Unde sunt intelectualii? O discuție de suflet cu Nadejda Brânzan

7

Deputata din Primul Parlament, Nadejda Brânzan, una dintre figurile centrale ale mișcării de eliberare națională, este una dintre puținele mele interlocutoare cu care pot discuta deschis și din suflet despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Chiar dacă se mișcă mai greu, chiar dacă are probleme de sănătate, întotdeauna este activă și se implică pentru un viitor mai bun al acestei palme de pământ, pentru un viitor românesc într-o Românie Mare. E trist, e jalnic cine și unde am ajuns. Sunt din ce în ce mai puțini oamenii care mai pot vorbi fără frică despre caracatița coruptă de la guvernare.

Doamna Diana Marinescu a transcris pasaje bune din emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA cu participarea fostei deputate Nadejda Brânzan. Îi mulțumesc pentru asta și vă invit să citiți și să pătrundeți în esența gândurilor transmise de neînfricata Nadejda Brânzan.

* Dacã votul oamenilor este corupt… „depinde de elita intelectualã a localitãții, de elitele intelectuale…mai existã, existã dar nu sunt luptãtori, nu au curajul, nu au înțeles o esențã, fiindcã omul trebuie sã trãiascã viața cu demnitate, integritate și în iubire de oameni. Astea sunt 3 criterii, crezul vieții mele şi eu cred, dacã fiecare ar gândi în felul ãsta, ar depãşi nişte situații. Chiar dacã îți spune cã te va da afarã de la lucru şi îi rãmânea fãrã serviciu, trebuie sã te gândeşti, mai este lege, mai este stat, m-oi lupta dar sã dai dovadã, fiindcã ei se simt stãpâni şi puternici atunci când vãd oamenii cu capul plecat dar când îl vãd cu demnitate, ei se trag înapoi cã se gândesc cã dacã mai e şi altul, dacã mai sunt şi alte posibilitãțile sã le dea un rãspuns negativ”

*”Istoria nu uitã. Ceea ce au fãcut ei în campania electoralã, activiştii PD…oamenii s-au scris într-o filã neagrã a istoriei şi peste ani va fi parte componentã a cãrților, monografii, a manualelor. Ei trebuie sã ținã minte: nu trãi cu momentul fiindcã tu ai fãcut istorie. Istoria nu iartã, amnistie în istorie, în domeniul acesta nu existã.”

*”Un element a fost implicarea clerului. Eu nu spun preoți, fiindcã preotul îl slujeşte pe Dumnezeu şi neamul din care se trage. Implicarea clerului subordonat intereselor unui stat strãin, unui stat care a ocupat Basarabia în 1940, un stat care a deportat sute de mii de oameni, a organizat foamete, a promovat o politicã de genocid fațã de populația aceasta, ei nu aveau nevoie de populație, ei aveau nevoie de teritoriu şi de aceea politica aceasta, deportãri colosale, foamete organizatã, 59 de preoți au fost deportați, supuşi represiunii, o fost „Cartea Memoriei”, nici nu se mai ştie de ei. Unul dintre dânşii a fost Alexandru Baltaga, a fost unicul preot din Sfatul Țãrii care a reprezentat preoțimea în Sfatul Țãrii şi a votat Unirea. El e din Lozova, bãştinaş şi în anul ’40, la 30 august, îndatã dupã ocupație, l-au arestat, era în vârstã de 79 de ani, un bãtrân de 79 de ani, dus în gulag şi dupã 11 luni a decedat în Kazan.”

*Despre minoritãți
„Se urmãreşte destabilizarea situației, conflicte interne, nu vedeți cã acuma cer un milion şi ceva ca sã le facã traducere în limba gãgãuzã documentelor. Dar eu am fãcut o analizã…Rusia are 88 de unitãți administrative, 22 sunt republici cu populații de pildã Başkiria are 4 milioane, de 3 milioane jumãtate, adicã mari, cât republica noastrã, dar ați vãzut ceva reprezentanți acolo sã vorbeascã în limba lor, doar în cea rusã care e de stat, ați vãzut mãcar o datã ca ei sã cearã traducere în limbile popoarelor cã-s 4 milioane nu-s câteva sate…toate acestea pentru a tensiona situația, cã-i mai uşor de prins peşte în apã tulbure”

*”832 de grãdinițe le-a reparat România şi le-a fãcut ca nişte palate, când am vãzut la Sadova ce grãdinițã, nici n-am vãzut niciodatã. Autocare, 200 de autocare şcolare pentru copii din Basarabia le-o dat nu „rudele” lui Dodon de la Moscova, aceia râd de dânsul, el joacã ca o pãpuşã, dar o dat tot România şi SMURD-ul salveazã viețile, tot România.”

