Și Platon vrea Unirea cu România

10

Citeam zilele trecute un interviu în Ziarul de Gardă oferit de omul de afaceri Veaceslav Platon, supranumit „raiderul nr. 1” din CSI, un interviu care se încheie cât se poate de neașteptat. Veaceslav Platon vede Unirea cu România ca fiind o soluție pentru ca R. Moldova să iasă din această criză profundă.

Platon

„Toți vor în UE. Toți vor să trăiască bine. Dar Unirea cu România sub formă de federație sau sub formă de transfer a unor anumite împuterniciri, astăzi este cea mai rapidă cale ca R. Moldova să-și îmbunătățească viața. Haideți să vedem câți copii mor astăzi din cauza faptului că nu primesc ajutor medical calificat? Socotiți câți oameni mor din cauza sărăciei. Dacă putem să-i salvăm prin acțiuni concrete rapide, oare nu trebuie să întreprindem aceste acțiuni?”, a declarat Veaceslav Platon pentru Ziarul de Gardă.

Ieri, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA, fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, spunea exact același lucru, fiind întrebat care este soluția de viitor pentru R. Moldova. Dar mai făcea aluzie către cei „cu păcate” să se găndească bine dacă vor această unire, pentru că DNA n-o să-i cruțe doar pentru că sunt din Basarabia și vor fi trași la răspundere pentru toate ilegalitățile comise. Constat că inclusiv din acest motiv este bine să se producă această Unire, pentru curățarea sistemului politic, juridic, administrativ din R. Moldova.

14579669135799

Interesante abordări și declarații se fac în ultima perioadă cu referire la Unire. Ar fi mare păcat ca acest subiect să fie utilizat în scopuri meschine, pur personale sau pentru interes de grup.

unirea

De-a lungul anilor subiectul unirii a fost speculat în diferite moduri, așa cum le-a convenit unor politicieni. Așa că acum este crucial să nu ne lăsăm manipulați și atrași în jocurile politicienilor sau ale anumitor grupuri de interese.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

10 comentarii

 1. „Amicus Plato sed magis amica veritas.”
  „Prieten mi-e Platon dar mai prieten mi-e adevărul ”

  O afirmaţie a lui Aristotel, din „Etica Nicomahică”, reprodusă de Ammonius Saccas în lucrarea sa „Viaţa lui Aristotel”.
  Sensul ar fi că nu e suficient ca o părere să fie susținută de o autoritate, ci trebuie să fie și adevărată.
  Platon (n. cca. 427 î.Hr. – d. cca. 347 î.Hr.) a fost un filozof al Greciei antice, discipol al lui Socrate și învățător al lui Aristotel. Împreună cu aceștia, Platon a pus bazele filozofice ale culturii occidentale. Platon a fost interesat de matematică, a scris dialoguri filozofice și a pus bazele Academiei din Atena, prima instituție de învățământ superior din lumea occidentală.

 2. Corect, insa cand citesti numai titlul, crezi ca e vorba de Platon filozoful. Glumesc.

  Va mai amintiti ca cu patru ani in urma, Fiodor Ghelici se deghizase ca Kotovski, aparand in fata locuitorilor Chisinaului calare pe un cal aprig, purtand o sabie in mana? A promis atunci ca va izgoni romanii peste Prut (cel putin asa a scris atunci ziarul Timpul).
  Iata ca dupa furtul miliardului, domnul Ghelici a devenit un adept convins al Unirii.
  Asa ca mari sunt minunile Domnului, poate ca ii vedem intr-o buna zi unionisti si pe domnii Dodon, Ceban si Batrincea (care este deja in grupul parlamentar de prieteni ai Romaniei).
  Doamne ajuta!

 3. de multe ori am afirmat si timpul i-mi da dreptate, Unirea este inevitabila, sunt convins ca se va produce, si asta e bine, dar cel mai tare ma doare ca o sa ne unim numai din nevoie, ca sa nu murim de foame, sau cu alte cuvinte o sa „cersim” aceasta unire……ce natie(RM) proasta(in adevaratul sens al cuvintului) mai suntem!!

