Ucraina interzice ”odnoklassniki”. Noi ce facem?

19

O știre de ultimă oră vine astăzi din Ucraina. După ce a interzis posturile de televiziune rusești, țara vecină mai face un pas în lupta cu propaganda rusă – interzice rețelele de socializare rusești – ”Odnoklassniki”, ”vKontacte”, ”Yandex”. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Ucrainei, Petro Poroșenco.

http://unimedia.info/stiri/porosenco-a-semnat-un-decret-privind-blocarea-retelelor-de-socializare-vkontakte–yandex-si-odnoklassniki-133156.html

Ucraina este în război și ca orice țară în război ia măsuri pentru a înlătura toți factorii dăunători țării și populației. Caută soluția de însănătoșire a valorilor naționale și a patriotismului în rândul cetățenilor. Una dintre soluțiile anunțate de președintele ucrainean Poroșenco, după 3 ani de aflare a țării sale în război deschis cu Rusia, este interdicția rețelelor de socializare rusești.

Noi, aici, în R. Moldova, doar vorbim despre propaganda rusă, despre cât de nocivă este, despre posturile rusești retransmise pe frecvențe naționale, doar costatăm niște fapte și nimic mai mult. Pentru că nu este democratic.

Dar că mor oameni nevinovați în Ucraina e democratic? Sau că a fost ocupată Crimeea? Să zombezi lumea că să iasă la război pentru Rusia tot e democratic? Nu mai amintesc aici de perioada sovietică, atunci când ne-au fost deportați buneii, iar părinții noștri impuși să învețe în limba rusă, la ei acasă. Atunci a fost regim totalitar.

Consider că tot ce este nociv pentru valorile noastre ca națiune este bine să fie înlăturat și interzis, cel puțin pentru o perioadă, până când se face o curățenie și în mentalitatea noastră foarte sovietizată.

Dar ca să fie și mai clar, minoritatile au dreptul la libera exprimare într-o țară democratică, însă nu cred că au dreptul să o impună țării unde sunt în minoritate. Or, în Moldova se întâmplă cu totul invers. Respect toate minoritățile etnice care trăiesc în R. Moldova, dar nu sunt de acord cu faptul că suntem un popor polietnic. Chem la toleranță și respect reciproc.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

19 comentarii

 1. După fițele infatuatului Dodon și a majorității moldslavonilor nu mai există loc de întrebări,direcția este Rusia și CSI-ul în frunte cu bizonul șef al guberniei,oricum să nu creadă cineva că răbdarea ROMANIEI nu are sfârșit și atunci să vezi Eurovision la Pișinău!

   • 1. in toate sensurile nu e post rusesc, ce retransmit in afara prime-time e intrebare catre proeuropeanul Plaha…. + stirile nu se difuzeza si se acopera cu cele autohtone
    2. in orice caz nicidecum nu putem vorbi despre ca eterul e rusesc, centrul tarii indeobste e acoperit de 2 canale pur romanesti TVR si ProTV,
    deci e o diversitate normala, da nu cum se vehiculeaza ca 80% e propaganda ruseasca, de unde numai atita content propagandistic ;)))))

    3. am impresia ca jurnalistii si artistii asa lupta contra canalelor rusesti si muzica ruseasca ca omul de rind vede clar ce mediocritati sunt ‘autohtonii”
    unde sa pui un jurnalist de al nostru in rind cu Pozner, Soloviev, Tolstaia sau chiar aceiasi Sobciac, cer si pamint…

 2. In Rep Moldova 82% sunt moldo-romani dar se spune ca e un stat multi etnic.. in Rusia sunt doar 80% rusi si totusi se spune ca e tara rusilor nici vorba de stat multi etnic.. Germania la fel doar 80% germani dar nici vorba de stat multi etnic. Doar moldo-prostii sunt obligati sa se rusifice sa-si abandoneze limba stramosilor si s-o invete pe cea a ocupantilor rusi ce i-au batjocorit 150 de ani.

