Strigăt de disperare către politicieni: Salvați copiii acestei țări

6

Astăzi am cunoscut o persoană extraordinară, cu suflet mare în care încape durerea tuturor părinților neputincioși în fața bolii copiilor lor. Svetlana Sainsus, o tânără din Ialoveni, dar care este stabilită deja de 8 ani la Moscova cu familia sa (soțul și copilul lor în vârstă de 8 ani) a decis acum 2 ani să se facă voluntară și să se implice în colectarea de fonduri pentru a ajuta copiii care suferă de boli crunte cum ar fi cancerul, leucemia, bolile de inimă tratamentul cărora este foarte costisitor. Un asemenea diagnostic te demoralizează pe ani înainte, iar fără o susținere din partea celor din jur este destul de greu să îi faci față.

1462454110451

Svetlana a găsit în ea puterea de a-i ajuta pe cei care au nevoie, pe mamele și tații care trăiesc cu speranța că mâine copilul lor se va face bine, iar zâmbetul lui va fi cel mai frumos dar de pe pământ. În acești ani, Svetlana a început să dea valoare vieții sale, să prețuiască fiecare clipă în care să facă multe fapte bune. Este un exemplu de care ne putem molipsi și noi. Niciodată nu este prea târziu să faci un bine. Niciodată nu e prea târziu să te implici.

Tânăra mi-a spus că timp de 2 ani și jumătate a adunat suma de 200 000 de euro pentru tratamentul mai multor copii bolnavi. Din păcate, anul trecut au fost și două cazuri dramatice, două decese în care nici banii acumulați nu au mai contat pentru că nu au putut fi salvații copiii. Era prea târziu…

Cele mai multe donații vin de la moldovenii stabiliți peste hotare. Cazul studentului moldovean din America, sportiv, care donează periodic câte 1000 de dolari este cu adevărat lăudabil. Asta în timp ce deputaților, politicienilor nici nu le pasă de aceste cazuri, de acești copii care mâine pot să nu mai existe. Svetlana mi-a spus că a scris la toți deputații și politicienii, dar că niciunul dintre ei nu a răspuns la solicitările de a face anumite donații pentru copiii bolnavi de cancer. Singurul care a reacționat a fost un judecător (Alexandru Tănase) care s-a implicat, a făcut donații, a mers chiar și la familie acasă pentru a le aduce câteva daruri. A mai fost și un avocat care a reacționat. În rest, nimeni. Nicio fundație de caritate nu a răspuns pozitiv la solicitările Svetlanei. Nimeni și nimic.

Comentariile cred că nici nu-și mai au rostul în acest context, dar vorbim totuși de copiii acestei țări, de viitorul acestui stat (dacă mai are viitor). Cine se implică? Cui îi pasă? Câți dintre demnitari au vizitat Spitalul Oncologic, secția unde sunt copiii bolnavi de leucemie? Situația este dezastruoasă.

copii leucemie

În America, Europa campaniile de colectare de fonduri pentru diferite cauze caritabile sunt parte din societate. Oamenii trăiesc cu aceste campanii. Este o tradiție să te implici cu donații și vorbim aici de sume de 5-10-20 de dolari. Dar când sunt mulți, puterea crește, sumele cresc, iar șansele pentru vindecare sunt mai multe.

Dacă și în societatea noastră s-ar pune preț pe alte valori, altele decât mașină scumpă, vilă luxoasă, haine și accesorii de brand, atunci am avea timp și dăruire să facem fapte bune. 50-100 de lei pot fi o adevărată comoară pentru cineva care are nevoie de 30 000 euro pentru operație, pentru a învinge cancerul, leucemia. Fiecare dintre noi se poate implica, poate face donații, poate salva un pui de om, o viață de om.

Mai jos aveți paginile de facebook „Îngerii vor să trăiască” și „Speranța suntem noi” administrate de Svetlana Sainsus unde puteți să citiți despre cazurile pentru care se fac în prezent donații.

https://www.facebook.com/Help-Help-Each-Life-Program-Speranta-suntem-noi-616726978439341/?fref=ts

Împreună putem fi mai buni, împreună putem face minuni!

