Un popor decapitat

10

Bunica mea nu a fost deportată în Siberii de gheață, nici bunelul, el a fost la război și a venit de acolo fără un picior. Nici rude de ale mele nu au fost ridicate noaptea din case și încărcați în vagoane pentru vite. În general, bunica nu mi-a vorbit despre deportări, despre efectele acestei crime asupra poporului nostru. Nici la școală nu am învățat despre asta. Așa erau atunci vremurile.

Și foarte rău că era așa, pentru că despre ororile depărtărilor trebuie să se vorbească în familie, la școală, în spațiul public, să se facă filme, după modelul celor care descriu atrocitățile comise față de evrei în lagărele de concentrare pe timpul celui de-al doilea război mondial.

Apoi am citit cartea lui Nicolae Dabija „Tema de acasă” și am rămas mută, înghețată, fără cuvinte. Mi-a fost greu să constat prin câte au trecut buneii noștri vinovați că Stalin a câștigat războiul. Apoi am mers la spectacolul „Hronicul Găinarilor” de Aureliu Busuioc, care se joacă la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Este un spectacol care te face să înțelegi cum Stalin a schilodit acest popor, acești oameni, dar și ce înseamnă celebra sintagmă: „Cine a fost nimeni va deveni tot” (traducere din rusă). Și iată așa, de-a lungul anilor, proștii, leneșii, netoții au ajuns în frunte, iar intelectualii au plecat în mare parte.

hronicul

Așa a fost decapitat un popor din care fac parte și eu. Păcat că nu ne-am învățat tema de acasă și nu l-am alungat din mintea și sufletele noastre pe ocupantul rus. Continuăm să îl admirăm la televizor, să îi ascultăm muzica și să îi știm artiștii pe dinafară. Sunt și excepții bineînțeles și sper ca acestea să fie din ce în ce mai multe.

Să ne recăpătăm demnitatea prin a nu fi ignoranți, să ne cunoaștem trecutul, istoria, să îi cinstim pe eroi, să povestim prin ce au trecut buneii noștri în Siberii de gheață, să arătăm lumii cum ne-au distrus și cum putem renaște.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

10 comentarii

  • Da,bunica mea si bunelul tot nu au fost trimisi in siberia,stiti de ce? Pentruca pe bunelul l-au impuscat ostasii sovietici (eliberatori) la mosiea lui unde se afla cu toata familia.Ostasii sovietici dorind sa-i ia vaca,bunelul a apucat vaca de coarne si s-a impotrivit.Atunci bravul si eroul ostas sovietic a tras de tragaci si s-a rezolvat problema.E f. simplu,traiasca rogozin si rosia.

 1. Da,bunica mea si bunelul tot nu au fost trimisi in siberia,stiti de ce? Pentruca pe bunelul l-au impuscat ostasii sovietici (eliberatori) la mosiea lui unde se afla cu toata familia.Ostasii sovietici dorind sa-i ia vaca,bunelul a apucat vaca de coarne si s-a impotrivit.Atunci bravul si eroul ostas sovietic a tras de tragaci si s-a rezolvat problema.E f. simplu,traiasca rogozin si rosia.

 2. Unii au tinut minte foarte bine ce a fost, si au trait cu asta. Ba chiar li se amintea cand incercau sa candideze la un post cine sunt.

  Pe cand se deschid arhivele, se retrocedeaza averea? In casa unde s-a nascut tata si acuma stau straini.

  Cel mai trist este ca acei care au fost nimic, au ramas nimic. Bunicul meu cand s-a intors din siberia cu familia, cel mai tare a fost mirat, ca acei care i-au luat averea au bauto. Cum au fost saraci au ramas saraci si rai. Credeti ca e usor sa treci pe langa casa unde te-ai nascut, unde s-au nascut parintii si bunicii, unde s-au nascut copii, si sa vezi ocupantul care nici macar nu o repara?

