Suntem români și punctum! Eminescu să ne judece

13

Marcăm astăzi 167 de ani de la nașterea marelui poet român Mihai Eminescu. Președinția a greșit inițial semnificația zilei de azi, anunțându-ne că se împlinesc 167 de ani de la moartea poetului, apoi au dres busuiocul, dar asta e altă poveste. Toți politicienii, de la stânga la dreapta a eșichierului politic fac astăzi coadă la bustul lui Eminescu să depună flori și să îi aducă un omagiu marelui poet.

Și președintele țării Dodon a venit cu flori la Eminescu. Șeful statului ne spune în repetate rânduri că vorbește limba moldovenească și se consideră moldovean. Eminescu a susținut întotdeauna că suntem români și punctum. Cum se leagă una cu alta? Nu are cum să se lege. Probabil, pe Igor Dodon îl vom vedea cu flori și la bustul lui Pușkin. De ce nu? Dacă tot nimic nu se leagă.

Așa sau altfel, Eminescu este poetul meu. Cu el am crescut, m-am format ca adolescent, apoi ca om. Nimeni nu poate să mi-l fure din inimă și suflet. Nici chiar cei mai înrăiți în ale teoriei moldovenismului și alte falsuri istorice.

Într-o țară în care aproape totul s-a furat, totuși nimeni nu are forța să îmi fure Luceafărul, Scrisoarea a III-a, Și dacă, Seara pe deal, Glossă, Sărmanul Dionis și multe alte opere ale poetului. Cu asta trăiesc, din asta îmi hrănesc sufletul.

Da, Eminescu este poetul meu! Îl las pe el să mă judece!

P.S. O poză mai veche la Teiul lui Eminescu de la Iași, alături de mama

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

13 comentarii

 1. Si al meu, si al tuturor! Si nu-mi place cand fomisti, fripturisti, sau, cum spunea Eminescu, miopi, cu privirea ascutita si vicleana, inclinati a avea o cocoasa fizica si totodata si cocoasa morala in suflet, suflete mizerabile pe toti vecii, sa vina si sa se fofileasca. Pe lepadaturile morale si semibarbare, ticaloase si talhare, ce merg mana in mana sub pajura crestina (estica) cu doua capete de hydra numai Judecata-de-Acum poate sa-i judece. Or, raul esential care ameninta vitalitatea poporului nostru…e demagogia… si caracterul infect al politicienilor de chiuveta. Caracterul, vorba poetului, din nefericire, se mosteneste.

 2. Ia uitati-va pe harta limbilor europene de ce Rep Moldova trebuie sa faca parte din Romania. Toate principatele s-au unit in state nationale. Acum toti spaniolii traiesc intr-un singur stat, toti rusii intr-un stat, toti ucrainienii intr-un stat, toti italienii intr-un stat, toti polonezii intr-un stat, toti suedezii intr-un stat, toti ungurii intr-un stat.. ROMANII IN DOUA ! Pentru ca asa vrea Rusia ! Uitati-va la harta !
  https://simple.wikipedia.org/wiki/Europe#/media/File:Rectified_Languages_of_Europe_map.png

  • Cred ca Rusia vrea mai mult ca oricare altcineva aceasta uniune dar n-ar cu cine. Rusia vrea destabilizare a regiunii si o destabilizare a RO prin acea uniune cu RM este mai importanta si mai eficienta (contra NATO si UE) decat cea numai a RM care este parte din nimic si chiar nu conteaza din ce se vede pentru Rusia. Eu cred ca cei ca Dodon si altii ca el nu vor ca romanii sa fie toti impreuna iar motivele sunt din mancurtire, neintelegerea unei istorii a popoarelor referitor la evolutie si cum vin ele impreuna si se formeaza ca state moderne dar si o fobie contra romanilor inoculata vreo 200 de ani. Mintea acestor mancurti este inca la 1812, ura este cea a komisarului politic sovietic sau tzarist si nu vor ceda prea curand daca vor ceda vreodata. Din pacate calea pe care vor sa aduca RM este cea a pierzaniei asemenea mancurti si cu siguranta cred ca vor ajunge acolo tinand cont ca in 2018 (sau inainte chiar) probabil mancurtii vor castiga alegerile cum au castigat si presedintia (pe nedrepte sau pe drepte nu conteaza , ei sunt si ei fac legea). Cam asta cred eu, deci sa invinuim Rusia pentru 200 de ani de mancurtire si altele crime, jafuri, deportari, etc.) nu pentru unire ca aci nu cred ca este mana lor ci a mancurtilor banuiesc.

