Show-ul uninominalului mixt

13

Ceea ce s-a întâmplat vineri, 5 mai, în Parlament era cât se poate de previzibil. În cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA am anticipat cu mai mulți experți, comentatori politici scenariul unui sistem electoral mixt. Acum s-a demonstrat a câta oară că toate dezbaterile publice în Parlament cu participarea societății civile de toate culorile despre uninominal au fost doar pentru bifă. Dar care bifă? Acum nici măcar asta nu e clar.

Toate semnăturile colectate în favoarea uninominalului, cele peste 850 de mii! s-au dus pe apa … sâmbetei democrate. Susținerea uninominalului de către artiști s-a dovedit a fi o amăgeală penibilă. Dar credeți că și-au pierdut din credibilitate și imagine acești interpreți? Nu. Ei în continuare vor fi invitați la nunți, cumetrii și alte ceremonii private, vor lua mii de euro pentru care nu plătesc niciun impozit, iar viața merge mai departe.

Despre proteste? Cine să mai protesteze în Moldova? Cu cine să faci proteste? Oamenilor nu le pasă de ce se întâmplă în țara lor. Protestele au fost compromise după 2009 când la putere a venit o guvernare ca și cum europeană, dar care ulterior și-a arătat adevărata față, o guvernare care i-a furat pe cetățeni așa cum a știut ea mai bine, iar cetățenii nu au ripostat. Ce folos că în 2015 au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale 100 000 de oameni, dacă lucrurile au devenit și mai urâte? Deznădejdea și indiferența ne omoară. Înseamnă că oamenilor nu le-a ajuns cuțitul la os. Înseamnă că ei mai pot răbda. Înseamnă că asta merită.

Despre partidele politice, politicieni de paie care spun una și fac alta nici nu mai are rost să vorbesc. Mă refer la cei care spuneau că nu vor vota pentru uninominal sau pentru sistemul electoral mixt sau că nu vor vota cu PD. (PSRM și PPEM). Oare PPE știe cum este utilizat numele său în R. Moldova?

Actualei guvernări nu-i pasă nici de cetățenii acestei țări, nici de partenerii de dezvoltare care continuă să pompeze aici bani. Pentru ce? De ce UE ne mai oferă asistență financiară? Să nu moară țara, să nu murim noi de foame sau ca să nu existe aici mari revolte? Europenilor nu le trebuie noi destabilizări în regiune. Le ajunge Ucraina căreia nu știu cum să îi facă față. Partidul de la guvernare, PD, a sfidat mesajele dure care au venit din partea președinților Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul și cel al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen.

http://unimedia.info/stiri/permalink-132479.html

UE pare ușor-ușor să piardă controlul asupra R. Moldova. Dacă guvernarea își permite să facă orice, iar UE să aloce în continuare bani țării noastre, înseamnă că undeva este o problemă și încă una foarte gravă. Dar despre asta voi scrie într-o altă postare pe blog.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

13 comentarii

 1. Dur si pesimist,dar,cu parere de rau,adevarat…Europenii ca europenii,mai dureros e cand cei care ne sunt frati,din Romania,sustin niste mafioti,in loc sa fie de partea cetatenilor.Astfel ei astern covorul pentru venirea la putere a fortelor pro-Rusia.Si se mai minuneaza – oare de ce cetatenii din R.Moldova continua sa traga spre est?! Pai daca cei din Vest nu-i trateaza ca pe oameni,cum sa fie aiba alte viziuni?

   • Nu doresc spre est,ai inteles gresit.Doresc standarde de viata europene.Insa sunt dezgustat de atitudinea celor din Occident (in special a Romaniei!) fata de „guvernantii” din R.Moldova,ajunsi ilegal la putere si care,aflandu-se acolo ilegitim si acum,isi fac legi pentru a se mentine la putere.Lumea buna fuge de aici,masiv…

