Un partid unionist pe ambele maluri ale Prutului?

8

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a devenit de curând și cetățean al R. Moldova, iar datorită acestui fapt a reușit să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Chiar dacă a declarat deschis că o susține pe lidera PAS Maia Sandu în alegeri, a făcut o gafă monumentală, care, potrivit unor voci, a contribuit la scăderea raitingului Maiei Sandu în rândul alegătorilor care nu împărtășesc idealul unirii. Traian Băsescu a încurcat-o pe Maia Sandu cu Ana Guțu. Întâmplător sau nu? Nu avem de unde ști, chiar dacă dezmințirile au venit imediat.

Acum, foarte mulți ochi ai politicienilor de la Chișinău sunt îndreptați spre pașii pe care îi va face sau nu Traian Băsescu în politica moldovenească. Dacă vine în fruntea unui partid politic unionist sau dacă își creează unul? Dacă ajunge în Parlamentul de la Chișinău și influențează mersul lucrurilor? Este adevărat că există un bazin electoral al unioniștilor în R. Moldova care în momentul de față nu sunt reprezentați de partidele declarate unioniste prin statutul lor. Motivele sunt diverse. În aceste condiții, ideea unui partid unionist care să activeze pe ambele maluri ale Prutului și care să aibă deputați în Parlamentele de la Chișinău și București pare cât se poate de interesantă și de realizabilă.

Deja primele declarații în acest sens au fost făcute de unul dintre cei mai activi unioniști de la Chișinău, Constantin Codreanu, la emisiunea Alb&Negru.
1479996700264

„La întâlnirile pe care le am în afara Chișinăului, dar și în Chișinău s-a vorbit despre ideea unui nou partid unionist. Sunt mulți oameni din partidele care există acum, consilieri și primari de la PD, PAS, PLDM care mi-au spus că ar fi bine să existe un partid în R. Moldova care să fie girat sau susținut de Traian Băsescu. Un partid care să aibă expresie politică pe ambele maluri ale Prutului”, a explicat invitatul.

„Nu putem discuta cu Traian Băsescu un lucru atât de important dacă nu avem un fundament necesar în acest sens. Trebuie să avem o bază de date, un grup de inițiativă, să avem un plan de acțiuni care să declanșeze această formare de partid politic, pentru că este un lucru serios. Fără o pregătire prealabilă, nu putem veni în fața președintelui Băsescu să îi spunem că vrem să facem un partid politic și dl Băsescu să ne spună să facem acest partid. Trebuie să venim cu o strategie, cu lucruri puse pe foaie”, a menționat candidatul.

„Asta vreau să facem. Este foarte puțit timp și putem beneficia de girul care este cel mai bun președinte al României, cel mai bun politician din România și cel mai iubit politician din R. Moldova. Este vorba despre o echipă care vrea să se implice și care vrea să mărească această echipă, să avem forța necesară să câștigăm alegerile parlamentare din 2018. Nu cred că este imposibil acest lucru, mai ales cu un președinte dodonist în fruntea R. Moldova, care va pierde din priza la public, pentru că puterea erodează”.

Așa au sunat declarațiile pe care le-a făcut Constantin Codreanu la emisiunea Alb&Negru.

Deocamdată sunt doar idei, însă după 11 decembrie, când au loc alegerile parlamentare în România, analizele vor fi făcute mai atent și mai profund în funcție de rezultatul pe care îl va obține partidul lui Traian Băsescu (PMP) aici, în R. Moldova. În trecut, la alegerile prezidențiale, basarabenii i-au acordat un credit de încredere foarte mare președintelui Băsescu (90%). Este gata PMP să repete acest scor? Puțin probabil, însă la sigur va fi primul în obțiunile de vot ale basarabenilor. Traian Băsescu a făcut multe rele pentru România. O spun analiștii și simpli cetățeni din România, dar a făcut și multe lucruri bune pentru R. Moldova, indiferent de câte reproșuri am avea.

În felul acesta, există speranțe că totuși se va face o curățenie generală a clasei politice din R. Moldova. Întrebarea este dacă se va reuși până la alegerile parlamentare ordinare din 2018? Dacă vine uninominalul peste noi, atunci șansele pentru această curățare a clasei politice sunt tot mai puține.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. 1. Cred ca a facut confuzia respectiva fara premeditare, pe motiv de „limpezime a mintii”, stiti cum e, depinde de cate cuburi de gheata a pus in pahar!
  2. Ideea unui partid unionist pe ambele maluri ale Prutului este mai mult decat binevenita, dar va implor (!) nu legati aceasta buna idee de numele matrozului ca-i mare pacat! Sper ca in curand sa iasa la iveala faradelegile pe care acest indivit le-a savarsit in mod mizerabil cat a fost presedintele tarii!

