Siegfried Mureșan: Trebuie să ne asigurăm cu toții că banii de la UE ajung la oameni, nu la oligarhi

9

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al PPE și primul eurodeputat român negociator-şef pentru bugetul UE  a oferit un interviu pentru blogul elenarobu.md în care vorbește despre asistența financiară a UE pentru Moldova, dar și despre protestele care au schimbat fața României.

 1. Ce șanse de apropiere la Uniunea Europeană are R. Moldova în momentul de față, cu o guvernare care nu se bucură de încrederea cetățenilor, premierul având o popularitate sub 3% și cu un președinte de țară care este orientat puternic spre Est?

Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în drumul său european. Atâta vreme cât Republica Moldova implementează Acordul de asociere pe care l-a încheiat cu Uniunea Europeană, parcursul său proeuropean este garantat si nu va fi afectat negativ de încrederea redusă în premier. Contează doar rezultatele. Adevărul este că progresele realizate de actualul Guvern au un ritm lent; este nevoie de eforturi suplimentare pentru a duce mai departe reformele în domeniul justiției, a statului de drept, în domeniul economic. La fel, este nevoie să vedem progresele reale în ancheta privind furtul miliardului, trebuie recuperați banii și pedepsiți vinovații. Cât despre președintele Igor Dodon, am mai spus-o și o repet: trebuie să renunțe la limbajul dublu. Dacă domnia sa crede că poate guverna pe banii noștri, ai Uniunii Europene, care dorește o Europă unită și prosperă, dar pe agenda Moscovei, care dorește o Europă slabă și dezbinată, atunci nu pot decât să-i prevestesc eșecul. Noi vrem să lucrăm pentru cetățenii moldoveni, Uniunea Europeană are nevoie de o Moldovă care să fie o democrație stabilă și prosperă şi sperăm că nici preşedintele şi nici guvernul nu vor fi un obstacol în această cale.

 1. Cum a fost primit președintele R. Moldova Igor Dodon la Parlamentul European si cum au de gând deputații PPE sa dialogheze cu socialistul Igor Dodon?

Președintele Igor Dodon a încercat să folosească această vizită la Bruxelles pentru a câştiga capital politic acasă, în Republica Moldova, dar cu niciuna dintre poziționările sale nu a avut succes aici. Uniunea Europeană și Partidul Popular European au suficientă experienţă în dialogul cu politicienii populiști. La Bruxelles, încrederea se câștigă prin ceea ce faci, nu prin ceea ce spui sau promiți. Un cuvânt spus este la noi un angajament luat. Până acum nu am văzut de la președintele Igor Dodon decât cuvinte, multe cuvinte și niciun lucru bun pe care să-l fi făcut pentru cetățenii pe care trebuie să îi servească. Regulile Uniunii Europene sunt clare, trebuie respectate.

 1. În România, sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a apăra principiile statului de drept. În R. Moldova oamenii nu au reușit să se mobilizeze atât de mult pentru a cere o justiție independentă. Suntem români pe ambele maluri ale Prutului, cum explicați totuși aceste diferențe?

Sunt multe și ocaziile în care cetățenii Republicii Moldova au dat dovadă de spirit civic în ultimii 10 ani, situații în care au protestat masiv împotriva abuzurilor politicienilor corupți. Iar acest lucru a demonstrat tuturor că cetățenii moldoveni și-au asumat destinul democratic și că împărtășesc pe deplin valorile europene. România a asistat, în ultimii 10 ani, la progrese reale în domeniul justiției și a devenit un exemplu în lupta anticorupție pentru întreaga regiune și nu numai. Românii au văzut cum politicieni corupți care se credeau de neatins au fost aduși în fața instanței și, cu timpul, au început să aibă încredere în sistemul de justiție. Rezultatele în lupta anticorupție nu mai sunt doar un deziderat, ci sunt clare și vizibile, iar acum, când Guvernul PSD – ALDE a vrut să înfrâneze actul justiției, oamenii s-au opus. Este o etapă firească în evoluția spre democrația veritabilă, iar România a ajuns în această etapă în ciuda și în detrimentul majorității politicienilor pentru că, vedem bine, sunt foarte rari politicienii care servesc cetățenii cu corectitudine și onestitate. Eu știu că va veni un astfel de moment și pentru Republica Moldova, numai că cetățenii moldoveni trebuie să înțeleagă că acest lucru nu se va întâmpla atâta timp cât nu vor contrapune rezistenței pe care politicienii vechi o opun singura forță care îi poate trimite pe aceștia în fața legii, forța poporului. Lupta împotriva corupției va reuși și în Moldova, așa cum a reușit și în România.