    • 1 din Romania on

     Pe ce te bazezi cand afirmi ca guvernantii din R. Moldova au ajuns ilegal la putere? A fost o lovitura de stat? Pot sa inteleg ca niste bizari fac manevre pentru a se mentine la putere, cumpara alti politicieni ca la piata, influenteaza covarsitor viata social-politica din R. Moldova, dar toate aceste personaje politice au fost alese de cetatenii R. Moldova, la un moment dat. Legitimitatea autoritatilor este data de ultimele alegeri si intarita de acordurile recente cu FMI, de relatiile la nivel de prim ministru si ministrii cu state din Europa, etc. Mie nu-mi place Dodon, dar a fost votat de majoritatea cetatenilor care au participat la vot, prin urmare, acest Dodon e un presedinte legitim. Ca el este impotriva civilizatiei europene, a romanilor, etc, dupa parerea mea, este foarte grav, dar asta vrea majoritatea celor care voteaza in R. Moldova. Mihai, cu tot respectul, a cauta vinovati in alta parte decat in propria ograda este pagubos pentru voi. Nu asteptati ca altii sa va rezolve problemele, iar voi sa stati spectatori!

     • Am raspuns la aceasta intrebare,vad ca nu ai citit atent,deci repet.
      In febra inaintarii de catre Parlament a candidaturii unui premier,Curtea Constitutionala a decis si a obligat presedintele statului sa numeasca candidatura inaintata de fractiunile si „grupurile parlamentare”,daca ele intrunesc 51 voturi.In Constitutie nu exista asa termen – grup parlamentar,se spune doar de fractiuni,care se formeaza dupa alegeri,iar CC nu are drept de redactare a Constitutiei.Fara decizia CC,existau doar 32 mandate,dar cu ajutorul traseistilor din „grupuri parlamentare” (22 bucati de deputat!) s-au acumulat 54 voturi.Presedintele nu avea de gand sa desemneze candidatura acestor 2 fractiuni,fara interventia CC,era desemnata o alta candidatura si daca nu se accepta de doua ori,mergeam la anticipate.Este si opinia expertilor constitutionalisti,printre care fosti membri ai CC,ca si-au depasit atributiile cei de la curte.
      Citeste Constitutia R.Moldova,ca sa te convingi ca nu mint.Apropo,acum se doreste si in Parlament de egalat in drepturi fractiunea, formata in rezultatul alegerilor,cu grupuri de deputati traseisti.
      Despre faptul ca deputatii primesc oferte financiare, pentru a parasi fractiunea, au vorbit deschis unii deputati, PG face fum ca examineaza chestiunea,dar fara efecte,cum era de asteptat.
      La capitolul legitimitate : din „majoritatea” parlamentara fac parte doar doua partide (PD+PL,32 mandate),care si-au obtinut mandatele conform deciziei alegatorilor,restul membrilor gruparii au venit in Parlament pe listele altor partide,cu alte programe de guvernare,care nu sustin puterea actuala,ei nu au ajuns prin votul direct al alegatorului.Da,mandatul nu este imperativ,dar pe langa buchia legii mai este si spiritul legii.
      In fine,si cel mai important: de la investirea noii „guvernari” ea nu a avut o sustinere mai mare de 10-15 %.Asta inseamna democratie si puterea poporului? In ce stat civilizat se guverneaza in asa conditii si nu se merge la anticipate? Unde ai vazut ca un partid cu 15% luate in alegeri sa conduca toate organele statului?
      P.S.La capitolul „asa a dorit alegatorul si l-a ales pe Dodon”.Se poate de exprimat asa,dar cine cunoaste situatia nu uita ca zeci de mii de cetateni nu au putut sa voteze peste hotare,din cauza ca nu ajungeau buletine de vot,nu uita cum zeci de mii de cetateni din stanga Nistrului erau adusi organizat,recunosteau ca au fost santajati ori au primit bani,iar organele de ordine nu au intreprins nimic pentru a stopa actiunea (conform legii),s-a manipulat cu venirea a zeci de mii de sirieni,daca castiga Sandu,la tv ale lui Plohis.PD-ul a ajutat prin toate mijloacele (80% tv,majoritatea primarilor,deciziile organelor de stat,ale CEC,etc.) ca sa castige Dodon,iar acum joaca teatru impreuna,pedaland pe diferiti vectori geopolitici,in dosul caruia isi fac mendrele.Sustinand PD-ul,Romania indirect il sustine si pe Dodon si patronii sai de la Moscova.

