SOS pentru Capela Corală „Doina” din cadrul Filarmonicii Naționale

4

Capela Corală Academică „Doina” din cadrul Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” se află într-o situație delicată. Este nevoită să apeleze la oameni, să îi îndemne să strângă fonduri pentru a-și reînnoi garderoba cu care evoluează artiştii de cor de ani de zile.

Constumele care sunt purtate în prezent de către artiștii de la Capelă au între 20 și 35 de ani. O situație de-a dreptul dificilă, mai ales că există coriști mai tineri decât costumele pe care le poartă.

În aceste condiții, Capela Corală „Doina” este nevoită să apeleze la susținerea colectivă a iubitorilor de muzică corală, a susținătorilor culturii noastre naționale, în general, dar și a celor care pur și simplu doresc să facă un bine şi să contribuie cu donaţii pentru a-și reînnoi modesta garderobă.

Colectivul emerit „Doina” a fost înfiinţat în anul 1930, fondatorul şi primul său dirijor fiind C. Pigrov. În acest răstimp, capela a desfășurat o prodigioasă activitate concertistică. Harta turneelor sale a cuprins întregul spațiu cultural al ex-U.R.S.S., precum şi multe ţări ale lumii: România, Rusia, Cehia, Slovenia, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Austria, Israel, Coreea de Nord, etc, scrie guvern24.md.

„Ne-am bucura enorm să reușim să realizăm proiectul de colectare de fonduri pentru noile costume. Astfel, toți membrii capelei, în număr de 70 de persoane, o să se simtă mai confortabil şi vor reuși să transmită mult mai bine mesajul artistic către voi, publicul nostru. Dacă ar îmbrăca o haină frumoasă, vor cânta și vor avea un alt spirit, pentru că și asta contează. Ca să faci ceva frumos, trebuie și să arăți corespunzător”, a declarat pentru guvern24.md maestra Ilona Stepan prim-dirijoarea Capelei.

Suma spre care se țintește este de 12 000 euro. Până acum au fost donați 69 de euro. Mai sunt încă 124 de zile în care ne putem implica și susține artiștii noștri.

Donațiile se pot face pe guvern24.md

https://guvern24.md/projects/prin-arta-spre-o-lume-mai-buna-2/

Prin acest articol, mă implic și promovez acest proiect pentru că îmi pasă de soarta artiștilor noștri, uitați cu desăvârșire de autorități. Artiștii își mai pun speranțele doar în noi, oamenii care prețuiesc arta. Să nu îi dezamăgim!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

4 comentarii

 1. nu ar trebui sa vanda bilete, din care sa acopere toate costurile? maine poimaine o sa veniti cu propunere de donatii pentru ateliere de lemnarie, ca fac si ei lucruri frumoase

  mie mi se pare ca acolo lucreaza oameni care au ramas in URSS de nu pot face un model corect de business ca sa o duca decent, sau artistii nu sunt deloc de valoare. Sa mearga in turnee internationale, sa faca bani, daca publicul din moldova nu isi permite un bilet la teatru, dar are bani de tigari si bar. Daca nu sunt suficienti spectatori care sa plateasca, talentele pleaca in strainatate, si se inchide pravalia, e simplu, in locul ei se face ce vor oamenii, cluburi de noapte si baruri cu vodca ieftina.

 2. Viorica Mesina on

  Ion, apreciez enorm expertiza făcută de Dumneata aici, dar, dacă mi-e cu îngăduință să întreb, domn expert, viitor ministru al culturii, de câte ori ai avut tangență cu vre-un act de cultură? Te-a dus mama la teatru când erai mititel?

  • Am fost si cand eram mic, ne-au dus cu scoala la lacul lebedelor de exemplu, nu vreau sa spun ce inseamna … cand 10 clase de copii mici sunt acolo, cam dupa o ora 🙂 Ma duc cu placere si acum, daca o sa vin pe la chisinau o sa trec sa vad, ce s-a mai schimbat.

   Acuma nu te supara, dar aceasta e realitatea. Daca oamenii prefera sa mearga la bar, club si nu merg la teatru, inseamna ca e o problema pe care dumneata nu o vezi sau te incapatinezi sa nu o vezi. Ai 3 optiuni, fie o faci ca hobby pe banii tai cu prietenii acasa, fie faceti ceva ca lumea sa vina. daca nu se primeste mai bine inchideti si mergeti pe prima optiune.

   Acuma mie nu mi-e prea clar, cum asa, merg in turnee internationale, citesti acolo la voi la proiect e o trupa extraordinara, si nu au bani de costume? Ei cand merg in turnee sunt platiti? Poate au un manager prost acolo, pus pe pile, care nu pricepe ce inseamna un teatru? Ce propuneti voi este sa nu rezolvam probleme, sa le dam niste banuti ca la un alcoolic, ca el sa continue sa traiasca in continuare asa. Nu, ei trebuie sa schimbe atitudinea comunista ca noi suntem buricul pamantului, venim aici pentru salariu si statul trebuie sa ne tina, iar lumea sa stea drept, sa ne dea medalie de actor emerit.

   Trebuie sa lucrezi cu cap, sa stii sa-ti vinzi meseria, sa fii flexbil, sa investesti ultimul banut in costum sau instrument, sa lasi fudulia, si fii deschis, si sa te apuci de lucru.

 3. Este o situatie nu urâtă, ci penibilă! Este de datoria Ministerului Culturii să facă acest lucru…dear aceştea nu au bani, că trebuie să călătorească cu alaiul în deplasări fără nici un randament pentru cultură şi ţară…Este o ruşine socială a tălhăriilor din bugetul public, pentru care nimeni nu răspunde! A fost întroduse principiile: CU CÂT E MAI URÂT, CU ATÂTA E MAI FRUMOS! CU CÂT E MAI RĂU, CU ATÂTA E MAI BINE!

Lasă un răspuns