Soarta de mai departe a primarului de Chișinău

4

Vin zile grele pentru primarul capitalei Dorin Chirtoacă. Și nu spun asta cu triumf sau mare bucurie. Este extrem de rău că s-a ajuns în această situație deplorabilă. E adevărat, nu a existat niciodată o conlucrare sănătoasă între primarul capitalei și guvern, nici pe timpul guvernării comuniste, nici când premier era Vlad Filat, nici când premier este Pavel Filip. Dar acest lucru nu trebuia să constituie o scuză pentru corupția și schemele frauduloase din primărie.

Faptul că administrația capitalei a eșuat este o lovitură dură pentru tânăra generație de politicieni, în care foarte multă lume și-a pus speranțele, dar care a dezamăgit cumplit. Un tânăr școlit la Sorbona și care ulterior a făcut școala de liderism politic în SUA, după exemplul fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, să eșueze într-un asemenea mod este inexplicabil și regretabil.

Acțiunile din ultimele zile cu privire la unii anagajați din primărie, oameni foarte apropiați primarului Chirtoacă, mă duce la gândul că ar exista o înțelegere între liderul PD, Vlad Plahotniuc și președintele țării, Igor Dodon, ca primarul capitalei să fie demis. S-ar putea ca demisia să fie votată în Consiliul Municipal Chișinău, mai ales că există și o inițiativă în acest sens din partea consilierilor PPEM. Anterior, a mai fost o tentativă de demitere a primarului de către consilierii municipali, dar atunci nu s-au ajuns 2 voturi. Acum s-ar putea ca voturi să fie suficiente.

Ce va urma după? Greu de spus. Dacă nu va fi identificat un candidat puternic pe dreapta și necompromis, atunci socialistul Ion Ceban are toate șansele să câștige primăria capitalei, iar retorica pro-rusă este clară din start.

Primarul capitalei Dorin Chirtoacă ar putea să iasă cât de cât onorabil din toată această situație dacă și-ar prezenta o demisie, pe ultima sută de metri. Dorin Chirtoacă a avut un viitor politic foarte bun și în 2007 și în 2011 dacă ar fi preluat șefia PL și dacă ar fi devenit un exemplu de succes politic pentru tânăra generație. A ales altă cale. Din păcate. O cale care îl costă și ne costă scump, foarte scump.

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

4 comentarii

  1. Cam de mult timp sta la primarie. E timpul pentru schimbare. Problema este ca daca stai mult si ai relatii stranse in anumit mediu, mediu te asimileaza. Daca vrem sa faca ceva un politician scolit in vest, trebuie sa faca in primii ani, dupa el nu mai poate face nimic, el e parte din sistem, si compromite insusi idea ca scoala de vest poate aduce reforma. Trebuie sa vina mai multi si mai des din vest si sa loveasca in sistem fiecare cum poate, din pacate pentru ei ii va durea, si vor fi aruncati si badjocoriti la sfarsit.

    Acuma e si o diferenta cu Saakașvili care chiar a locuit si invatat in america, si al nostru care a invatat in romania, restul sunt cursuri, eu nu as putea spune ca a fost scolit la sorbona si america. De facto el a fost in romania cativa ani, din pozitia de student nu intelegi cum functioneaza sistemul, ce e cu tara acea, care e mentalitatea, mai ales daca ca student stai mai mult printre conationali. Nici nu poti face ceva cand ai si multe rude in politica care de fapt ar trebui sa-ti fie concurenti. Sa nu uitam ca Saakasvili are si sotie olandeza, asta e un alt factor care l-a inpins puternic.

    El va trebui sa se reinventeze, sa vedem daca reuseste.

  2. De ce spuneti ca administratia capitalei a esuat? Care va sunt dovezile? Cand, in ce perioade de la independenta incoace s-au facut mai multe in Chisinau? Sau cand a fost mai multa transparenta ca sa aflam si noi in timp util ce au facut administratiile anterioare? Pe vremea lui Urechean s-a facut mai mult? Sau pe timpul primarilor care erau numiti direct de Voronin? Chirtoaca este probabil unicul politician, de cand Moldova e independenta, care va lasa ceva in urma lui. Daca va fi demis, va fi in rezultatul jocurilor de culise, despre care ati scris. Dar are tot viitorul inainte, pentru ca este un om de buna credinta. Voi, presa, care raspundeti unor comenzi, ati pornit o campanie fara precedent impotriva lui Chirtoaca. In 2019 avem toate sansele sa ne pomenim cu un Ion Ceban primar, care va colora Chisinau-ul in rosu, va redenumi strazile, ca altceva nu-l va duce capul sa faca. Pentru cei care poate au uitat sau nici n-au stiut, vreau sa le spun ca daca preiau socialistii primaria, atunci str. Eminescu se va numi Komsomoliskaya, str. Vlaicu Parcalab – 28 iunie 1940, str. Bucuresti – str. Iskra, str. Cuza Voda se va numi Belitzkogo, etc. Ce veti face atunci?

  3. Mare pacat ca basarabenii se compromit intre ei. De neiertat ce s-a intamplat pe la PL cu luptele interne pentru putere. O rusine ! …O plecare de la primarie in asa hal compromite comunitatea basarabenilor dandu-le satisfactie maldavanilor si mankurtilor taiganezi cretinoizi . Nu ar fi de mirare ca niste neghiobi yak-isti psrm/ pcrm sa castige primaria apoi , astia odata ajunsi la putere nici muscalii nu-i mai scot (!) acolo raman indiferent prin ce metode (chiar si crima ca doar asa au facut cu basarabenii 200 de ani). S-auzim de bine !

Lasă un răspuns