 2. In romania a fost si mai rau cu votul uninominal, practic prin amendamente au schimbat total sistemul propus de Basescu. Fiindca asa e sistemul acesta pe liste. S-a revenit pe liste in romania si ce am avut la primele alegeri? PSD cu Dragnea care si-au dat amnistie!

  Una vorbim si ne imaginam, dar daca avem cat de cat carte si cunostinte, ne uitam in legislatie, si ne uitam ca unii doar vorbesc iar altii „alesii” au drept de vot. Drept de vot daca ai poti sa si taci. Pe leaderii PPE, ALDE nu ii doare gura sa spuna, ca la orice politician ce se va intampla e cu totul altceva. Sa nu va imaginati ca ei nu pot dormi noaptea de moldova, le este mai usor sa dea cateva milioane doar sa nu impuste careva aici, decat sa se ocupe de moldova, ei au alte probleme ale lor interne, pentru ei moldova mai bine nu exista, ar fi avut mai putine probleme pe cap.

 3. 1 din Romania on

  Multi cetateni ai R. Moldova sunt nemultumiti de atitudinea autoritatilor romane sau a cetatenilor romani. Aflu de la Mihai ca cei „din Romania,sustin niste mafioti,in loc sa fie de partea cetatenilor” si „cei din Vest nu-i trateaza ca pe oameni” pe cei din R. Moldova. Acest mod de a pune problema este de neinteles pentru cetateanul roman. Urmarind presa din R. Moldova si pozitiie opiniei publice, eu ca cetatean roman devin si mai confuz. Prin urmare, celor care pot sa explice, le adresez urmatoarele intrebari:
  1) Cum pot fi autoritatile romane de partea cetatenilor din R. Moldova?
  2) Ce reproseaza cetatenii R. Moldova autoritatilor si cetatenilor din Romania?
  3) Cum sustin autoritatile romane mafiotii din R. Moldova?
  4) Ce anume fac cetatenii din vest astfel incat ii ofenseaza pe cetatenii R. Moldova?
  5) Ce ar trebui sa faca vestul pentru ca basarabenii sa se simta respectati/multumiti?
  6) Ce anume din gesturile/actiunile vesticilor ii face pe basarabeni „sa traga spre est” (cum spune Mihai)?
  7) Ce fac basarabenii bine iar acest bine este anulat de vestici?
  8) Cum gandesc basarabenii depasirea situatiei grele din tara?
  9) Cine poate rezolva problemele basarabenilor?
  Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

  • Critica e adresata autoritatilor romane.Romania a fost primul stat care a salutat accederea la putere a unui grup mafiot (PD),care,obtinand in alegeri doar 15% si 19 mandate,a acaparat toata puterea in stat,toate organele statului sunt la cheremul unei persoane (Plohotniuc),prin corupere si santaj si-a format o „majoritate” in Parlament.Cea mai mare „fractiune” in Parlament e cea a fugarilor,partidele din care provin nu sustin „guvernarea”. Pe cine reprezinta acesti deputati,caci alegatorii au votat pentru partide si programele acestora? Reprezentativitatea „guvernarii” e de 5-7 % in sondaje si de 32 mandate din 101 (conform rezultatelor alegerilor.)
   Se cunoaste bine prietenia PD-ului cu PSD-ul romanesc,se vehiculeaza (chiar si de autori din RO) detinerea de probe video,cu care ar fi santajati unii politicieni romani (specialitatea casei,marca Plohis!).
   In procesul de instalare a guvernului actual,Curtea Constitutionala si-a permis sa redacteze Constitutia si sa foloseasca termeni inexistenti in ea (grup parlamentar),obligand presedintele sa numeasca persoana inaintata,chiar daca nu se intruneau conditiile necesare – fractiunile parlamentare nu aveau o majoritate de mandate,pentru a inainta o candidatura.Presedintele s-a plans ambasadorilor ca e santajat,prin intermediul copiilor sai.Incalcarea procedurilor de votare a Guvernului,investirea la miezul noptii,in taina – sunt fleacuri deja…
   Totusi,de frica „tancurilor rusesti”,cu care-i sperie mereu pe occidentali mafiotii de la Chisinau,atat Romania,cat si SUA,dar si UE,au scuipat pe democratie si au recunoscut acest guvern.Cand cetatenii protestau contra derapajelor anti-democratice,la Bucuresti se vorbea despre „mana Moscovei”…Cum sa ai incredere in ei dupa asta? Deziluzia e foarte mare in societate,zilnic mai mult de 100 de cetateni parasesc statul,o spune statistica.
   S-a furat un miliard $ din banci,sefii BNM,CNA,PG si SIS au declarat deschis in Parlament ca stiau ca se fura.Nu au intreprins masuri pentru a curma furtul si,straniu lucru,nimeni nu a fost pedepsit,din contra – au primit multumiri pentru munca rodnica! Oare de ce? Pana azi niciun $ nu a fost intors,iar pierderea a fost pusa,in suma dubla,pe spatele cetatenilor,a viitoarelor generatii.Oricum,Romania,FMI,UE,dau bani in continuare,care ajuta la mentinerea si intarirea regimului.Altfel,refrenul e stiut – vin „tancurile rusesti”…
   Au fost proteste cu participarea a 100 mii de cetateni,fara ca ceva sa se schimbe in atitudinea „guvernantilor”.