 3. A fost sarbatorit in stil comunist, unul a venit oficial cu flori, altii au venit si au stat la coada ca la mauzoleu. Ambele evenimente au fost de PR. Majoritatii, cetatenilor simpli insa nici nu le pasa …

  Ar fi fost mai interesant, pur si simplu sa se adune lume pe acolo, sa recite niste poezii. Sa vina istorici (Tacu, etc) sa povesteasca ceva despre el. Artistii sa faca niste scenete, nu neaparat la bust, sau in sali calde, dar oriunde, in strada, in orice localitate, transport public. Sa trezeasca curiozitatea si sa il faca drag maselor, sa-l umanizeze.

  Majoritatea stiu 2-3 poezii din programul scolar si atat. E cam aceasi atitudine care era in timpu URSS fata de eroii de atunci, toti stateau drepti, solemn, duceau flori la monument, erau folosite cuvinte ca sfant, erou, doamne fereste sa intri in discutie sau sa pui intrebari.

  E trist …

 4. Tenuță dela Cetatea Tighina on

  Baladele mele populare
  —————————————-
  Duminică, la 15 Ianuarie 2017
  1152.
  Eminescu Zeu a fost
  într-o lume fără rost
  Eminescu ne-amintește
  de la Daci e-a noastră zestre
  Eminescu ne-a ‘mpăcat
  Apă Vie mult ne-a dat
  Eminescu-i tot ce-mi place
  viața bună el ne face
  Eminescu vrăji-tor
  ne privește de pe-un nor
  Eminescu asasinat
  cu mercur el leșinat
  Eminescu ne-muritor
  A plecat doar cu un dor
  Eminescu zbor ne-frânt
  noi suntem de ne-înfrânt !
  Eminescu-i România
  unde ceru-i veșnicia !

  1153.
  Sfânt Mihai de Botoșani-
  Tu ne ‘nveți și peste ani.
  Moldovean bucovinean,
  Cernăuțiul ți-i alean.
  Pumnii ți-a ținut Aron:
  Dascăl drag de pe amvon.
  De la Nistru pân’ la Tisa-
  Basarabia întinsa !
  Dor de țară și pământ-
  Ne-a lăsat el legământ.
  Ești Luceafăr din Lumină:
  De la Daci mereu să vină !
  Te-amintim cu plecăciune-
  Ești etern același June !

 5. Tenuță dela Cetatea Tighina on

  citatul complet și corect-

  Mihai Eminescu /1850-1889/:
  – „Daci sau români, români sau daci: e indiferent, suntem români si punctum”
  ——————————————————————————————————-
  – „Limba este însăși floarea sufletului etnic al românimii”.
  – „Limba este măsurariul civilizațiunii unui popor”.
  – „A sili pe un popor să învețe altă limbă însemnează a-l tampi, a-l face intelectual inept,
  deci și economic și politic inept”.
  – „A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominației rusești”.

 6. Pacat de cetatenii R Moldova ce se considera romani (minoritari, dupa cum ne-au aratat alegerile prezidentiale). Tare mi-e ca Dodon va castiga si parlamentarele si va indrepta ireversibil RM spre Rusia. Ar fi pacat, dar asta e, daca asa vrea majoritatea…

Lasă un răspuns