  • de ce manipulezi si scrii minciuni????
   Russia e stat polietnic, chiar Putin asa sustine, poftim linc cu parerea lui despre polietnie in ziarul oficial al Guvernului rus – https://rg.ru/2012/01/26/putin1.html
   .
   2. mai mult, citez constitutia rusa, Преамбула Конституции РФ начинается так: «Мы, многонациональный народ Российской Федерации, соединенные общей судьбой на своей земле, …»
   3. WIKI rusesc tot scrie despre stat – polietnic
   .
   4. nu stiu, poate incurci русский – россиянин? ca altfel atunci esti un provocator

 3. Cu tot respectul dar mie mi se pare cea mai proasta soluție posibila.
  Interzicerea dictatoriala n-a funcționat niciodată intr-o tara care se vrea/pretinde democrata, din contra. Soluția trebuie sa vina natural, prin concurenta creativa, prin soluții generatoare de bine, trebuie sa fii mai bun, mai cinstit decât ei dacă vrei sa câștigi bătălia asta
  E clar ca aia sunt mai buni si tu ii interzici, și încă crezi ca o sa meargă.
  Modelul nord coreean funcționează doar datorita faptului ca populația este complet izolata, ceea ce nu e deloc cazul la ei care știu foarte bine ca exista și altceva. Ar fi culmea penibilului sa existe si sancțiuni penale pentru cei care accesează un motor de cautare rusesc, ei fiind si rusi de etnie, nu ?
  Nu poți opri omul sa gândească, e tentația, e gândirea, trebuie sa-l convingi

  • RM nu este o democratie. Se vrea una dar este departe, este vraiste o anarhie in disolutie si re alipire la maika Rusia prin Dodon si capetele de yak neghioabe bolsevice turmentate care trebuiau interzise prin lege sa existe demult (ciuma rosie din RM). Limba Rusa, toate monumentele de sorginte sovietica si muscala sau neo pravo trebuiau eliminate chiar inainte de legile din Ucraina. In RM asa se cureta spiritul de mankurtire al populatiei de 200 de ani indoctrinata. Este prea tirziu acum. O populatie imbecilizata votind vizibil neghiob si mergind ca si „porcul la taiere de Ignat” cum se zice deci spre maika Rusia. Raul a fost atit de mult patruns in creier incit a fost imposibila o transformare spre bine a populatiei chiar si dupa ce s-a gustat din borcnul cu miere (UE). Nici o problema si Cuba si Coreea de Nord au fost si inca sunt exceptii deci RM nu este nici prima nici ultima care o va lua in acele directii mai nou chiar Venezuela (o Rusie a Americii Latine). Cum am mai vazut pe acest blog numai niste schizofenici sa primeasca cu atita efort international nemeritat de la UE / RO si USA atita gratitudine inaintea altora pe meritate (Ucraina si Georgia) si apoi sa scuipe ca niste idioti pe ea votind Dodon. Fiecare isi merita soarta se zice si inca odata „Unde nu e nici Dumnezeu nu da”. Dna Robu nu luati in seama imbecilii de mai sus criticindu-va de pe FB ca nu stiu ce vorbesc aia, niste sputniki, articolul este excelent din pacate trebuia pus in practica acum 15 ani si nu acum. Ati vazut robinetele $ se inchid incet incet cum era de prevazut lasindu-l pe Dodon in populism si la mina la maika Rusia cu populatie si teritoriul si tot. (1829). Sa speram ca vor avea de unde muscalii altfel va fi canibalism ca RO ultima care probabil va mai ajuta RM va directiona ajutorul$ numai la basarabeni (cei 7%). Tare mult as vrea sa vad figurativ vorbind mankurtii infometati mincindu-se intre ei ca jegosii, numai asa o imagine ar fi o cura pentru restul RM sa vina mintea la cap si sa rationeze inainte sa voteze. De mult se zicea apropo, sa uam leul romanesc care acu se muta la Euro si icnet incet implicit tragea RM supa RO in UE indirect , prea prea tirziu, votul a fost facut, robinetele se inchid, regimul de vize va cadea cu votul popular mankurt probabil in un an (liber la Taiga apoi la Siberia la pescuit cu burta goala). 🙁