   Romania ar trebui sa acorde ajutor (daca doreste!) direct cetatenilor,nu „guvernantilor”,care apoi il prezinta ca si cum ar veni din partea guvernarii.Ati ales iarasi niste (fosti?) comunisti la putere,asa ca de la ei nu am alte asteptari,mai ales cu mentiunile de mai sus,deci nu cred ca autoritatile romane pot fi de partea cetatenilor de aici,prietenii personali din PD le sunt mai aproape…
   „Guvernantii” actuali mimeaza reformele si in genere orice proces,justitie nu-i,economie nu are de unde sa fie in asa caz,statul nu a falimentat numai datorita remitentelor si creditelor,care sunt furate,iar cetatenii vor fi nevoiti sa le intoarca.La ce bun aceste credite atunci? Manipularea e foarte puternica,PD isi permite sa achite sute de mii de $ firmelor de lobby din SUA,care-i spala imaginea,80% din mass-media apartine holdingului lui Plohis,4 din 5 tv cu acoperire nationala spala mintile cetatenilor zilnic.

   Cei din Vest ar trebui, simplu, sa respecte principiile democratice,pe care le propaga,dar totodata,din diferite rationamente,le trec cu vederea in cazul nostru.Acum PD,aflat sub pragul de accedere in Parlament in sondaje si cu cel mai mare rating negativ,modifica sistemul de vot,cu ajutorul traseistilor,pentru a se mentine la putere.
   Cetatenii si-au facut concluzia ca Vestul sustine mafiotii de la putere,care i-au furat timp de 8 ani,de aceea simpatiile pro-UE au scazut de la 70% la sub 40%.
   Cu parere de rau,cei care pot schimba ceva aici,aleg sa plece in alta parte,speranta in mai bine nu prea a ramas…Deportarile intelectualilor de catre sovietici si-a lasat amprenta,acum au plecat si se pregatesc sa plece si majoritatea celor care sunt capabili sa schimbe starea de lucruri.Cei care ar putea protesta,in mare parte sunt plecati la munca peste hotare,cei ramasi nu cred ca pot singuri schimba ceva.Asta e…Scuze pentru ca am insirat prea lung opiniile.

