Suntem un stat din care și mâțele ar dori să fugă

10

Suntem încremeniți în proiect, un proiect al independenței eșuat. O realitate pe care puțini o recunosc și tot mai mulți o resping. Ce ne-a oferit acest proiect? Unde am ajuns? Care sunt marile realizări de care putem fi mândri ca neam, ca popor? Ce istorie am scris în acești 25 de ani?

Sunt întrebări retorice la care nici măcar semnatarii Declarației de Independență nu pot să răspundă. Am pornit cu un entuziasm măreț și am ajuns într-o disperare cumplită. Cine mai are chef de sărbătoare după asemenea constatări?!

Mai jos aveți câteva dintre cele mai importante declarații făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA de către deputatul din primul Parlament (prim-vicepreședinte de Parlament) fondatorul și primul președinte al Frontului Popular din Moldova, actualmente președintele Partidului Liberal Reformator, Ion Hadârcă, de altfel una dintre figurile centrale din anii de renaștere națională:

*Mă întreb ce motiv de sărbătoare ar fi? Mi se pare că e o ușoară obrăznicie această opulență de parade și manifestări în cadrul unei sărăcii și a unui stat captiv. Este un non-sens, statul captiv este unul independent. El este captiv în mâinile unei noi mafii care s-a conturat în acești ani și nu asta am visat noi atunci, când am proclamat Independența R. Moldova.

*Mișcările populare din anii 90 nu erau legate de subiectul limbii, în mod special. Ecologia a fost unul din problemele, forțele motrice care au mobilizat pe atunci masele. Pe acest pământ s-au făcut tot timpul experimente.

*La Uniunea Scriitorilor s-au constituit primele nuclee de respingere a dictatului partidului. Am mers cu proteste la Moscova. Am obținut independența publicațiilor noastre literare și a început constituirea mișcării democratice. Așa s-a constituit și Frontului Popular. Nu am simțit ingerința KGB-ului asupra mea, deși au fost strecurați agenți de aceștia și unele liste. Timpurile au demonstrat că au fost din cei care au făcut jocul Kremlinului ca să compromită, să devieze, să extremizeze anumite acțiuni.

*Noi am vistat un stat de drept, am visat o moralitate în justiție și permanent lucrul acesta se încalcă. Știind această stare de lucruri unde s-a ajuns, nu știu dacă aș mai pune semnătura pe Declarația de Independență. Nimic din ceea ce a fost scris în Declarație nu a fost respectat. O relativă libertate a cuvântului, a demonstrațiilor, dar nimic din idealurile mari. Toate trebuiau să finalizeze cu reunirea.

*Tot ce am început în 1989 trebuia să se încheie cu  reunificarea. România trebuia să își revendice drepturile ei istorice, dar nu a făcut-o niciodată și nici nu o va face, pentru că a pierdut timpul. România a tăcut și s-a grăbit să recunoască independența R. Moldova. Germania fedrală nu a recunoscut 50 de ani Republica Democrat Germană, iar aici România, având tot dreptul istoric, s-a grăbit să ne recunoască. Trebuia să existe o decizie comună a ambelor Parlamente în privința unirii.

*Independența nu a fost un cadou pe tavă de la Moscova.

*Cum să se respecte Declarația de Independență dacă ea a fost arsă în evenimentele din 2009. A fost restabilită, dar e un caz unic în istorie. Dar dacă nu exista această majoritate pentru restabilirea semnăturilor pe Declarația de Independență, ce se întâmpla?

*La început, o treime din deputații primului Parlament îmbrățișau ideea unirii, apoi am rămas doar vreo 50 de parlamentari.

*Cu tot respectul, Mircea Snegur nu a fost un președinte unionist, ata a și provocat demisia noastră în 92-93. Atunci când Parlamentul i-a acordat împuterniciri suplimentare pentru a conduce țara el a luat unele decizii stranii. La admonestat pe Iliescu, a anulat imnul Deșteaptăte Române și convocarea acelui referendum pentru „neunirea” cu România.

*Prea mult ne-am fiert în sucul acesta propriu și ne credem independenți. Ei și? Ce ne-a adus independența? Vorbim despre un calvar pe care ni l-au adus aceste ezitările clasei politice între Est și Vest. Merităm ceea ce votăm.