 4. Vrem sa o ducem bine, dar sa ne pastram sistemul mafiot si corupt. Adica cineva sa ne tina in spinare.

  In situatia in care este, cred ca unica solutie daca se face unirea, este sa ii bage la puscarie pe toti hotii din moldova. Altfel la ce se mai face unire? ca sa ce?

 5. Imi aduc cu mult drag aminte, dar si cu durere, de cind am fost in ospetie in Basarabia la neamuri, înainte de revoluţie, având pentru prima data primita de la ei chemare. Cu cata nerabdare am facut pachetele si cita bucurie aveam la gindul ca ne vom revedea si ca vom fi din nou impreuna.
  Revederea a fost emotionanta dupa atitia ani de tacere si imposibilitatea de a ne vizita si a ne scrie. A fost atunci o perioada cumplita din istoria Romaniei Mari, sfisiata si ocupata de rusi.
  Au urmat zile de neuitat vizitind pe rind toate rudele. Chiar si vecini de-ai lor au fost curiosi sa vada romani din Romania. Peste tot la rude multa mincare si am baut in special vin rosu.

  Tinerii erau nerabdatori sa scrie cu ,,caractere latine”. Erau tare bucurosi ca aparuse in acele zile un ziar deosebit, ,,ca la romani”, cu caractere latine, era ziarul ,,Literatura si Arta”, a lui Dabija!
  De la acest ziar s-au incins multe discutii cu cei tineri despre cele doua… tari ale noastre, care discutii ne-a facut mai apoi mult rau. Si acum regret ca i-am provocat, dar am crezut, ca si ei gindesc la fel-romaneste! Ii consideram romani patrioti si nu-mi inchipuiam ca ei suferisera schimbari iremediabile! Treptat, treptat, discutind, am observat ca eram cumva diferiti, nu mai apreciam la fel situatiile, realitatile, gindeam diferit, parca eram altii, batrinii nu mai judecau ca inainte de ocupatie, intervenise altceva, era o schimbarea dureroasa, de care nu erau constienti. Il considerau pe Eminescu rus din Cernauti si ii spuneau Eminovici. Iar pe Irina Loghin o botezasera Irina Loghina….

  Se vorbea mai mult ruseste, mai tot timpul, mai ales intre ei si vecini, dar si chiar intre ei fara sa se sinchiseasca ca eram de fata. Le era mai usor in rusa pentru ca vorbeau tare greu in romana, depuneau efort ca sa-si gaseasca cuvintele, nu le stiau si le transformau, le rusificau.

  Era o ciudatenie cind urcam in autobus… dupa ce se urca, brusc incepeau sa vorbeasca cu totii in ruseste, cu toate ca inainte de urcare discutam jos in moldoveneste (romaneste). Intrebind de ce, explicau ca asa e cind mergi la oras, la Soroca, ca nu-i frumos in moldoveneste pentru ca rusii rid de ei cind aud ,,tiganeste”! Iata ce facusera rusii din neamurile mele, erau facuti si tigani si ei, saracii, nu mai aveau putere sa-i infrunte, sa lupte cu ei!?
  Mi-am dat seama de realitate si am inteles in ce chinuri si frica au fost obligati sa traiasca in acei ani.
  Ce m-a deranjat si n-am avut curajul sa le spun, era inutil, era ca vorbeau cu insufletire de Mareata Rusia, de gazul ieftin, de colhoz si productia de lapte, se recitau cu dezinvoltura cu accent perfect rusesc poeziile rusesti, cintau in ruseste, etc.
  Si azi vorbesc tot in ruseste si il considera de neinlocuit pe Dodonel si Voronin! Cine sa-i destepte cind ei nu citesc o carte, nu-i intereseaza decit mincarea, vinul si tutunul si stau rar la televizor.
  Cu cit stateam si vorbeam mai mult cu dragile mele neamuri, cu atit descopeream ca ii pierdusem, in ei clocotea, fierbea simtirea ruseasca …imi parea rau sa constat ca rusii reusisera transformarea, scosesera omul nou, sovieticus… alte mentalitati, de fapt alti oameni !

  La un moment dat in discuţiile pe care le purtam, cu greu, mi-a venit ideea sa le pun întrebarea, daca ar dori sa se unească cu România.