 1. Cum este văzută astăzi România în interiorul UE, după protestele care au impresionat o lume întreagă?

Poporul român este văzut foarte bine, Guvernul României este văzut foarte prost. Guvernul României a pierdut încrederea partenerilor europeni și internaționali prin încercările de a dezincrimina abuzul în serviciu. Pe de altă parte, mulți dintre colegii mei din Parlamentul European mi-au transmis felicitări pentru modul extraordinar în care au reacționat oamenii, să ieși în stradă cu rapiditatea cu care au ieșit românii, în numărul extraordinar de impresionat pentru orice națiune din lume și pe frigul care a fost în toate acele zile în România, și să faci acest lucru în numele unor valori atât de importante într-o democrație, justiția și statul de drept, este ceva cu adevărat impresionant. România arată acum ca o țară în care justiția funcționează, în care oamenii susțin statul de drept și cred în valorile democratice care stau la baza Uniunii Europene. Din păcate, la polul opus se află clasa politică dominată de PSD și ALDE, partide care s-au purtat ca niște grupuri infracționale organizate, care, după ce au prăduit țara zeci de ani, acum sunt capabili să facă orice pentru a scăpa cu obrazul curat.

 1. De ce România s-a grăbit să acorde R. Moldova 50 de milioane de euro (a doua tranșă din împrumutul de 150 de milioane de euro), dacă multe dintre reforme bat pasul pe loc?

Știu că a doua tranșă a împrumutului de 150 de milioane de euro era condiționată de intrarea în efectivitate a facilității de finanțare acordată de Fondul Monetar Internațional pe o perioadă de 3 ani, prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF) în valoare totală de aproximativ 178,7 milioane de dolari. Din moment ce această condiție a fost îndeplinită, România s-a ținut de promisiune și a transferat ajutorul promis. Noi ne dorim să ajutăm Republica Moldova de fiecare dată când are nevoie și o facem, vrem, însă, ca banii pe care îi trimitem să ajungă la oameni, să ajute la creșterea prosperității, a nivelului de trai, pentru crearea de noi locuri de muncă și mai bine plătite, și nu să ajungă în buzunarele corupților, cum s-a mai întâmplat. Să știți că acesta este motivul pentru care România și Uniunea Europeană, ca și toți ceilalți prieteni adevărați ai Moldovei, aleg să impună condiții de îndeplinit înainte de a oferi bani Republicii Moldova, trebuie să ne asigurăm cu toții că aceștia ajung la oameni, nu la oligarhi.

 1. Cum va condiționa UE de acum încolo oferirea de sprijin financiar R. Moldova?

Ca și până acum, UE își condiționează sprijinul pentru Republica Moldova prin adoptarea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere, prin combaterea corupţiei, spălării banilor şi anchetarea fraudei bancare pe care o cunoaştem. Exact ce vă spuneam mai sus, acele măsuri care îi ajută pe cetățenii moldoveni de rând să aibă o viață mai bună, și nu pe corupții și hoții din banii publici.

Vă mulțumesc pentru acest interviu!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

9 comentarii

 1. Nu as fi sigur daca trebuie sa ajunga la oameni direct. Daca dam bani la oameni, se duc la carciuma. Banii trebuie sa ajunga in ceva care ajuta oamenii sa o duca mai bine, sa vina cineva care sa reanimeze economia, in infrastructura. Ce lipseste moldovei:

  1. Nu exista siguranta, armata nu functioneaza si nu stapaneste teritoriul. Oricand e posibil un donbas, crimea. Daca ati avea de facut o investitie in moldova o veti face?

  2. Justitie, politie. Daca faceti o investitie si aveti un contract care nu se executa, sau un rauplatnic, sau cineva va da in cap, va puteti baza pe faptul ca drepturile vor fi respectate?

  3. Transport, drumuri, trenuri, puteti sa va deplasati sau sa deplasati marfa rapid si in siguranta?

  4. Apa, canalizare, energie, siguranta alimentelor, spitale. Putem exista in moldova fara risc de sanatate? Daca ne imbolnavim murim sau nu?

