Unde puteți găsi filmul „Ce lume minunată”

4

În sfârșit, filmul regizorului, actorului și omului de televiziune, Anatol Durbală, „Ce lume minunată”, poate fi vizionat de toată lumea. Pelicula a fost plasată pe youtube.com și poate fi văzută de oricine. Regizorul s-a ținut de cuvând, așa cum a promis, așa a și făcut.

Asta nu înainte ca filmul să ia nenumărate premii internaționale.

Dar să le luăm pe rând.

* Merită să găsiți 1.12 minute pentru a aprecia o peliculă 100% autohtonă. Nu în fiecare lună se realizează filme sută la sută în R. Moldova, iar efortul celor care încearcă să facă cinematografie în țara noastră merită toate aplauzele noastre.

* Subiectul este unul intrigant și, deși nu se vrea un film despre 7 aprilie, este tocmai despre tortura din Comisariate/Inspectoratele de poliție. Veți vedea un comportament de polițist foarte viu/dur/aproape neomenesc/ jucat de binecunoscutul actor Igor Caras-Romanov.

http://unimedia.info/tv/alb-negru/176/live-igor-caras-romanov-in-studioul-unimedia

*Este până la urmă drama noastră umană, născută din prostie și ignoranță

*Pelicula merită să fie văzută de către toți colaboratorii MAI, inclusiv structurile de forță speciale.

*Pelicula a luat nenumărate premii internaționale, deci avem cu ce ne mândri. Iată câteva dintre ele:

1. Trei premii la Festivalul de Film Independent din Massachusetts, SUA. Pentru cel mai bun regizor, pentru cel mai bun scenariu și Premiul Special al Juriului Pentru cel mai bun Film Străin.

2. Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) pentru debut, Polonia

3. FilmFest SEE à Paris France 2015, premiul pentru cel mai bun scenarist

4. SOE în Berlin Germania 2015, premiul pentru cel mai bun film

5.Crossing Europe Austria 2015, premiul publicului

Și încă multe altele…

În plus, pelicula a ajuns să fie proiectată și în mai multe țări europene cum ar fi Franța, Spania, Slovenia, Germania, Suedia, România, Austria și altele.

În țara în care cinematografia aproape că nu este susținută de către stat, în care nu există un Fond al Cinematografiei, în care nu se dau bani pentru realizarea filmelor, în care cinematografele nu sunt interesate să prezinte filme autohtone, în care nici măcar publicul nu este foarte interesat să urmărească un film autohton, echipa care a lucrat la această peliculă „Ce lume minunată” a reușit să cucerească și publicul din străinătate, a reușit să prezinte R. Moldova și din altă perspectivă, nu doar în care s-a furat un miliard de dolari.

Regizorii noștri autohtoni ducăo muncă de sisif pentru a reanima cât de puțin cinematografia moldoveneasca, dar e nevoie de multă susținere și voință din partea autorităților. Legea cu privire la cinematografie a fost votată în 2014, dar realizarea ei întărzie foarte mult. Unii dau vina pe schimbarea Guvernelor, dar cred că ăsta e doar un pretext. În realitate, probabil încă nu au împărțit între ei cine va gestiona banii care se vor acumula în acel Fond al Cinematografiei. Nu este clar cum va funcționa Centrul Național al Cinematografiei, care urma să fie creat conform Legii cu privire la cinematografie. Și încă multe lucruri sunt neclare la mijloc.

Dincolo de toate astea, aș vrea să încurajez echipa Youbesc și pe maestrul Anatol Durbală și să le doresc multă inspirație pentru filme care să aducă multe trofee acasă. Filme care să fie apreciate pe bună dreptate și acasă, și în străinătate. Regizorul Anatol Durbală, a spus la emisiunea Alb&Negru că are multe idei de filme bune.

http://unimedia.info/tv/alb-negru/376/anatol-durbala-in-studioul-unimedia

Abia aștept următoarea peliculă.

