Securitatea energetică a țării, în pericol

10

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, susține că atâta timp cât R. Moldova va fi dependentă doar de o singură sursă în ceea ce privește consumul de gaze și energie electrică, adică Federația Rusă, securitatea energetică a R. Moldova va fi în pericol.

Despre acest lucru expertul a vorbit la dezbaterea publică organizată la Bruxelles de către europarlamentarul român Monica Macovei, cea care are o dedicație aparte față de R. Moldova.

Dezbaterea care a avut loc sub genericul: „Acordurile de Asociere, dincolo de retorică. Încearcă cu adevărat guvernele din Chișinău și Kiev să facă pași pentru a fi mai aproape de UE?”, a fost organizată împreună cu Asociația „Expert Forum” din România. La evenimentul care a avut loc miercuri seară, 8 februarie, la Bruxelles au participat experți, jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor din România, Republica Moldova și Ucraina, dar și șefii Misiunilor Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană, reprezentanți ai Comisiei Europene.

Public mai jos discursul pe care l-a avut expertul în energetică, Sergiu Tofilat, la aceste dezbateri, pentru că este bine ca și cei de acasă să cunoască mai multe detalii despre sectorul energetic, cine ne fură și care ar fi soluțiile pentru a stopa acest furt.

***

Moldova este dependentă în totalitate de Federaţia Rusă la consumul de gaze şi energie electrică. Acest lucru constituie o ameninţare la securitatea energetică a ţării.

 1. Sectorul gaze

Consumul anual de gaze în RM constituie circa 1 miliard de m3 , Gazprom fiind unica sursă.

Interconexiunea pe gaz Iaşi-Ungheni, la hotarul cu România, a asigurat mai puţin de 0.1% din consumul intern în 2015 . Moldovagaz, o companie mixtă moldo-rusă, este unicul furnizor în Moldova, cu excepţia regiunii separatiste transnistrene. Gazprom deţine 50% şi controlează alte 13.4% din acţiunile Moldovagaz şi are monopolul de-facto pe piaţa de gaze a Republicii Moldova.

1.1. Datoria către Gazprom depăşeşte 6.5 miliarde USD, peste 90% din PIB-ul Moldovei

Principalul pericol privind securitatea energetică este că Moldovagaz are o datorie la gaz de 6.5 miliarde USD faţă de Gazprom, din care 6 miliarde USD sunt ale Transnistriei . Deşi Gazprom cunoaşte şi menţionează cu regularitate în rapoartele financiare că Tiraspol-Transgaz nu plăteşte pentru gaz ani la rând, concernul rus obligă Moldovagaz să continue livrările de gaz în Transnistria. La rândul său, Tiraspol-Transgaz vinde gazul la preţuri derizorii către consumatorii şi agenţii economici din Transnistria, inclusiv către centrala electrică MoldGRES care asigură Moldova cu electricitate. Banii obţinuţi din vânzarea gazului se acumulează pe aşa-numitul „cont de gaz” şi este transferat în bugetul transnistrean. Potrivit estimărilor noastre, în decursul ultimilor 10 ani circa 36% din aşa-numitul buget transnistrean a fost finanţat din „contul de gaze”.

1.2. Consolidarea securităţii energetice

Primul pas pentru a consolida securitatea energetică şi a reduce poziţia de monopol deţinută de Moldovagaz este de a extinde gazoductul Iaşi-Ungheni spre Chişinău. Proiectul depinde în mare măsură de angajamentul politic al Moldovei pentru implementarea Pachetului Energetic 3, în vederea asigurării accesului nediscriminatoriu al altor furnizori la infrastructura de transport a gazelor.

2. Sectorul energiei electrice

Mai mult de 80% consumul de energie al Moldovei este produs la centrala electrică MoldGRES, situată în Transnistria deţinută de concernul rus Inter RAO UES. Centrala generează electricitate din gazul livrat de Tiraspol-Transgaz. Însă preţul la energie niciodată nu a depins de costul gazului, deoarece Transnistria nu-l plăteşte. Cu toate că Moldova poate procura energie din Ucraina, Ministerul Economiei preferă să încheie contracte cu furnizorii transnistreni. Astfel, plătind facturile la energie, consumatorii din Moldova sunt impuşi să finanţeze regiunea separatistă transnistreană.