 4. cand interzici ceva de cele mai multe ori se intampla exact pe dos la ceea ce te asteptai. Cun sa-si schimbe basarabeanul neaos mentalitatea sovietica daca el se inchina la biserica lui Ivan, declarata biserica ortodoxa nationala!!!!!!. Cum? la buna vedere!

 5. 1 din Romania on

  De acord cu d-na Elena Robu.
  Propagandei nu ii poti raspunde cu idealuri democratice. Mass-media rusa este un factor de agresiune prin esenta mesajului pe care il transmite. Minciuna, manipularea, omisiunea sunt „calitatile” ce se disting imediat in presa rusa, asta daca esti cunoscator in a evalua o stire/informatie dar si matur in gandire. Un exemplu: greva camionagiilor rusi este aproape inexistenta in presa rusa. Alt exemplu: demonstartiile antiguvernamentale de acum cateva sapatamani/luni, intamplarile cu Alexei Navalny, abuzurile la adresa acestuia sunt bine ascunse. In Rusia este foarte dificil sa critici guvernul, pe dictatorul Putin, orice. Presa rusa minte, manipuleaza, agreseaza. Noi ce trebuie sa facem, sa-i pupam pe nas?

 6. Crimeea a fost anexata prin referendum. Asa a ales poporul. Despre ce ocupatie e vorba? Un articol de doi bani. Si daca Porosenco va este exemplu demn de urmat, halal de dvs! Privesc ce vreau. Prefer retelele de socializare care-mi plac. De ce trebuie sa imi dicteze cineva ce trebuie sa fac? Si daca sunt pro-rusa, puteti inchide toate tv si retelele, tot pro-rusa voi ramane! Va sugerez sa va lasati de scris. O faceti de-a oaia.

  • 1. Recunoasteti ca a fost anexata. Chiar putin s-a laudat ca a ANEXAT.

   2. Spuneti si metoda, prin referendum. Dar imi spuneti si mie cand a organizat ucraina referendum acolo? Nu a fost nici un referendum. Prin fortele armate s-a ocupat. Efectiv armata a preluat controlul institutiilor si a unitatilor militare. S-a incercat legalizarea prin referendum, dar nu poti face referendum pe teritoria altei tari, fara voia ei, fara dezbatere si cu soldatii tai la fiecare usa.

   3. Exact asa a facut hitler cu cehoslovacia.

   Dumneavoastra nu sunteti pro-rusa, sunteti pro imperiu ruso sovietic, sunteti pro coruptie, pro banditism si saracie.

   • Foarte, foarte bine zis, Domn Ion. Mare diferenta intre pro-sovietic, pro-tzarist si rusofil. Din pacate conceptele culturale si identitare tip rusofilia se „incaleca” cu imperialismul rus in RM ca atitea alte chestii prin RM, nu exista o delimitare totul fiind amestecat si anarahic si de-a valma si de-a dura tipic maldavan. Am impresia ca soldatei verzi care au fost trimisi in Crimeea sa ajute la anexare au fost si medaliati de Putin apropo. Cum am mai vazut pe acest blog mare diferenta in a placea pe Putin si Sputnik si a placea pe Puskin si Cehov daca imi amintesc bine comparatia foarte buna. In RM Putin trebuia interzis iar panglica pravo a Sf. Gheorghe trebuie dat acelasi statut de interzicere completa ca in Tarile Baltice si Ukraina si Georgia (echivalent statut zvastika) in opinia mea

  • Anexata prin referendum? Asa a ales poporul ? VAI DE CAPUL TAU! Exact asta este efectul propagandei rusesti,esti grav afectata,esti o cauza pierduta. 🙂 Iar sugerarea ta e perfect valabila pt tine,o faci de a n pwlea. 🙂