  5. Cresa, gradinita, scoala. Avem forta de munca calificata? Avem consumatori cu cap pe umeri? Trebuie sa vorbesti prin traducatori sau lumea e suficient de educata ca sa se inteleaga cu un investitor modern.

  Dupa ce se rezolva astea, ne putem gandi si la altceva. Nu poti avea, pensie, salariu, ceva social pana nu ai economie. Economia e pe locul 1. Si nu orice economie, economie corecta. Aceste 5 puncte sunt de baza, nu inseamna inca ca vom avea o economie prospera sau competitiva dupa ce se vor implementa.

 2. Intrebarea #4 este intradevar interesanta cum a evoluat societatea romaneasca social si din prisma articolului de mai jos mai ales – respectul principiilor si a valorilor europene devenite parte a firii naturale a fiecaruia din RO. In UE se stie (prin servicii de informatii) si se stie clar si foarte clar ce si cum prin RM inclusiv orientarile si predictiile politico-economice si sociale deci dodonii nu au sanse sa pacaleasca (mii de rapoarte vin zilnic prin ambasade si oameni in teren care le primesc sau le culeg de prin popor direct sau prin fonduri$ specifice muncii de informatii mai dihai decat FR tinand cont de banii cheltuiti de UE prin RM). Ciudat este as zice cum acest discurs duplicitar specific numai RM din spatiul ex-sovietic, din pacate penetreaza in firea unora care ar fi parte eventual tocmai din tagma celor care ar fi europeni prin RM sau ar trebui sa dea un ton european societatii. Vedeti mai jos o referinta total negativa in opinia mea referitor la „pretentii” care se aliniaza la un discurs duplicitar nu diferit de cel dodonian mankurtoid deasemenea dar din cu totul alt unghi reflectand: „aceeiasi Marie cu alta palarie” in fapt. Facand abstractie de subiectul unirii adus aiurea in referinta mai jos si fara legatura cu audienta dar care aduce evident materialism duplicitar bolsevic intr-o chestie care ar trebui „de inima si de suflet” : „arata-mi ce ai$” si mai ales de la unii care n-au de nici unele (gen RM) si la o audienta europeana (RO) (apropo de #3 de mai sus). Tare ma tem ca inca cativa ca domnul de mai jos inca perceputi ca europeni prin RM (ca romani nu cred sunt cu asemenea gandire) sa aduca materialism intr-o chestiune care ar trebui tratata ca o chestie de suflet si inima probabil ca % de romani din RO unionisti va ajunge chiar mai mic decat in RM reflectand la valorile europene ca parte deja a societatii romanesti (apropo de #3).

  Auzi natiune cum zicea IL Caragiale, sa „sugereze” unirea ca RO sa arate ca Germania de Vest si intr-un meeting de cersit fonduri$ pentru RM la RO. As raspunde cu un comentariu pe masura pentru acest asa zis primar de targ: nu se va face niciodata, repet niciodata o unire in care interesul material va predomina pentru ca s- a mai facut (1918) si n-a tinut iar ca atunci si acum „inima si sufletul” RM este inca la Mankurtia validat si recent pe vot bolsevic chiar extremist deci nu cred ca e loc prin RO atat timp cat identitatea si limba si respectul pentru etnogeneza nu va fi reflectat in vot politic si mai ales sustinut prin legi (ex. codul audio, constitutie..societate in ansamblu etc.).

  Mare grija ca audienta din RO s-a schimbat si se schimba major in perceptii fiind europeni adica inima, sufletul, ratiunea si bunul sens al intentiei de a face ceva natural si probabil bun predomina si va predomina si mai mult in actiuni si retorica cu riscul unei prapastii ideologice si mai majore intre cele 2 maluri ale Prutului as zice. Din fericire pentru RO si din pacate pentru RM audienta devine mai cerebrala in RO si mai rationala , un discurs materialist si fara sens nu-si face rostul si dezamageste. Alegerea iresponsabila a unuia ca Dodon si perspectiva bolsevicilor de factura josnica (2018) calibreaza maturitatea societatii RM ca total imatura si periculaosa si va impinge RM la anexare pre FR tinand cont ca UE isi va limita si probabil chiar desfiinta fondurile$ spre RM cat despre RO vor fi in mod coordonat si ajustat direct cu % de romani din RM cred .