  • D-le Mihai,după cum ai scris la primul punct deja ai exprimat o părere a neprietnilor Matrozului,cum te-ai exprimat,sper ca nu in bășcălie. Dacă nu te superi as vrea sa asculti si părerea mea,a unui simplu pensionar.Este adevarat ca foarte multă lume a avut necaz pe d-ul BASESCU,ATUNCI când a fost NEVOIT să taie 25% din salarii,la pensii nu a umblat datorită CC,dar amărît TVA-ul la 24%.două masuri foarte grele,alternativa era incapacitatea de plată a ROMANIEI,cu tot ce decurge de aici.Si sti de ce sa ajuns in aceasta situație, datorită deficitului bugetar lăsat de d-ul TARICEANU la plecarea guvernului.De unde a împrăștiat 3miliarde € in campania electorală, banii proveniti de la vanzarea BCR-lui.Propaganda USL-lui a funcționat foart bine la denigrarea d-lui BASESCU,dar ca un mare bărbat de stat acesta Si a asumat măsurile luate si a SALVAT ROMÂNIA. Tot guvernul BOC a lăsat in buget si banii pentru REANTREGIREA salariilor tăiate, măsură cu care se lăuda PONTA ca si cu tăierea de pamblici la câte o inaugurare de drum.In sfarsit nu va mai rețin,doar va rog sa judecați si să analizați d-stră nu propaganda anti situatia politica,corectă.

   • VICTOR GORBATÂi on

    Tot ce face Traian Basescu este corect,el nu mai are nevoie de cimic,nici de laude,nici de critici.Omul politic TB s-a hotarat,ca toata activitatea sa o dedice tarii si atat.Pacat ca prea putini politicieni au iteles,ca TB vreabinele acestei tari.Ca va face sau nu un oartid unionist,ramane de vazut,un singur lucru e clar,va lupta pentru REUNIREA ROMANIEI cu REPUBLICA MOLDOVA si am convingerea ca va reusi.

 2. Dan Mihai problema nu e ca a taiat salariile /pensiile ci ca a mintit ca nu le va taia si ca ‘presa ticalosita ‘ minte…ca apoi cand a taiat sa vina si sa se dea de ceasul mortii ca e singura solutie de salvare pt economie.Plus faza cu suspendarea cand a gasit o portita invalidand votul majoritatii ,iar cireasa de pe tort inlocuirea mogulilor de stanga cu unii de dreapta (Casuneanu ,Cocos ,Videanu ,etc ) .
  condamnarea comunismului si datul de cetatenii basarabenilor nu sterg mizeriile pe care Basescu le a facut !

 3. Pachița din Cahul on

  IMPORTANT ! Video-La 26 Nov.2016,

  https://mazarini.wordpress.com/2016/11/26/discursul-exceptional-a-lui-traian-basescu-la-chisinau-din-26-11-2016/

  -Traian Băsescu, ex-președintele României, aduce Re-Unirea noastră cu România
  la Filarmonica din Chișinău cu Partidul Mișcarea Populară asistat de activistul Constantin Codreanu din Sângerei și Eugen Tomac, deputat la București, originar din s. Babele, jud. interbelic românesc Ismail, din Basarabia istorică.
  Actul Final de la Helsinki din 1975 stabilește modul cum se modifică frontierele în Europa,
  document politic ratificat de România, de Rep. Moldova, de marile puteri ale lumii.
  Aici Articolul 1 spune cum nu se pot modifica frontiere în Europa, dar și cum se pot modifica acestea:
  – nicio frontieră în Europa nu se poate modifica prin forță,
  – dar se poate modifica prin voință politică.
  Ceea ce înseamnă: prin Referendumuri sau prin votul din Parlament.
  exemple: Re-Unificarea Germaniei din 1991, destrămarea URSS, Iugoslaviei, Ceho-Slovaciei.
  ———————————————————————————————-
  N.B.
  De notat că Guvernul Trădător Dondonist Mafiot a interzis întâlnirea unioniștilor cu Băsescu
  la Palatul Național sau la Palatul Republicii. Acolo au acces doar teroriștii mafioți dondoniști
  plini de sânge după asasinatele contra unioniștilor în ultimii 26 de ani.
  ultimul caz- Directorul Palatului Național, Unionistul Valentin Goga /1949-13 feb.2016/fost toboșar în formația Noroc/ a fost asasinat prin infarct la comandă de către COMANDOUL TERORIST UCIGAȘ DODONIST doar pentru faptul că a permis derularea ședinței Sfatului Țării-2 la 27 martie 2016 la Palatul Național. Apoi, ruso-fila mancurtă Monica Babusea ministra In-Culturii la 14 aprilie 2016 l-a promovat Director la Palat pe un anume Andrei Locoman Țârkaci, anti-român anti-unionist care nu a permis accesul lui Băsescu la Palatul Mafioților.

