Salariile, indemnizațiile și bugetele lunare ale deputaților din Parlamentul European

5

Parlamentul European este un stat în stat, cu un edificiu impunător și buget pe măsură. Pentru anul 2017 bugetul alocat întreținerii Parlamentului European se ridică la aproape 2 miliarde de euro, cu câteva milioane de euro mai mult decât bugetul de stat al R. Moldova pentru anul în curs.

Salariile europarlamentarilor sunt și ele pe măsură. Aceștia au o remunerare de peste 6.000 de euro, fără indemnizații. La această sumă se mai adaugă bani pentru cheltuieli generale, indemnizaţii de şedere, indemnizaţii anuale de călătorie. În plus, europarlamentarii mai beneficiază şi de rambursarea cheltuielilor de deplasare. Valoarea indemnizaţiei este de aproximativ 4.300 de euro pe lună.

Potrivit antena3.ro, o altă indemnizaţie este cea zilnică, numită şi indemnizaţie de şedere. PE plăteşte o indemnizaţie de 304 euro pentru a acoperi cazarea şi costurile adiacente pentru fiecare zi în care eurodeputatul este prezent în zilele de activitate oficială, cu condiţia să semneze în registrul de prezenţă. Această indemnizaţie acoperă facturile de hotel, mesele şi toate celelalte cheltuieli implicate.

De asemenea, deputaților din Parlamentul European li se oferă lunar circa 20 000 de euro pentru angajarea asistenţilor. Până la un sfert din acest buget poate fi folosit pentru servicii oferite de prestatori de servicii aleşi de deputat, cum ar fi solicitarea unui studiu de specialitate privind un anumit subiect.

Un detaliu curios este că salariul de bază al unui deputat din Parlamentul European este stabilit la 38,5% din salariul de bază al unui judecător al Curţii Europene de Justiţie.

Mai multe detalii găsiți aici

Parlamentul European are acum 751 de deputați, repartizați între statele membre după cum urmează:
Germania – 96,
Franța – 74,
Italia și Regatul Unit – 73,
Spania – 54,
Polonia – 51,
România – 32,
Țările de Jos – 26,
Belgia, Grecia, Ungaria, Portugalia și Republica Cehă – 21,
Suedia – 20,
Finlanda, Danemarca și Slovacia – 13,
Croația, Irlanda și
Lituania – 11,
Letonia și Slovenia – 8,
Cipru, Estonia, Luxemburg și Malta – 6.

Repartizat pe grupuri politice, Parlamentul European arată în felul următor:
Grupul Partidului Popular European – 218 membri
Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților – 190 membri
Conservatorii și Reformiștii Europeni – 73 de membri
Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa – 70 membri
Stânga Unită Europeană / Stânga Verde Nordică – 52 membri
Grupul Verzilor / Alianța Liberă Europeană – 50 membri
Europa Libertății și Democrației Directe – 45 membri
Europa Națiunilor și Libertăților – 36 membri
Deputați neafiliați – 17 membri

 

P.S. Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. Asa si? r. Moldova e in EU? Daca statele europene au hotarat ca asa trebuie si au bani, care e problema? Pot sa spun ca au mult mai multe avantaje si privilegii care nu se vad cu ochiul liber si care nu sunt enumerate aici. Sa afirmi ca parlamentul european e stat in stat e o prostie, inseamna sa nu stii ce e stat si cum se aloca, gestioneaza acei bani.

  Problema nu e bugetul parlamentului european, problema este bugetul moldovei. Si tineti minte, scrieti pe o hartie, ca Moldova trebuie singura sa se intretina. Iar cand moldova va intra in EU va contribui in buget ca oricine. Terminati cu cersitul. Mai tineti minte, in afara de moldova EU este inconjurata si de multe alte tari mai mici sau mai mari, care vor acelasi lucru ca moldova dar au mult mai multi emigranti sau naturalizati in europa, moldova nu se aude, nu exista.

  Hai sa comparam R. Moldova cu Belgia. Suprafata Belgiei e putin mai mica. Populatia Belgiei 11 milioane, a fost la fel devastata in primul si al doilea razboi mondial. Comparam PIB al belgiei 360 miliarde! Moldova cu 3.5 milioane (sau cat ar avea, nimeni nu stie) ar trebui sa aiba un 80 miliarde minim. De ce nu are? De ce populatia descreste si nu creste? De ce populatia e 3.5 si scade? Problemele sunt foarte similare, populatie puternic divizata, 3 limbi de stat, terenul arata cam la fel, nu au munte si resurse naturale … Diferenta este ce fac oamenii pe loc. In belgia copii merg la gradinita obligatoriu de la 3 ani. Se deprind sa se trezeasca la 7 de mici si sa mearga la lucru. Concediu maternal este de 4 luni nu 3 ani. La pensie se iese la 65 toata lumea si se va mari la 67-72. Toata lumea plateste impozite si nu mici. Toata lumea plateste asigurari si nu mici. Preturile la mancare sunt mari. Lumea nu petrece asa ca in moldova, nu se fac asa zile de nasteri cu sampanie, nunti, botezuri, inmormantari, totul e mult mai modest. Biserica are fabrici unde lucreaza calugari si din profit finanteaza scoli, spitale, case de batrani. Lumea nu mituieste politisti, doctori si judecatori. Lumea isi face curat pe strada, nu distruge banci in parc! Sindicatele se lupta pentru drepturile muncitorilor. Belgia nu se poate apara, a intrat in NATO.

