Să uităm de Unire în 2018

8

Românii astăzi au ales.. au ales un Parlament pentru următorii patru ani. Un Parlament cu PSD în frunte, care cel mai probabil va propune un Guvern în frunte cu Liviu Dragnea. Pe votul românilor nu avem cum să ne supărăm, la fel cum nu o facem nici aici la Chișinău, în timpul sau după alegeri. Până la urmă ce alegi, aceea culegi, doar că roadele sunt împărțite la toți.

Niciodată până acum, o guvernare în România, cu PSD în frunte, nu a vorbit tranșant despre unire, chiar dacă mulți dintre ei se consideră unioniști și spun că unirea deja se face prin susținerea pe care o are România pentru R. Moldova. Trebuie să amintim aici că fostul președinte al României, Ion Iliescu, în anii 90 nu a susținut unirea celor două state românești. În aceste condiții, unirea în 2018 se amână, pentru că un Parlament la București cu o guvernare PSD-ALDE nu va propune niciodată unirea, printr-o declarație politică, cum nici în Parlamentul de la Chișinău cu PD în frunte nu va propune și nu va vota o astfel de declarație. Dacă se face referendum în următorii doi ani, pe acestă chestiune, sigur ideea unirii nu va fi susținută.

La ce să ne așteptăm mai departe? La o guvernare din România care va susține guvernarea PD de la Chișinău, la scheme corupte care vor fi acoperite în continuare, la un DNA care se va poticni undeva pe Prut și se va îneca cumva în apele lui tulburi, la puncte de trecere a frontierei unde unii vameși vor tutela schemele de contrabandă. Da, se vor da în continuare bani pentru reparația școlilor și grădinițelor din Moldova, se vor înfrăți sate și orașe, se vor da și alte ajutoare, dar ce înseamnă toate acestea când cu o mână dai și cu alta iei, când schemele corupte aduc mult mai multe venituri.

Așa că cei care spun că alegerile din România nu ne interesează și nu au niciun efect asupra Chișinăului, se greșesc. Consecințele le vedem și le simțim în permanență.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. Judele de Apoi on

  11 dec.2016 – încotro, România mioritică ?
  ———————————————————————–
  Acum, când aproape o jumătate din România prostită a votat cu PSD –
  cu hoții, corupții, bandiții din echipele pușcăriașe neo-comuniste pro-moscovite
  ale lui Iliescu, A. Năstase, A. Severin, Ponta, etc.
  acel mare postaci Cătălin Ionuțaș, căruțaș din Arad,
  ce mai scrie el pe internet ?
  Căci arădeanul surd și umflat în pene de mare curcan
  îi cam beștelește mereu pe bieții est-moldoveni unioniști cu votul presupus pro- Dondon
  /știindu-se prea bine că noi, majoritatea, am votat pro-Europa,
  dar voturile noastre fiind furate și fraudate de teroriștii mafioți dondoniști/.

  • Care jumatate din Romania? Poate vrei sa spui 3 milioane de asistati sociali si de prosti utili , care au hotarat soarta a 20 de milioane de romani, care au votat altceva sau care pur si simplu n-au iesit sa voteze, scarbiti fiind de toata clasa politica! .

 2. O sa continue cardasia duplicitara intre PD (RM) si PSD (RO) in defavoarea oricarei apropieri reale RM/ RO mai mult de „ochii lumii” zic eu. PSD nu este un partid unionist (ba dimpotriva as zice) in RO iar PD nici atat in RM. Din pacate cu Dodon probabil presedinte in RM situatia poate aluneca pentru RM foarte periculos spre Rusia. (situatia nu mai este ca in 2009 dar mai periculoasa acum)

  • Sa nu uitam ca pe timpul PSD (stanga europeana) RO a intrat si in NATO si in UE. PSD este un partid foarte puternic european parte a unei stangii social democrate europene foarte puternice. Nu este unionist ce-i drept ca partid si poarta intradevar si un discurs foarte echilibrat referior la RM dar probabil asa stau lucrurile. Ultima data prin RM % erau sub 50% (Aug. 2016) deci pana la 70% mai este ceva . Poate PSD in RO va avea o abordare mult mai pragmatica (a citi socio-economica) cu RM tinand cont ca RM se indreapta din rau in mai rau economic si social si unionismul poate deveni mai atragator.

 3. Punctul de vedere, ca romania trebuie sa duca in carca republica moldova mi se pare fundamental gresit. Practic aveti o gandire pur PSD, de asistat social.

  Nu prea vad miscari in moldova care intradevar sa faca ce trebuie. Sunt 2 miscari de aceasi esenta socialista, daca ne uitam cu capul rece programul este identic cu psd la toti in moldova, diferenta este ca unii se declara pro europeni (cu jumate de gura) sau pro romani (cu jumate de gura). Nu am vazut inca pe nimeni sa propuna un program credibil economic pentru moldova, o foaie de parcurs, sa propuna o directie clara si sa o fundamenteze explice foarte bine ca sa prinda tractiune. In schimb toata energia se duce pe directia unirii care ne va aduce bani fara sa muncim. Unii mai aiuresc cu idei gen sa circule 2 monede (asta e debilizm deja), asa oameni au ramas in urss sau sisteme complet totalitare. Toti au insa aceasi idee, cum sa facem sa nu lucram dar banii sa vina din vest, fiindca e clar deja ca din est nu vor veni.

  Eu nu cred ca unirea se poate rezolva curand. Nu a zis nimeni cum se va face cu transnistria. Aiureli cu schimb de teritorii pentru bucovina si sud sunt de rasul curcilor. Eu nu cred ca romania poate absorbi mentalitatea moldoveneasca in caz de unire, va fi un soc, va trage romania pe 20 de ani in urma.

  Dupa parerea mea, unica directie reala, este ca moldova sa mearga pe calea europeana asistata de romania, si odata intrata in UE se vor dizolva si hotarele, diferentele. Asta nu inseamna ca romania trebuie sa fie franata de moldova, dimpotriva romania trebuie sa mearga cu pasi mari inainte iar moldova trebuie sa ia exemplu si sa se trezeasca. Unde sunt tinerii sau oamenii cu cap din moldova care sa faca ceva? Ceva diferit de poezii si concerte si apeluri nationalist patriotice. Sa faca ceva concret, sa fie o forta. Deocamdata vad ca nu exista nimic in moldova, Maia Sandu s-a desumflat, nu se mai aude, asta inseamna ca ei pur si simplu nu au fost o forta, e de pai a luat foc si s-a stins imediat. Dar cu asta nu se face caldura, trebuie sa lucrezi continuu, mult si cu cap. E vorba de maraton nu de 50m alergat. Imi aduc aminte insa participarea lui Maia la maratonul din Chisinau, cand alerga in blugi 🙂 intrand in cursa pe ultimii 100 m, fara sa transpire, pentru imagine. As putea compara cu participarea regelui belgiei la maratonul de bruxelles unde la 54 de ani a facut 20km in 1 ora 55 de minute. Vive le roi!

 4. cereti unirea( populatia majoritara) si se va face:zicerea lui Basescu ramane valabila indiferent cine se va afla la conducere in Romania.Prin urmare stimata doamna, uitati-va in curtea proprie,ca acolo este buba, nu peste gard,cum de cele mai multe ori basarabenii cauta sa-si identifice propriile nereusite.La buna vedere!

Lasă un răspuns