Să vrei să trăiești ca toți ceilalți

2

Acest articol este despre o persoană pe care am cunoscut-o acum doi ani și despre care am făcut un material în cadrul unui proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent despre egalitate de gen și discriminare. Este despre Elena Cucuruzeanu, o tânără din Peresecina, raionul Orhei. Mi-a spus chiar astăzi, după emisiunea Alb&Negru, că jurnaliștii remarcă, în materialele lor, în primul rând că este în scaun cu rotile și se opresc doar la asta. Dar Elena are foarte multe de povestit în afara vieții în scaunul cu rotile, are foarte multe de spus despre motivare, despre a iubi viața și a-ți urma visele. Mi-a spus că acest scaun cu rotile este doar un vehicul care o ajută să se deplaseze și nimic mai mult. Cu siguranță nu este un impediment în viață, pentru că ea a visat să își facă studiile la Universitatea Sorbona din Paris, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din lume și a reușit acest lucru. A făcut acolo facultate, master în psihologie și acum vrea să continue cu un master în cercetare. Ar vrea să revină acasă, în Moldova, dar studiile pe care și le-a făcut în Fanța ar putea să fie în zadar, de aceea vrea să își găsească un loc de muncă la Paris.

Deci, se poate. I-am spus că ea este un exemplu pentru toți cei care stau acasă și își plâng de mila nereușitei lor, ei, pe care natura i-a înzestrat cu picioare ca să poată merge, nu să aibă nevoie de un scaun cu rotile pentru a se deplasa. Asemenea lecții de viața ne arată cât de vulnerabili totuși suntem noi, oamenii, în fața naturii, câte scuze și motive găsim ca să nu ne urmăm visele. Cu atât mai greu îmi este să înțeleg lumea asta care își deformează fața și corpul cu tot felul de botox, când viața de fapt este despre cu totul altceva, este despre scopuri, obiective, de a-ți afla menire și a-ți urma visele. Este despre iubire, fericire și împlinire.

Elena Cucuruzeanu mi-a oferit încă acum 2 ani o lecție de independență fiind în scaunul cu rotile (chiar dacă nu îi place să fie accentuat acest lucru și vrea să fie tratată ca toți ceilalți care nu au deficiențe locomotorii).

Dragostea de viața și energia cu care ea trăiește fiecare zi este uimitoare. E o lecție bună de însușit pentru fiecare dintre noi. Nu există nimic ce poate sta în calea dezvoltării noastre, absolut nimic. Este doar voință, stabilirea obiectivelor și urmarea viselor. Restul sunt scuze.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Distribuie.