„Cetãțenii sã se deştepte, deşteptarea!”

*Despre recuplarea intelectualitãții la viața politicã
„Eu unde am mers, peste tot şi în presã am spus, oameni buni, trebuie sã ieşim din birouri, este necesarã elita intelectualã. În permanențã am spus, nu eu, Nicolae Bãlcescu a spus la mijlocul secolului XIX, menirea intelectualului este de a lumina masele. De ce am reuşit noi la anul ’89, ’90? De atâta cã am avut elite intelectuale, scriitori la început dar nu numai. Eu am fost în raionul meu, îi mobilizam şi Grigore Vieru şi Leonida Lari şi Ion Vãtãmanu și Lida Istrati și Mihai Cimpoi, toatã lumea bunã, şi academicianul Ion Dediu, deci oamenii atunci se simțea cã îşi doresc schimbarea, cã îşi iubesc poporul. Astãzi mã întreabã, dar eu spun avem nevoie de echipe de intelectuali, de la baştina noastrã, toți sã mergem care puteţi merge, care sunteți încã în forțã, asta e o datorie a ta, de intelectual”

*”Când merg la baştinã şi oameni îşi amintesc ce vremuri și mã întreabã dar unde sunt scriitorii, dar sunt ei, dar eu zic sunt, dar nu vin, adicã oamenii aşteaptã un cuvânt venit de la un intelectual de valoare. Ei se complac, cine ştie ce fac, ei scriu ceva, dar nu îşi pun întrebarea dacã nimeni nu îi cunoaşte, cine citeşte ce scrie. Se aşteaptã, avem noi azi elite intelectuale veritabile or s-or cumpãrat, ei aşa şi mã intreabã, dar poate le-or dat şi lor ceva, eu nu pot sã zic, dar faptul cã nu se vede mişcare a intelectualilor.. nu sunt prezenți nici în viața socialã, nici în viața politicã, fiindcã era Ion Ungureanu, era lume, personalitãțile la care eu mã închin toatã viața. Am avut elite veritabile, eu nu ştiu, aici de pe loc nu le e ruşine, dacã sunt în putere şi pot merge în localitãți, dacã sunt 500 de scriitori, un scriitor la douã sate, dar nu numai ei, mai sunt și alte domenii de culturã, sunt intelectuali care la baştina lor au autoritate, sã meargã”

*”Eu încã o datã fac apel cãtre toatã lumea bunã, cãtre toți intelectualii, nu conteazã ce eşti medic, profesor, doctor în ştiințã, scriitor, compozitor, gândiți-vã cã aveți baştinã, aici vã sunt rãdãcinile și cã nu vreți înapoi în ceea ce a fost 27 de ani în urmã dar vrem înainte cã noi vrem sã ne reîntregim Țara!”

*”Problema Unirii trebuie sã fie pe agendã, dar Unirea nu se face cã acum ies pe drum şi iaca ne unim, Unirea trebuie pregãtitã, nu o datã am fost şi la Nicolae Dabija şi am pregãtit un plan, trebuie pregãtitã populația, trebuie pregãtite nişte broşuri speciale care sã ajungã la fiecare familie, în care sã îi lãmureşti omului, fiindcã ce-or fãcut, memoria colectivã a fost strivitã, anihilatã de cãtre regimul sovietic. Ceea ce se întâmplã azi, se încearcã acelaşi proces, ceea ce face Dodon e mancurtism, ei vor sã dezvolte mancurtismul, sã ne ucidem patria, nu vedeți, au rupt harta României, rãdãcinile noastre strãmoşeşti sunt acolo!”

