Tineri cu verticalitate care îl refuză pe Igor Dodon

9

Încă mai există onoare și demnitate. Încă mai există verticalitate. Da, în R. Moldova. Da, din partea unor tineri/tinere care anul acesta au absolvit liceul. Ei sunt cei mai buni absolvenți din țară.

Deocamdată sunt 7 și sunt originari din diferite orașe ale țării: Cahul, Glodeni, Călărași, Chișinău. Poate până mâine dimineață lista mai crește. Încă mai am speranțe, în țara celor cu diplome.

După ce a declarat de mai multe ori că examenele de BAC sunt inutile, că îi stresează pe tineri și ar fi bine să fie excluse, președintele țării Igor Dodon a hotărât să organizeze Festivalul „Generația viitorului” în cadrul căruia s-a întâlnit cu o sută dintre cei mai buni absolvenți de liceu din țară. Se putea oare ca această întâlnire să aibă loc fără acordarea de diplome? Evident că nu. Așa că șeful statului este foarte ”generos” și îi decorează pe toți, întâi preoți care fac poclon la Patriarhia Moscovei, apoi tineri, cei mai buni din țară. Iar în această seară a organizat un concert în cadrul aceluiași festival. Un amalgam de interpreți autohtoni, ruși, români, printre care SunStroke Project, A Studio, Градусы, Elena Temnikova, Randi, Mot și Dj. MEG. Toți au venit să cânte pentru „Generația viitorului”. Însă se știe bine că cine plătește, acela arvonește. Iar lucrurile sunt cât se poate de clare în acest sens.

Când diplomele, medaliile, gradele, ordinele, meritele nu vor mai fi atât de venerate și căutate, atunci toate astea nu vor mai conta, pentru că în fond nu medalia sau diploma îl face pe om, ci cunoștințele, competențele, identitatea, valoarea umană, verticalitatea, demnitatea.

Însă cum rămâne cu tinerii care își vor face stagii la președinție, de parcă acest lucru ar fi de mare importanță în CV-ul lor. Cum să se pătrundă de corectitudine și adevăr și acești tineri, mai ales că unii dintre ei și-au făcut studiile în marile orașe europene și au văzut cum sunt construite societățile democratice?!

Totuși astăzi a contat vocea tinerilor care au avut discernământul să refuze ”cadoul otrăvit”, indiferent de unde vine acesta.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

9 comentarii

 1. Rarița Sadoveanca on

  Cele Mai Frumoase Texte Unioniste – (2)
  ——————————————————–
  Visez s-ajung în România !

  de Nicoleta Rotaru,
  elevă în clasa XII-ea la liceul „Onisifor Ghibu” din Chișinău
  Premiul 1 la Festivalul de Poezie Patriotică, ediția a 7-ea, 2014

  1.
  Eu nu am fost nicicând în România
  Şi mâna nu am dat cu fraţi de peste Prut.
  Nu am jucat cu ei “Hora Unirii”,
  Dar mult aş vrea pământu-i să-l sărut.
  2.
  Nu am cântat “Deşteaptă-te Române”
  Lângă un suflet ce simte acelaşi dor.
  Însă am iubit, slăvit, purtat în suflet
  Acelaşi imn, acelaşi plai, acelaşi viitor.
  3.
  Eu încă nu am fost în România,
  Însă pe Decebal şi Burebista
  Îi ştiu din Daciada lui Silvestru şi Dabija,
  Din draga “LA” citind revista.
  4.
  Ştiu! Mulţi visează să colinde lumea
  Să cucerească culmi, să urce munţi.
  Eu astăzi am nevoie de străbuna
  Ţara de la care fost-am smulşi.
  5.
  Nu mi-am văzut Pământul, mamă,
  Pe care în inimă îl port pe veci,
  Dar recunsoc că scumpă-mi este ţara
  Unde am crescut şi am urcat poteci.
  6.
  Îmi place peste râu să îi admir glia
  Să stau pe mal şi să privesc tăcând.
  Nu îmi doresc mai mult decât crescând,
  S-ajung nu doar cu sufletul în România.
  —————————————————————

  • Si unde a ajuns autorea? au trecut 2 ani. Sper ca e in romania.

   Eu as incuraja gandirea critica, capacitatea de a rezolva probleme, proiecte. Si as descuraja lauda excesiva, mai ales a unor domenii sau realitati pe care nici nu le cunosti. Azi il cantam pe lenin, maine pe stefan cel mare, poimaine pe cine ne zice partidul.

 2. S-a intalnit cu cei mai buni 100. Dar cu cei multi si mai rai? Politicienii sovietici adora sa faca asa ceva. Ei vor ce-i mai bun, ii dispretuiesc pe restul, pentru ei restul e masa …, ca sa nu spun cum ii numesc ei.

  Parca in socialism, toti sunt egali, dar daca ne uitam atent mereu au fost inegalitati tocmai acolo pe diverse criterii. Invatamantul trebuie depolitizat, pacat ca nu s-a facut din 2009, acuma avem de asteptat inca 10 ani, dar la cum merge treaba s-ar putea si 20.

