Un alt punct de vedere, dar cu aceeași idee: R. Moldova este un stat formal

7

Deputatul din primul Parlament Valentin Krîlov, unul dintre fondatorii Partidului Socialiștilor din R. Moldova, și-a pus semnătura pe Declarația de Independență pentru a oferi o șansă acestei țări, o șansă la supraviețuire.

Dar eu nu îmi doresc un stat care să supraviețuiască. un stat care să fie formal, cu instituții formale. În acești 25 de ani șansa nu a fost valorificată. Nu am devenit un stat democratic și nu am oferit cetățenilor bunăstrarea meritată. E timpul să ne gândim bine ce facem mai departe. Cât mai acordăm șanse unui stat formal care nu are cum să se dezvolte mai departe fără o clasă politică puternică, fără instituții independente și democratice?!

Am rămas cu o mare nedumerire în urma declarațiilor pe care le-a făcut Valentin Krîlov în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA și anume la ce ne trebuie libertatea, dacă nu suntem sătui. La ce bun libertatea pe care o avem, dacă suntem săraci. Îmi pare rău că anume așa gândește o bună parte a populației noastre. Libertatea îți oferă posibilitatea să faci ceea ce crezi că este bine pentru tine și familia ta. Îți oferă atâtea posibilități, dar, din păcate, un popor care a fost ținut ca într-o cutie de chibrituri nu își poate dori mai mult decât să aibă ce pune pe masă.

Mai jos vedeți câteva declarații pe care le-a făcut deputatul din primul Parlament Valentin Krîlov la emisiunea Alb&Negru.
*Am semnat cu obiecții (amendamente) Declarația de Independență

*Textul Declarației de Independență nu a fost discutat. Nu a fost niciun aviz al Comisiei permanente. Lista persoanelor care a întocmit acest proiect nu a fost nominalizată la ședința solemnă a Parlamentului.

*Destrămarea URSS nu a fost un proces natural, dar unul artifical și reprezintă o tragedie de nivel global pentru popoarele republicilor unionale. Cetățeanul de rând a pierdut foarte mult material, moral, psihologic, dar practic nimic nu au primit.

*Libertatea este un cuvânt frumos. Cetățeanul nu se poate considera liber dacă nu este sătul, dacă nu are surse pentru a-și întreține familia. Cu libertate și fără loc de muncă ce putem face? Noi suntem liberi și… cum să construim familia?

*În locul URSS am primit o șansă. Am semnat reieșind din faptul că nu Moldova a distrus URSS. De noi nu depindea practic nimic. Această independență a devenit o realitate a momentului, a timpului.

*Astăzi consider că alternativa semnării acestei declarații atunci nu a fost.

*Declarația de unire a fost propusă și a fost apreciată ca o glumă politică. Majoritatea nu a apreciat această Declarație de independență ca primul pas pentru unirea cu România. O treime din colegii mei din Parlament împărtășeau această viziune. În rândul populației vorbim de 10% care împărtășeau această idee.

*Am învățat istoria care ne-a fost predată în perioada sovietică. După 90 am citit foarte mult, diferiți autori.

*Majoritatea celor care au votat Declarația a considerat că R. Moldova are o șansă pentru dezvoltarea sa în calitate de stat suveran, independent și într-o oarecare măsură prosper. Nu toate șansele, dar o șansă.

*Formal, noi suntem independenți, dar nu avem alte atribuții esențiale. Nu avem condiții pentru formarea nivelului de trai decent pentru cetățeanului nostru. Clasa politică s-a format în condiții semi-legitime sau nelegitime.

*Sunt trei mari eșecuri, trei domenii care nu s-au realizat: privatizarea, pătrarea potențialului uman, păstrarea unității teritoriale, formarea clasei politice, conform legii.

*Oameni de afaceri din Federația Rusă au participat la procesul de privatizare din R. Moldova. Dar nu lor le aparține rata principală. Hoților noștri le aparține această rată. Prețul privatizării a fost simbolic, cine a fost în funcție a putut să privatizeze cu bani puțini. Parlamentul a fost înlăturat de la acest proces. Au fost implicate structurile Guvernului: Andrei Sangheli, apoi Ion Ciubuc.