 4. Cu toată stima
  pentru acest domn tânăr Constantin Codreanu din Sângerei,
  candidat la deputăția de la București
  și care se plânge că nu avem încă un nucleu unionist basarabean
  pentru crearea unui Partid Pan-Unionist de la Nistru la Tisa,
  i-aș pune câteva întrebări cruciale-

  1. Dar oare Noul Sfat al Țării-2 creat la 27 martie 2016
  cu mare zarvă și tam-tam nu este un nucleu puternic unionist,
  care poate fi baza Noului Partid Unionist Pan-Românesc ?
  – o întrebare adiacentă-
  domnule Codreanu,
  dar oare de ce acest Sfat al Țării-2 este cam tras pe linie moartă ?
  – de ce site-ul Dvs, Sfatul Țării-2 este mereu inactiv din 27 martie 2016 ?

  Multă lume a atenționat în presă
  că unii diversioniști ar putea pătrunde în Sfatul Țării-2
  pentru a deturna și a compromite această nouă mișcare unionistă -Sfatul Țării-2.
  Ne întrebăm și noi, cum a devenit membru
  controversatul Silviu Tănase, șef la ziarul Timpul MD,
  care hoțește duce o politică bizară anti-unionistă subtilă
  sau un altul – juristul Nicoale Osmoschescu, mare prieten cu Iura Roșca ?
  3.
  Ne mai întrebăm iarăși,
  oare fără un omniprezent Nicolae Dabija,
  Mișcarea Unionistă nu poate exista ?
  4.
  Și chiar Dvs. Constantin Codreanu,
  ați mai creat și un B.U.N. – Blocul Unițății Naționale acum vreo 3 ani
  și care tot este lăsat pe linie moartă.
  5.
  Oare diversioniștii băgați peste tot și despre care aminteam mai sus,
  nu sunt chiar această troică – Silvică, Niculiță și Costică, în ipostaze de Mari Unioniști,
  dar în realitate, deturnători de Ideal Național ?

 5. ATENȚIE LA DIVERSIONIȘTI
  —————————————————–
  Publicistul Dumitru Crudu:
  Anti- SIS-tem KGB terorist ocupant!
  http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/analize-interviuri/21220-dumitru-crudu-pe-27-martie-eu-am-s-ies-in-ora-s-srbtoresc-unirea.html

  Lari a murit. A murit Vieru. A murit Matcovschi.
  / Nota noastră – A S A S I N A Ț I ! /
  Valeriu Matei s-a retras din viața politică
  și SECURIȘTII caută alte ținte pentru a compromite ideea unionistă.
  Sunt sigur că vor izbi din nou în toți care vor lupta pentru acest obiectiv,
  pentru a scoate iar pe linie moartă ideea unionistă.

  KGB-ul și-a adjudecat la începutul anilor 90 ideea unionistă,
  prin oameni ca Iurie Roșca, prin demagogi și profitori,
  care una spuneau și alta fumau.
  Se pare însă că timpurile alea când KGB-ul controla totul sunt pe cale să apună.
  Iar ideea unionistă începe din nou să prindă viață.

  Pe 27 martie 2016 eu voi ieși în inima orașului ca să sărbătoresc RE-Unirea din 1918, așa cum o făceam și la sfârșitul anilor 80.
  Dacă tatăl meu ar mai fi în viață, am merge împreună.

