Unire sau război?

12

 

Cu cât mai multe discuții avem pe tema independenței și a unirii, cu atât mai multe semne de întrebare și neclarități avem. Acum înțelegem poate mai limpede cât de mult au fost utilizate aceste idealuri de unire de către forțele politice pentru a accede la putere. Propaganda a funcționat din ce în ce mai bine pe acest teritoriu, așa încât astăzi oamenii care trăiesc aici să nu mai știe ce vor.

Deputatul din primul Parlament, Mihai Druță consideră că unirea nu putea să se producă la 1991 pentru că ar fi izbucnit un război mult mai dur și cu implicarea României.

Populația nu era prăgătită, clasa politică nu era pregătită și contextul internațional era altul – toate în defavoarea noastră.

Vedeți mai jos câteva declarații făcute de deputatul din primul Parlament, Mihai Druță, în cadrul emisiunii Alb&Negru de pe UNIMEDIA.

*Declarația de Independență nu a fost o greșeală. A fost un document impus de realitățile existente atunci la 1991, atât din interior, cât și în România și spațiul ex-sovietic.

*În 1991 nu existau condițiile necesare pentru unire. Am ieșit dintr-o închisoare care a durat 50 de ani. Alegerile din 1990 au fost frumoase.

*Majoritatea moldovenilor în perioada sovietică nu avea unde trăi. Stăteau în cămine.

*În 1991 nu am votat unirea cu România pentru că nu era posibil lucrul acesta. S-a hotărât în prezidiul Parlamentului nici să nu se pună la vot această chestiune. Oricum am fi fost loviți de război

*Războiul a fost provocat pentru a ne împiedica să ne unim cu frații noștri moldoveni, ardeleni și munteni de peste Prut. Admitem că proclamam unirea, dar să ne amintim care era situația în România, evenimentele de la Târgu-Mureș, vărsările de sânge cu substrat etnic. Sunt sigur că lucrul acesta a fost provocat din exterior, de la Moscova. Ne-au împiedicat aici să ne gândim la unire și i-au avertizat și peste Prut că miroase a foc și sânge.

*Moscova acum ar putea să ne înghită, dar are și alte probleme. Nu suntem acum o prioritate pentru Rusia.

*Cred că idealul unirii este unul real, se va produce, fiindcă acesta este un proces obiectiv, progresist, just. Ideea unirii este fixată în Declarația de Independență.

*Aripa democratică din Parlamentul de la 1991 avea convingerea că unirea se va produce mai repede, cel puțin timp de 10 ani. Nu s-a produs unirea, pentru că noi am alunecat. Punctul de la care a început căderea noastră din rău în mai rău acel congres de tristă faimă Casa noastră R. Moldova unde s-a dat startul forțelor românofobe care au fost dezlănțuite și nu s-au liniștit nici până astăzi.

*Discuțiile despre cine este mai patriot, cel care a plecat din țară sau cel care a rămas, sunt inspirate din centrele specializate care studiază foarte bine caracterul național al altor popoare. Moldovenii au ambiția lor, rânza moldovenească, o trăsătură națională. Suntem așa cum ne-a dat Dumnezeu.

*Statul este o haină a poporului. Poporul creează statul, nu invers. Noi am creat o organizație statală pe care eu am văzut-o în 1991 ca fiind provizorie.

*Ce s-ar fi întâmplat cu noi dacă proclamam unirea? Izbucnea războiul, el și așa a izbucnit, era implicată România, lumea nu era pregătită pentru a ne primi. România nu era pregătită. Să zicem că Parlamentul nostru vota pentru unire, dar ce urma după aceasta. Concecințele ar fi fost mai grave decât războiul de pe Nistru.

*Ne vom uni când o să vrea Dumnezeu, când o să vină clipa.

*Cine este Igor Dodon în fața lui Dumnezeu, este zero.

*În 1918 s-a produs o minune Dumnezeiască – unirea. Nimeni nu credea la începutul lui 1918. Așa se va întâmpla și de această dată. Unirea se va produce și acesta este viitorul nostru, salvarea noastră.

*Soluția mea este ca președintele și guvernarea să fie responsabilă, să negocieze problema unirii la nivel internațional. Nu trebuie să ne ascundem prin tufari și prin râpă, dar să mergem pe strada centrală, pe magistrala europeană să mergem cu această problemă, fiindcă integrarea noastră europeană este foarte și foarte problematică. Avem o ocazie unică să intrăm în UE cu frații noștri.

*În perspectivă medie (5-10 ani) eu aș vedea unirea înfăptuită.

 

 

 

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

12 comentarii

  • Mai stati voi in banca voastra.Ati decazut la fel ca si…….nu aveti onoare,dati tzepe peste tot,a-ti invadat Romania cu cetatenia lui Basescu(stati cate o suta intr-o casa pe valea Prutului),duplicitari cu patru valute in cap si numai pe castig…va vedem prin Vamile romane…Sunteti sucks cum ar zice americanul.Unire va trebuie???? Voi nu mai stiti cum sa impanziti Europa

 1. Tipul asta este destept, nu l-am mai auzit dar este pt. prima data cand vad pe cineva din Basarabia ca da un raspuns destept si corect la situatia de la 1991 vis-a-vis de unire, foarte corecta aprecierea, o viziune desteapta.

