Show-ul uninominalului mixt

26

Ceea ce s-a întâmplat vineri, 5 mai, în Parlament era cât se poate de previzibil. În cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA am anticipat cu mai mulți experți, comentatori politici scenariul unui sistem electoral mixt. Acum s-a demonstrat a câta oară că toate dezbaterile publice în Parlament cu participarea societății civile de toate culorile despre uninominal au fost doar pentru bifă. Dar care bifă? Acum nici măcar asta nu e clar.

Toate semnăturile colectate în favoarea uninominalului, cele peste 850 de mii! s-au dus pe apa … sâmbetei democrate. Susținerea uninominalului de către artiști s-a dovedit a fi o amăgeală penibilă. Dar credeți că și-au pierdut din credibilitate și imagine acești interpreți? Nu. Ei în continuare vor fi invitați la nunți, cumetrii și alte ceremonii private, vor lua mii de euro pentru care nu plătesc niciun impozit, iar viața merge mai departe.

Despre proteste? Cine să mai protesteze în Moldova? Cu cine să faci proteste? Oamenilor nu le pasă de ce se întâmplă în țara lor. Protestele au fost compromise după 2009 când la putere a venit o guvernare ca și cum europeană, dar care ulterior și-a arătat adevărata față, o guvernare care i-a furat pe cetățeni așa cum a știut ea mai bine, iar cetățenii nu au ripostat. Ce folos că în 2015 au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale 100 000 de oameni, dacă lucrurile au devenit și mai urâte? Deznădejdea și indiferența ne omoară. Înseamnă că oamenilor nu le-a ajuns cuțitul la os. Înseamnă că ei mai pot răbda. Înseamnă că asta merită.

Despre partidele politice, politicieni de paie care spun una și fac alta nici nu mai are rost să vorbesc. Mă refer la cei care spuneau că nu vor vota pentru uninominal sau pentru sistemul electoral mixt sau că nu vor vota cu PD. (PSRM și PPEM). Oare PPE știe cum este utilizat numele său în R. Moldova?

Actualei guvernări nu-i pasă nici de cetățenii acestei țări, nici de partenerii de dezvoltare care continuă să pompeze aici bani. Pentru ce? De ce UE ne mai oferă asistență financiară? Să nu moară țara, să nu murim noi de foame sau ca să nu existe aici mari revolte? Europenilor nu le trebuie noi destabilizări în regiune. Le ajunge Ucraina căreia nu știu cum să îi facă față. Partidul de la guvernare, PD, a sfidat mesajele dure care au venit din partea președinților Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul și cel al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen.

http://unimedia.info/stiri/permalink-132479.html

UE pare ușor-ușor să piardă controlul asupra R. Moldova. Dacă guvernarea își permite să facă orice, iar UE să aloce în continuare bani țării noastre, înseamnă că undeva este o problemă și încă una foarte gravă. Dar despre asta voi scrie într-o altă postare pe blog.

Distribuie.