*În anii 90 priveam independența ca pe o alternativă de desprindere de imperiul sovietic pentru a face pașii următori. Astăzi independența nu mai este o alternativă. Reunirea cu țara înseamnă alternativa și independența noastră reală.

*Proiectul independenței practic a eșuat. Nu văd niciun motiv ca el să fie sărbătorit. Un stat captiv care nu are instituții credibile în fața cetățeanului și din care și mâțele ar vrea să fugă nu cred că are rost să mai existe.

*Avem la conducere oameni care au uzurpat puterea și fac ce vor.

*Am și eu o parte din responsabilitate pentru ce s-a ajuns. Am fost prea conciliant, prea ezitant adeseori, prea m-am lăsat ademenit de asigurarea unei majorități care a făcut ce a vrut. Trebuia să fim mai duri.

*Frica ancestrală a fost resuscitată de războiul de pe Nistru, apoi de guvernarea comunistă, iar astăzi de păpușarul cel care Doamne ferește să nu interpreteze lucrurile sau să se răzbune. Este o frică colectivă astăzi și asta îmiedică foarte mult dezvoltarea une țări.

*Lista aceasta de alegători umflată și o Comisie Electorală dirijată din umbră, manipulată nu asigură libertatea alegerilor libere și corecte. Dacă ele nu sunt libere și corecte, atunci la ce să te aștepți? Actorii principali încă nu au ieșit în prim-plan. Dreapta este dezbinată, pe stânga lucrurile sunt clare. Ideea aceasta a unui candidat unic dreapta ni se pare foarte suspectă, aruncată din umbră ca un os ca să nu se ajungă la un numitor comun. Nu văd premise ca să existe acest numitor comun.

*Soluția pentru R. Moldova: Suntem condamnați să fim independenți atât cât suntem. Suntem prea rătăciți, deziluzionați în această statalitate care a apărut din senin și care trebuia să aibă o continuitate logică – unirea. Este soluția în care am crezut întotdeauna.

*Peste 10 ani va fi foarte confuz. Se bate pasul pe loc. Situația e cam ceea ce a fost în anii 90. Mi-ar părea foarte rău dacă și peste 10 ani vom vorbi aceleași lucruri și vom plânge din nou în băsmăluță. Suntem încremeniți în proiect, un proiect încremenit care nu are șansă de evoluție istorică.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

10 comentarii

 1. Problema cu sarbatorile si cu realizarile este ca sunt copiate si facute inca dupa model sovietic 1:1 din inertie. Educatia cultura e sovietica la fel din inertie puteti schimba stefan cel mare cu lenin, restul cuvintelor si ideilor sunt exact la fel. De fapt nu e vorba inca de un popor, e vorba de o multime de oameni care sunt derutati, nici incolo nici incoace. Si inca va mai dura mult.

  Daca ma uit la tv, radio, presa moldoveneasca e mai mult muzica si divertisment, aceleasi stiri repetate toata ziua. Nu vad dezbateri, nu vad idei, foarte, foarte slab.

  Problema poetilor este ca ei au inspirat dar nu au convins. A fost o poezie prea abstracta si prea sus. E o poezie in stil propagandist sovietic unde totul e preamarit si vom construi comunismul, vom fi fericiti, mai e putin, si sa le multumim erorilor ca am ajuns aici (secolul 18). A lipsit pragmatismul, proza. Au lipsit poeziile care arata ce e periculos de facut, care dau solutii clare simple pe moment. Omul merge la sarbatori si canta ca eminescu si stefan e sfant, dar pe masa ce pui? Cati au citit si inteles ceva din eminescu? Toti atatia au citit si inteles ceva si din marx sau lenin. De fapt in urss bateau toti din palme dar bateau fiindca bat toti din jur, nu fiindca a inteles ceva, nici nu trebuia sa intelegi, era periculos, daca vrei sa supravietuiesti faci ce face multimea. Realitatea insa nu se face de poieti, ci de economisti, ingineri, juristi, muncitori, si aici a functionat foarte bine Mircea Druc, dar dupa a mers doar in jos, fiindca acei care nu erau la conducere au vazut cum sunt pacaliti, cum rezultatul muncii lor e furat.