Emisiunea Alb&Negru cu participarea Svetlanei Sainsus o puteți urmări aici.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

 1. 1. Cu sau fara ajutoare de acest gen, ar trebui indreptata energia in primul rand pentru crearea unui sistem de sanatate modern si performant. Ceva pasi se fac in romania in ultimul timp, vedeti sistemul smurd, mai nou istoria cu dezinfectantii, si sunt multe altele. Un sistem performant nu se face intro zi, el este complicat si implica finantare, reguli, control, infrastructura, medici, asistenti, elementar cum poti face o donatie pentru spitalul X sectia Y si sa nu se fure banii. Existenta unui sistem performant va usura foarte mult viata acestor bolnavi, va preveni multi sa se imbolnaveasca. Nu mai zic de mod de viata sanatos, iar in moldova e departe de a fi sanatos, se vede dupa fumatori si locul alcoolului.

  2. Chiar daca se dau niste bani e bine sa se urmareasca daca chiar ajung unde trebuie si fac ce trebuie, sunt foarte multe cazuri cand sunt adunati pe facebook si dupa se duc unde nu ar trebui. Eu personal nu prea sunt de acord cu aceste colecte din mai multe motive. In primul rand ele perpetuiaza sistemul existent, banii probabil se duc ca de obicei, de ce sa mai reformeze autoritatile sistemul, daca oamenii vor face totul si vor aduce bani, care ii pun ei frumos in buzunar. In al doilea rand chiar daca doresti sa dai, trebuie sa te duci acolo personal si sa ajuti, exista si forme de voluntariat in vest, poti pur si simplu sa ajuti ceva. In al treilea rand am observat ca exista o gramada de trantori care si-au facut un full time job pe langa acest lucru, isi face o asociatie si sta toata ziua in centru comercial sau alt loc, colecteaza bani, sta foarte linistit, primeste salariu pentru acest lucru, sau isi retine un comision, isi acopera cheltuielile. Eu cred ca ar trebui sa fie un sistem bine pus la punct prin care pot transfera o suma si sa vad ca a ajuns unde trebuie, eventual sa nu se plateasca taxe pe aceste sume.

  3. Exista si alte forme, nu doar donatii. De exemplu se poate dona sange, sau daca mori sa fii de acord sa donezi organe. Sau poti si tu sa fii sanatos sa reduci presiunea pe sistemul de sanatate. Poti participa la studii. Poti influenta oamenii din jurul tau sa adopte un mod de viata sanatos. Poti sa cresti sponsorizezi niste studii sau niste viitori medici. Poti sa contribui la un sistem de apa si canalizare, la curatenie, reducerea poluarii, sa creezi conditii bune de viata, toate astea duc la reducerea semnificativa a numarului de bolnavi.

  Desigur cel mai usor sa dai acolo 20 de lei … si sa scapi.

 2. Salve Elena!

  E bine că ai adus acest subiect social în societate.Iar pentru că amintești de sănătatea publică din Moldova Estică,iar primul gând care îmi vine legat de acest subiect este modul greșit de viață la mulți conaționali de la noi.
  Nu vreau să judec pe nimeni și nu caut laudă deșartă ori solidaritate fariseică.Dar încerc să îndrept lucrurile în măsura posibilităților.

  Pilda lui Hristos, unde Semănătorul a ieșit la Semănat îmi vine acum în minte,unde puține Semințe cad pe pământ bun,înfloresc la timp,se dezvoltă și dau o Recoltă bogată la final,pentru că Sănătatea Publică în Spațiul Carpato-Nistrean e neglijată pe ultimile locuri în Bugetul de stat de mulți ani de autoritățile publice,cetățeni,fiind izolată alături de Cultură,Educație/Cercetare Științifică.

  E destul să vizitezi cei apropiați bolnavi aflați în spitalele publice din Moldova Estică ca se te convingi de realitatea
  tristă din acest sector social.
  Nu sunt pesimist sau fatalist,pentru că știu că bani există în societate,dar sunt gestionați incorect,neglijându-se
  prioritățile adevărate din țară sau investițiile pe termen lung.

  Iar pentru că multă lume în Moldova Estică e decreștinată în fapte,nu în vorbe/declarații,din cauza nostalgiei comunismului sovietic,invidiei,egoismului,iar minoritatea privilegiată care s-a îmbogățit trăiește într-o lume paralelă față de restul societății,crezându-se eterni pe pământ și etalându-și averea în vile,automobile,bijuterii/accesorii electronice scumpe de import,conturi bancare/călătorii în străinatate etc.
  Aș spune multe la acest subiect ,dar… vorba lungă-sărăcia omului.

