Se întâmplă în satul de baștină a lui Plahotniuc

8

Un grup de eleve, îndrumate de profesorii de la Liceul “Prometeu” din Grozești, raionul Nisporeni au decis să reînvie vechile tradiții ale neamului românesc și anume: țesutul, brodatul, croșetatul. Astfel, a fost creat un Cerc al Micului Business, cu genericul “Semănând Semințele Speranței” cu ajutorul voluntarei de la Corpul Păcii din Moldova, Karol Stadden. Inițiativa susține dezvoltarea micului business în domeniul popular.

Până acum, elevele au cusut ii pentru fete și cămăși pentru băieți, dar și catrințe stilizate. Deja anul acesta, s-au cusut 14 costume care au ajuns în patrimoniul Liceului “Prometeu”. Costumele sunt atât pentru fete cât și pentru băieți. Pentru această activitate, elevele au fost remunerate din fondul Asociației Liceului.

În cadrul Cercului “Semănând Semințele Speranței” activează 18 fete, 10 dintre acestea sunt încadrate în micul business. Inițiatorii proiectului speră să își dezvolte afacerea prin comenzile pe care le vor primi și din alte localități.

image0022image005image004image003

Profesoara de limba și literatura română din cadrul Liceului, Iulia Dobzeu, spune că prin această inițiativă, în comunitate a fost readus costumul tradițional. “Datorită aportului elevilor, ei descoperă tradițiile și obiceiurile strămoșești. De asmenea, află despre inițierea micului business, ceea ce contribuie la o alegere a unei profesii, dar este și un plus chiar pentru viața personală”, a precizat profesoara.

Este o inițiativă bună și salutabilă, mai ales când vorbim despre implicarea elevilor în promovarea tradițiilor neamului, dar și în inițierea pe domeniul micului business. Așa că haideți să îi susținem, indiferent din ce localitate provin. Merită încurajați.

P.S. Titlul l-am scris intenționat ca să atragă mai mulți vizitatori care iată în felul acesta să cunoască și despre inițiativele frumoase din Moldova.

Proiectul a fost posibil datorită voluntarei Karol Stadden, care și-a făcut serviciul în 2014-2015 în R. Moldova. Continuă și acum din SUA să susțină fetele din Grozești.

Distribuie.