 6. 17/ ATENȚIE LA AGENȚII INFILTRAȚI !
  în atenția domnului Traian Băsescu
  ——————————————————————-
  Oare cine sunt diversioniștii-„cârtițele”băgate, agenții șantajabili moscoviți SIS-tematici
  din lista celor 138 de membri din Sfatul Țării-2 de la 27 martie 2016 ?
  ————————————————————————————————————–
  patru citate:
  a)
  „Cel mai greu va fi să înghițim pe cei
  despre care știm că ne-au înjunghiat pe la spate în anii ce au trecut.
  Am avut duminică pe scenă /Sfatul Țării-2 la 27 martie 2016/
  pe mulți din cei care loveau în marșurile unioniste din 2012.
  Acum spuneau despre cât de inevitabilă este Re-Unirea. Or fi prins la minte…

  Să le acceptăm deci, cu scârba de rigoare, vopsirea lor recentă în unioniști
  și pofta lor de a lămuri lumea despre cât de bună e Re-Unirea.
  Și Fiul risipitor a fost primit acasă, chiar fără garanția că nu va pleca iar.
  Noi, pentru a ajunge la Mântuire/Re-Unire, va trebui să îi acceptăm pe toți
  la masa noastră, dar să nu abdicăm de la regulile nescrise până acum:
  doar Unire, fără alte interese, cât mai repede trebuie să ajungem la o majoritate
  din populație (punctul 1 din FOAIA DE PARCURS REUNIRE 2018)”.
  /2 aprilie 2016. Un articol de: George Simion, lider Acțiunea-2012/
  http://www.timpul.md/articol/cainii-latra-caravana-trece-90577.html

  b)
  „Nu e prima încercare de unire a unioniștilor.
  A mai existat una, prin anii ’90, eșuată din cauza polarizării acestora
  în jurul Frontului Popular Creștin Democrat și a Partidului Forțelor Democratice, aflate într-o permanentă stare de conflict, întreținut în mod artificial,
  nu fără „contribuția” unor KGB-iști.

  În sală s-a aflat o bună parte a unioniștilor anilor ’90,
  ponderea lor e mare și în componența noii structuri, creând impresia unui deja vu, impresie favorizată de prezența oarecum mai discretă a tinerilor unioniști. Avantajul SȚ 2 e că nu își propune să devină partid politic și să participe la luptele electorale. S-a schimbat între timp și conjunctura internă și externă, ideea unionistă câștigă teren în mass-media, în discuțiile publice, numărul adepților Re-Unificării Rep. Moldova cu România e în creștere și noua structură nu trebuie să piardă acest moment favorabil. Ar fi însă greșit să se mizeze pe o victorie ușoară, rapidă. Rezistența românofobă e încă puternică, mai cu seamă în rândul minorităților etnice, și, în cazul lor, e necesară o strategie aparte”.
  /de Nicolae Negru, la 28 martie 2016/
  http://www.ziarulnational.md/nicolae-negru-unirea-unionistilor-2/

  c) Un citat-
  de Octavian Țâcu, istoric și sportiv /5 aprilie 2016/
  http://www.timpul.md/articol/drumurile-unirii-%28i%29-eternul-targovite-90570.html

  http://www.timpul.md/articol/drumurile-unirii-%28ii%29–luminile-parisului-90845.html

  „Acolo fiind, la Târgoviște,
  s-a spus și s-a dorit să se creadă că lucrurile începute la Chișinău
  /la 27 martie 2016, Sfatul Țării-2/
  să aibă continuitate și să nu fie compromise de oamenii
  care au folosit și vor să folosească UNIONISMUL
  în scopuri diferite decât unitatea românească.
  Pentru că prea mult timp această idee a servit intereselor unor oameni
  care au jucat rolul de păpușari de decor ai Moscovei
  sau/și care s-au perindat prin culoarele de putere „statalistă”
  pentru a dori să se scoată basma curată prin îmbrățișarea unionismului.

  d) General Ion Costaș,

  /ne-inclus în lista membrilor Sfatului-Țării-2, chiar dacă se află printre primii pe lista candidaților on-line de pe – http://www.asfatultarii.md/
  spre deosebire de ex-comunistul sovietic Nicoale Osmochescu /prietenul lui Iura Roșca cu doi plămâni ruso-fili/,
  care a fost propulsat imediat ocult în lista membrilor din Sfatului Țării-2, chiar dacă pe lista candidaților on-line este mult în urma generalului Ion Costaș.
  http://www.jc.md/sfatul-tarii-2-nu-are-scopuri-electorale/

  …”Ce va face mai departe Sfatul-Ţării- 2?
  Ce funcţie, ce misiune va avea în viitorul acestei fâşii de pământ românesc?
  …Membrii lui trebuie să fie oameni integri, care au demnitate şi respect
  faţă de oameni şi faţă de sine, care au făcut ceva pentru fâşia asta de pământ.
  Însă trebuie SĂ AVEM GRIJĂ ca în lista asta să nu apară o sumedenie de şmecheri,
  băgaţi special de KGB-iştii pe care îi avem în toate instituţiile, chiar şi în şcoli şi grădiniţe de copii”.

