Surorile Osoianu, promotoare ale valorilor noastre românești

3

Sunt Artiști și artiști, Interpreți și interpreți, Oameni de artă și oameni de artă sau pur și simplu OAMENI. Unii preferă să se dea în spectacol, să cânte pentru partide politice (nu doar în campanii electorale), să susțină inițiative politice, schimbări de sisteme electorale, fără ca măcar să intre în esență. În timp ce alți artiști stau pe baricade, vin la proteste, le pasă, se implică, interpretează muzică patriotică.

În categoria celor cărora le pasă, se implică, mai sunt și oameni de cultură care promovează valorile noastre românești. Puțini, dar mai sunt.

A fost o revelație pentru mine să asist la o cumetrie unde Surorile Osoianu (Ileana, Iulia, Valentina, Romela și Maria) ne-au încântat cu vocile lor. A fost atât de plăcut să admiri autenticitatea folclorului nostru românesc. Muzica lor păstrează acele tradiții frumoase ale neamului nostru românesc, tradiții care din păcate se pierd în tumultul acesta al non-valorilor societății în care trăim.

Surorile Osoianu, acest ansamblu etnofolcloric familial, este apreciat în mod special pentru cântecele autentice pe care le au în repertoriu.

Potrivit wikipedia.org, Surorile Osoianu sunt recunoscute ca fiind “cinci voci gemene” care au promovat și continuă să promoveze valoarea, autenticitatea folclorului românesc atât în Republica Moldova, cât și peste hotarele ei. Înca din perioada ocupației sovietice, Surorile Osoianu au fost primele care au îndraznit să aducă pe scenă cântecele pascale și colindele, primele care au adus poporului acest tezaur național. Repertoriul Surorilor Osoianu include cântece de joc, colinde, cântece pascale, cântece de dragoste, balade și altele. În prezent, Surorile Osoianu conduc mai multe ansambluri folclorice de copii și tineret.

Am un îndemn pentru cei care organizează nunți și cumetrii ca atunci când invită interpreți să le animeze atmosfera, să țină cont de integritatea lor, de valoarea lor, de muzica pe care o promovează, de autenticitatea de care dau dovadă, de tradițiile pe care le păstrează și le promovează. Piața este mare și avem de unde alege. Dar valorile, din păcate sunt tot mai puține și mai puține. Să le promovăm atât cât ele mai există.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

3 comentarii

 1. Sofica Rotărița on

  Margarete
  ————————————–
  E „Cheița” Fermecată
  Într-o lume zăvorâtă
  E din Zarea ‘ndepărtată
  Focul ea mereu ațâță

  Este ea O Altă Sfântă
  E o pasăre vrăjită
  Viața noastră ne încântă
  Și în lume-i Bun-Venită

  E o floare de cicoare
  „Serenada Tinereții”
  Ne răsfață ea sub soare
  Colo unde-s Frumos-Feții
  ————————————————-

 2. Absolut correct.Surorile OSOIANU o fila aparte a istoriei noastre pe care astazi noi o parcurgem.Ele,Osoiencele o scriu.Sa le aiba Bunul Dumnezeu mereu in paza.Iar noi sa le apreciem dupa merit macar cu aplauze.Daca as dispune de surse financiare,as crea un film despre aparitia si evolutia surorilor Osoianu.Ele sunt istoria timpului nostrum.Ele merita sa fie sustinute,promovate si de tinara generatie urmate.

Lasă un răspuns