 3. ok, dar ce facem cu Maria Biesu, din familie de nimeni a devenit cea mai celebra Cio Cio San?
  azi o fata din fundaturi din familie de tarani poate face calea lui Biesu? NU! (sa incepem ca deja nu in toate satele sunt chiar scoli primare)
  ce facem ce restul celebri poeti, scriitori, savanti? Druta a fost cumva persecutat? sau Vieru?
  NU. au fost pupati in ….. de sovietici. Sau Doga? a primit casa in centrul Centrului de la Sovietul Suprem al RSSM! -))) acum Doga se jeluie ca nu are cu ce so intretina, si sta la Moscova pe pensia de la Uniunea compozitorilor Rusiei, maaaare patriot si unionist! -))))
  mai in scurt sunt un popor nu decapitat (toti au suferit, toate popoarele in frunte cu rusii) da suntem un popor LENES so COMPLEXAT, vesnic dam vina pe ALTCINEVA! de parca Stalin o golit poporul acum de un miliard de exemplu. lasati istoria, traiul de azi AZI se faureste…

  • Auzi, usor poate acuma sa se faca un Biesu sau Doga, din orice sat, chiar eu cunosc mai multi muzicanti moldoveni tineri care lucreaza in teatre ale lumii, si lucreaza pe bani, nu gratis, nu matura, dar canta. Asa ca mai lasa cu propaganda, ca ne-ati facut cu carte, ne-ati dus de rapa, mai iesi din casa sa vezi in ce gunoi traiesti si in ce gunoi ati bagat si rusia.

 4. Ce este interesant cred este faptul ca f. explicit rusii indeamna la unire de atata timp ca sa-si ia Transnistria care este parte din planul lor pentru Noua Rusie nicidecum RM care trebuie sa o mentina destabilizata daca chiar vrea stat ca atare si nu cu RO. Ciudat este ca totusi ursuletii lor de la Bac fie nu sunt toti la curent fie nu inteleg (stupizenie) fie sunt parte a destabilizarii (caz penal). In orice caz stanga si centru politic joaca cam ca surda-n hora zic eu. Mesajul lui Rogozin (si altii) este clar (mai jos) pentru cine stie sa citeasca, mesajul altor rusi (inclusiv Dughin si Jirinovski si altii) este similar si repetat si s-a vazut in timp si o sa se vada din nou si din nou (Nistru la Tisa sunt romani). Ma intreb atunci cata stupizenie niste politicieni (stanga / centru) pot sa aiba sa nu priceapa un mesaj extern atat de repetat si din ce in ce mai putin nuantat de la marile puteri si sa incerce sa se adapteze ca sa supravietuiasca politic prin a-l prelua si adresa electoratului lor cam care este realitatea si vremea minciunii si mancurtismului a cam trecut si ca sunt romani cam ca noi toti (daca nu rusi sau ucraineeni) si vorbesc limba romana (constiutional ma refer ca practic o stim toti ca da). Rusia are nevoie de o RM destabilizata sau de una in RO zic eu (ca si celelalte puteri dealtfel cred) ca sa se asigure Transnistria face ok libera si gata sa treaca ca parte in noua lor strategie cred. …Pe de alta parte cei care vor cu mama Rusia pot sa se mute la Tiraspol sau in Rusia (se da pamant pentru a locui in Rusia (improprietarire cu pamant) de exemplu dupa cum zice mai jos).

  http://www.moldova.org/dmitri-rogozin-a-primit-un-sms-ciudat-pe-aeroportul-chisinau/

  https://www.rt.com/business/341892-far-east-land-infrastructure/

 5. cereti imposibilul de la propriul popor! si stiti dece? pentru ca le-a fost pervertit sufletul dupa cum plastic s-a exprimat Eminescu cand biserica ortodoxa dintre Prut si Nistru s-a rusificat inca din secolul al xix-lea.Acum , dupa atata timp s-a schimbat ceva? nu, si atunci ce mai vrem oameni buni! la buna vedere!

Lasă un răspuns