2.1. Moldova procură energie prin compania intermediară “Energokapital”

Din decembrie 2014 Moldova procură energie prin Energokapital, o companie-căpuşă cu fondatori offshore, licenţiată rapid de ANRE în doar 3 zile. Aceasta primeşte gaz la preţ redus de la Tiraspol-Transgaz şi plăteşte către MoldGRES doar costul de procesare a gazului în energie. Ulterior Energokapital vinde energia către compania de stat Energocom din RM. Astfel o parte din bani merge în aşa-numitul „cont de gaze”, iar restul sunt delapidaţi în conturile offshore ale fondatorilor firmei Energokapital. În 2014 Ministrul Ecoomiei era Andrian Candu, actualul Preşedinte al Parlamentului din Moldova. În martie 2016 noul Guvern a reîncheiat contractul cu Energokapital pentru încă un an, deşi existau oferte din Ucraina . Mai târziu, în iunie 2016, presa transnistreană a publicat mai multe dispoziţii de plată care confirmă că Energokapital a transferat peste 19.2 milioane USD către fondatorii offshore din Hong Kong. Evident că banii ajung în buzunarele oficialilor din Moldova şi Transnistria.

2.2. Energokapital are legături cu “furtul miliardului”

Energokapital are conturile în Victoriabank, controlată de Vlad Plahotniuc prin intermediul firmelor offshore cu directori nominali. Banca intermediară este ABLV din Letonia, menţionată în raportul Kroll şi amedată recent cu 3 milioane de EUR de organul de supraveghere pentru că a ignorat tranzacţiile suspecte. Mai exact, câţiva clienţi ai băncii au efectuat tranzacţii cu scopul de a prelua controlul băncilor din care ulterior a fost sustras circa 1 miliard USD. Investigaţia jurnaliştilor de la “The Black Sea” a desoperit că unul din fondatorii Energokapital-ului este înregistrat în Edinburgh de către un consultant – Marios Papantoniou. Pe aceeaşi adresă este înregistrată Fortuna United ltd, implicată în “furtul miliardului” din cele 3 bănci moldoveneşti, iar Papantoniou era directorul unei companii care deţinea acţiuni în una din băncile fraudate.

2.3. Soluţii pe termen scurt şi mediu

Guvernul RM este de fapt pe ambele părţi a lanţului gaz-energie şi poate stopa ciclul vicios de acumulare a datoriilor faţă de Gazprom, care ameninţă securitatea energetică a statului. Guvernul deţine 35% din acţiunile Moldovagaz şi dreptul de a înainta Preşedintele Consiliului; este fondator unic la Energocom, iar ANRE reglementează activitatea Moldovagaz. Trebuie considerate următoarele soluţii:

*Aprobarea prevederii legale care va interzice companiilor energetice să continue livrările către clienţii cu datorii mai mari de 6 luni. Dacă Moldovagaz nu primeşte plăţile de la clienţi, trebuie să oprească livrările. Acest lucru este realizabil, deoarece consumul este înregistrat separat pentru Moldova şi Transnistria, iar Guvernul va continua negocierile cu Rusia pentru separarea datoriilor;

*Ghidul privind procedura de achiziţie a energiei, elaborat de Secratariatul Comunităţii Energetice şi aprobat recent de Ministerul Economiei, trebuie să prevadă cerinţe care ar permite furnizorilor transnistreni să participe la tender numai dacă deţin licenţă şi procură gaz în mod transparent, fără a influienţa creşterea datoriilor către Moldovagaz. ANRE trebuie să impună acest lucru pentru că reglementează tarifele la energie şi trebuie să aibă acces deplin la structura costurilor. Pentru aceasta este necesar ca ANRE să fie o instituţie independentă. Primul pas în acest sens este numirea în mod transparent şi nediscriminatoriu a directorilor ANRE şi membrilor Consiliului de Experţi;

*Pe termen mediu, unica soluţie de a reduce dependenţa energetică de Rusia este să dezvoltăm interconexiunile cu România pe energie şi gaze, petru a diversifica furnizorii. Interconexiunile, îndeosebi pe gaze, nu pot fi uşor răscumpărate prin tarife. UE poate oferi suport financiar sub formă de granturi, impunând condiţii stricte, deoarece interconexiunile vor ameliora securitatea energetică a Moldovei şi Ucrainei. Acestea vor oferi Ucrainei acces la piaţa de energie şi gaze a României, acces Moldovei la capacităţile ucrainene de stocare a gazului, dar şi posibilităţi lărgite de balansare a energiei şi o stabilitate a sistemului energetic regional.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