  Cine incurca moldova sa faca exact la fel? Uite tarile baltice s-au tinut de treaba si unde au ajuns.

  • @Ion: Cum mai zice vorba din popor: „Omul sfinteste locul!”. Compararea RM cu Tarile Baltice este fara comentarii sau cu zambete sarcastice (!) cred si evidente. Dupa 25 de ani si o apropiere destul de puternica a RM de UE (borcanul cu miere si singurul pentru RM) mai ales in ultimii 4 ani (fie direct fie si/ sau via RO) alegerea unui bufon ca Dodon si navigarea acum cu „vant in pupa” din ce in ce mai rapida cum se vede catre Rusia militarista (si CSI) in plina expansiune (directa (Ucraina) sau hibrida (fostul spatiu sovietic) tip tzarist pune semne mari de intrebare asupra sanatatii mentale colective prin RM (schizofrenie) si chiar individuale (retardare) a unei populatii deja patimite de muscali 200 de ani (!!!) cu o validare a sindromului Stockholm a calaului divinizat(!). Ca sa nu fie suspecti de schizofrenie sau retardare cei de prin RM votand ciuma rosie iresponsabile dupa atare experienta (200 de ani) ca nu cade bine cu statisticile ONU as da vina pe alcool „care le-a luat mintile” cum se zice daca nu chiar venind bauti la urne ultima data anu’ trecut. Se stie din pacate ca alcoolul este un capitol la care se exceleaza prin RM (un fel de brand de tzara) si unde probabil RM este mai sus decat Tarile Baltice (probabil singurul capitol) si la productie si mai ales la consum. Cu parere de rau dar cam asta cred eu referitor @Ion si Tarile Baltice ca si comparatie vis-a-vis articol. Hai noroc si fara suparare dar realitatile socio politice si economice de prin RM imi dau dreptate cat de mult nu as dori asta ! Bacchus vivere (in latina) !

 2. salariile pentru europarlamentarii est-europeni sunt exagerat de mari in comparatie cu nivelul de trai din tarile lor.Aceasta determina ca foarte multi dintre ei sa urmareasca doar aceste avantaje materiale uitand pentru ce au fost trimisia acolo de electoratul din tarile lor. In conditiile in care li se deconteaza cazarea, masa si cheltuielile cu biroul parlamentar, nu ar fi corect ca salariile lor sa fie la echivalentul salariilor deputatilor din tarile de origine ? nu credeti ca s-ar reduce simtitor numarul oportunistilor?

 3. In opinia mea 2 articole f. interesante care anunta schimbari majore referitor la inrautatirea situtaiei de securitate intre Prut si Nistru si chiar peste Nistru care sa dea de gindit puterii care a cam scapat situatia plus o opinie inteleapta venita de la un fost sovietic (Kiril):

  Ucraina ar rezolva problema ciumei rosii in RM prin anexarea Transnistriei ca sa salveze pacea regionala. Model Israel si Teritoriile ocupate iar NATO nu cred ca s-ar impotrivi tinand cont de situatie si mai ales situatia Ucrainei. Cred ca este evident ca Ucraina va fi atacata din flanc cu sprijinul lui Dodon si VK. Un capat de pod muscal este posibil acu din pacate. Hai sasperam ca ucraineeni vor invada si lichida Transnistria dupa care sa-l intemniteze pe vecie pe Dodon & ortacii tinand cont ca nu pot scapa pe hotar sau in aer iar UE ii va returna inapoi sa fie pedepsiti pentru crime impotriva umanitatii (pana si popa Kiril se dezice de bolsevici – Dodon o stii ?)

  http://ortodoxinfo.ro/2017/02/20/100-de-ani-de-la-revolutia-bolsevica-ce-spune-patriarhul-kiril/

  http://infoprut.ro/46668-porosenko-orice-moment-rusia-poate-invada-ucraina-prin-regiunea-transnistreana.html

  O imagine care va deveni tot mai comuna si intre Nistru si Prut in spiritul: „Moldova are viitor” al ciumei rosii abia instalate pe Bic ca turbo prezidential cu atributii de la analiza gropilor din Chisinau la consilii economice de toata jena, adunari in strada civice, vizite rurale de pe unde este taran sadea, refacerea istoriilor de tarla, jurnalism tip blog de 2 kopeika etc. un fel de haiducie media si civica de prost gust si un populism total periculos 🙂

  http://infoprut.ro/46666-armata-rusa-iesit-din-nou-la-recrutat-regiunea-transnistreana.html

Lasă un răspuns