*”Aş vrea sã vãd, aş vrea sã trãiesc şi sã sãrbãtoresc ziua Unirii, asta îmi doresc, dar nu mai depinde de mine, eu fac ce pot, depinde de oamenii despre care am vorbit, în ce mãsurã se vor mobiliza, vor închide birourile şi vor merge fiecare în localitãți. Vreau sã mã audã, vreau sã mã înțeleagã, acolo unde am sã pot am sã merg şi eu, eu nu mai sunt, nu mã consider, sunt alți oameni, personalitãți, voi merge în echipã cu ei, dar ar trebui sã se implice, sunt obligați, e datoria lor dacã sunt elitã, nu se vinde pentru un plic cu… sau o carte scoasã din fonduri…”

Informația este putere, infromați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

7 comentarii

 1. Unde oare, unde oare sunt intelectualii? Unii s-au ramolit, altii s-au rinocerizat, ceilalti sunt pur si simplu ignoranti sau vanduti Mafiei. Or, ceea ce s-a intamlat odata cu acapararea statului, adica odata cu disparitia statului RM, pare acum un scenariu de cosmar. Ce face intelectualitatea naucita de cel naucitor de bogat si de rau care a pus laba pe institutii, inclusiv scoli, spitale? Sta. Invizibila si tacuta. In transa, intre experienta comunsita si „modernizarea” p(r)ostcomunista de astazi. Anxietate?Da, anxietate, incertitudine, intrebari, poate, de tipul, oare ce se va mai intampla, oare ce vom manca maine, oare cand va pieri Mafia? Oare…cat vor mai trai asa, prinsi in menghina? Pare imposibil de inteles ca scriitorii, in mare parte, se ascund dupa niste lozinci de larga respiratie imbecila. Ca sa-si justifice nerozia, apatia, slugarnicia sau sacosica cu ochiul dracului primita de la cel cu „putere absoluta” banditeasca, cu mana lunga si multi bani (ciorditi) in punga. Exista mari discrepante intre zone…Cei din „nord” sunt aproape mancurtizati, aproape cumparati cu hurta, aproape bisericosi-pro-rusi-markelizati, cad prada rafalelor de emotie bazat pe minciuna; cei din centru sunt mai proeuropeni, mai inimosi, mai cu suflet, au coloana si inima mai mare. In fine, criza statului de drept a generat criza intelectualului, criza culturii, criza demnitatii. Si totusi nu e totul pierdut! Roata sortii se va intoarce. Bumerangul isi cauta lansatorul. Oricat de nerusinat si viclean ar fi „coordonatorul”, oricat de ipohondri, paranoci si megalomania ar fi politicienii de chiuveta, au insusit ceva: viitorul este privit cu teama. Pentru ca este inevitabil. Toate au un sfarsit. Si nimeni nu ramane nepedepsit, totul se plateste pe lumea asta. Chiar si pochii lichele vor plati la Judecata-de-Acum. Si totusi…Unde este elita? Cunoastem despre Marte mai multe decat cunoastem despre starea de facto a elitei moldave. Macar trecutul lor e ceva intamplat, care a existat. Dar prezentul…Dar viitorul?

  • Nu pot decat sa imi aduc aminte din Biblie ce a facut Moise dupa ce a trecut Marea Rosie cu poporul lui. A ratacit 40 de ani in desert (Negev) cu poporul lui inainte sa-l aduca in Galileea. Asta-i o pilda nu numai o istorie. A vrut sa crape generatiile de robi inainte sa-i aduca acasa. A vrut sa aduca oameni liberi cu gandire normala nu mancurti jegosi care nu stiu decat sa robeasca aiurea. Numai asa generatie poti construi si cladi ceva. RM este un exemplu de neurmat de a pune niste fosti robi ai tzarului si apoi ai sovieticilor sa faca un stat. Asta-i un cosmar bantuit de fantome din evul mediu nu ceva normal. Atata dezastru a adus acest curent moldovenist alimentat de bolsevici cu sprijinul muscalilor ca nu 40 de ani ci 400 de ani nu vor ajunge sa curete creierele intoxicate pe generatii. Bineinteles acesti 400 de ani vor fi ca slugoi si robi mancurtizati si in saracie maxima daca nu cumva Dumnezeu nu se va milui si va desfiinta acest cosmar statalist de 2 kopeika in 4 vanturi. Parere personala bineinteles dar Dna Branzan le zice relativ bine ca si altii in fapt poate din ce in ce mai multi. Povestea mancurtului care a ajuns sa-si omoara mama sunt deasemenea pilde relativ la RM si romanitate. Nu poti sa negi ceea ce esti dar poti face rau cu siguranta tie si alor tai. Istoria nu iarta !

