Satele Moldovei în imagini: Tabăra, r. Orhei

8

Satul Tabăra, din raionul Orhei este în administrarea localității Vatici.

IMG_0408

Conform recensământului din anul 2004, populația este de 1 024 locuitori. Distanța directă pâna în orașul Orhei este de 29 km. Distanța directă până în orașul Chişinău este de 45 km.

Primarul localității a fost ales, în anul 2015, Vascan Ruslan, reprezentatul Partidului Liberal.

Pozele au fost făcute în anul 2014, dar situația de atunci nu s-a schimbat. Tabloul este deplorabil, pentru că ne prezintă o localitate fără viață, tristă, cu prea puțini oameni și cu prea multe case lăsate în voia sorții.

Singura atracție a localității este Mănăstirea Tabăra, care este o mănăstire de călugărițe.

Potrivit wikipedia,  a fost înființată în anul 1779 (potrivit altor surse în 1784) de vătavul Darie Carp. Pînă în anul 1815 la mănăstire locuiau călugări. Mai tîziu, conform dispoziției mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, aici au fost aduse călugărițele de la schitul desființat „Fîntîna Doamnei”.

În 1960 mănăstirea a fost închisă de către autoritățile sovietice. Au fost distruse icoanele și cărțile bibliotecii. În biserica de iarnă a fost organizată o școală, iar în cea de vară, un club. Maicile au rămas însă în căsuțele din jurul mănăstirii, în speranța redeschiderii ei. Abia în 1989 mănăstirea a fost redeschisă. După acest an s-a început restaurarea și restabilirea ansamblului monastic.

Mănăstirea are două biserici: biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, zidită la 1828, și biserica cu hramul „Sfânta Treime”, zidită la 1857.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. In anul 1841 populatia Irlandei era de 8 milioane 179 mii de oameni. Foamea cea mare cauzata de boala cartofului si procesele de acaparare a pamanturilor micilor fermieri de catre landlorzii englezi au dus la o emigratie sporita, astfel ca in 1901, populatia Irlandei sa ajunga doar la 4,5 milioane. Emigratia a continuat pana in 1979. Astazi populatia Irlandei este de 4,5 milioane de oameni. Adica nu a crescut din anul 1901.
  Cine stie, probabil ca si pe RM o asteapta aceeasi soarta…

 2. Doamna Robu,
  inteleg propensiunea dv pentru satele basarabene, pentru locuitorii acestora. Dar nu va poate interesa , de pilda, atatia si atatia basarabeni stabiliti dupa 1989 in RO, care s-au integrat perfect cu …noi, cetatenii altei RO, decat cea de acasa de la dumneavoastra? Oamenii si-au intemeiat aici familii, au un rost ,s-au realizat si au o viata alta decat o tot deplangeti dv, ca fiind… de-acasa ? De ce -i ocoliti? Nu cred să vă fi propus sa-i uitati. Nu pot sa cred ! Sunt exemple vii a ceea ce lipseste locurilor si satenilor basarabeni ! Iar exemple, har domnului, sunt nenumarate de pe-acum!!Chiar luni, 28 martie a.c. am avut ocazia sa constat pe viu ce inseamna sa ajungi …basarabean in RO. Am fost oaspetele unei pensiuni minunate aflata la 25 de km de orasul meu si nu am incetat sa ma minunez de energia,curajul si munca lor de fapt! Si-am baut un vin super ! Nu, nu de PURCARI, ci de MINIȘ, facut insa in via lor , acolo unde incepe DRMUL VINULUI din Podgorie o zona turistica a Aradului . Oamenii astia chiar au reusit sa dea de pamant cu saracia !!!

 3. Asa arata satele si prin Polonia sau Ungaria sau chiar RO. Depopulate fie datorita demografiei scazute fie datorita plecarii celor mai tineri. Este parte dintr-un trend european zic eu. Mai toata lumea vrea la oras si la oportunitati mai bune deci nu tine de RM vs. EU mai degraba este saracia celor care totusi au decis sa mai ramana dar si lipsa de perspective zic eu a lor. Mai toata politica din RM este concentrata pe geo directii si coruptie si mai putin pe populatie si cine zice ca vrea sa faca ceva este demagogie curata ca nu cred ca sunt bani si mai ales vointa. Imaginile de mai sus sunt intr-o lista de piroritati la politicieni zic eu la un anumit numar (de exemplu din 275 de prioritati sunt la numarul 180 probabil la politicieni). Primele 100 sunt sa serveasca Rusia si pe cei care ii sponsorizeaza. Urmatoarele 50 de prioritati sunt sa se gudure la transnistreni de care nu au nevoie nici unii nici altii si probabil urmatoarele 30 de prioritati sunt cu coruptia sau lupta pentru / impotriva. Apropo Sputnik a fost interzis in tarile baltice am auzit , pe cand in RM…prea mult venin si dezinformare sau chiar manipulare, Te ingrozesti citindu-l online…!…asta nu-i libertate de expresie mai degraba altceva mult mai organizat si mai periculos zic eu…
  https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/latvia-shuts-down-russias-propaganda-website-sputnik/

 4. Am gasit acest articol intamplator si ma bucur ca se scrie despre satele basarabene date uitarii si aceiasi situatie o vei gasi in mai multe localitati rurale din Europa de Est,nemaivorbind de parcursul tragic a basarabenilor.Sunt unul nativ din Tabara Orhei,acest loc minunat ,inconjurat de codrii si coline incantatoare.Am plecat din sat ca mai tarziu sa plec si din tara,in occidentul frenetic si hapsan .Dar port mereu cu mine dorul de casa de acel pamant unde am vazut pentru prima oara lumina zilei.Dupa anni de strainatate ,in ultimul timp tot mai mult sunt atras de idea de a reveni la bastina pentru a face bine si util satului meu de bastina.Am inteles ca oamenii pentru a fi mai buni ,pentru a trai mai bine au nevoie in afara de resurse materiale si de a fi educati ,asculati si ajutati si cu un bun sfat.Sa nu itam ca dupa 1945 basarabenii au fost dezradacinati ca popor ,au avut atat de suferit ca nimeni ,foame,deportari ,represii.Este de datoria a tutor noi ,acei care avem posibilitati intelectuale si materiale de a salva acest pamant cu oamenii asa cum sunt .Ma intristeaza faptul cand vorbim mult ,dar facem putin. Poate ar fi mai bine ca acei plecati departe ,chiar fiind atrasi de metropolele americane sau europene sa mai revina acasa ,sa mai curete o fantina ,sa mai planteze un copac ,sa mai repare acoperisul unei case/ar fi bine sa dati jos ardesia de eternit si sa o inlociuti cu sindila sai tigla asa cum erau casele pana la venitul sovieticilor/,sa mai stirpiti buruenele din cimitirile unde au gasit eternitate rudele voastre si acele cruci din fier ruginite sa le inlociuti cu cruci din piatra .Sa nu uitati si de gardurile rasturnate ,dar sa nu va grabiti sa le inlociti cu tot felul de ciment armat sau asa zisul „FORTAN” ar fi bine sa faceti unul mai siplu di nuele sau scanduri ,daca aveti ceva mai buni bani din piatra ar fi perfect , „ca la nimeni.”
  Dar cel mai important sa nu uitati de acei dragi care ne stau in prag cu gandul mereu la noi…poate va veni ,poate vor veni azi , maine, caci ei sunt radacinile vieti noastre ,de la ei am invatat si mai avem de invatat si sa-i ascultam caci au nevoe de noi cum noi fara ei suntem nimeni in acest imens univers.Cu drag de tara Teodor.

Lasă un răspuns