  Răspunsurile au fost: cei batrini au spus DA, iar tinerii Nu!
  Interesant, ca cei cu Nu (tinerii) erau foarte supăraţi pe romani. Ei invatasera la scoala despre romanii ca sunt fascisti, despre faptul ca romanii i-au batut, au omorit moldoveni si i-au ocupat si noroc de rusi ca i-au salvat! Multe rele facute de cei de peste Prut!
  Ei mai stiau, oare tot de la rusi, ca in scurta perioada de după unirea din 1918, atunci când s-au creeat noile instituţii romaneşti in Basarabia, soldatii romani s-au purtat urât cu populaţia băştinaşă. Binenteles ca rusii au dat amploare… si in zilele noastre mankurtii nu scapa nici o ocazie sa vorbeasca despre asta.

  Îmi aduc aminte de nepotul Mihai, care mi-a spus, cu ura in glas, ca daca s-ar intimpla unirea cu Romania, el, ar trece pentru totdeauna ,,graniţa in Rusia, nu vreau Romania” …si daca intre noi ar fi război ,, el ar trage fara somatie in români!”!!!…

  Fără comentarii!!..

  Sunt si acum unii orbiţi de ,,ADEVARUL” mincinos, comunist in legătura cu România ca ar fi o ţară străină, duşmănoasă, care face numai rau Basarabiei si rivnesc la pamintul manos si la vinurile de Cricova, etc.
  Si acuma se simte peste tot educaţia ruseasca care face sa se urasca tot ce este romanesc mai ales de Voronin si Dodon. Este o dusmanie pe fata împotriva RO intretinuta si de liderii actuali democrati! Ei vor doar banii si puterea! Orice explicatie ai da, orice dovezi incontestabile ai avea, este inutil, nu vor sa te asculte si gata!
  Noroc ca aceşti bastarzi sunt mai putini si sunt deja spre bătrâneţe….
  Vin din urma tinerii, care au o altfel de viaţă, cu un alt orizont de cunostinte, au o noua viziune despre Romania, au fost la studii, in excursii, tabere, la neamuri, etc…

  Poate ca vor dori cindva sa fie impreuna, aşa cum si-au dorit stramosii nostri !

  • O mare problema, este spatiul mediatic, toate canalele sunt traduse in rusa, discovery de exemplu si multe altele, practic in limba romana poti sa vezi foarte putin, chiar trebuie sa fii mare patriot ca sa te uiti, nu mai vorbesc de alte tipuri de media, filme, muzica. Practic ei sunt deconectati de la romania, in schimb sunt foarte bine conectati in spatiul mediatic rusesc.

   Ce sa mai spunem daca la caile ferate, aviatie, la servici e aproape tot ruseste! Toti termenii tehnici, constructii, soferi, sunt toate in rusa!

   Eu nu cred ca Moldova doreste sa se miste spre europa, ca sa va imaginati, nu exista cursa directa de avion Chisinau – Bruxelles 🙂 , totul e doar la nivel de declaratii ca sa mai traga niste bani.

  • Stefan -Iași on

   Cât adevăr…. am experimentat pe propria piele toate cele relatate… din interacțiunea cu colegii din Basarabia în 1992, elev la liceu fiind, apoi vizitând toată Moldova dintre Prut si Nistru. Am întâlnit mulți moldoveni, dar foarte puțini români… din păcate (regretul e cu atât mai mare, cu cât eu sunt moldovean din Iași, dar în primul rând român ). Călăii neamului românesc si-au făcut cu vârf si îndesat treaba. Monstrul si-a devorat victima… iar victima nu poate fi blamata pentru nimic. Ceea ce e greu de înțeles pentru românii din țara, e că există indivizi care rup harta României (si sunt numeroși )… si asta la mai mult de un sfert de veac după căderea urss. Din păcate, dacă nu se schimbă paradigma in R M, putini vor mai dori unirea chiar si in țară…. e un drum ireversibil. Dacă in anii 90 erau peste 90%din români care doreau unirea, acum procentul scade pe an ce trece. Îmi pare rău de tinerii din Basarabia care simt româneste, dar de restul…. gândim diferit.