 7. numai sa incercati si o sa vedeti rezultatu si voi cei care spun de emisiuni si canale din rusia,sa stiti ca in anglia cea mai democrata tara nu sunt canale sau emisiuni din alte tari si la posturile de radio nu auzi piese in alte limbi si suntem considerati de ei drept niste vagabonzi terminati cu manipularea si fiti oameni nu porti care ne murdariti frumos cu o democratie ce nu exista nici macar in europa tarile un pik mai sarace din europa sunt luate drept groapa de gunoi si oamenii drept slugi la cei bogati

  • Pe cablu exista o gramada de canale in alte limbi in UK. Daca mergi pe strada ai sa auzi toate limbele de pe glob. In magazine uneori scrie si in chineza (in acelasi harolds). In diferite localuri canta muzica in araba. Arabi, indieni, rusi, moldoveni peste tot. E cea mai democratica tara UK? Ma indoiesc, cu regina? Ei considera pe multi deseuri, fiindca ei ca si rusii au fost si sunt imperialisti. Au facut si ei anexari multe, si nu s-au comportat corect deloc. Apropos, cu brexitul au aratat ce gunoi e politica lor, daca urmariti o sa observati gunoaie acolo. E educativ sa urmaresti cateva tari odata, va incurajez sa urmariti dezbaterile in franta, uk si alte tari europene, sa nu uitati usa.

 8. Cand nu functioneaza statul de drept, economia si cetatenii nu vad imbunatatiri, ce faci? O ei pe calea nationalista, dusmanul extern, minoritatile. E cel mai usor sa distragi atentia. Suporterii ca la fotbal se vor bate intre ei si vor urla mai mult timp. De fapt fotbalul pentru aceasta e facut, sa aiba statul niste echipe care in caz de ceva pot deveni active. Doar avem sport finantat de stat si ne laudam cu sportivi, iar noi nu putem alerga 5 km.

  Ucraina in ultimii 3 ani ar fi putut face mult mai mult pentru a scapa de coruptie, a putut sa creeze un stat functional, dar nu prea merge. Dar hai sa ne uitam la moldova. Avem cateva tabere, toti sunt pierdanti, nu mai au idei si argumente, practic toti se acuza unul pe altul dar nimic concret, fara actiuni concrete. Nici acuzatiile nu sunt clare. Nu se mai vorbeste despre miliard, reforme economice, reforme in invatamant, justitie, nu se vorbeste despre transport, sau investitii. Nimic observ o liniste. In schimb pe toti ii mananca pumnii si stau cu nervii intinsi la maxim. Nationalismul e tema perfecta!

  Eu o sa va spun asa. Toate natiunile sunt la fel, au si oameni buni si multi prosti. Mai circulati prin lume, europa, america de nord, o sa vedeti oameni de toate culorile, etniile. De ce nu se cearta? Fiindca lucreaza statul de drept si economia. Se vorbeste limba pe care o cunoaste clientul, capitalul pune la loc totul, rezolva toate aceste probleme.

  Tot ce se intampla e din cauza ca avem foarte multi oameni sovietici, astia trebuie educati, scoala nu o face, mass media din moldova nu o face. Ar trebui sa recunoasca si autoarea ca avem ziaristi slabi, mass media foarte slaba, pierde rusilor la toate capitolele. Resultatul conteaza oamenii nu se uita la continutul produs de presa moldoveneasca, fiindca e foarte slab. Laudati-va in continuare, daca nu te lauzi, cine te va mai lauda?

 9. Este rezultatul educatiei. Cand facem actiuni de dragul imaginii, monumente, careuri festive, poezii, cantece, multe flori, copaci simbol, simboluri. Avem poeti care au servit 2 regimuri se poate asa (acuma sunt senatori)?

