Sindicatele din Moldova: niște storcătoare de bani de partea guvernărilor

4

În R. Moldova activează Confederaţia Naţională a Sindicatelor (CNSM) care se dorește a fi este un centru sindical naţional-interramural de tip confederativ, independentă faţă de autorităţile publice, de partide şi alte organizaţii social-politice, de asociaţii ale patronatelor şi faţă de organizaţiile obşteşti, nu este supusă controlului lor şi nu li se subordonează.

Dar cine până acum a asistat la proteste organizate de sindicate? Cât de des sindicatele își exprimă nemulțumirea față de anumite lucruri care o iau razna în această țară? Unde sunt sindicatele care să se opună faptului ca pe umerii salariațiilor va fi pusă întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar? De ce sindicatele tac atunci când drepturile salariaților le sunt încălcate. Unde sunt solicitările de majorări de salarii pentru agricultori de exemplu? Asemenea solicitări se mai fac din când în când de către sindicatele din educație, dar chiar și așa, până acum, sindicatele nu au obținut ceea ce au solicitat.

Despre sindicate auzim atunci când au loc consultări în privința învestirii unui nou Guvern, de fapt niște discuții și negocieri de formă pentru bife, pentru că de-a lungul anilor sindicatele s-au aflat mai mult de partea guvernărilor, decât de partea cetățenilor. Asta în condițiile în care salariații sunt impozitați în fiecare lună pentru susținerea sindicatelor. Unii mai așteaptă ca prin minune o foaie la sanatoriu la prețuri mai mici. Sindicatele au un patrimoniu destul de bogat în gestiune, vorbim despre milioane de lei care se învârt în jurul sindicatelor.

Iată aici una dintre investigațiile realizate despre milioanele sindicatelor.

Cel mai recent exemplu cum sindicatele „se implică” în protejarea salariaților este cel legat de noul mecanism de remunerare a cadrelor medicale. După ce consilierul principal pe probleme relații de muncă, Sindicatul „Sănătatea”, Ion Cucu, a declarat pentru e-sanatate.md că așa porcărie încă nu a văzut, i-am făcut o invitație la emisiunea Alb&Negru pentru a oferi mai multe detalii despre acest nou regulament. Dar se pare că cei de la sindicatul Sănătate au fost repede „liniștiți” de reprezentanții Ministerului Sănătății așa încât mi-au spus că deocamdată nu au ce spune. Așteaptă ca regulamentul să fie publicat în Monitorul Oficial. Chiar și după publicare, reprezentanții sindicatului Sănătate au inventat alte motive ca să nu vină în fața salariaților și să le explice cum stau lucrurile de fapt. Vicepreședintele acestui sindicat, Igor Zubcu a spus că abia la finele lunii august, după implementare, lucrurile vor deveni mai clare. Dar s-a interesat dacă am primit deja plângeri de la lucrătorii medicali în privința noului regulament. Deci, în opinia sindicaliștilor, doar când apar plângeri ei pot interveni pe cazuri singulare. Așa înțeleg sindicatele să apere drepturile salariaților care plătesc în fiecare lună pentru această așa-numită „protecție”.

Să le oferim niște exemple sindicatelor moldovenești cum activează sindicatele în Europa, cât de des organizează proteste, greve dacă salariații sunt afectați de anumite decizii luate de Guvern.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21151759-sindicalistii-din-administratia-publica-locala-sunt-greva-pentru.htm?nomobile=

http://www.rfi.ro/social-87623-euro-2016-sindicatele-franceze-ameninta-cu-greve

http://www.curierulnational.ro/Extern/2016-06-03/Sindicatele+pilotilor+Air+France+anunta+greve+de+lunga+durata+chiar+in+perioada+Euro+2016

http://www.economica.net/greva-pe-1-iunie-sindicatele-din-educatie-iau-in-calcul-si-boicotarea-examenelor_120412.html

Iar șirul acestor exemple poate continua.

Dar ce fac sindicatele noastre:

http://sindicate.md/sindicalistii-au-avut-o-intrevedere-cu-reprezentantii-fmi/

http://sindicate.md/activul-sindical-si-partenerii-sociali-din-raionul-rezina-au-participat-la-o-instruire-privind-parteneriatul-social-de-toate-nivelurile/

http://sindicate.md/securitatea-si-sanatatea-in-munca-o-premisa-necesara-a-sigurantei-salariatilor

Sunt de fapt evenimente pentru bifă și pentru poze, fără niciun rezultat.

În final, întrebarea pare destul de simplă: de ce mai sunteți membri de sindicat și susțineți o structură ineficientă, care doar vă stoarce banii?

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

4 comentarii

 1. sindicatele nu au treaba cu foile de odihna, asta e reminiscenta din URSS

  angajatul nu ar trebui sa fie obligat sa cotizeze vreunui sindicat, daca doresti sa te inscrii in sindicat, poftim, te inscrii, cotizezi daca iti cer bani, cel putin asa e in europa

  sindicatele trebuie sa ajute muncitorii in conflictele de munca, deci juristi mai mult …

  nu exista sindicate in moldova, exista doar o organizatie care colecteaza si cheltuie niste bani, si mai e si agentie turistica bonus 🙂

 2. De fapt daca ne uitam la istoria URSS, ei au facut totul ca sa lichideze sindicatele in sensul in care ele existau si exista in statele din vest. Nu le-au lichidat dar le-au schimbat complet sensul. La fel cum au schimbat si sensul zilei de 1 mai, sau 8 mai, zile in care muncitorii, femeile isi cer drepturile in mod normal, sau discuta probleme, in URSS erau sarbatori, care se termina cu betii.

  Clasa muncitoare a fost reprimata din primele zile dupa revolutia din 1917, si reprimata dur, fiindca ei s-au opus, capitalistii si boierii au fugit sau au fost impuscati, oricum au fost relativ putini. Muncitorii au facut nenumarate rascoale, fiindca isi pierdeau locurile de munca, in schimb au fost pur si simplu exterminati, inecati in sange. De aici si vine atitudinea aceasta fata de munca, fata de societate, neincrederea, frica, etc. URSS a cazut fiindca in anii 70-80 toti furau si erau betivi, nu erau motivati sa lucreze, toate datele erau false, totul se facea pe pile. Nu exista nici o cuncurenta, totul se facea de lihamite.

  Cum se va corecta situatia in moldova? Nu stiu. Eu nu cred ca guvernarea, doreste altfel de sindicate, e visul oricarei guvernari sa fie asa fel de sindicate, usor de controlat, total supusi 🙂 mai incasezi fortat si bani de la muncitori, iar daca muncitorii au probleme, nu e nimeni sa-i apere, perfect! Cum sunt multi pensionari si care lucreaza la negru, acest subiect nici nu va fi discutat mult timp.

 3. O stoarcere de bani este sindicatul din RM, nimic nu intreprind in folosul oamenilor, deplasari inutile de catre angajatii Confederatia Nationala a Sindicatelor, de pe banii oamenilor colectati cu forta de la angajatii institutiilor bugetare. Este o prostie fara limite ce se petrece in institutiile bugetare cu asa numitele organizatii sindicale, cu diferiti presedinti de sindicate su contabili, nesimtire totala, din banii colectati de la oameni isi fac salariu presedintele de sindicat si contabilul cu diferite ajutoare materiale. Numai in RM cu forta obliga oamenii sa li se retina sindicatul si sa fie membri de sindicat, pentru ca sa aiba salariu presedinti de sindicat mosnegi de 75 ani care stau si dorm si primesc salarii de 6000 lei. Moldova tara minunilor!!!!

Lasă un răspuns