  Dl Chirtoaca, mare grija cu retorica ca dezamagiti, RO nu doreste sa fie atractiva pentru RM asta ar fi ultimul sau chiar deloc un motiv ca unirea sa se faca vreodata (!!!). Se zice ca te casatoresti din dragoste si nu pentru bani$. RO vrea mintea si inima populatiei din RO care nu trece prin stomac, sau asta ar trebui sa fie doar un fel de bonus in plus la inima si suflet. Mare grija ca discursul de mai jos nu este cu mult diferit de al dodonului pe la Bruxells si Moskva in care se crede ca e „buricu’ pamantului” si ii se cuvine totul fara sa realizeze in prostia lui sahista diferenta intre privilegiu, gratzii si saracie lucie/ mila dupa mentalitatea ocupatiei sovietice pe vremuri prin RO (1945-1952) de exemplu: davai ceas, davai nevasta, bistra !

  Total nepotrivit discurs si cred ca pana si eu legat puternic de ambele maluri alre Prutului prin rubedenii la un refendum eventual de unire prin RM as avea o ezitare gen SA AM pe biletul de vot intrebarea: de ce unirea ? daca materialist atunci: NU ! Casatoria este din dragoste, nu din interes, iar RM acum este inca parte din ideologia bolsevica chiar anti-europeana si la case mai mari din ce se vede fara a face nici un efort sa se desprinda de 25 de ani spre deosebire de Georgia si Ucraina.

  http://unimedia.info/stiri/chirtoaca-catre-edilii-comunelor-din-romania-sa-fiti-dumneavoastra-bruxelles-ul-satului-de-dincolo-de-prut-128250.html

  • Aceste „donatii”, nu vor ajuta cu nimic, dinpotriva vor dauna, se vor gasi unii primari din romania care vor dona in sate prapadite din moldova si vor imparti banii donati frateste, e o schema. Sau vor face cum au facut cu miliardul, cat vine din vest atata se fura din buget prin diverse scheme.

   Banii atrasi in romania de unde or fi, trebuie sa se investeasca in romania, si este unde, suntem penultimul stat din UE aproape la toate capitolele, orice banut trebuie cheltuit cu cap in romania!. Moldova are exemplu care e calea, sa ia si sa invete, alternative nu exista. Unui alcoolic nu ii dai de baut.

   Omul clar a zis:

   „În felul acesta s-ar crea foarte multe legături, s-ar pune câte o ancoră în fiecare sat, astfel încât acest teritoriu dintre Prut și Nistru să nu fie rupt definitiv”

   deci el vrea sa opreasca romania din progress, sa o ancoreze puternic la urss. Mie mi se pare ca s-a cam retinut el in postul de primar. L-am sustinut pana acuma, dar ar trebui si el sa inteleaga ca nu poti sta in acelasi post pana la moarte ca Brejnev in democratie. E timpul sa-si caute altceva de lucru sa se mai trezeasca.

   • Total de acord ca „Un alcoolic nu-l tratezi cu alcool „. Cred din ce in ce mai mult ca RM nu trebuia ajutata sa se apropie de UE altfel Dodonsi mankurtii nu ajungeau unde au ajuns. Cred ca a fost mai mult o reactie a unei societati barbare impotriva unui sistem de valori impus de o elita numai ca sa dreneze$ fonduri cativa oligarhi dar cu care populatia nu are nimic in comun (cel European)Nimeni in RM nu este pregatit de un sistem de valori oricare ar fi mai degrana nonvalori dovada situatia RM.

    • De ajutat sa se apropie de UE trebuie, dar nu cred ca aceasta este metoda. Stii tu cand cineva a reusit sa-si educe un copil dandu-i bani si aflandu-se la distanta? Copilul ii va duce la carciuma si va inebuni, isi va santaja parintii. El trebuie invatat sa prinda peste, sa vaneze, sa gandeasca. Cand copii dau bani asa direct copiilor in loc sa lucreze cu ei cot la cot, le fac mult rau.

 3. Sofica Rotărița on

  Ioane,
  cu calchierele tale mult-gânditoare și pătrunzătoare din rusă
  ne poți explica și nouă, celor proști la cap, ce înseamnă oare –
  – „economie corectă” – ?
  face cumva parte din acel vocabular ex-sovietic,
  ca și „forțele sănătoase” ale sociețății ?
  Și oare care sunte celelalte forțe – „maladive” ?
  —————————————————————–
  Aștept cu sufletul la gură să ne iluminezi !
  Ave !