*Reprezentanții nomenclaturii partiinice sovietice au avut interese în privatizare. Practic toți foștii prim-secretari au devenit proprietari. Unii au fost și în Parlament. În primul Parlament au fost aproape jumătate. Nu au devenit săraci după destrămarea URSS, dar au primit în proprietate diferite bunuri.

*Clasa politică care s-a format la momentul actual e de altă natură. Vladimir Voronin este din clasa politică de atunci. Lucinschi, Sangheli, Voronin au influențat procesul de privatizare și destul de des nu în direcția bună. Clasa politică s-a format în condițiile în care Legea cu privire la partidele politice și Codul Electoral nu funcționează.

*După 1994 nu am avut alegeri libere și corecte. Alegerile din 1994 au fost libere. Și cele din 1990 au fost libere. Astăzi nu avem alegeri democratice. După 1994, pe scena politică au apărut banii tenebri, care au venit din economia tenebră, dar și din alte țări.

*După 1996, politicienii au învățat că dacă nu ai bani, nu ai șanse la alegeri. Noi mergem cu majorarea sumelor. Cu cât ne aflăm mai departe pe drumul politic, această sumă este mai majorată. Campania de pe 30 octombrie va fi masiv achitată. Pentru campaniile electorale sunt folosite sute de milioane de dolari. Bani sunt folositi la achitarea și întreținerea echipelor. Noi trebuie să vorbim nu doar despre legea finanțării partidelor, dar și despre Codul Electoral.

*Igor Dodon pe primul loc pune soarta sa politică. Dacă este convenabil să folosească ideea legată cu federalizarea țării sau aderarea la Uniunea Euroasiatică el poate folosi orice lozincă ce îi convine. El se gândește la ziua de astăzi. Igor Dodon nu poate fi apreciat ca socialist cu convingeri socialiste. Raitingul real al lui Dodon este cel mult o treime și în turul doi, dacă va intra în turul doi, cred că șanse pentru victorie sunt minime, dar șanse pentru pierdere sunt practic decisive. Mai degrabă pierde, decât câștigă. Va fi 2:1 că va pierde. El nu are susținere din partea alegătorului care este de origine moldovean.

*Soluția pentru R. Moldova ar fi ca această clasă politică să fie reformată urgent în baza supremației legii, având în vedere reforma legislației electorale și aplicarea legii cu privire la partidele politice. Azi partidele fac ce vor, iar legea nu funcționează.

*Personal voi colabora cu societatea civilă, cu concetățenii noștri, cu cei care vor păstrarea R. Moldova ca stat neformal, suveran și democratic. Ce va fi vom trăi și vom vedea.

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

7 comentarii

 1. „*Destrămarea URSS nu a fost un proces natural, dar unul artifical și reprezintă o tragedie de nivel global pentru popoarele republicilor unionale. Cetățeanul de rând a pierdut foarte mult material, moral, psihologic, dar practic nimic nu au primit.”

  Aceasta este o minciuna, doar cine nu a trait in URSS o poate crede. Pentru prima data dupa 89 lumea a putut sa manance, a putut sa se imbrace, a putut sa-si faca case, sa-si cumpere masina, computere, telefoane mobile, si sa lucreze unde vor ei si ce vor ei, au putut sa calatoreasca. Diferenta e vizibila pentru toti. Absolut toti au gustat! Da multi nu isi permit in fiecare zi, nu isi permit cat si-ar dori, dar eu o sa zic ca majoritatea o fac fara cap si cu mare risipa, sau pur si simplu sunt lenesi!