Mult succes!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

4 comentarii

 1. Cu un mare regret in suflet trebuie sa recunosc ca de fapt asta e realitatea din tara noastra, oameni frustrati,miniati pe propria soarta, total incompetenti si cu idei de-a dreptul gresite despre ce presupune de fapt meseria lor,desigur mă refer la personajele agentilor de politie,maiorul e.t.c

 2. =Toader dela Tighina= on

  IN MEMORIAM
  ——————————————-
  PLUS cei 7 tineri torturaţi,
  schingiuiţi și masacraţi de către teroristii-poliţişti mascaţi comunisti in acel Aprilie Negru 2009
  in timpul protestelor anti-comuniste și anti-voroniste de la Chișinău.
  Atentie: Ucigaşii nu a fost pedepsiţi !
  23.
  Valeriu Boboc din s. Sângera / 5 mai 1985 – 7 aprilie 2009/
  omorât in batai de «Oamenii Legii» pe Piata Mare din Chisinau
  la 7 aprilie 2009
  22.
  Ionel Ţâbulea /n.1987 s. Bolohan/Orhei – 7 aprilie 2009, Chisinau/
  21.
  Eugen Ţapu din or. Soroca
  20.
  Maxim Canişu din s. Christofor/Ungheni,
  omorât bestial de politistii teroristi si aruncat in lacul Ghidighici
  la 8 aprilie 2009 si apoi gasit la 19 aprilie 2009.
  19.
  Radu Ciobanu, decedat ‘la comanda» la 24 iunie 2009 in s. Cornesti/ Ungheni
  si in urma torturii din «coridorul mortii» de la Procuratura neo-comunista din Chisinau.
  18.
  Ruslan Melinte, un tânar romantic din s. Peticeni/Calarasi, simpatizant si agitator pro-PLDM, partidul lui Vlad Filat,si ucis miseleste la 25 iunie 2009 de catre comunistii teroristi voronisti-tkaciukisti locali,
  17.
  Vasilică Dumitraşcu /1982 – 26 Mai 2014/,
  patriot român din s. Brânza, jud. Cahul, mort după 5 ani în urma rănilor
  din timpul torturii de regimul poliţienesc voronist comunist din aprilie 2009.
  ———————————————————————————–

 3. Salve Elena!

  După ce am urmărit acest film dedicat evenimentelor din aprilie 2009 mi-au revenit îndată în memorie momentele tragice de atunci.Mă recunosc parțial în cazul tânărului Petru (spun aceasta fără laudă deșartă),chiar dacă niciodată în viață n-am fumat,preferând sportul de mic(atletismul),iar atunci mă aflam într-un moment greu ,de cotitură ,atât în viața personală,cât și profesională,dorind să revin definitiv acasă,pentru un studiu aprofundat de istorie(arheologie),teologie ortodoxă,drept,medicină(chirurgie) pentru a activa în țară.

  De mic visam să devin medic și preot ortodox,având ca model sfântul care-i port numele de la botez și bunicului Damian și fratele său geamăn Cosmin, care vindecau gratuit bolnavii în numele lui Hristos ,dar pasiunea pentru istorie,geografie,matematică în școală m-a condus către dreptul internațional și economie la universitate în Franța.
  Imi amintesc atunci în acei ani 2006-2009,când studiam dreptul la Lyon când mă îndrăgostisem de o franco-canadiană francofilă din Quebec,Valerie(cu bunicul canadian de origine română)care îmi era colegă și confidentă.Însă ne-am despărțit,pentru că aveam divergențe majore atât pe plan personal,cât și profesional.Ea era carieristă și nu dorea să ne căsătorim.Când revenisem acasă ,la sesiunea universitară în martie-aprilie 2009 eram în ruptură sentimentală cu ea și nu mă simțeam bine.A urmat tragicul aprilie 2009.Mi-a fost greu să revin după tratament medical în Franța,schimbând orașul de studii, pentru a nu-mi aminti de ea.O vedeam pretudindeni în mintea mea.

  Am cunoscut alte colege-confidente franțuzoaice creștine la drept, Ida(franco-norvegiancă),Margaux(franco-italiană),Catherine(franco- greacă),Helene(creștină franco-libaneză,tatăl său fiind Creștin ortodox refugiat din Liban în anii 1970 în Franța) care m-au acompaniat în acești ani și ajutat moral să uit de colega franco-canadiană Valerie din Lyon și să mă vindec după tragedia din aprilie 2009.Ele m-au îndemnat să-mi urmez idealurile de când eram mic, de a deveni mai târziu preot creștin ortodox(după studii îndelungate de drept,arheologie/geologie,limbi străine,medicină,călătorii de instruire),după modelul din copilărie al mitropolitului Damian al Moldovei lui Ștefan cel Mare și Daniil Sihastrul.

  De aceea filmul acesta mi-a răscolit amintirile de atunci.Am deschis această paranteză personală nu ca laudă deșartă,dar ca o mulțumire indirectă autorilor filmului dedicat evenimentelor din aprilie 2009 de la Chișinău.
  Mulțumesc Elena că ai publicat pe blog acest film!Pace tuturor!

Lasă un răspuns