic vorbind adica. Atata timp cat politicieni gen Voronin, Dodon sau Usatii si altii aidoma nu cad la cote de 2-3% popularitate si chiar mai jos si fara reprezentare parlamentara orice investitie mai serioasa nu numai din Romania dar de oriunde din lumea asa zis vestica va fi cu cantec sau inexistenta. Asta exclude investitii strategice pe care totusi numai Romania ca altii nu au curaj inca le desfasoara de exemplu déjà pentru gaze, petrol si altele tocmai ca sa contracareze eventualele efecte ale unei instabilitati cauzate de exponenti numiti mai sus. Oricat ar dori RO binele RM un Voronin in parlament cu teoriile lui de 2 bani sau Dodon & Co cu ruperea hartii Romaniei in parlament asta distruge orice initiative de la Vest. De la Est se vede ca numai razboi si saracie si jaf poate veni (vezi situatia din Ucraina). Ma intreb atunci ca un sugubat atunci: oare atata minte are populatia din RM sa se mai uite in gura acestor proroci ai saraciei si demagogiei incat vadit sa-si taie creaca de sub picioare cum se zice si pana cand ? Intrebare: Cand drumurile ce unesc RM cu Europa o sa fie excelente sau macar ca cele din RO – Raspuns: Cand Voronin si Dodon si Usatai si amicii lor nu or sa mai fie prin parlament si cu greu o sa adune 2-3% la sondaje. Cred ca este retoric si matematic cum am expus mai sus (i.e. risc). Este la latidunea populatiei din RM sa se destepte sa priveasca mai mult canale TV si ziare online din RM si RO su UE impartiale si sa inteleaga ca Estul nu poate sa aduca decat disperare si rele (!!!) cum a adus deja de vreo 200 de ani incoace zic eu. Cumparati-le bielete de avion la toti aia de mai sus si amicii lor pentru Moscova (one-way) 🙂 sau ignoratii complet in viata civica daca chiar sunteti atat de iertatori cu ei si amicii lor si mierea si laptele vor curge zic eu sau cam asa (vezi tarile baltice) ! Numai de bine !

 9. sunt de acord partial, ultima fraza arata ranza moldoveanului…:)) adica ar fi bine sa fim o prioritate pentru Romania….sau cu cuvinte mai sarace tot la foloase tragem nadejde,…si de ce nu Romania sa fie o prioritate pentru Moldova???
  dupa logica Dumneavoastra daca Romania era o tara saraca nu ne mai uneam in veci…si asta e cel mai grav, atita timp cit o sa cautam foloase de pe urma unirii nu o sa ajungem departe, mai intii ne unim pentru ca suntem frati si asa e firesc, si mai apoi ne suflecam cu totii minicele si la treaba, sa vedeti atunci autostrazi si poduri!

 10. =Toader dela Tighina= on

  Luna lui Mărțișor-2016
  ———————————————–
  a)
  Calea Ferată gratuită din Moldova –
  Trenul Re-Unirii -Chișinău-Iași- la 27 Martie 2016 cu elevii unicului liceu românesc Lucian Blaga din Tiraspolul ocupat.
  Concurs pentru bilete gratuite-CFM pe FaceBook !
  b)
  -Vineri, 25 Martie 2016, orele 18.-
  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău și Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici”
  –CONCERT de muzică de jazz şi clasică
  cu prilejul Zilei RE-Unirii Basarabiei cu Ţara,
  condus de maestrul Alexandru Ganea,
  invitaţi de onoare- soprana Bianca Manoleanu (Bucureşti) şi trompetistul Sergiu Cârstea (Timişoara).Din program- Dumitru Bughici Theodor Rogalski, Richard Strauss. Intrarea liberă!
  Re-Unirea Teatrală-
  c)
  – Sâmbătă, 2 aprilie, orele 18.
  la Hala-2 la Moldova-Film,
  -Concert PrutFest la Chișinău !
  cu formațiile – SubCarpați/București, Domino/Sibiu, Alternosfera.
  ———————————————-
  P.S.
  Luna Martie 2016 = Luna Basarabiei în România !

  • Cluj-Napoca on

   Avantajele economice sunt totusi cel putin la fel de importante ca si identitatea comuna. Sa nu fim naivi, statele nationale nu s-au format doar de dragul identitatii comune ci si pentru ca ofera avantaje economice, politice, militare fata de niste simple principate mici.

