Scriitorii noștri din Diaspora: Vitalie Vovc

3

Ca simplă observatoare și consumatoare de carte, remarc în ultima perioadă o tendință plăcută ca moldovenii stabiliți în străinătate să scrie proză, poezii, romane, nuvele, să scrie pentru a fi conectați la rădăcinile pe care le mai au păstrate aici, în R. Moldova.

Este și cazul românului/moldoveanului stabilit deja de 17 ani la Paris, Vitalie Vovc, care a început să scrie acum 10 ani. Astăzi și-a lansat prima carte ”Alertă oranj sau pe alocuri viscole” la Librăria Cartier din Centru, eveniment la care am fost prezentă cu mare plăcere.

A început să scrie inițial, așa cum mărturisește chiar autorul, fără a avea în gând o formă sau cu atât mai mult un maniscris, o carte propriu-zisă. Dar iată că nașterea acestei cărți s-a produs și aduce, odată cu ea, 49 de istorii din trecutul, prezentul și viitorul acestui teritoriu care azi se cheamă convențional R. Moldova. Sunt mici istorii, texte, care mai degrabă ne fac să medităm și să răspundem la întrebările existențiale decât să primim un răspuns prefabricat.

Este de apreciat această tendință frumoasă a moldovenilor noștri din Diasporă care, prin cultură, scriitură, promovează R. Moldova, transformându-se în felul acesta în cei mai adevărați ambasadori ai țării, cei mai iubitori de neam și țară.

Felicitări și pe această cale pentru Vitalie Vovc! La mai multe cărți și la cât mai mulți cititori care știu să aprecieze scriitorii autohtoni.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

3 comentarii

 1. 1 din Romania on

  R. Moldova are foarte multi oameni de calitate. Daca acesti oameni ar conduce R. Moldova, basarabenii nu ar mai cunoaste deznadejdea, saracia, amarul vietii de zi cu zi. Sistemul de valori si-ar recapata pozitia fireasca, nu ar ma fi rasturnat ca acum. Desteapta-te romane!

  • Singira cale de a scapa de licheile care ne conduc este de ai declara in afara vetii publice, politice pe cei care rod pandalonii de de 15-20 de ani in Parlament, gen Diacov, Gimpu, Voronin s.a. impreuna cu trintorii cate iau crescut tot ei, numiti putregai,iar daca nu e posibil de buna voe pe cale pasnica de ai stirpi cu forta. Ma tem sa pronunt cuvintul Revolutie dar ei se cer la asa ceva. Lor li se pare ca sunt ilustri, dar de fapt ei trebue sa mai meaga pe la medicul psihiatru.Au privatizat puterea , stau bine merci in fotolii, cu birouri, anticameri , masini la scara si incearca rabdarea poporului.

 2. 1. nu e clar daca e roman, moldovean sau francez
  2. nu inteleg cum e ambasador al tarii, si ne duce faima …, daca e scris in romana si e editata doar la chisinau inseamna ca e pentru consumul acelor din r. moldova

  Ati facut iar un articol moldovenesc sovietic. Nici nu puneti cap la cap cu articolul despre islandezi care scriu si citesc carti, si le scriu pentru ei. Eu cred ca si in cazul acesta, cartile lui si a altora din diaspora sau din moldova sunt in primul rand scrise pentru consum intern, pentru noi, ca sa ne invete sa gandim, sa privim lucrurile din mai multe puncte de vedere. Acest lucru inseamna ca trebuie citite si discutate si comentate si rasfoite, si nu doar laudate. Majoritatea strainilor sau chiar romanilor nici nu au acces la ele, nu le pot citi ca nu stiu limba si nu le inteleg fiindca nu cunosc realitatea noastra. El trebuie intai sa cucereasca publicul din moldova, dupa poate incerca pe cel din romania, dupa va avea nevoie de traducere, nu e asa de simplu. Dar principalul e acei din moldova sa citeasca si as incuraja sa si scrie, dezvolta un pic creierul.

  Acuma avand o buna parte din cetateni plecata din tara, intrebarea e cum le consuma ei? Trebuie mers la libraria aceasta si cumparat pe hartie sau se poate consuma si electronic?

Lasă un răspuns