Traseiștii politicii moldovenești

5

În cei 25 de ani de când a fost creat (artificial) acest stat, R. Moldova, oameni politici sau membri de partid și-au schimbat de câteva ori partidele. Unii au plecat dintr-un partid și au creat altul, alții au preluat formațiuni deja consolidate sau create. De cele mai dese ori, când barca se scufundă (din varii motive), majoritatea are tendința să fugă și să își salveze pielea.

Mi-a luat ceva timp să analizez scena politică de la Chișinău și să identific fenomenul urât al traseismului politic moldovenesc. Nu suntem noi primii și nici ultimii la acest capitol, dar unii par să facă sport din a-și schimba partidele politice. Ei caută un loc călduț, undeva mai aproape de guvernare, iar când simt că șanse nu mai sunt, se mută în altă parte. Foarte convenabil și confortabil.

UPDATE: Potrivit wikipedia, traseismul politic (în engleză party switching) este un fenomen politic care constă în schimbarea de către un politician a partidului politic care l-a propulsat într-o funcție. Din punct de vedere științific, nu a fost cercetat în amănunțime. Printre explicațiile găsite fenomenului este existența unui sistem de partide slab instituționalizat.[1]

Iată ce schemă mi-a ieșit în urma analizei mele, în ordine cronologică:

Alianța Moldova Noastră
2006 – Vitalia Pavlicenco părăsește AMN și crează PNL
2010 – Veaceslav Untilă părăsește AMN și preia conducerea MAE, partid care fuzionează cu PL în 2011
2012 – Alexandru Oleinic pleacă din AMN și creează Partidul Popular din Moldova

Partidul Democrat
2007 – Filat părăsește PD și creează PLDM, din care ulterior,
Partidul Liberal Democrat
2011 – Mihai Godea părăsește PLDM și creează PAD,
2015 – Iurie Leancă părăsește PLDM și creează PPEM

Partidul Comuniștilor
2009 – Marian Lupu părăsește PCRM și preia conducerea PD
2009 – Victor Stepaniuc pleacă din PCRM și creează Partidul Popular Socialist
2011 – Igor Dodon pleacă din PCRM și preia conducerea PSRM
2012 – Vadim Mișin părăsește PCRM și creează Partidul Renaștere
2014 – Grigore Petrenco părăsește PCRM, iar în 2015 preia conducerea Partidului Casa Noastră-Moldova

Partidul Liberal
2013 – Ion Hadârcă părăsește PL și creează PLR, iar ulterior
2014 – Ana Guțu părăsește PLR și creează Partidul Dreapta
2016 – Anatol Șalaru părăsește PL și creează un alt partid (deocamdată e nivelul de intenție)

Știu că marea majoritate a celor vizați vor spune că ei fie au fost constrânși să plece, fie au fost plecați sau dați afară. E dreptul fiecăruia să își expună propriile motive, dar acest tablou arată cât de șubred este totul sistemul de partide din R. Moldova, cât de fragmentate sunt segmentele de pe eșichierul politic, mai ales cel de dreapta și cât de dispersat este și electoratul într-un final. Dar așa e mult mai bine și convenabil pentru cineva. DIVIDE ET IMPERA, cum spuneam odată. Nimic nu s-a schimbat.

Oamenii au puterea și forța să schimbe lucrurile atunci când votează, chiar și odată la 4 ani. Doar că e nevoie să fie informați corect. Iar când nu se vrea și nici nu vor, iese ce iese. O republică artificială fără rădăcini și respectiv fără viitor.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. ca au trecut dintr-o barca in alta!!! se intampla si la case mai mari,dar specific zonei prutonistrene este bataia de joc la adresa fundamentului national autentic. Nu pot sa uit cazul Frontului National si al PPCD-ului condus de tradatorul Iurie Rosca. Schimbarea la 180 de grade in conditiile in care la nivelul anilor 2005, apropiatii lui, Cubreacov si Secareanu ii tineau isonul si acum nici usturoi n-au mancat nici gura nu le miroase. In zilele noastre Ghimpu se manifesta ciudat, fiind in principiu de acord cu Dodon in ceea ce priveste fostul presedinte Basescu. Domnia sa chiar ii da un sfat lui Base, sa se concentreze pe dezvoltarea economica a Romaniei pentru ca basarabenii sa fie atrasi de nivelul de trai din partea dreapta a Prutului, ca si cum devii roman in functie de cati bani in buzunar ai!!!!!!! uluitor!!!!!!. Si mai vrem unire! doar naivii mai cred asta! sa auzim numai de bine!