   • 1 din Romania on

    Am desprins din postarea ta cateva idei, la care vin cu cateva consideratii:
    a) „Romania a fost primul stat care a salutat accederea la putere a unui grup mafiot (PD).” Cine a salutat, Iohannis sau altcineva (nume, data)?
    b) „Se cunoaste bine prietenia PD-ului cu PSD-ul romanesc,se vehiculeaza (chiar si de autori din RO) detinerea de probe video, cu care ar fi santajati unii politicieni romani”. Relatiile intre partide pot fi discutabile, probele video pot fi o sursa de santaj… Hai sa zicem, PD din Moldova ar fi sustinut din Romania, dar daca voi iesiti 200000 de oameni in strada, dati jos si pe Plahotniuc, si pe mama lu’ tata lui Plahotniuc, si PD-ul si pe cine vreti voi. Daca voi faceti ce au facut in R. Moldova generatiile anilor ’80-’90, adica sa stiti sigur ce vreti si sa puneti in practica dorinta voastra ferma, nu va poate impiedica nimeni sa izbanditi.
    c) „… de frica „tancurilor rusesti…”. Situatia este exact invers. Nici SUA, nici UE, nici macar Romania nu se sperie de tancurile rusesti, de trupele din Transnistria. Suntem in NATO, iar rusii sunt niste guralivi ridicoli. Au pierdut si vor pierde in orice domeniu. Sunt slabi economic si militar, de-asta sunt asa disperati si galagiosi.
    d) cat despre „derapajele anti-democratice, la Bucuresti” si „mana Moscovei”, mecanismele noastre democratice functioneaza cat de cat, UE face corectiile necesare la nevoie, iar SUA contribuie si ea la echilibrul pe care rusii ar fi tentati sa il influenteze. Nu in ultimul rand, romanii nu se lasa prostiti de vrajelile propagandei ruse, iar PSD-ul, cu toate pacatele lui, ar fi in Rusia sau in R. Moldova un partid de dreapta in timpul caruia sunt/au fost cresteri ale PIB-ului , facilitati fiscale pentru mediul de afaceri si cresteri salariale. In 3 ani, PIB-ul Romaniei va trece de 200 miliarde de Euro, iar salariile aproape se vor dubla, inflatia va fi in jur de zero, asta spune FMI si UE. In conjunctura asta, nu prea ma intereseaza ce inregistrari sunt cu PSD-istii, important este sa traim mai bine. Noi am „dresat” PSD-ul, voi ce faceti cu partidele voastre, cu politicienii vostri? De voi depinde, nu de noi!
    e) „… Romania ar trebui sa acorde ajutor (daca doreste!) direct cetatenilor …”
    Nu stiu daca este posibil asa ceva. Doua state au relatii prin autoritatile lor si prin cetateni. Exista un model dovedit (in afara de razboaie, calamitati) prin care statul sa sprijine financiar cetateni din alt stat? Eu cred ca noi, romanii, suntem bine intentionati, indemnand autoritatile noastre sa puna umarul la depasirea problemelor din R. Moldova. Ce am aflat (de la Basescu) este ca autoritatile din R. Moldova, de ani de zile, nu prezinta nici un proiect pentru conectarea energetica a tarilor noastre. Noi am facut ce ne-am angajat. Bani sunt, dar autoritatile basarabene nu isi fac temele, nu fac ce s-au angajat. Cine o fi de vina? Cine trebuie sa ia atitudine si sa preseze autoritatile din R. Moldova?
    f) „… Vestul sustine mafiotii…” Vestul nu poate avea relatii economice cu cetatenii, ci cu autoritatile unui stat. E un principiu vechi. Faptul ca ati oscilat de la 70% la 40% optiunile pentru Europa, poate sa fie si din cauze interne, poate ca asteptarile voastre au fost prea mari. Oricum, nimeni nu iti da nimic degeaba, cadouri nu exista nici in UE si nici in viata, in general, in afara nimicurilor cu valoare de simbol.
    Citind raspunsul tau, am mai inteles unele lucruri, dar inca mai caut raspunsuri la intrebarile de la postarea mea anterioara.
    In final, in legatura cu cele scrise de tine, te intreb: Voi nu va asumati nici o vina in legatura cu problemele din R. Moldova?

    • O sa incep de la sfarsitul mesajului tau.In primul rand noi,cetatenii din R.Moldova,suntem vinovati de situatia precara de aici,asa politicieni alegem,nu cunoastem si nu cerem respectarea drepturilor noastre,etc.Drept circumstante atenuante pot servi deportarile celor mai inteligente persoane in trecut,infiltrarea agentilor pro-rusi in toate structurile statului,propaganda pro-rusa neintrerupta (nici chiar de „pro-europenii” actuali,sustinuti de Occident!).

