Sondajul IMAS în diasporă despre votul uninominal

6

Astăzi la Chișinău au fost prezentate rezultatele unui sondaj de opinie realizat de compania IMAS în diasporă. Se pare că este primul sondaj de acest fel, în care este întrebată exclusiv diaspora pe teme social-politice. Pentru mine a fost un pic stranie metodologia de realizare a acestei cercetări. Directorul IMAS, Doru Petruți a recunoscut că respondenții au fost găsiți în urma recomandărilor.

Deci, un sondaj realizat pe recomandări, ca în vorba veche, spune-mi cine sunt prietenii tăi și îți voi spune cine ești. Și așa au fost chestionați peste 590 de oameni. Chiar și așa, dacă au fost un șir de recomandări reciproce, au fost 20% disensiuni în răspunsuri. Mai simplu vorbind, chiar și între prieteni sau cunoștințe recomandate nu este o opinie unică asupra acelorași întrebări. Situație deja cunoscută în Moldova.

De ce a fost nevoie de un asemenea sondaj?!

I-am întrebat imediat pe moldovenii din diasporă care fac parte din grupul Adoptă un Vot care numără peste 97 000 de membri (admit că nu toți sunt din diasporă, dar este un număr impresionant), dacă au fost chestionați în cadrul acestui sondaj. O persoană din foarte multe care au răspuns solicitării mele a spus că a fost întrebată, dar felul cum s-au pus întrebările a generat și răspunsul care era de așteptat. Iată de ce în sondaj apare cifra de 80% din oameni care ar vrea ca diaspora să aibă reprezentanți în Parlament, iar 50% ar susține uninominalul.

După mine, ar fi fost mult mai simplu dacă un asemenea sondaj ar fi fost realizat chiar pe grupul Adoptă un Vot, care are o reprezentare destul de mare, iar răspunsurile să fi fost transparente. Sau dacă este strict necesar să fie păstrată confidențialitatea răspunsurilor, cel puțin am fi văzut întrebările. Sunt sigură că sociologii care au atâta experiență în spate ar fi găsit o modalitate bună de valorificare a potențialului pe care îl are acest grup pe Facebook.

Cu siguranță 97 de mii înseamnă mult mai mult decât 599 de persoane. Și ar fi fost un sondaj credibil, reprezentativ, nu realizat în baza recomandărilor unor ambasadori, oficiali sau angajați de prin ambasade.

Sunt aceste cifre credibile? Este aici vorba de diaspora reală sau una fictivă? Eu ca jurnalist pot să le folosesc atunci când mă raportez la diasporă? Pot să spun că 50% din diaspora susține votul uninominal? Cât de corect și etic este?

Personal am un răspuns. Dar aș vrea să am și un răspuns din partea membrilor diasporei. O reacție de la reprezentanții IMAS nu cred ca are rost să o așteptăm.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

 1. O persoana cu discernamant nu va lua niciodata in serios un asemenea sondaj, pentru ca nu intruneste un principiu fundamental al oricarei cercetari, fie sociologica sau de alta natura, si anume: metoda selecţiei aleatoare, care asigura sanse egale pentru indivizi de a fi plasati intr-o grupa sau alta. Pe de alta parte, realizarea unui sondaj pe bune in diaspora nici nu ar fi posibil, avand in vedere arealul geografic imens de raspandire, faptul ca nu se stie cu exactitate cate persoane se afla in diaspora si multe alte variabile. Deci, e inca o pierdea de fum pentru a manipula cu votul uninominal mintile oamenilor.

  • Nu cred ca au vrut ei chiar sa afle adevarul, sunt metode de a toca bani publici si a face imagine. Asistam la un show, ce nu imi place ca ambele tabere folosesc aceleasi metode si se tin cu dintii de ele. Avem aceleasi personaje de 25 de ani, care isi tot schimba culorile, azi spun una maine alta, unii isi baga clonele (copii) dar nu se lasa.

 2. Dochița dela Fântâna Zânelor on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 3. Nu credeti sondajelor si declaratiilor politice. Fiecare parte zice ca eu sunt poporul. E o boala deja.

  Nu aveti coerenta, acuzati ca s-a sondat un grup de prieteni, si dupa propuneti sa faceti sondaj pe un alt grup de prieteni de pe facebook. Mie mi se pare ca toata lumea foloseste aceleasi metode de propaganda si pacaleala, se trage plapuma de pe unul pe altul.

 4. Acest sondaj (zombaj) este o branza in burduf de caine. Or, se stie, Petruzzi este unul dintre cei mai bine platiti acoliti. Nu exista justificare pentru aceasta nerozie bagata cu anasana, pe sestache, pe gatlejuri, in mintile oamenilor. O analiza/discutie pertinenta nu s-a facut. Dar uite ca pd vrea sa orbeasca lumea neinformata, naiva, credula, sadomasochista, senila. Nu sunt profet. Dar uitandu-te la modul in care actioneaza Plahotniuk si restul liotei, vezi ca sunt disperati si nespus de provocatori. O perioada mai nefasta decat perioada mutilarii samovolnice a sistemului electoral n-a existat in istoria „independentei” acestui popor zombat in permanenta. Vorba vine: bagi pe Dracul in casa si nu-l poti scoate cu toti arhiereii.

Lasă un răspuns