 2. De un sfert de secol, niste natangi conduc tara. Ce credeti ca i-a mai clocit mintea dictatorului statului caraghios, cu slugi proaste? Inca un avorton politic. Salaru – capacitate zero de simbolizare, consolidare etc. Si asta pentru ca ex-liberalul a fost insarcinat sa activeze razboiul moldo-romanilor impotriva lor insisi. Ciudat cum reuseste Pacostea de anvergura (Plaha) sa zapaceasca de cap niste insi. A face politica inseamna a apela la valori. Gadele Dictator, un fel de duh rau, a folosit bata si ochiul dracului, violenta si inregistrarile. Cerberii lui umbla in toate partile ca hingherii. Si pe dreapta, si pe stanga. Si fiindca in Moldova nu exista electorat de stanga, nu exista nici partide de stanga. Exista neo- sau criptocomunisti ticalosi. In general, politica moldoveneasca este o politica a diletantismului si a rafuielii. Cel mai mare dezastru este gonflarea apocaliptica a PD. Prin siluire. Ce galgaiala de ironie si de dispret savant in gatlejurile (ne)democrate cu rating de 5%! Fiti siguri, va muri de pacatele lor proprii. Trecerea pd la cele vesnice va fi ca o usurare. Pe ei, politicastrii care au harul mitomaniei in sange, nu-i intereseaza doctrinele, proiectele, ci numai butoanele puterii oculte. RM va avea o sansa de schimbare abia atunci cand va fi castrata gazda nelegiuirilor. Ciuperca asta toxica, numita Plaha care si-a astupat urmele crimelor. Occidentalii cu atata experienta in studiul primatelor sunt incapabili sa inteleaga modul de gandire al primatelor politice din Plahastan, al partidului penalilor, derbedeilor, jigodiilor, transfugilor, travestitilor. Pana atunci, insa, RM ramane o ruina, o sandrama devastata de urgia stalinisto-mafiota.

 3. Cu cît mai multe partide de dreapta, cu atît electoratul de dreapta este mai dezorientat(holomocit). In favoarea cui este o așa situație nu este greu de înțeles. Cu regret, evoluarea lucrurilor pe arena politică contribuie direct ca la ulterioarele alegeri parlamentare partidele democratice să nu mai fie reprezentate în Parlament, analogic Dumei de Stat a Rusiei, sau, sa fie reprezentate cu un număr mic care nu va rezolva nimic.

 4. Marghita dela Cetatea Hotin on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========

  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–

  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 5. Precizări la o postare –
  http://www.pavlicenco.md/2017/01/19/pentru-cei-care-nu-cunosc-si-nici-nu-vor-sa-cunoasca-adevarul/

  Pentru o anumită doamnă „Vitală” Unionistă
  acum e mai importantă auto-înălțarea spre cer,
  ea e unica, cea mai mare, cea mai puternică, cea mai…, etc.
  Ambiție patologică maladivă.
  Toată lumea este rea, numai ea e cea mai bună,
  Unica Adevărata Unionistă Irepetabilă din Rep. Moldova !
  (regretatele plecate dincolo hulitele de ea Leonida Lari, Lidia Istrati, etc.)
  Dacă nu-i place un cuvânt în mesajele postate, îi dă pe toți în judecată.
  Pentru ea acum nu e important să ne unim cu toții într-un
  FRONT UNIC UNIONIST Anti-Dondonist,
  când însăși ființa noastră românească este denigrată,
  ci să se ia la harță băbește cu o domnișoară Elena
  că, de ce, chipurile a legat numele ei de tras-eismul de coadă la diferite mârțoage politice.
  Vă mai amintiți că acum vre-o câtiva ani, când doamna „Vitală” publica postări kilometrice
  contra candidatului la Primărie Dorin Chirtoacă, astfel favorizându-l pe același DONDON ?.
  Nu vă amintește acest lucru de alt mare unionist de ocazie Ghimpist din alegerile din nov.2016 ?
  Sau că doamna „Vitală” îi prea-mărește pe Victor Ponta și Ion Iliescu Decoratorul ei,
  cel care a refuzat Re-Unirea noastră în 1991,
  ambii neo-comuniști pușcăriabili adulați de aceeași doamnă „Vitală” Unică.
  Dar îl face cu ou și cu oțet pe prietenul nostru sincer Traian Băsescu și echipa lui.
  Câte fețe ascunse ai, doamnă „Vitală” ?

  Oare chiar o doamnă „Vitală” și un Ghimpe Măscărici promovează unionismul la noi
  sau mai mult încurcă Unirii tuturor pentru Marea Re-Unire cu România?

Lasă un răspuns