  Dat fiind faptul, că la noi toți doresc să fie sănătoși fără efort fizic(activitate sportivă regulată/alergări,mișcare),spiritual
  și fără să țină cont protecția mediului înconjurător(aerul,apa,deșeurile casnice sau aruncarea acestora în natură),astfel mulți se cred experți în toate domeniile,medici autodidactici/atotștiutori,încât atunci când le amintești de normele elementare ale une vieți sănătoase ești luat în derâdere sau ignorat.

  Dacă aceștia preferă să trăiască în minciună,neglijență,păcat ,atunci să nu se mire când copiii,apropiații din familie le cad bolnavi de cancer,leucemie,diabet,ulcer etc.pentru că părinții/străbunii lor au păcătuit înaintea lui Dumnezeu!

  Cercetătorii medicali au demonstrat,după ani lungi de căutare,că roșiile sau sucul natural de roșii previne cancerul și tratându-l parțial când e în etapa inițială.De asemenea și fructele avocado.

  http://www.romedic.ro/un-compus-din-fructul-de-avocado-ar-putea-ajuta-la-tratarea-leucemiei-0P33422

  De asemenea alimentația bogată în cereale(bulgur,secară), legume(linte,năut,sfecla roșie,praz),fructe uscate,lactate(brânza de capre) previne multe boli.
  Mă refer de asemenea la consumul frecvent de ceapă,usturoi,morcovi,ardei,mărar,miezul de nucă,mierea albinelor au un efect terapeutic care se găsesc ușor în zona geografică a Moldovei Estice.E nevoie de dorință.

  http://terapii100.blogspot.fr/2014/06/nucul-o-adevarata-farmacie-verde.html
  http://bodygeek.ro/ceapa-creste-densitatea-osoasa-previne-cancerul-si-bolile-cardiovasculare

  Pe scurt,o alimentație cu multe legume,fructe,cereale,lactate și mișcare regulată(alergări),dar mai ales respectarea rânduielii creștinești(cele 4 posturi pe an,milostenii,fapte bune) de către părinți menține sănătatea copiilor la multe familii.

  https://www.youtube.com/watch?v=PlAjVw5tnoM

  Am spus acestea cu gândul la Sfinții Medici Cosma și Damian sau Pantelimon,pentru că ei sunt patronii spirituali ai medicilor onești.De asemenea ,Sfinții doctori vindecau gratuit în numele lui Hristos,cerându-se de la cei bolnavi un mic efort prin post, rugăciune/respectarea Cuvintelor Sfinte.

  Iar în legătură cu acești copii bolnavi e necesar un Fond Social Public de Urgență,pentru că donațiile individuale nu acoperă costul integral al tratamentelor costisitoare.Pentru Fapte Bune/Vieți Salvate este mereu nevoie de un efort colectiv al societății sau mobilizare colectivă,amintindu-ne să ne schimbăm în bine.

  Pace tuturor!

 3. Dochița Lăzărica / Cetatea Albă on

  A-Mintire –
  ONG „Salvați Copiii” cu o doamnă inimoasă Mariana Petersel din Timișoara
  care a activat la Chișinău în perioada 1990-2001.
  Actualmente, eroina noastră activează din nou la Timișoara în cadrul Asociației „Garda Tânără”.
  Felicitări pe axa pan-românească Chișinău-Timișoara!

  http://www.pressalert.ro/2014/03/campanie-pressalert-ro-luptatoarele-cum-devenit-generatia-tanara-sinomin-cu-salvatorii-de-suflete/

 4. In primul rand trebuie construite laboratoare, in romania inca nu prea exista. Aceste laboratoare trebuie corect (fara mismasuri) sa controleze tot, de la calitatea apei, la calitatea mancarii. Nu poti sa verifici acuma in moldova apa pe care o bei, leguma, carnea, branza, vinul, ce contin in interior. Eu sunt sigur ca totul e de calitate proasta, fiindca eu am vazut cum se colecteaza laptele, am vazut cum se cresc rosiile, eu imi aduc aminte foarte bine in URSS inca era problema cu pesticidele si copii care din aceasta cauza se nasteau cu probleme, si nu se curata asta peste noapte, asa ca nu am incredere in ecologic in moldova, e doar o declaratie.

  Dupa, e modul de viata, mizeri, multi nu au canalizare, baie, alcoolici, fumatori, sex fara cap, etc. Aici e si mai greu de corectat.

 5. …Vorbind de sănătate publică în acest articol e necesară restabilirea armoniei dintre om și mediul natural înconjurător care exista la bunici/străbuni,pentru că înseamnă un progres comun al societății.