 2. Da, omul vorbeste extrem de exact si realist ! Asa au fost conditiile atunci. Mai sunt azi aceleasi conditii ? NU ! Astazi conditiile sunt mult , mult mai propice RE-INTREGIRII ROMANIEI decat acum 26-27 de ani !! Nefructificarea lor in acesti 1-2 ani si urmatorii cativa care vin, ar fi o sinucidere nationala . TOTUL DEPINDE DE NOI TOTI… DE LA NISTRU PAN LA TISA ! Doamne binecuvanteaza pe romani . Oriunde s-ar afla !

 3. 5.
  Murdăria anti-basarabeană de pe Dâmbovița sau Agentura Rusească la București-

  …..De asemenea, deputatul PMP Eugen Tomac
  a criticat o nepăsare a oamenilor politici români faţă de chestiunea RE-UNIRII României cu Basarabia
  şi că pe agenda lor politică nu se regăseşte această problematică.

  Eugen Tomac a spus că a înaintat o iniţiativă legislativă ce vizează reducerea taxelor consulare
  pentru cei care doresc să-şi redobândească cetăţenia română,

  şi care este blocată în Parlament din 2013,

  sau despre o altă propunere de instituire a zilei de 27 martie ca zi a unirii României cu Rep. Moldova
  şi despre care susţine că Guvernul Cioloş a cerut să fie respinsă.

  „Ceea ce mi se pare de-a dreptul halucinant este că Guvernul Cioloş a cerut ca Parlamentul să respingă acest proiect de lege, lucru care sper să fie clarificat de actualul Guvern. Se află în clipa de faţă în lucru la comisiile parlamentare. Am rămas surprins şi nu am primit nicio explicaţie de la deputaţii PSD şi PNL în Comisia de cultură care au propus respingerea aceste iniţiative”, a susţinut Eugen Tomac /unul din cei 85 de politicieni europeni cu interdicție de aintra în Rusia/.

  „Cunosc parlamentari /fostul premier Călin Popescu Tărâceanu/ care trec pragul Ambasadei Federaţiei Ruse mai des decât trec pragul la biserică, mai des decât intră într-o biserică. În România există oameni politici care, deşi nu o fac ostentativ, sunt extrem puternic cuplaţi la tot ceea ce înseamnă putere de decizie rusească”, a declarat deputatul Eugen Tomac în cadrul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului. /14-20 August 2016/

  http://epochtimes.ro/news/eugen-tomac-in-romania-sunt-politicieni-puternic-cuplati-la-puterea-de-decizie-ruseasca-video—250947

 4. E destept pe viata lui vreti romînia ducetiva la romînia dar moldova este moldova,umblaţi ca prostituatele unire cu romînia cu rusia .Da barbatii si doamnele si votat pentru libertatea moldovei dar nu voi specialidtilor care va amageste europa ku bani si poporul munceste peste hotare trimite bani sa se intretina familiile ,dar voi stiti numai a hamai din gura si aveti biznisuri de toata kalitatea nui dati voie la un om simplu sa fakă si el kite ceva deodata sint legi de voi aprobate kare Nici nu le
  Apreciati ca leati fakut ,doar in folosul vostru,si nu mai ziceti frati romînia noi sintem Moldoveni si trebuie de vorbit Moldoveneste singuri strikati limba de stat si vindeti tara kare si kum poate si impuneti si poporul kare va tine la tron,prin amagelile voastre din istorie ,am invatat istorie moldovei dar akum kare istorie se invata ducetiva pe toti in blud. Sintem toti niste hoti leati unul ku altul, si in1991 nu erau prostituatele istea de la conducere atuncea se numai bisnismani sau banditi ear akum politicieni!!!!!

  • 🙂 Mamma Mia Savio, ce-i pasareasca asta romano rusa de mai sus !? in ce limba ati vrut in fapt sa comunicati mai sus ma gandesc si mai ales ce … 🙂 ?…pravoslavia voastra este recomandat sa invete mai intai sa comunice si apoi sa incerce ceva eventual cuiva …mai sus numai socialistii si comunistii mai comunica asa prin Republica Molotova banuiesc ca sunteti unul in consecinta ! …Sfat personal: Nu mergeti la votare in toamna va rog ci mergeti mai bine la carciuma (votka Stalinskaya de la deschidere la inchidere), Republica Moldova va avea mai mult de castigat asa cred !…daca aveti prieteni sfatuiti-i la fel va rog !…Ваше здоровье!! 🙁

   • Bravo IVANE!!
    Si-a gasit cine sa vorbesca impotriva RE UNIRII cu Romania ! Pai, chiar asa! Sa se duca sa cumpere pe putin 10 mii de litri de votca din banii lui si ai nevestii si sa o imparta gratis la alegerile viitoare: Poate asa vor si fi cei mai convingatori !

  • Mai SAVELE dragule,
   daca tu nici atat nu ai facut , sa le vorbesti limba celor pe langa care stai in 25 de ani de independenta a r. molotova, ce pretentii sa aiba cineva de la tine ca nu-i urasti si nu-i injuri de mama la tine in bucatarie ori chiar pe strada ? Vorbesti atat de rau limba ”moldoveneasca”(ROMANA!) ca nu am inteles aproape nimic din …pasareasca pe care o îndrugi ! Dar te fudulesti ca rusofon ce esti, de mama focului! Cu prostiile pe care le vorbesti vrei sa-i indupleci ?

Lasă un răspuns