 11. =Toader dela Tighina= on

  Alertă Maximă !
  /mesaj re-postat pe toate forumurile posibile și imposibile/
  –––––––––––––––––––––––––––––––
  http://www.timpul.md/articol/primii-30-de-membri-ai-sfatului-arii-2-alei-prin-vot-online-89932.html

  Manipularea voturilor pe SFATULȚARII MD
  /coordonator Constantin Codreanu/
  pt. propulsarea unor agenți pro-ruși diversioniști
  care să compromită Re-Unirea noastră cu România !
  Iar adevărații unioniști precum Dorin Dușciac /Paris/, Iulian Gramațki, Ilie Bratu, Dragoș Galbur, Constantin Rusanovschi, etc. sunt eliminați fraudulos din cursă !
  ––––––––––––––––––––––––––––––
  video-
  – Agentul pro-rus propulsat noaptea Nicolae Osmochescu
  îl ridică în slăvi pe Iura Roșca,
  trădătorul de neam, anti-românul și anti-unionistul !
  https://www.youtube.com/watch?v=RfWiynuj8Oc

 12. ”Nu aș vrea să cred că asta este atitudinea României față de R. Moldova, dar autostrăzile se contruiesc doar în partea care unește România de vecinii săi din Uniunea Europeană.”
  Nu am trunchiat nimic din ceea ce ati scris, doamna Robu . Cat adevar cuprinde aceasta fraza si cat neadevar in acelasi timp. Asta e! ”Paradoxul romanesc” sau ”Romania paradoxala ” . cum vreti asa o puteti considera . Exista o carte excelenta aparuta acum vreo 20 de ani , pe care ar fi bine sa o cititi. Se cheama chiar ”Paradoxul romanesc”! Nu mentionez autorul , poate așa va stîrnesc curiozitatea de a o parcurge . In fine..
  Sunt la a saptea generatie de banateni din a caror spiță de fosti iobagi ma trag. Nu ma bat cu pumnul in piept, nu ma simt umilit cu descendenta mea . Toti, sau aprope toti am fost candva neam de iobagi. In tot Banatul. in tot Ardelaul. De vreo 3-4 generatii de-abia si de-abia am ajuns prin voia Domnului, prin voia destinului, la ce suntem acum. Cele 4 judete banatene sunt azi la un nivel comparabil cu occidentul. Mai indepartat sau mai apropiat.Beneficiez din plin de binefacerile autostrazilor care …uneste RO de vecinii sai din UE.Asta conteaza? Numai asta sa conteze cand vorbim de romani si de tara noastra? Nu cred! Pentru mine si pentru orice banatean in deplinataea facultatilor mintale si sufletesti conteaza la modul cel mai adanc posibil recunostintasfanta si dragostea pentru Mihai Kogalniceanu, Alecsandri, Cuza, Alecu Ruso,Negruzzi etc. Au fost moldoveni? DA! Au fost mai mult , au fost continuatorii Scolii Ardelene care a dat tuturor romanilor constiinta nationala. Ei au fost cei care au facut posibil, APOI ,alaturi de Balcescu, IH Radulescu, Gr. Alexandrescu etc sa apara ”DACIA LITERARA” la 1840, urmata de Marea Adunare Nationala de pe Campia Libertatii de la Blaj in 1848 ! Si unde alaturi de Avram Iancu, George Baritiu, Eftimie Murgu ,Ciprian Porumbescu,Andrei Muresanu etc s-a strigat pentru prima oara din 40,000 de piepturi NOI VREM SA NE UNIM CU TARA, pana cand …tara nici nu exista. De-abia dupa 10 ani a fost posibila MICA UNIRE !Imnul pe care-l cantam azi Ro exact de atunci dateaza si-l datoram muzicii lui ANTON PANN , care nici n-a fost …compozitor !Nu vreau sa cad in patetisme ieftine si patriotic sforaitoare. Dar nici nu pot sa bag capul intre umeri cand stiu ca am in spatele meu o istorie a sufletelor , a viselor si a credintelor foștori iobagi! Sunt unul din cei care-si cunosc TARA. Pentru mine IASUL (cel care are intr-adevar 400 de mii de locuitori) este o MECA a romanilor ! Cand am pasit prima oara la Trei Ierarhi, la Teatrul National, in parcul Copou, la Casa Vasile Pogor, la Casa Dosoftei si in atatea alte locuri ale binecuvantaului oras moldav,zau ca nu m-am mai simtit din neam de iobagi ! In cele cateva randuri pe care le-am scris se vede sau nu se vede firul rosu care strabate timpul de la iobagul valah (olah!)la cei ce suntem azi?Am fi putu fi cei de acum daca nu ar fi fost ei?
  Sigur ca DA, Iasul merita o autostrada care sa-l lege si mai strans de RO, de occident! Dar cu naivitati invidioase nu ajungem, nu putem ajunge la NIMIC.De ce sa aplecam urechea la asa ceva, chiar daca revin staruitor in mentalul colectiv, si sa nu vedem dincolo de ele ceea ce cu adevarat e de vazut si de auzit.?Ne coborîm noi la ele sau punem un gand, sub picioarele noastre cele de toate zilele sa vedem cu un deget mai sus ? Basarabeanu de azi nu stie, nu mai stie ce e romanul, ce are el in cap si in suflet, ce viseaza, la ce viseaza , cat îi este plapuma si cand ar putea-o schimba cu alta … mai acatarii! Si mai ales CUM si-ar putea-o schimba. Ca de azi pe maine ar fi /este cu totul nechibzuit sa si-o poata schimba . AICI de fata si-au asternut parerile tot felul de oameni, una mai diferita ca alta . Dar uitati-va bine de tot; vedeti ce este dincolo de ele ? Nimic, dar nimic altceva decat e romanesc. Inteleg si e de inteles mult și multe.Dar a accepta naivitati si invidii si rautati si deformari , si amnezii vinovate sau nevinovate,calomnii, injurii, insulte etc nu e de inteles.Cei care scriu, care se incumeta sa foloseasca literele si ideile trebuie sa stie ca poarta pe umeri lor cu fiecare cuvant, cu fiecare virgula o mare raspundere. Cuvantul poate minti, poate distruge, poate ucide, dar poate si sa dea aripi, sa spuna adevarul, sa deschida ochii inchiși, sa aline , sa dea speranta, sa spuna Da sau Nu la bine sau la rau.Fireste ca e greu, e complicat, cere timp , truda, cunostinte si informatii, dar altceva nu avem la indemana mai bun.Romania si romanul sunt prea putin cunoscute in BASARABIA DE AZI. Vina este a noastra a tuturora .

