Trăind în secolul terorismului

9

Imaginile de ieri din capitala Belgiei, acolo unde își au sediile mai multe instituții europene, au șocat, din nou, Europa. Suntem șocați periodic de asemenea tragedii în care mor oameni absolut nevinovați, oameni care au ales să trăiască într-un mediu tolerant, oameni pentru care valorile europene sunt o normă.

bruxelles_0

Ieri a murit în atentate el, astăzi tu, mâine aș putea muri eu…E o realitate mai mult decât dramatică.

Mi se pare că situația de acum este mai gravă decât războiul. Războiul are anumite reguli, terorismul însă nu. Viața ți se poate sfârși în orice moment: în metrou, mergând spre serviciu, în aeroport, în drum spre casă, la restaurant, la o cafea cu prietenii sau chiar plimbându-te pe stradă.

bruxeles3

De ce se întâmplă asta? Pentru că europenii au prea mult bun simț, pentru că sunt toleranți, pentru că i-au primit în casa lor pe cei din Țările Arabe sau pe refugiați. Nu e bine să generalizăm, dar de unde a pornit tot răul, tot valul acesta al terorismului? Nu înțeleg cum poți să ucizi pentru că așa îți cere religia sau în numele lui Allah? Este absurd și un non-sens.

Lumea s-a schimbat, lumea nu mai este la fel începând cu 11 septembrie 2001. De atunci am intrat într-un nou război…

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

9 comentarii

 1. eh … studiati istoria nu din manualul sovietic de scoala, dar in detaliu, din mai multe surse, si critic, o sa aflati ca in razboi nu prea sunt reguli, iar atentatele teroriste erau norma, si nu numai atentate teroriste se face totul in primul rand sa-i demoralizeze pe acei civilii de dincolo de front. Metodele teroriste au fost folosite de mult timp, hai sa vedem ce facea internationala comunista chiar lenin prin belgia cum il fugarea politia prin Bruxelles, cam cum face azi cu teroristii acestia.

  Tipii astia care au executat atentatele nu au avut treaba cu religia, erau niste pierde vara. Foarte multi se duc la biserica dar nu inseamna ca ei si inteleg ceva. Cum ucideau in Donbas in numele ortodoxiei asa ucid si in numele islamului dincoace. Eu insa nu ii cred 1 minut, astia nu sunt crestini sau ortodoxsi, astia sunt oameni bolnavi la cap, nici unul din ei nu ar putea coerent sa explice in ce cred ei, o sa vedeti ca e haos complet in cap.

  Religia, nationalitatea, mai sunt si alte teme, sunt niste instrumente foarte bune pentru a directiona oameni care nu gandesc ca pe o turma intro anumita directie.

 2. mai bine v-ati pune urmatoarele intrebari. In caz de evenimente de acest gen sau alte catastrofe ce s-ar intampla in Moldova? Exista planuri? Sunt facute exercitii? Exista salvare, pompieri, politie, armata? actiunile sunt coordonate? Exista coordonare cu tarile vecine? Exista spitale? Exista medicamente, si echipamente medicale? Exista medici? Se fac teste si simulari ca totul functioneaza?

   • rational este sa fii pregatit, suntem?

    eu am pomenit si de catastrofe, de exemplu: inundatii, incendii, epidemii, cutremure, cade un avion, razboi (avem transnistria), deraiaza un avion, explodeaza o uzina, etc.

    suntem rationali si ne-am gandit din timp ca se poate intampla, ne antrenam? colaboram cu tarile vecine? sau suntem irationali, si zicem ca poate trece pe langa noi, eventual mai facem o cruce … scuipam peste umar

    are moldova planuri in caz de dezastre? este clar la toata lumea ce sa faca? cum se evacueaza o cladire de exemplu, cum se acorda prim ajutor, unde se duc ranitii (chiar si in cazul unui accident de transport)

   • Analizati cum s-a intamplat in Belgia, cum au reactionat structurile de guvernare, serviciile, oamenii.