     a.Iohannis si Ciolos,la 21.01.2016.
     b.Am iesit 100000 in strada (totusi suntem doar 3 mln.,1 mln. dintre care e peste hotare!),oficialii europeni si americani indemnand sa se protesteze pasnic.Drept rezultat,”autoritatile” au scuipat pe protestatari,nimic nu s-a schimbat,iar Occidentalii au continuat sa dea ajutor „guvernantilor” si sa le dea din deget,atat.Banditii nu vor pleca pasnic,trebuia mers in forta atunci! La Bucuresti au protestat 30 mii (la o populatie de aproape 20 mln.!) si a cazut Guvernul…
     c.Asta „guvernantii” nostri mereu sperie Occidentul ca daca pleaca ei,atunci vin rusii si vad ca este efect,orice ai zice tu.Care alta explicatie o vezi,asupra faptului ca Vestul a trecut cu vederea atat protestele masive cu o durata de un an de zile,cat si faptul ca puterea actuala este ilegitima si chiar ilegala? De ce nu s-a insistat sa se mearga la anticipate,cum era democratic si cum se procedeaza in asa cazuri in Europa?

     d.Nu fi asa batos! Daca nu era interesul Occidentului (a SUA,in primul rand) sa intinda umbrela NATO si apoi UE (aici fara ca sa fie indeplinite conditiile!) asupra Romaniei,erati si voi in mocirla in continuare! Doar suturile primite din partea Vestului au facut sa se miste roata la voi.Recunosc,capacitati interne (intelectuale,etc.) aveti mult mai mari,dar oricum nu cred ca faceati mare lucru.In situatia cand fiecare a treia persoana e plecata (dintre cei energici),au ramas aproape numai batranii si copiii,plus bugetarii care tremura pentru locul de munca,putin ce putem face,mai ales cand pasnic nu esti auzit…

     e.Este posibil si chiar se face acest lucru in ultimul timp,caci s-a scris deseori despre manipularile cu ajutorul roman,folosit in scop politic.Dar este loc de mai bine aici.Eu spun multumesc cetatenilor Romaniei pentru ajutorul acordat,caci al lor este in definitiv,nu al Guvernului,care doar il administreaza cum doreste.L-am admirat pe Basescu mult timp,nu si acum,cand am vazut ca face aliante cu PSD (cel putin local) si sustine legea gratierii.
     Ai punctat exact,si noi vorbim si cerem (fara folos) acelasi lucru – interconectari energetice cu Romania.Stii cine le-a blocat din 2009 – PD,acesti „pro-europeni” care acum sunt singuri la putere si au sustinerea Romaniei si SUA,si UE intr-o masura mai rezervata! Cum se poate asa ceva? Oare serviciile de inteligenta nu stiu cu cine au de-a face? Da tu exemplu,cum am putea noi aici presa „guvernantii”,dar ia in calcul protestele care au fost!

     Vestul poate sa nu recunoasca aceste autoritati,atunci cand stie ca au ajuns ilegal la putere si nu au sustinerea cetatenilor! Este semnat Acordul de Asociere,unde ne-am luat obligatiuni! Toate sondajele,dupa investirea guvernului Filip,aratau ca cetatenii doresc anticipate (mai mult de 70%) si nu au incredere in autoritati (90%).S-a protestat masiv si de durata,ce trebuiau sa mai faca cetatenii? Poate doar o rebeliune in forta,dar nu cred ca asta doreste Vestul.
     Cand se fura in continuu fondurile europene,iar UE nu intreprinde nimic,din ce ar pune in garda autoritatile de aici,cum sa nu-si piarda increderea cetatenii in aceasta organizatie? Sau daca in loc de prosperarea promisa ei vad doar furturi,injustitie si saracie,oare asta o sa-i atraga? Abia acum UE pune unele conditii,dar oficialii de aici sunt mesteri la manipulare! Adopta o lege si modifica unele nuante astfel incat nimic real nu se schimba,modificarea e doar pe hartie,iar aceeasi oameni corupti raman in functii!

     Ce fac romanii (din RO) bine,iar acest bine este anulat de vestici? Cum vezi asa intrebare?

     • 1 din Romania on

      – Incep cu finalul: Nu cred ca romanii fac ceva bine si am fi sabotati de vestici. Nu sufar de mania persecutiei, nu mai cautam vinovati imaginari de peste 20 de ani in Romania. Nu ajuta la nimic. Prima conditie sa rezolvi o problema este sa accepti ca ai acea problema… Toate tampeniile pe care le facem in Romania sunt cauzate de ceea ce suntem noi, de educatia noastra, de indiferenta, etc., iar ce nu merge este numai din cauza noastra.
      Intrebarea are sens incercand sa descifrez mesajul postarii tale, de unde inteleg ca cei din afara R. Moldova va fac tot felul de probleme, pe cand voi ati fi victime nevinovate si suportati un tratament nemeritat. Ai revenit cu precizari si am inteles ca recunosti partea voastra de vina.