  Ion Hadarca a avut un simt extraordinar sa fie acolo unde e puterea, sa zica ce trebuie. Dar acuma poate realizeaza ca e mai bine sa faci o radiografie, sa pui o diagnoza, asa cum este dureroasa, sa le arati oamenilor unde e problema ca ei sa mearga pe alta cale. Caragiale de exemplu ne-a facut o fotografie, e dulce e haios, dar cred ca multi care l-au citit au incercat dupa sa elimine aceste trasaturi. Eu cred ca Ion Hadarca inca are tot timpul sa faca o fotografie si o radiografie de acest gen, cum el a vazut multe ar fi foarte pretioasa.

 2. De fapt Moldova este un stat in care mitzele au ramas – in special cele leshinate. Cele care tot de 25 ani tot constata si constata chestii – care in troleibuze, care pe blog-uri. Acum sunt deja cam 3 milioane doar.

 3. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====1918==== BUCOV­INA DE NOR­D ====2018====== ­
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 4. ganditi-va la urmatoarea varianta, daca RSSM nu era recunoscuta ca independenta sub actuala denumire de RM( cazul Grecia- fosta Macedonie Iugoslava) adoptandu-se denumirea de Fosta Republica Sovietica Moldoveneasca, nu traiam cu totii, acum in aceiasi tara Romania unificata? daca se intampla asa, Romania putea sa acorde cetatenie fara nicio opreliste, nu ca acum cand cetatenia oferita la cerere se constituie intr-un amestec flagrant in treburile interne ale RM; cu populatie moldoveneasca si limba moldoveneasca, recunoscute indirect si de Romania datorita prostiei din anii 90. Prin urmare cum te poti uni acum cu un popor moldovenesc, altceva decat roman conform constiintei prutonistrene, recunoscut inplicit de catre Bucuresti in anii 90 ai secolului trecut?

  • NENE CORESI ! Te minti pe matale insuți . In 1990 trebuia , era bine ca toata suflarea basarabeana sa ceara intr-un glas VREM sa UNIM cu TARA !V-ati multumit cu acel NIET spus de ILIESCU ? A fost cea ma mare gresala posibila ! Ro era in plina revolutie inca si noua celor din RO ne trebuia doar semnalul vostru ferm de RE-UNIRE a Romaniei si pleca urgent de la putere PENTRU CA VOIAM si ”voi” si ”noi” acelasi lucru !Nimeni nu ne mai putea sta in cale !! Stiu foarte bine ce asteptari imense erau ATUNCI in RO privitor la Basarabia ! Stiu f bine cum asteptam momentul sa auzim DE LA CHISINAU ”HAI la TIMISOARA, CĂ NE CHEAMA TARA” !!! (sunt banatean si ca participant direct la Revolutie mizam pe astfel de evolutii pt ca ele au fost discutate intre participantii de aici ! Sa fi fost ajutorul vostru atunci, aplicarea Punctului 8 -LUSTRATIA- din Proclamatia de la TIMISOARA ar fi fost chiar realizabila ! N-a fost sa fie ? Da , n-a fost pentru ca la toti va suradea statalitatea voastra gaunoasa, cu functii, cu mariri, cu sefiii de toate felurile, cu un os de ros la fiecare nat , NU CU EXCLUDEREA DEFINITIVA A CONSECINTELOR TRATATULUI RIBENTROP -MOLOTOV , SALVAREA SI REPUNEREA ROMANIEI IN DREPTURILE CARE SI LE-A CASTIGAT SINGURA SI DEMOCRATIC LA 1 DECEMBRIE 1918.

