(UPDATE) Oficial: Serviciul Consular al Ambasadei Franței la Chișinău se închide

9

(UPDATE) Este oficial: Serviciul Consular al Ambasadei Franței la Chișinău cu sediul pe str. V. Pârcalab 6  va fi închis, iar cetățenii francezi din R. Moldova vor putea fi deserviți la misiunea diplomatică franceză de la București.

Motivul invocat de ambasadă ar fi “restructurarea”, dat fiind faptul că în Moldova trăiesc mai puțin de 100 de cetățeni francezi.

Precizăm că în prezent Ambasada Franței din Chișinău își caută un nou sediu. Misiunea are o singură condiție, ca imobilul să aibă o încărcătură istorică.

Anterior consilierul municipal Ion Ștefăniță spunea că Ambasada Franței la Chișinău va fi nevoită să-și schimbe sediul din cauza unei construcții ilegale din preajmă. Potrivit lui Ștefăniță, compania de construcții vizată nu are permisiunea Consiliului Național al Monumentelor Istorice și încalcă normele de drept internațional privind misiunile diplomatice.

http://unimedia.info/stiri/Stefanita-ambasada-frantei-la-chisinau–nevoita-sa-si-schimbe-sediul-din-cauza-unei-constructii-ilegale-104788.html

Tot în emisiunea Alb&Negru, Ion Ștefăniță declara că misiunea diplomatică a sesizat autoritățile cu referire la construcția din preajmă, dar fără niciun rezultat.

Iată aici o investigație bună despre situația în jurul acestei construcții, dar și reacția ambasadorului Franței la Chișinău, Pascal Vagogne:

http://adevarul.ro/moldova/social/ambasada-frantei-chisinauamenintata-monstru-arhitectural-primaria-misiunea-diplomatica-afla-ilegal-sediu-1_565733ab7d919ed50e9d4197/index.html

Precizăm că R. Moldova face parte din grupul țărilor francofone, cu o bogată istorie în acest sens. Moldova este considerată cea mai francofonă ţară din Europa Centrală şi de Est. Ţara noastră a aderat la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) în 1997.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/francofonia-poarta-suplimentara-uniunea-europeana-1_51495eac00f5182b852e4ea3/index.html

 

Distribuie.