  Cetateanul de rand a pierdut foarte multi bani, prin inflatie si privatizare, si stat mafiot care nu functioneaza. Dar practic nici in URSS nu-si putea folosi banii, isi mai aduce domnul Krilov aminte cum cumparai zahar pe tichete? dar carbune? dar materiale de constructii pentru casa? isi aduce aminte cum cumparai masina, apartament? isi aduce aminte cum reparai o masina? isi aduce aminte cum cumparai haine si incaltaminte? banane sau portocale puteai cumpara la un copil? Din pozitia de deputat sau persoana imporanta se vedea cu totul altfel atunci. Acuma avem si noi astia mai mici sansa.

 2. Singura soluție este federalizarea” – Igor Dodon
  Uitati ce pregateste ,,moldoveanul” Igor Dodon, el insistă pe ideea că federalizarea este unica soluţie pentru rezolvarea diferendului transnistrean şi reîntregirea ţării.

  În comunicatul emis de formaţiunea politică se menţionează că Dodon s-a intilnit cu ambasadorului SUA cu liderul regiunii transnistrene Evgheni Şevciuk, remarcînd că „implementarea acestei idei va fi prioritatea numărul unu pentru următoarea guvernare în Republica Moldova”.

  „Conştientizînd că principalele ţări participante la negocierile în formatul „5+2″, la diferite etape au dat semnale despre necesitatea federalizării: este vorba despre declaraţiile privind federalizarea, făcute de reprezentanţii OSCE încă la sfîrşitul anilor 90, despre declaraţia fostului ambasador la SUA la Chişinău, făcută recent la Washington precum că federalizarea este unica soluţie, despre poziţia autorităţilor oficiale ruse, care, de asemenea, nu se opun federalizării, – confirmă o dată în plus faptul că federalizarea este unica soluţie viabilă pentru rezolvarea diferendului transnistrean”, a menţionat Igor Dodon.

  Dodon doreste ca „R.Moldova, în primul rînd, trebuie să rezolve problemele social-economice interne, după care să se integreze în structurile internaţionale”.
  Mai sa fie!….

 3. Ce e Trasnistria si ce cauta rusii acolo?
  Manevrele separatistilor rusofoni au fost facute in paralel cu cele NATO de la Cincu.
  Trupe romano-americane dotate cu tancuri Abrams au simulat crearea unui cap de pod in teritoriu inamic prin fortarea trecerii Oltului, un scenariu probabil in caz de conflict pe Nistru.
  O agresiune rusa la Nistru e „linia rosie” la care se declanseaza raspunsul militar al USA si Romaniei.

  Transnistria e o fasie de pamant de-a lungul Nistrului, cat un judet romanesc, ocupata militar de separatisti si militari trimisi de Rusia sub pretext de „mentinere a pacii”, forte ilegale pe teritoriul RM, Rusia refuzand sa respecte propria semnatura pe un tratat prin care se angaja sa retraga trupele inca din..1999.

  „Judetul” nistrean e locuit de circa 500.000 oameni, iar la recensamantul separatist din 2005 erau acolo 32% „moldoveni”, 30% rusi, 29% ucrainieni,etc.

  Se foloseste „rubla” locala, se scrie chirilic in „moldoveneasca”, drapel sovietic, se dau pasapoarte rusesti, se cauta „moldovenesti” sau romanesti (pentru acces in UE), buget mic si in deficit, „statul” e falimentar si depinde de subventia venita anual din Rusia, paranoia anti-romaneasca si anti-ucraineana e la maximum, se viseaza la NovoRusia si Stalin e un „geniu”.

  Judetul nistrean mentine 6-7.000 militari activi, poate mobiliza 15.000 si doar teoretic se bazeaza pe 80.000 rezervisti. Fara Rusia, militar, ar fi reglata chestiunea in cateva saptamani.

  In antichitate avem acolo „tirageti” (trib daco-getic), Nistrul era Tyras, apoi romani si migratori, 2 triburi slave asimilate (pomenite in sec.10 ultima oara), vin pecenegi, cumani, mongoli, ulterior zona devine un fel de „frontiera” intre Moldova si Uniunea Polono-lituaniana, in sec 17 Gheorghe Duca e oficial domnitor si acolo, in 1792 vin rusii, numara 67 sate si spun ca „49 sunt numai cu moldoveni” !
  30.000 moldoveni la Balta (Ucraina de azi) in 1910, oras devenit in 1924 capitala RSS Moldoveneasca, cu alfabet latin in 1933, URSS o distruge in 1944, Rusia o ocupa in 1991.