  Azi pun troite acei care ieri erau in partidul comunist si erau mari atei, urmareau sa vii cu cravata pionereasca calcata la scoala. Venim la cimitir militar pentru a arata bine in fata camerelor de luat vederi, dupa care cimitirul e dat uitarii (fiindca noi nu stim ce s-a petrecut, de ce au murit oamenii, noi nu am inteles, arhivele sunt inchise, dezbateri nu sunt, cercetari nu se fac). Vrem sa aratam de blajini ce tari suntem, de fapt o neintelegere a unor notiuni fundamentale de comportament in societate si a crestinismului, dar nu numai a crestenismului.

  Ne dam romani si europeni dar vorbim maldaveneasca si ne uitam la media ruseasca, fiindca nu intelegem de fapt acea europeana si romaneasca. Traim de multi ani in europa, dar in suflet si comportament suntem sovietici, si ne tusuim cu rusii fiindca nu ne integram in comunitatea romaneasca sau europeana. Suntem studenti in romania dar filme, muzica, retele sociale folosim din rusia.

  Votam, dar habar nu avem ce votam, pe cine votam, nu intelegem ce e stat, nu stim drept, dar votam pe unii care vor face legi, ii votam pe acei care nu sunt juristi si nu cunosc domeniul unde se aplica legea. Ati incredinta unui tractorist sa faca proceduri de tratament, si unui dentist sa faca un tractor? Asta facem noi la alegeri. Culmea este ca nici nu urmarim sau intelegem ce au votat ei, pur si simplu nu ne pasa. Ne trezim cu intarziere de 6 luni, 2 ani ca s-a furat ceva. Pana intelegem daca se poate recupera si de la cine mai trec 3 dupa care e tarziu. E greu sa zici ca ai fost ales pe liste, ai plecat din partid fiindca de fapt depinzi de leader care o ia razna, e greu sa zici ca de fapt ai votat cum ti-a trasnit tie in cap (poate ai avut dreptate) dar nu ai mai votat ca partidul, si dupa sa critici migratia deputatilor de la un partid la altul. E greu sa crititici uninominalul cand tu de fapt ai plecat de pe lista si ai devenit independent ca deputat, ai mai respectat votul cetateanului?. E greu sa indemni deputatii sa fie cuminti cand tu ai fost rebel. Cum e si greu sa sustii votul pe lista cand ai fost ales pe uninominal. De fapt incerci tii cu grupul tau, dar in suflet intelegi ca nu e logic, ca nu ai argumente. Incepi sa deviezi de la subiect, pe sentimente, comploturi, dusmanul intern, extern. Incerci sa fii bine cu toti, sa-ti mai lesi portite.

  Dai vina pe minoritati, dar nu ai mers in campanie electorala sa le vorbesti, si nici nu o faci din timp pentru campania urmatoare. De fapt nu ai ce vorbi cu ei, fiindca nu stii cum sa-i abordezi, nu ai ce sa le zici si ce sa le propui. Te concentrezi pe acei care deja te-au votat si te voteaza, nu te gandesti cum mai rup voturi din alta tabara. Fiindca e mai comod sa lucrezi cu acei care te lauda.

  Suntem in mare haos mintal, daca in tarile capitaliste ei de mici traiesc in sistem si inteleg anumite momente nativ, in cazul nostru lumea habar nu are. In schimb lumea a inteles foarte bine ca a picat puterea si putem face ce vrem, trebuie sa fii cel mai obraznic sa mananci praznicul. Nu intelegi insa ca faci rau tie in primul rand, fiindca sunt si alti rechini care te vor manca imediat.

  E nevoie de ingineri, cercetatori, medici, piloti, electicieni, constructori, bucatari, oameni care au o meserie practica. E nevoie de o clasa de mijloc. Fiindca ei sunt cu picioarele pe pamant ei sunt adevaratii purtatori ai civilizatiei, ei mai pot opri delirul politicienilor, poetilor, ziaristilor, actorilor, al mincinosilor.

Lasă un răspuns