Satele Moldovei în imagini: Tabăra, r. Orhei

16

Satul Tabăra, din raionul Orhei este în administrarea localității Vatici.

IMG_0408

Conform recensământului din anul 2004, populația este de 1 024 locuitori. Distanța directă pâna în orașul Orhei este de 29 km. Distanța directă până în orașul Chişinău este de 45 km.

Primarul localității a fost ales, în anul 2015, Vascan Ruslan, reprezentatul Partidului Liberal.

Pozele au fost făcute în anul 2014, dar situația de atunci nu s-a schimbat. Tabloul este deplorabil, pentru că ne prezintă o localitate fără viață, tristă, cu prea puțini oameni și cu prea multe case lăsate în voia sorții.

Singura atracție a localității este Mănăstirea Tabăra, care este o mănăstire de călugărițe.

Potrivit wikipedia,  a fost înființată în anul 1779 (potrivit altor surse în 1784) de vătavul Darie Carp. Pînă în anul 1815 la mănăstire locuiau călugări. Mai tîziu, conform dispoziției mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, aici au fost aduse călugărițele de la schitul desființat „Fîntîna Doamnei”.

În 1960 mănăstirea a fost închisă de către autoritățile sovietice. Au fost distruse icoanele și cărțile bibliotecii. În biserica de iarnă a fost organizată o școală, iar în cea de vară, un club. Maicile au rămas însă în căsuțele din jurul mănăstirii, în speranța redeschiderii ei. Abia în 1989 mănăstirea a fost redeschisă. După acest an s-a început restaurarea și restabilirea ansamblului monastic.

Mănăstirea are două biserici: biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, zidită la 1828, și biserica cu hramul „Sfânta Treime”, zidită la 1857.

Distribuie.