UE renaște prin victoria lui Macron și în alegerile parlamentare

4

Alegerile parlamentare din Franța care au avut loc ieri și care anunță o victorie zdrobitoare pentru partidul înfiinţat de noul președinte al republicii Emmanuel Macron, ”Republica În Marş” demonstrează odată în plus că Revolutia franceză intră în istorie.

Se pare că Emmanuel Macron a reușit să devină noua vedetă nu doar în Franţa, dar și în Europa. Mulți lideri politici din UE, dar și francezii își pun mari speranțe în noul președinte al Franței de la care ”se aşteaptă să provoace un adevărat tsunami pe scena politică din Hexagon”, așa cum comentează presa din România.

Partidul ”Republica În Marş” este extrem de tânar, fiind lansat pe 6 aprilie 2016 de către Emmanuel Macron. Se declară un partid politic social-liberal francez care se angajează să moralizeze și să modernizeze viața politică franceză. Pe 7 mai, Emmanuel Macron a demisionat din fruntea partidului, după ce a devenit președinte al Franței. Acum interimatul funcției de președinte al partidului este deținut de către Catherine Barbaroux până la organizarea Congresului formațiunii care urmează să aibă loc pe 15 iulie 2017.

Este necesar de menționat aici că 52% la sută din lista electorală a partidului ”Republica În Marş” sunt reprezentanți din societatea civilă și nu au exercitat niciodată un mandat electiv. Iată un exemplu foarte bun cum poate fi schimbată clasa politică, inclusiv în R. Moldova.

Deși prezența la vot a fost una mult mai mică decât la prezidențiale, doar 48% dintre francezi au mers ieri la alegeri, față de aproape 78% în turul doi al scrutinului prezidențial, mobilizarea populației pentru un viitor profund european al Franței este de apreciat. Pentru că asta, în definitiv înseamnă și grija pentru destinul urmașilor.

Francezii au decis să își dea votul pentru un vector energic european, în frunte cu un tânăr, precum Emmanuel Macron, pentru o Europă care în felul acesta va întineri și va prospera.

Ce are R. Moldova de câștigat sau de învățat? Speranța este într-o generație tânără de politicieni școliți în afara țării și care nu au mai făcut parte din structuri guvernamentale sau partiinice.

Felicitări Franței pentru alegerea făcută și pentru că dă un nou suflu întregii Europe!

 

Informația este putere, invormați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

4 comentarii

 1. Vot uninominal majoritar in 2 ture. Ei lucreaza cu electorii serios, spre deosebire de moldova. Eu am impresia ca la noi se incearca constructia unei masini de la exterior, motorul, si toata mecanica e lasata mai spre sfarsit, pornim de la ambalaj.

 2. Francezii nu dau voturi pentru vectori. Daca ati urmarit alegerile, o sa observati ca s-au dezbatut toate problemele nationale, amanuntit, fiecare candidat a avut raspunsuri la subiectele de actualitate. Fiecare candidat a trecut prin filtre. Nu a fost vorba de nici un vector, pur si simplu ei inteleg ca fara UE sunt morti, au prezentat alegatorului cum trebuie solutiile in contextul UE, si e clar ca solutia europeana e cea mai viabila. Ei nu viseaza, ei sunt pragmatici. Mai mult eu as zice ca incercarea de a exploata vectorul anti european a dat faliment in franta, fiindca nu au avut argumente pragmatice si realiste, au incercat sa mearga pe sentimente si nu a mers. Va recomand sa urmariti dezbaterile e o lectie pentru moldoveni.

  Intrebare, noi o sa avem dezbateri amanuntite despre probleme si solutii? De exemplu cum se va rezolva problema cailor ferate, problema energetica, curent, gaz, cum se rezolva problema cu apa, canal? O sa stim pe cine am ales? Iar o sa avem anonimi acolo?

 3. Vasile Iuga on

  Este un politician ce a trădat socialismul, un liberal clasic cum clamează, anti populist.
  Mie mi-a plăcut din lipsă de altceva.
  Eu cred că tema anti-UE este una falsă, Franţa nu ieşea niciodată.
  Însă problemele din UE rămân, datorită lui Macron sau din cauza lui Macron.
  Schimbările demografice din vest nu-s pe placul oamenilor sau chiar dacă-s pe placul lor, cred că reprezintă un adevărat Cui al lui Pepelea.
  Dacă migraţia o să se menţină, cred că şansa salvării democraţiei în vest o să treacă, iar Islamul o să-şi tureze motoarele în defavoarea băştinaşilor şi a noilor veniţi. Pentru a salva viitorul Franţei şi al UE, migraţia trebuie stopată, până când minoritatea, deja mare, este integrată complet!
  Ori asta o să vedem dacă poate fi dus la bun sfârşit, eu am dubii destul de mari!
  Acum sigur, pentru Moldova şi chiar România, aceste discuţii par neinteresante, noi avem alte scopuri şi chiar ar putea ar putea încuraja propaganda pro rusă, însă este important să le discutăm dacă vrem să contăm în UE.

  Apoi comparaţia cu Moldova este una destul de flamboică, populaţia Franţei este la un nivel de câteva secole faţă de populaţia Moldovei.
  Doar dacă privim ce avem în Moldova sau România, vedem ruptura logică şi raţională!
  În Moldova şi România, socialiştii exercită politici populiste şi conservatoare, în Franţa socialiştii sunt avangarda proeuropenismului. 🙂
  Dar, eu apreciez că socialismul, fie în varianta vestică, care domină UE, cea dogmatică, fie în varianta coruptă şi falsă, care domină România şi Moldova, nu este soluţia!
  Fără socialism şi politicile sale destul de radicale în ce priveşte patriotismul şi cultura locală, nu aveam acea luptă între Le Pen şi Macron!
  Este o discuţie foarte complexă şi nu m-aş aventura în a spune că Macron poate salva situaţia pe termen lung, fiindcă în viaţă nu prea există soluţii miraculoase. Însă putem aprecia nivelul adus de Macron în dezbateri, refuzul de a se poziţiona pe o baricadă doctrinară, şi promovarea valorilor esenţiale liberale şi democratice. O să vedem dacă o să funcţioneze, dacă o să stopeze migraţia până la urmă, deşi momentan a spus că nu ia în calcul aşa ceva.

  Eu cred că confuzia dintre europenism şi globalism ar trebui să înceteze, din motive practice, nu doctrinare. Din păcare sau fericire, nu tot globul înţelege, vrea sau are aceleaşi valori ca UE şi Franţa. Iar valorile ce descriu o cultură dau morala, iar morala dă legea.

Lasă un răspuns