  Aveau strămoșii case mici,ecologice,modeste din piatră,argilă,lemn,olane/șindrilă unde creșteau mulți copii sănătoși,respectând cu strictețe Cuvintele lui Hristos,chiar dacă condițiile de viață/muncă agricolă erau mult mai grele decât acum,fără tractoare,camioane,energie electrică,însă erau mult sănătoși decât oamenii de acum.

  Știau străbunii să se ferească de lauda deșartă,mândria materialistă sau fudulia,cum se spune la noi,prețuind mai mult omenia,înțelepciunea,solidaritatea cu apropiații, rudele,vecinii,ajutându-se reciproc .

  Am găsit întâmplător într-un articol de presă proiecte de case mici,ecologice,ieftine care nu prea sunt promovate la noi,unde există moda vilelor multietajate spațioase,costisitoare de milioane de lei,cu puțină lumină,flori,arbori,iarbă/verdeață în apropiere ,semănând mai mult cu închisorile, decât o casă de locuit .

  http://timpurile.com/news/proiecte-de-case-mici—231039

  Dar vorba veche,despre gusturi nu se discută.Totul pornește de la educația în familie,în școală când are loc formarea intelectuală a viitorilor cetățeni ai țării.Când sunt promovate în societate viciile ,decât valorile creștine pe care le respectau străbunii cu strictețe,atunci să nu ne mire de starea gravă a sănătății copiilor din prezent.

  Ar trebui monitorizate strict canalele de televiziune care promovează filmele cu violență sau propaganda crimelor.

  Dacă hrănești minorii societății cu violența filmelor americane sau rusești cu interlopi,proxeneți,șmecheri,
  atunci să nu ne mire de creșterea numărului agresiunilor fizice/violurilor/crimelor comise de minori/tineri în Moldova Estică.Acesta este rezultatul decreștinării sau a modernizării unei societăți bolnave de comunism/atesim.

  Poluarea apelor râurilor de la noi cu pesticide din urma metodelor agriculturii intensive din perioada sovietică,a intoxicării masive a aerului cu particule nocive,mai ales la orașe,de la automobilele cu motor Diesel,care provoacă cancer la plămâni si alte boli grave(migrena,astm), plus alimentația invadată cu produse chimice,industriale mai ales a cărnii procesate industrial,atunci să nu ne mire de creșterea numărului de cancer,leucemie,malformațiuni și afecțiuni respiratorii la minori în Moldova Estică.

  Iar în legătură cu acești copii bolnavi din articol,indiferența demnitarilor din Moldova Estică a devenit ,din nefericire,o normalitate.E destul doar schimbarea mașinilor de lux de serviciu cu alte automobile obișnuite mai ieftine,că mulți copii ar putea fi ajutați ori salvați din ghearele morții.Orgoliul,egoismul,aroganța sunt la mijloc.

  Politicienii își amintesc de cetățeni/alegători doar în campania electorală când vor veni la ei cu sacoșe,cadouri.
  Doar membrii diasporei sau cetățenii obișnuiți ,activi,sensibili vor ajuta acești micuți.În rest,doar liniște,indiferență.

  Schimbarea în bine vine de la fiecare din noi!
  Pace tuturor!

  • Nu as fi de acord, ca inainte erau toti asa de sanatosi si fericiti. Tu ii vezi pe acei care au supravietuit, desi daca ne uitam la durata medie de viata, vom observa ca nu este mare. Daca te uiti atent in fiecare familie mureau cate 1-2 copii, familiile fiind mai numeroase. Pur si simplu nu se prea vorbea despre acest lucru, si murea ca i se facea rau. Nu mai ajungea cu diagnostic, avea o viata scurta. Unii chiar zic ca e mai bine asa decat sa se chinuie, eu nu stiu.

   In privinta caselor, trebuie sa ai una potrivita necesitatilor, si sa nu faci statut din ea.

   In privinta poluarii cu diesel, nu as lasa la o parte nici motoarele cu benzina, pur si simplu nu se focalizeaza pe ele. Inca multi ani nu vor fi aruncate la gunoi fiindca deocamdata alternativa nu exista pentru camioane de exemplu, locomotive. Problema e mai complexa decat se prezinta, iar multe aspecte pur si simplu sunt trecute cu vederea, deocamdata nu vad decat o modalitate de a taxa pe cineva, nu e vorba de ecologie, e vorba ca sunt multe motoare diesel in europa, si ce bine ar putea plati o taxa.

Lasă un răspuns