 13. Doamna Elena,imi cer iertare,dar la vama Albita a-ti avut «norocul» sa vedeti WC ?Vara trecuta am trecut pe acolo si era intro stare mizerabila-mai ceva decit in Angola.Am scris si o petitie la Bucuresti.Am primit raspuns ca in 1-ul simestru al 2016 va arata mai europineste.Char si-au indeplinit promisiunea?

  • 🙂 wc-ul din vama albita e celebru, fiindca toti care trec vama in ambele sensuri fac treaba acolo, stii de ce? Fiindca pe partea moldoveneasca nici nu e wc sau nu te lasa. Si nu e de 1 an 2, e de cel putin 10 ani, pe timpul lui voronin, treceai spre moldova si stateai cam 3 ore intre romania si moldova ca sa treci vama moldoveneasca, nu puteai sa mergi nicaieri. Sa-ti mai spun ca erau americani si alti straini acolo cu copii sau batrani si nu stiau ce sa faca? Sa-ti mai spun ca bancheri (sefi) care au mers in excursie acolo cu sotiile nu au putut merge la WC si povestesc cu lux de amanunte prin toata europa ce au vazut acolo si ca au vizitat toate tarile pe lume dar nu au crezut ca asa ceva exista in europa!

   Dragul mos Ion si Elena Robu, va rog sa faceti regula si in vama moldoveneasca, sa fie wc acolo, curat cu apa sapun, hartie igienica. Practic inainte sa intri in moldova mergi la WC in romania sau la benzinarie sau despre care e vorba. Si cand iesi din moldova primul lucru oamenii opresc la acest WC sau la prima benzinarie, unde le e greata deja de moldoveni. In moldova inainte dupa ce treceai vama nu era nici un wc pana la chisinau, benzinariile nu sunt ca in romania sa mergi la wc, sa bei o cafea.

   Vedeti si la trenuri, practic vreo 2-3 ore nu ai unde merge inainte sa schimbe rotile si pana trece in romania. In gara de trenuri, autobuze Ungheni nu exista WC, mai ales dimineata e inchis tot, lumea face in tufis!

 14. Atata timp cat Republica Moldova nu e zona sigura, va trage in jos toata regiunea. Aici nu e de aratat sau poezii si povesti, sentimente, cantece. Iar moldovenii nu e clar ce nu au inteles inca? Cred ca s-au facut ceva drumuri, irigari si multe altele din bani europeni si americani, a fost aratat ca se vor face. In schimb moldovenii au facut un show. Acuma e randul moldovenilor sa arate prin fapte si nu prin vorbe ca chiar stiu ce vor si fac.

Lasă un răspuns