  Din poza vad ca 80% sunt fete. E o problema cu baietii? Nu invata suficient de bine?

  • Vasile Iuga on

   Este un subiect interesant, dar foarte simplu.
   Fetele au foarte puţin testosteron, deci o răbdare mai mare şi o inteligenţă medie puţin mai mare decât băieţii. Băieţii tind să fie şi mai proşti şi mai inteligenţi într-un număr mai mare. A se verifica curba lui Bell in ce priveşte IQ-ul pe sexe.
   Deci fetele, până la un anumit nivel ar trebui să domine fiindcă au capacitatea şi răbdarea. La nivelele de vârf în ştiinţă întâlnim băieţii intr-un număr mai mare, fiindcă testosteronul şi IQ-ul mai mare îi ajută să facă cercetare să conducă departamentele, să fie mai agresivi în ce priveşte cercetarea, după ce au trecut de acel filtru testosteron vs IQ.
   Este un subiect puţin dezbătut din motive de discurs corect, dar este o chestie naturală. La IQ egal, tot timpul o fată o să câştige, fiindcă lipsa testosteronului o ajută, chiar şi dacă are IQ un pic mai mic, să nu mai spun de IQ mai mare, dar la băieţii cu IQ foarte mare, testosteronul devine un avantaj, iar fetele nu pot recupera decalajul de IQ.
   Deci băieţii nu au nimic, nici fetele, este ceva natural, priviţi câţi dintre cei premiaţi sunt fete.
   http://www.edu.gov.md/ro/content/1-medalie-de-bronz-si-3-mentiuni-de-onoare-la-olimpiada-internationala-de-matematica
   http://www.gandul.info/stiri/patru-studenti-romani-medaliati-la-olimpiada-internationala-de-matematica-15101518

  • Sunt sigur ca au fost in vest si au vazut diferenta. Au inteles un lucru. Nu ma supar pe ceilalti, fiindca ei nu stiu la varsta asta ce e cu ei, sunt aluat. Par mari, dar sunt copii. Pare ca au luat note foarte bune si sunt destepti, dar s-ar putea sa nu fi inteles si convins de ce au invatat, nu fac legatura cu practica, sunt cunostinte mai mult teoretice. O sa realizeze mult mai tarziu, nu toti se maturizeaza sau se trezesc devreme. Intrebarea e cum ii faci sa nu mai fie sovietici? Sa gandeasca cu capul lor, sa aiba un sistem de valori sanatos.

 3. Judele de Apoi on

  ASASINAREA UNIONISTILOR
  ————————————————————–
  98-99.
  – Petru Soltan
  (n. 29 iunie 1931, s.Coșnița, Transnistria – d. vineri, 15 iulie 2016, Chișinău)
  matematician, membru titular al Academiei de Științe din Chișinău,
  membru de onoare al Academiei Române din 2003,fost deputat în Parlamentul Rep. Moldova între anii 1990–1994.
  Mare Patriot Român Unionist, lider la Forumului Democrat al Românilor din Rep. Moldova.
  Fruntaș al Mișcării de Eliberare Națională, scriitor.
  – iradiat urgent la comanda KGB-stă SIS-tematică joi,14 iulie 2016 simulând un atac de cord artificial, căci el trebuia să aibă o întâlnire în acea duminică cu

  – Ion Ungureanu, dramaturg, Mare Patriot Unionist /1935 – 28 ianuarie 2017/ fost deputat la Chișinău,fost ministru al Culturii/pentru a-i transmite niște informații extrem de importante.
  La rândul lui, și unionistul Ion Ungureanu este iradiat imediat și el cu cancer pentru a deceda doar după câteva luni de suferință, pentru că știa prea multe despre COMANDOUL OFICIAL TERORIST de la Chișinău care ucide patrioții unioniști prin accidente, otrăviri, iradieri, etc. Ion Ungureanu a declarat că suferințele sale nu erau nici naturale nici normale.
  ————————————————————————————————-
  ziarul „Literatura și Arta” din 13 iulie 2017, pagina 7:

  • De mai mulți ani tot se publică aceste liste cu asasinarea unioniștilor,
   acum peste o sută de victime identificate,
   iar pe bloguri, societatea nu are nici o reacție.
   Toate marile personalități unioniste de la Chișinău au dispărut în ultimii ani
   și nu se realizează toată amploarea acestul COMANDOU TERORIST
   de Nimicire a moldovenilor. Lașitate, teamă, frică, nepăsare, lene ?
   Cine va fi următoarea victimă Unionistă accidentată, otrăvită, iradiată SIS-tematic ?
   Cine a mai rămas ?
   Cântăreața Basarabeanca ? publicistul Dan Nicu ? deputatul Constantin Codreanu ? scriitorul Andrei Strâmbeanu ? scriitorul Vasile Beșleagă ? etc.

Lasă un răspuns