  • Ce cred eu este ca probabil daca ceva extrema politica ajunge la guvernare in Romania vreodata (caprin multelocuri acumprin UE) acest lucru dupa modelul Grecia / Macedonia se va pune in litigiu la ONU si dupa acelasi mod probabil RM va deveni RM(M de la Mancurtia) sau Bessarabia caci etnic si politic se pare ca asta si este. Tzaristii si sovieticii au reusit in planul lor de mancurtizare si schimbare a raportului etnic in Basarabia istorica prin deportari, crima si repopulari mancurte in 200 de ani . Moldovenismul este parte din patrimoniul romanesc adus de puterea politica legitima a Moldovei (de la Iasi) la 1859 (moldovenii sunt romani) si nu inventat in piete si prin birouri de mancurti care urmaresc sa promoveze expansionism rusesc deschis sau mascat. O conducere de stanga sau centru-stanga in RM va arunca statul (falit deja) in haos iar daca in RO va ateriza o putere politica de extrema (ca in Austriade examplu) si concomitent probabil aceasta mult asteptata vizita la nivel de presedinti de 25 de ani la Moscova (sau Bucuresti) via Kiev va fi in final facuta si va decide soarta unui stat inventat si devenit (teribil) inamic: anti-romanesc si anti-UE. In 25 de ani de asa zisa desprindere de Russia la est de Prut nu se pregeta sa se inventeze in birouri statalitate si asuprire alienatorie a romanilor basarabeni (oricare ar fi ei). Ma intreb daca oare s-a gasit vreodata vreun academician istoric real din RM sa explice politicienilor de pe Bac ca RM este ceea ce a mai ramas din Basarabia istorica ,Basarabia insasi este o hrisca de teritoriu (fara personalitate juridica si legitima vreodata) cedata legal muscalilor in 1812 din Moldova (care legitim constituie poporul roman modern) iar limba si identitatea in Basarabia este cea de roman…din ceea ce cred eu referitor la comentariul dvoastra. Inca se merge periculos inainte intr-o directie ciudata in RM cu aceasta statalitate care va costa teribil de mult politic si mai ales economic din pacate cred eu. (directia trebuie sa fie cultivata constant puternic catre RO tinand cont si respect de interesele Rusiei, UE si ale altora in regiune daca se vrea binele populatie zic eu))

  • bre,nea Alex iesi la soare ca umbra nu-ti prieste! de unde concluzia nastrusnica ca as fi antiunionist? faptul ca imi pun intrebari pertinente, zic eu, in privinta realitatii basarabene ma face implicit sceptic? intr-adevar ma numar printre cei care vor unirea ca rezultat a unei constiinte comune si nu ca urmare a unor interese pecuniare. Adica domnule sa fii roman for ever nu doar ca sa treci puntea!

 5. Hilara Clin-toana on

  IMPORTANT !
  O Manifestație stradală la Chișinău -PROTEST !
  Marți, 30 August 2016, de la ora 10:00, se va protesta în fața Ambasadei SUA în Rep.Moldova, cerând retragerea de urgență a lui James D. Pettit
  din funcția de reprezentant al diplomației americane la Chișinău. /Independent.md/

  Slogane de scris pe pancarte:
  Hey, Little One, Russian spy !
  Go Back back home to Moscow to speak Russian
  and take with you Russian Occupation Army from Transnistria !
  You are NOT Welcome here !
  We are East-Moldavian Romanians !
  We are European Romania !
  We know better who we are !
  Remember: 1939 Ribbentrop-Molotov secrete occupation !
  Remember: Russian Spy-American CIA diplomat Harold James Nicholson
  /and son- Nathaniel/- Bucharest 1990-1992/ now in jail in USA !
  ——————————————————————————————————–
  Semnați aici-
  1.
  Petiț-ie on line /1-
  Cerem Expulzarea Ambasadorului SUA din Moldova-
  http://www.petitieonline.com/expulzarea_ambasadorului_sua_din_moldova
  2.
  Petiț-ie on line/ 2-
  Recall the US Ambassador to the Republic of Moldova, Mr. James Pettit.
  Created by M.I. on August 29, 2016-
  https://petitions.whitehouse.gov/petition/recall-us-ambassador-republic-moldova-mr-james-pettit

 6. imi displace cind cei de care a depins soarta noastra se vaicara merei ,ca iaca daca,iaca daca,de fapt politicul fura ,cei de litere au gaselnita unirea ,numai poporul vrea tara si locuri de munca acasa.Tot ce tre sa facem sa scoatem capusele de pe noi

Lasă un răspuns