 4. Ce este interesant este ca acest tovaras invitat, ca domnn nu pot sa-i zic tinand cont de orientarea sa neo sovietica (din fericire pentru planeta fiind defuncta pentru totdeauna si vie numai in mintile (cred bolnave) ale unora din pacate aceasta ideologie), deci acest tovaras se pare ca a vandut un partid in cel mai capitalist si josnic mod ca la pravalie (se pare o adevarata agentie politica a Rusiei in RM – echivalent Sputnik Media RM – dar in politica se pare) la un caraghios local pe nume Igor (nu Ion) fugit din alt partid pentru incompetenta din ce zic cei de pe acolo.

  Este chiar comic cum s-a nascut deci acest partid socialist in RM cred eu :), se pare cel mai popular la moment 🙁 deci sa nu ne mai miram de situatia RM cu asemenea istorioare picante de „comertz politic” pe ici pe colo (asta chiar sfideaza bunul simt si democratia).

  Acest nou proprietar-partid Igor vorbeste se pare cu o ipocrizie de nemaintilnit de Stefan Cel Mare din sculare in culcare (un domnitor total anti-rus (vezi testament si istoria)). Un Igor promovand vadit interese ruse fiind lasat sa vorbeasca de Stefan Cel Mare – asa ceva este nemaipomenit si un sacrilegiu la adresa moldovenilor de toate orientarile politice ! o pangarire josnica a memoriei domnitorului care te sfideaza total

 5. Nu ma bag in seama deoarece sunt din Romania si „imi permit”, dar am remarcat pe site-ul unui politician pe nume Dodon ca a scris ” O zi destul de productiva la Belgrad”. Bine, ar trebui sa ii scriu lui personal si nu dvs, dar cum nu am unde-i scrie (pe site-ul lui dialogul cu cetateanul e intr-un singur sens) si stiind ca sunteti jurnalist poate ii atrageti atentia ca aceasta postare cu acest nume este infantila.

  In primul rand o zi nu este mai mult ori mai putin „productiva” decat oricare alta doar daca tu o faci astfel. Deci sta in puterea ta sa fie astfel si nu a ei – a zilei. Ziua e asa cum e, ca oricare alta. El trebuia sa-si aduca prinosul sa faca deplasare fructuoasa impreuna cu partenerii lui sarbi si nu ziua, care nu are nici o vina.

  Cum comensureaza Dodon ca acea deplasare a fost fructuoasa? Prin afisarea de poze? Atunci avem o abordare distorsionata asupra performantelor politicienilor si a menirii acestora. Oare tine acest fetis la alegatorii din Republica Moldova? Cam putin vrem de la acesti politicieni.

  Faptul ca a scris ca e „destuil”, nu atesta decat faptul ca Dodon ar fi sperat sa fie si „mai productiva” decat a fost ea in fapt. Deci e nemultumit ca nu a fost mai mult de atat. Bine, nici nu pot ca comensurez ce inseamna sa fie „productiva” in situatia in care articolul este un colaj de fotografii, nimic de declarant nimic de precizat in leegatura cu deplasarea in Serbia. Poate e multumitor pentru sine ca s-a fotografiat acolo. Pentru cine si pentru ce scop,nu e treaba mea.

  Am facut scroll down sa pricep mai mult cine e si ce vrea acest Dodon in politica si m-am ingrozit. Dar nu din cauza scopului partidului lui, exista un electorat ce trebuie sa-si gaseasca un debuseu, ci din putinatatea gandirii liderului sau. Sincer mie mi se pare acest personaj mai mult decat penibil si ceea ce e mai grav cam infantil (sau prostut), asta pentru a fi mai explicit.

Lasă un răspuns