  • Sofica, economie corecta pentru mine, inseamna ca model: sua, elvetia, australia, canada. O economie in care regulile sunt clare, se respecta, exista siguranta proprietatii private, exista piata libera, concurenta. Exista o forma a democratiei directe si egalitate in drepturi si sanse. Nu sunt nici ele perfecte, dar functioneaza mai bine. Ca sa vezi daca economia e corecta sau nu, vezi daca oamenii pleaca sau vin in acea economie. Daca oamenii pleaca e clar ca ceva merge prost, incorect. Ea e corecta acuma, peste 50 de ani nu stim ce va fi, in contextul actual astea sunt cele mai corecte, oamenii se indreapta incolo.

   Omul gandeste in limba pe care o stapaneste, foloseste cel mai mult. Limbele pe care le stapaneste mai putin sau le invata, el le traduce. Grupul in care omul traieste impune o amprenta asupra limbii lui. Limba in care gandesti in copilarie adolescenta, pana te formezi devine nativa, tiparele ei vor lasa amprenta pe toata viata, te vor mirosi de la o posta de unde vii, dupa accent, cum construiesti o fraza, modalitatea de gandire. Desigur daca traiesti mult in alt mediu, inveti destul de bine alta limba, obiceiurile, tiparele si modelele de gandire, te vor mirosi din ce in ce mai greu. Nu e nici o rusine sa nu vorbesti bine o limba, sau sa traduci din alta limba. Rusine e cand nu te corectezi, nu vrei sa inveti, continui sa persisti in a vorbi prostii, nu vrei sa ai o viata mai buna.

 4. UE stie foarte bine ca guvernarea guvernata 99% de partidul decazut jenant la examenul de capacitate in fata Europei si totusi UE le da bani. Puneti aceasta guvernare sa conduca desertul Saharei si in cateva luni veti descoperi, dle Muresanu, ca este lipsa de nisip. Si asta pentru ca vremurile in RM sunt vremea Haosului, Anarhiei, a lipsei de consecventa, a Dezmatului, a lenei politice, a incapacitatii de a se apuca de treaba, a Nedorintei de a lupta cu matusa Coruptia. Definitoriu in aceasta degradare este Manipularea. Pentru aceasta „dominatorul” inventeaza false amenintari, subiecte insipide, dar cu mare impact emotional, gen Estul Bolsoi ne ameninta, viitorul este sumbru din cauza dreptei pro-europene etc. Chipurile, guvernarea actuala este singura care salveaza natiunea de la prapad, insa cu pretul limitarii libertatii democratice. Guvernarea insensibila apeleaza la sentimente si la reactii glandulare, ca si cum cei carora li se adreseaza ar avea cu totii o gandire infantila, irationala, cu predispozitie la intoxicari. UE trebuie sa tina cont de faptul ca acest sistem putred, necrozat raspandeste insecuritate, dihonie si „realizari” ieftine. Acest sistem putred, nefunctional tine cetatenii in ignoranta, amenintari si manipulare dupa bunul plac. Acest sistem care induce spiritul turmei lipsite de impulsul de a se revolta, stimuleaza coruptia, petarde cosmaresti. Un fel de poveste a drobului de sare, propagata cu mult zel. Din cauza acestui sistem putred, visul apropierii de valorile lumii civilizate este o Fata Morgana. UE trebuie sa fie cu ochii pe ei, pentru ca ei, aceste totemuri URSS de speriat UE, n-au viziune, n-au har, n-au nimic sfant. .

 5. Sofica Rotărița on

  Pentru un anume Ion –
  o lecție de limbă română
  ——————————————–
  1. numele proprii în limba română se scriu cu majusculă-
  ex. Moldova, Donbas, Crimeea, fosta U.R.S.S, Canada, etc.
  2. – limbEle – Nu ! /// se va scrie corect – limbile !
  3. – progreSS – Nu ! //// se va scrie corect – progres !
  4 – rău platnic = se va scrie separat !
  etc.
  5. asta te va ajuta să folosești diacriticile-
  http://romanian.typeit.org/
  N.B.
  – din curiozitate, unde ai făcut liceul ?
  – eventual, poți consulta un dicționar explicativ românesc on-line ?

Lasă un răspuns