    Acolo exista un consiliu de securitate, s-a reunit imediat, prim ministru executa ce se hotaraste acolo, coordoneaza tot (la ei regele e simbolic, dar a iesit si el cu cuvantul, are rolul lui). Dupa alte ministere, primarii, scoli, etc iau deciziile in anumit mod. Vedeti cum functioneaza, totul e public. Conteaza foarte mult cum sistemul reactioneaza la catastrofa, cum el invata din greseli si se perfectioneaza in sensul bun.

    Totul merge de sus in jos, voi incepeti cu intrebarile de la mijloc, e bine si asa, e un inceput. Aceste proceduri nu ar trebui sa fie secret de stat, poate acelea de razboi, dar in mare, orice primar sau cetatean trebuie sa stie cate nivele de alerta sunt, ce sa faca, inclusiv in caz de razboi. Eu am prins asa ceva in scoala pe timpul URSS, dar in vest ele se fac si acuma, inclusiv antrenamente de evacuare din cladiri, nu mai zic de politie, pompieri care se antreneaza permanent. Si totusi nu intotdeauna functioneaza bine, intotdeauna se analizeaza, se gasesc greseli, se lucreaza. Inclusiv cum se face doliu conteaza. La noi vad ca au declarat doliu si au pus urechea pe o parte in loc sa trimita niste oameni acolo sa ajute dar mai mult sa invete cum lucreaza sistemul poate invata si ei ceva.

    Am trimis acolo delegatie parlamentara, care isi face poze cu soldatii si ranjeste. El ar fi trebuit acolo sa ceara voluntar sa ajute ranitii sa vada ce se intampla, sa inteleaga, sa-i explice, arate cum se salveaza oamenii, cum ii scoate din ruine, ii duce in spital, cum arata un spital, cum e organizata coordonarea intre autoritati, din punct de vedere profesional e o ocazie sa inveti asa ceva, dupa sa vii sa faci la fel in moldova, noi insa avem oameni care fac poze … cu ei insusi, fiindca altceva nu ii intereseaza.

    Romania e departe inca, dar dupa „Colectiv” a inceput sa se miste mai bine in aceasta directie, daca ati vazut au facut o analiza la rece si acuma iau masuri, ce si unde nu a functionat cum ar trebui, ce proceduri nu sunt bune sau nu functioneaza. Se misca in directia buna.

    In Moldova problema nici nu se pune, a explodat un balon cu gaz, noua ne este mai important ce ne da Chirtoaca pentru asta, poate da niste banuti …, masuri sa nu se mai repete nu intereseaza pe nimeni.

 3. Cred ca istoria a demonstrat in mod clar ca spre deosebire de alte religii islamul nu poate co-habita cu orice alta religie fiind intolerant si exclusivist si este un fapt. Cred totusi ca EU trebuia sa includa in actul de identitate ca fiind totalmente un ansamlu crestino-iudaic pentru ca asta este adevarul istoric. O singura tara in EU in consitutie are capturat acest adevar si aceasta este Ungaria care ar trebui sa fie un exemplu de urmat. Cred ca toate tarile EU trebuie captureze acest detaliu in consitutiile lor si EU ca ansamblu deasemenea. Din pacate sa nu fie prea tarziu. O comunitate intreaga in vestul Europei cu mii de ani de contributii pozitive si uriase la istoria Europei si a lumii decide sa o paraseasca din pacate si ma refer la componenta iudaica care este cea mai expusa si mai neprotejata in aceste timpuri de aceasta asa zisa toleranta la islam in EU. Cred ca lucrurile trebuie revazute la cele mai inalte esaloane ale puterii in EU pe baze istorice si politice dar si in statele nationale componente EU referitor la situatie si identitate confesionala altfel lucrurile vor merge din rau in si mai rau cred.

Lasă un răspuns