  N.B.
  Vă mai amintiți ce zicea deputata iradiată-otrăvită scriitoarea martiră Lidia Istrati /1941-1997/despre cârtițele din politica bâcistă ?

  Băniuelile noastre:
  a)
  Nicolae Osmochescu, profesor, fost consilier al lui Mircea Snegur,
  /trădătorul din războiul moldo-rus din 1992/,
  bun prieten și susținător al diversionistului Iurie Roșca, Agentul ruso-fil anti-român anti-unionist.

  https://www.youtube.com/watch?v=RfWiynuj8Oc
  b)
  Alexandru Moșanu, academician instabil,
  a declarat recent în presă că încă nu e deloc momentul Re-Unirii,
  același slogan ghimpist snegurist, etc. de zeci de ani, preluat de la stataliștii moldoveniști rusofili, continuatorii creaturii staliniste- Rep.Moldova.
  Dar oare când va fi momentul ?
  Peste alți 200 de ani ? Și oare nu noi trebuie să creăm acel Moment al Re-Unirii?

  Oportunist. Și-a băgat fiul Viorel- Ambasador al RM la Paris prin 1994,
  apoi l-a făcut diplomat la Ministerul de Externe Român.
  Actualmente Ambasador al României la Minsk/ după Kiev/.
  /manipulările moșanilor:
  în perioada 1992-1992 a fost vice-consul la Consulatul General al URSS la Iaşi,
  iar între 1992 şi 1994 a fost secretar la Ambasada R. Moldova la Bucureşti.
  A mai activat la ambasadele României din Kuala Lumpur şi Tokyo/.

  http://ziarulnational.md/unirea-acum-alexandru-mosanu-momentul-nu-i-deloc-potrivit/

  c)
  Gheorghe Viță, un jurist dubios, țipălău cu gura mare.
  L-a egalat pe un mare patriot român anti-comunist Mircea Popescu
  din California/SUA, participant la Congresul 2 al Diasporei Unioniste
  din 26 martie 2016 din Chișinău/ cu comisarii roșii de la Kremlin.
  http://www.pavlicenco.md/2016/03/29/mircea-popescu-spune-adevarul-despre-procesul-unionist/

  d) Și oare de ce nu a fost ales în Sfatul Țării-2 distinsul academician octogenar Petru Soltan, originar din Transnistria, care deja a propus la 9 iulie 2015 /ziarul Literatura și Arta/ instituirea unei Adunări Constituante având ca menire Re-Stabilirea Actului Re-Unirii noastre cu România, votat de Sfatul Țării din Chișinău la 27 martie 1918. De ce ? Cine numește SIS-tematic și nu alege membrii din Sfatul Țării-2 ?

  e) O altă întrebare:
  De ce oare publicistul Nicolae Dabija nu l-a invitat la Chișinău la 27 Martie 2016
  la Sfatul Țării-2 pe publicistul mare patriot român Nicolae Lupan,
  aflat în acea zi de duminică 27 martie 2016 la București?
  Info: Nicolae Lupan, 95 de ani/n.1921 în jud.Hotin/, fost jurnalist la Radio Chișinău, activist în organizația ilegală anti-sovietică „Frontul Național Patriotic”; în martie 1974 din cauza convingerilor sale pro-românești reușește să emigreze la Bruxelles și apoi la Paris/împreună cu soția rusoaică Ana, copiii adolescenți Victor, Mariana și Petrică/. În 1975 el revitalizează Asociaţia Mondială „Pro Basarabia şi Bucovina” înfiinţată la Paris în nov. 1950 de ex-diplomatul Nicolae Dianu, asociație care activează până în prezent.
  Din păcate, fiul distinsului patriot unionist Nicolae Lupan, pe nume Victor Nicolaievici Lupan/n.1954/, publicist, cineast, afacerist, etc. ruso-fil, ruso-fon, un renegat, se consideră parte a emigrației rusești de la Paris,este un admirator a lui Putin despre care a scris chiar o carte elogioasă în 2001 -„Russki Vyzov”.

  http://arhiva-romanilor.blogspot.com/2015/04/nicolae-lupan-manipulatorii.html

  http://www.alternativaonline.ca/NicolaeLupan.html

  http://www.probasarabiasibucovina.ro/Despre_Noi.html

Lasă un răspuns