10 comentarii

 1. O ”curiozitate” tipica intre toate ”curiozitatile ” …molotovene de azi si de ieri ! S-a facut si se face un zgomot infernal in intreaga societate molotoveneasca pentru miliardul furat si pus pe spatele poporului. ”Cetateni ” in toata puterea varstei si facultatilor… umane s-au angrenat dimpreuna cu DA DA (un exemplu !) la a demasca,bineînteles, faradelegea . Onor presa TV, net si pe …suport de hîrtie , tine isonul si ridica tonul si tensiunea …sanguină ! In acelasi timp, nimeni, dar absolut nimeni, nici guvern corupt, nici partide ”necorupte”, nici cetateni secatuiti de saracie si neajunsurile vietii de zi cu zi, nu se revolta si nu ies la demonstratii de masa pentru cele 6 miliarde de USD cate li se fura anual din buzunarul si sudoarea lor de chinuiți pana la extrem ! De 10 ani de cand tot ma caznesc sa vad ce se intampla in BASARABIA, aud si vad aceleasi lucruri.Între altele, tocmai iesirea din impasul catastrofic energetic. Romania a dus conducta pana la Ungheni, livreaza chiar si gazDar mai departe …NIMIC! Tot NIMIC si cu electricitatea !Moldova se fofileste, si iar se fofileste, de la opinca la vladica, si face urît la adresa RO, scuipa pe romanii ”fașiști ”si pe jandarmii care le-au batut buneii , o tin langa -danga cu cetateniile romanesti (ca sa poata de fapt sa plece in VEST, iar noi sa fim mereu amanati si din ac cauza din spatiul Schenghen ) se bat cu toate caramizile in piept cu patriotismul molotovean si voteaza cu sarg si intr-o veselie cu dodonistii (acum , dar odinioara cu voronistii ). Doamne DUMNEZEULE, dar care e ,de fapt, fata cea adevarata a basarabeanului ? Care e sufletul si inima lui ? Ce zace in adancurile lor ? O sa aflu oare vreodata ?

 2. Sofica Rotărița on

  Trebuie de spus sus și tare –
  Guvernanții mafioți de la Chișinău se tem ca dracul de tămâie
  de conexiunea RM la rețeua electrică a României.
  Și în general tot ce se referă la România idem Europa
  le este ca un Mare Ghimp Minciunos pe undeva.
  Numai Strada și Re-Unirea cu Patria-mamă România Mare europeană
  ne va scoate din balega asta ocupantă mafiotă !

 3. Asta este ambitia statalistilor de avea un „stat” tinind cont ca nu sunt resurse de nici un fel inclusiv umane sa sustina acest teritoriu. RM ramine dupa 25 de ani pe perfuzii$ serioase si la infinit fara de care nu are nici o sansa de supravietuire. De aceea unii ca Dodon care sub masca „statalista” vor sa o realipeasca la Rusia ca si gubernie vazind ca nu se poate sustine chiar de nici un fel. Desigur „Moldova are viitor” in FR sau in RO si asta in max. 2 ani cred. Singura modalitate unul ca Dodon o vede viabila in aces proces este taierea perfuziilor$ care mentin RM vie si care sunt eminamente UE / RO urmate de deces si revenit la maika FR ca in fapt ceea ce este si a fost: o bucata de teren amorfa cu ceva populatie de 1000 de etnii care nu le leaga absolut nimic unii de altii sau de teren O modalitate practica este deci stricarea relatiilor cu UE rapid ceea ce o face acest Dodon din plin. Scenariul cel mai rau este un tripartit al RM (avind si Ucraina). Cu siguranta alegerea iresponsabila a lui Dodon a clarificat apele: In UE nu se mai poate vreodata decit ca fiind parte din RO cit despre „stat” in Uniunea Asiatica sa fim seriosi: nu va apuca RM odata ce perfuziile$ se taie probabil intrind imediat in stop cardiac si apoi deces ! …Deci unirea ar fi mai aproape daca populatia realizeaza RO ca fiind ma buna ca FR. Statul RM cred ca intra deja incet incet in moarte clinica . Din pacate din nou parte a acestui experiment statalist va fi populatia RM. Cam asta cred eu!…

 4. Sunt lucruri cunoscute de multi ani. Filat a avut o sansa sa le corecteze, va mai aduceti aminte de pachetul energetic 3? Unde era Maia Sandu atuncea? Ea fiind economist, consultant la ministere de economie o perioada lunga de timp, nu cred ca nu stia. De ce nu a scos aceste informatii in campania electorala impotriva lui Dodon?

  Deja 750 mln $ s-au pus ca datorie pe urmatorii 15 ani, pe langa miliard. O sa se puna si acei 6 daca nu mai mult, stati linistiti, e problema de timp si cum sa fie prezentata populatiei. Se vor ceda si retelele care mai sunt libere catre gazprom. Nu se va mai putea misca nimic, o conducta nu se construieste si conecteaza peste noapte.