      – Te rog sa imi spui de ce ma consideri „asa batos”!
      Suturi ne-am dat noi singuri, nu ne-a fortat nimeni sa facem ceva.
      Noi am iesit din „mocirla” pentru ca asa am vrut, la noi toata populatia este pro vest, partidele politice, indiferent de doctrina, sunt pentru UE si NATO. Nici nu se poate altfel… Occidentul stie asta, la noi nu sunt demonstratii sau organizatii antioccidentale,
      din acest motiv si din altele am fost acceptati in lumea vestica. Partidul care nu are orientare occidentala , nu exista pe scena politica din Romania, pentru ca nu este sustinut de cetateni. Am intrat in NATO si am finalizat negocierile de aderare la UE in timpul guvernarii PSD, cu presedinte Ion Iliescu. Ca nu facem mare lucru, ramane de vazut. Voi ce mare lucru faceti, ca tot veni vorba?

      – Problema anticipatelor e destul de complicata. Exemplele din politica vestica ne arata cum lideri stau in functii fara sa se mai bucure de sprijinul populatiei. Ne-au indemnat si pe noi sa adoptam acest comportament, sa acceptam schimbarea liderilor doar in cadrul alegerilor programate. Greu… Noi am avut cazul Basescu, am avut multe situatii in care am dorit schimbarea, acum avem cazul PSD… In Romania s-a reusit, cel mult, doborarea unui guvern. Poate occidentalii aplica dublu standard in cazul nostru, dar noi suntem principalii vinovati pentru ca nu am reusit sa ne facem respectati. Cand noi, ca cetateni, vom avea un comportament respectabil, cand vom promova oameni de calitate, atunci vom fi respectati de ceilalti.

 4. 1 din Romania on

  Mihai, inteleg ca situatia din R. Moldova e mult mai complicata decat imi pot imagina eu, un simplu cetatean roman care citeste presa din R. Moldova si posteaza pe forum. Nu am pretentia ca pot fi profesor in probleme basarabene, dar observ multe lucruri ce nu au o explicatie logica si caut raspunsuri. Problemele din R. Moldova sunt multe, iar voi stiti cel mai bine care sunt cauzele. Tot voi veti gasi cele mai bune solutii. Aveti sa va raspundeti la multe intrebari in legatura cu cine sunteti si ce vreti. Probabil ca atitudinea inteleapta din partea cetatenilor si autoritatilor din vest este sa va lase pe voi sa mergeti pe drumul pe care il doriti. Noi, majoritatea cetatenilor din Romania, contiunuam sa credem, in naivitatea noastra, ca locul vostru este alaturi de noi, in UE. Pe masura ce inteleg mai multe despre basarabeni, imi dau seama ca limba romana, traditiile, istoria nu reprezinta suficiente motive de apropiere. Probabil ca nici nu putem mai mult noi, romanii de pe ambele maluri ale Prutului. Totusi, aceasta perioada este utila pentru ca ne ajuta sa clarificam ce, cat si cum gandim.

  • Avem in R.Moldova o societate in mare parte degradata,dezbinata,usor manipulabila,deseori imi este rusine de cum se comporta unii cetateni in diferite situatii,fara gram de demnitate,cultura si educatia sunt la genunchiul broastei – cam asta e realitatea cruda.Sunt nascut aici,iubesc aceste meleaguri si nu doresc sa plec de aici.Sunt activ civic,discut cu oamenii dupa posibilitati,particip la proteste,ce as putea sa mai fac,ca sa ajung sa vad ca se misca si aici lucrurile in bine? Sincer,nu prea vad solutii la problemele care sunt,cunoscand mentalitatea oamenilor de aici si posibilitatile de manipulare ale celor de la putere,plus propaganda agresiva zilnica rusa,care face ca 60-70% dintre cetateni sa-l agreeze cel mai mult pe Putin.

Lasă un răspuns