 2. Raspunsul e foarte simplu si doamna Branzan il stie foarte bine.

  1. Oamenii cu intelect au inteles foarte bine ca nu poti conta decat pe tine. Ca azi dai sfat pe cine sa votezi si maine el e prins cu „rata’n gura”. Cum a patit cred ca si ea cu Filat, si cu cine era inainte, si va pati la fel si cu cine tine acum. Deci, toti sunt foarte reticenti sa mai lucreze pentru cineva. Ar lucra, dar deocamdata nu se vede acel cineva.

  2. Care e sensul sa vii cu aceleasi metode sovietice? Chiar si ea e plina de contradictii, si de fapt e om sovietic si la suflet si la port. Cu tot respectul, multumesc pentru ce a facut, dar nu se mai poate continua in acelasi stil. Mi-a placut insa fiul ei, cum gandeste, cum vorbeste, l-as fi votat la prezidentiale daca nu se retragea, a fost unicul candidat care mi-a placut. Mi-a placut si interviurile lui, a raspuns foarte sincer si are dreptate. Dar daca le cititi nu e in linie cu ceilalti, care sunt inca pe stil sovietic si mint sau manipuleaza. Ea trebuie sa lase astfel de oameni in fata, fiindca ei vor veni cu altfel de gandire si vor putea face schimbari. Dar nu trebuie tinuti in acelasi post 3 mandate ca Chirtoaca, ei trebuie sa vina, si dupa 2-3 ani schimbati cu altii, altfel vor fi asimilati si moldovenizati, vor deveni santajabili, ei trebuie sa plece dupa 2-3 inapoi daca vor sa se salveze.

  3. O parte mare din intelectualitate e acolo unde e si fiul ei. Si din pacate pentru moldova nu se vor intoarce, unica ce pot face si ce e cel mai pretios, sa vorbeasca acasa cu rudele, sa le invite in vizita sa le explice cum trebuie sa functioneze un sistem.

 3. As avea insa o intrebare, Doamna Branzan cu cine ne recomanda sa votam si pe cine sa sustinem? Pe unionisti, sau PAS+DA+PLDM care sunt statalisti? Din interviu si din articol nu e clar deloc, pe de o parte suntem statalisti si recomandam pe ultimii, pe de alta parte vrem unire. Intelectualii mai ales nu sunt usor de pacalit.

  Pana nu se vor lamuri relatiile dintre unionisti si statalisti, si acei din dreapta, va castiga stanga pro rusa. Cat timp vom continua sa fim in 2 barci vom merge nicaieri.

 4. Fulger-Crai on

  PĂZEA!
  ————————
  Marii intelectuali UNIONIȘTI români est-moldoveni
  au fost lichidați prin accidente ghidate la comandă, prin otrăviri și iradieri
  de către UN COMANDOU TERORIST în ultimii 30 de ani.
  Doar câteva nume din cele peste o sută-
  poetul Grigore Vieru, publicistul Andrei Vartic,
  scriitoarea Lidia Istrati și deputata Leonida Lari,
  oamenii de artă Ion Ungureanu, Emil Loteanu, Nicoale Sulac,
  etc, etc, etc.
  iar societatea tace, din lașitate, din frică, din trădare, etc.

  De ce doamnă Elena Robu,
  să nu abordați această temă la show-ul Dvs.

  Scriitorul Vladimir Beșleagă sau publicistul Dumitru Crudu
  v-ar spune multe dedesubturi kgb-iste.
  /până nu au fost lichidați și ei/.
  Sau vă temeți ?

 5. 1 din Romania on

  O vorba romaneasca spune: „A fi domn e o-ntâmplare, a fi OM e lucru mare!”
  Din pacate, nu mai avem elite. Absolventii de studii superioare nu sunt (neaparat) intelectuali si nu devin elite pentru ca au fost la nu stiu care facultate sau scoala „inalta”. Elitele pe care nu le mai gasim in acesti ani ar trebui sa fie, in primul rand, OAMENI. OAMENI modesti, cu caracter puternic, cu 7 ani de-acasa, fara ifose, fara fasoane, fara un anumit tip de anturaj, statut social sau studii… Acesti OAMENI pot fi lideri mai mici sau mai mari, ori simpli anonimi care isi sacrifica timp, familie, prieteni, cariera, avere, sanatate, viata pentru lumea in care ei traiesc. Am avut candva astfel de OAMENI. Ei au facut istorie si au dat un sens lumii in care au trait. A fost odata…

 6. Popa Duhu dela Mânăstirea Căpriana on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

Lasă un răspuns