  Practic cu interconectare trebuia inceput in 90, si s-au facut pasi atuncea. S-au ratat nenumarate ocazii de a corecta problema. Lumea a crezut ca va avea curent si gaz ieftin, a avut ca momeala, acuma va plati pretul deplin, iar pretul va fi foarte mare, mult mai mare decat va imaginati.

  Nu degeaba in Romania gazul rusesc a fost cel mai scump din europa, si s-a platit cu mare greu doar sa fie romania independenta! Iar moldovenii in acel timp stateau si dadeau din urechi, zicand ca nu suntem noi prosti sa platim asa scump, noi ieftin o sa platim. Si ce au facut cu el? L-au ars, fara sa mearga in investitii de fapt.

  Acuma unica speranta, ca armatele de juristi, economisti formati in moldova vor gasi o solutie eleganta. O solutie ar fi statul sa declare moldovagaz in faliment, cum poti sa ai asa datorii mari ca firma? Daca erai privat ce pateai?

 5. Pingback: Tofilat: Securitatea energetică a țării, în pericol. Expertul argumentează legăturile companiei Energokapital cu „furtul miliardului” – Birfe.xyz

 6. Moldova trebuie sa treaca prin dus rece.

  1. Contorizare la toti, si terminat discutiile acestea ca nu platesc pierderile blocului etc. Toti platesc.
  2. Amenda zdravana cu confiscarea averii daca nu are de unde sa o plateasca, in caz ca a facut smecherii la contor, a incercat sa fure gaz, curent, apa.
  3. Tarif real, care sa acopere toate costurile, inclusiv aceste noi conducte si investitiile. Fara pomeni.

  Lumea nu s-a trezit inca, cred ca sunt in urss si pot consuma gratis sau ieftin curent, gaz, apa. In europa aceste resurse sunt foarte scumpe. Iti izolezi casa. Reduci suprafata casoiului. Economisesti apa, caldura, gazul, curentul la sange, cum face orice neamt, englez, francez. Reduci sarbatorile. Faci nunti, botezuri, petreceri foarte modeste. Ai pretentii mult mai mici. Mergi cu masina dupa buzunar. Reduci cadourile in mare parte inutile. Iti platesti taxele si impozitele. Iti ceri drepturile, respecti obligatiile. Esti mai deschis si prietenos cu conationalii. Te uiti mai putin la rusi. Nu mai dai, ei mita.

 7. Topistul acesta de Tofilat ar trebui sa cunoasca faptul ca este deja n grup de lucru care au dus deja discutii cu cei din Romania si deja se asteapta realizarea proiectului de interconectare cu Romania la energie electrica, care va fi realizata pina in 2020 pe cand cel de gaze va fi gata in 2019

  • Cine mai are ținere de minte, își poate aminti că Ro a invitat R. MOLOTOVA (prin anii 90) sa investeasca la NUCLEAR ELECTRICA din Cernavoda pentru inca unul din cele 7 reactoare cîte are centrala. A invitat RM sa contribuie la crearea unor depozite subterane de gaz in zona ONESTI ( Carpatii Orientali) ! Ro a a avansat de atunci mult, iar MOLOTOVIA a regresat si mai mult . Chestia e ca a pierdut poporul roman in ansamblul său si nu ca… a castigat Romania ! De ce trebuia sa se ajunga aici ? Asta e problema , domnule ADEVARUL! Care-i logica ? Inca de la primul mandat al lui BASESCU s-au propus conectarile sistemelor de electricitate cu MOLOTOVIA. S-a avansat ceva de atunci ? NU! Se bate pasul pe loc mai abitir ca niciodata ! Vorba cantecului: tot pe loc, pe loc, pe loc…

 8. RM – un tarama bantuit de coruptie! Nimeni, nici SIS, nici PG nu *poate* dovedi ca s-a furat, ca se fura la *pompa*. Pentru ca universul se invarte in jurul nucleului dur al coruptiei si al tiraniei. Al FAMIGLIA de pradatori cu sfori, cu telecomanda si catastiful. In general, toata securitatea spatiului dintre Prut si Nistru este in pericol. Am putea spune ca acest spatiu este o zona periculoasa, o bomba cu ceas la granita Romaniei, Europei. Si asta pentru ca Omerta, conspiratia oculta si modelul sadic de guvernare sunt benefice doar pentru falanga de nababi mega-tentaculara-DemoKratura. Un status-guo criminal trans…nistreano-transnational. Hotia este o boala. Avantajul bolii este ca ea se transforma in norma. In lege pentru dictatura abisala! Nimeni nu anchetaeza nimic, nimeni nu cheama la audieri, fie si de ochii lumi, pe cel care coordoneaza tot felul de urzeli cetoase, intru sub-minarea tarii fara stat. Prin urmarea, internarea nu este posibila.

Lasă un răspuns