 6. …Deseori când eram mic mă întrebam,oare de ce unii coloniști slavi (ruși,ucrainieni) veniți neinvitați din mai 1812 sau iunie 1940 și care au devenit imigranți după dispariția URSS în 1991 ,pe pământul sfânt al Moldovei lui Ștefan cel Mare, poartă o ură imensă,maladivă față de cultura românească și autohtonii multimilenari creștini Traco-geto-români est-moldavi,cu expresii insultătoare/umilitoare nedorind să le reproduc aici josnicia lor!

  Meditam și mă întrebam,Doamne Tată,sunt acești oameni Creștini ortodocși precum pretind?

  Pentru că faptele arată contrariul:Ocupația ruso-țaristă a Moldovei Ștefane Estice din mai 1812,poreclită Basarabia sau Basse-Arabie(aluzie la Orientul Mijlociu)sau cea ateistă ruso-comunistă sovietică din iunie 1940 -august 1991,după pactul criminal Hitler-Stalin din 23 august 1939,cu tragediile cunoscute:asasinate colective,foamete, deportări,transformarea bisericilor,mănăstirilor multiseculare ortodoxe în grajduri de vite,crescătorii de porci sau chiar mai grav cluburi de distracție/bordeluri șefilor comuniști ocupanți!

  Și aud un Gând nou în minte drept răspuns:Ia aminte la Cuvintele lui Hristos-Nu judeca și nu vei fi judecat!Iubește aproapele tău ca pe tine însuți!Rugați-vă pentru cei care vă persecută!
  După care mi-au revenit deodată în memorie imaginile cu sutele de mii de preoți,călugări ruși,ucrainieni omorâți în gropi comune la comanda autorităților comuniste sau de vechii cărturari creștini slavi Serafim de Sarov,Paisie Velicicovschi etc.

  Oamenii bolnavi de ură față de cultura românească trebuie priviți cu milă,precum bolnavii de cancer,psihopații!

  Pentru că demonii Satanei le-au întunecat mințile!E rezultatul deceniilor de ateism comunist și politica de stat sovietică de propagare de ură față de tot cei autohton Traco-geto-românesc în spațiul pruto-danubio-nistrean din iunie 1940 până în prezent! Ei sunt destinați Infernului/Întunericului etern a Satanei în cealaltă lume!E trist.

  Problema majoră e în noi,Creștinii ortodocși români est-moldoveni autohtoni care suntem divizați!Dacă noi,Sarea Pământului- expresia lui Hristos, ne lăsăm trași în capcana/ispita urei lor,egoismului,mândriei naționale de eroism martiric,laudei deșarte,atunci mergem și noi trași de ei în eternul întuneric al Infernului din cealaltă lume!Trebuie să fim foarte prudenți la fiecare cuvânt pronunțat,la fiecare acțiune publică!

  Să fim atenți la Fariseii pretins Creștini din spațiul pruto-nistrean de la guvernare,care sunt subjugați/orbiți de iubirea de arginți,lauda deșartă,a confortului materialist trecător(vile,automobile de lux),urându-și rădăcinile românești creștine, precum Iuda Iscarioteanul !
  Ei și-au luat plata în această lume!Urmează să dea socoteală pentru faptele lor în cealaltă lume!

  Tovarășii Voronin,Dodon,Greceanâi împreună cu mercenarii lor (Papuc,Botnari,Zubic,Gumeniță etc.) vor da socoteală înaintea lui Dumnezeu pentru tinerii anticomuniști asasinați în aprilie 2009,pentru că Justiția moldavă i-a lăsat în libertate!Comuniștii înjură în Parlamentul de la Chișinău Ziua Unificării(Ieșirii din sclavia ruso-imperială a Moldovei Estice) la România din 27 martie 1918,în timp ce tinerii uciși pentru Unitatea Națională,Libertatea Moldovei lui Ștefan cel Mare stau în mormânt:Valeriu Boboc,Ion Țâbuleac,Eugen Țapu,Radu Ciobanu,Maxim Canișev!
  Vorba poetului Eminescu:Unde ești tu,Țepeș(Ștefane)Doamne,/Ca punând mâna pe ei!…

  Atât pot spune,ai Milă de noi,Doamne!

Lasă un răspuns