Ștefan cel Mare și cine am ajuns ca neam

8

Cine își respectă istoria, neamul, țara, limba e dator să meargă măcar odată la Mănăstirea Putna și să se reculeagă la mormântul marelui nostru domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt. Sunt emoții pe care cuvintele nu le pot descrie. La propriu, mi-au dat lacrimile să văd călugării și enoriașii având un respect enorm și devotament pentru Sfântul Ștefan.

În sfârșit am găsit liniștea sufletească, aici, în raiul de la Mănăstirea Putna. Pentru că totul resipră aici românește, pentru că slujbele îi cinstesc pe marii noștri eroi. Pentru că aici nu auzi altă limbă decât cea a mamei, firească, naturală, limba română. Pentru că preoții nu te îndeamnă să îl cinstești pe un Kiril, un Vladimir sau un Markel. Dar te îndeamnă să îl cinstești pe Ștefan, domn cel mare, care a purtat 36 de războaie pentru unitatea și integritatea noastră ca neam și țară. A construit biserici, pentru dăinuirea creștinătății noastre.

Și noi astăzi ce avem? Un cap plecat pe care toate săbiile să-l taie. O bucată de popor pierdut în timp, istorie și spațiu, care nu știe ce identitate are și încotro vrea să meargă. Un popor căruia îi este rușine să vorbească în limba mamei sale și preferă să se exprime într-o limbă străină, a celor care au venit să ne ocupe, să ne dezbine, să ne dezrădăcineze. Să știți că le-au reușit în mare parte. Cu regret spun lucrul acesta, dar e un fapt care e cât se poate de adevărat.

La mormântul lui Ștefan cel Mare mi-a fost rușine de cine am ajuns ca neam. Mi-a fost rușine că am ajuns niște cozi de topor care sună în gol, sună a pustiu și rece. Niște oameni mincinoși și fără scrupule, gata să vindem tot ce avem și pe cine avem mai scump pentru a ne asigura un moment de glorie. Cu siguranță, domnitorul nostru nu asta a crezut că vom deveni. Idealul său cel sfânt ca să stăm strajă la hotare și să păzim acest pământ nu a fost realizat. Suntem niște ratați din punctul acesta de vedere.

Mesajul Sfântului Ștefan de pe icoana de la Mănăstirea Putna este extrem de profund: ”Mai presus de tihna noastră stă datoria sfântă de a apăra ființa și neatârnarea țării noastre”.

Și noi ce am făcut? Ne închinăm unei biserici ruse care ne-a distrus identitatea. Am pierdut tot ce am avut mai sfânt.

Ce mai putem face? Să ne întoarcem la rădăcini. Să învățăm istoria. Să ignorăm tot ce nu ne aparține nouă ca neam. Să ne cinstim înaintașii noștri. Prin noi mai curge sângele lui Ștefan Voievod?! Să îl găsim în noi și să ne pătrundem de responsabilitatea imensă care stă pe umerii noștri. Oare chiar nu mai avem niciun pic de Ștefan în noi? Chiar nimic?!

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. Si mie mi-au dat lacrimile la mormantul lui Stefan cel Mare si Sfant. E strigator la cer ce au facut cozile de topor, ex-piratii, politru(c)sii, „oasele” de conjuncture cu tara, cu acest popor de crestini. Cre(s)tinii care au condus, dar mai ales derbedeii care provin din falimentul comunismului URSS si care o fac „pe democratii cei cucernici”, au transformat ciosvarta de tara intr-un pasalik. Cum sa permiti unor filorusi apocaliptici mioritici sa distruga tot ceea ce s-a construit? Ticalosia ticalosilor ticalositi, a nevertebratelor cu gandire de repetenti abjecti trebuie sa aiba un sfarsit.

 2. Saveta dela Reni on

  Testamentul Marelui Ștefan:

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬

 3. Nu trebuie uitat ca biserica lui Putin si a lui Kiril (si a lui Dodon si popa Vladimir) nu-l cinstesc pe Stefan Cel Mare iar cea romanesca l-a facut chiar Sfant al crestinatatii (1992) prin canonizare.
  In 2006 Stefan Cel Mare a fost declarat cel mai mare roman sa nu uitam. Va dati seama cata fatarnicie este prin RM si ce farisei in mizerie au ajuns sa guverneze un teritoriu care nici bine limba neamului care zic ca il reprezinta nu o vorbesc sau promoveaza. Din pacate va dati seama ce populatie vietuieste daca se uita in gura acestor dobitoci in loc sa ii goneasca la Moskva sau aiurea de unde au venit multi si ii mai si aleg in asa zise dregatorii.

  http://www.filmedocumentare.com/cel-mai-mare-roman-stefan-cel-mare/

  http://www.stefancelmare.ro/Tomos-s2-ss13.htm (actul de canonizare a lui Stefan Cel Mare si Sfant (Patriarhul Teoctist al Bisericii Romane))

  Sa nu uitam ca RM este parte a unui proces in 4 etape de re ocupare ideologica care dureaza de obicei 15-20 de ani si timpul a venit deci succesul acestei strategii sovietice este evident desi a esuat lamentabil in Georgia (2008) si in Ucraina (2014):

  https://www.youtube.com/watch?v=xFqShpJm_zc

  https://www.youtube.com/watch?v=f62POTv1RJE

 4. Nu, n-am fost la Putna, dar cuvintele lui „Să stați strajă la hotare…” le-am auzit încă din gura tatălui meu pe când ele, aceste cuvinte, nu puteau fi rostite oriunde și oricând, în fața oricui. Pe atunci mișunau dodonii peste tot, fiind gata să te dea frumușel pe mâna КГБ – iștilor. Atunci dodonii închinau pe câte unul în fața „eliberatorilor”, acum aista de azi duce țara întreagă. E scârbos de tot, numai gândind asupra celor ce se întâmplă prin acțiunile acestui dodon. Uneori mă întreb și mă mir – cine îi sunt părinții acestui vânzător de neam? Ei i-au transmis acest viciu mintal? Sau…? Sau tot satul Sadova suferă de acest viciu?

 5. Gabriel Savu on

  Cetatenii din Republica Moldova merita sa mearga la Putna la Marele Stefan doar daca se intorc de acolo convinsi pana in maduva oaselor ca sunt si ei români si ca trebuie sa actioneze fara zabava intru reunirea neamului românesc, adica sa devina unionisti convinsi si sa termine odata pentru totdeauna cu ipocrizia si fatarnicia molotoviana.
  Cetateni moldoveni, daca veti merge la Putna nu se poate sa nu doriti reunirea R.M. cu Romania !
  Sa se refaca cat mai grabnic revenirea Basarabiei la Romania in vechile hotare !
  Terminati cu mancurtii si cozile de topor dodonesti !
  Aveti curajul de a va recunoaste romani ca si ceilalti 8 milioane de moldoveni din Romania!

  Jurnalisti, educati-va mai cu curaj cetatenii! Jurnalistii si oamenii carturari sa-i educe si dirijeze pe calea unirii pe ceilalti care sunt inca cu mintile ratacite!

Lasă un răspuns