Să uităm de Unire în 2018

16

Românii astăzi au ales.. au ales un Parlament pentru următorii patru ani. Un Parlament cu PSD în frunte, care cel mai probabil va propune un Guvern în frunte cu Liviu Dragnea. Pe votul românilor nu avem cum să ne supărăm, la fel cum nu o facem nici aici la Chișinău, în timpul sau după alegeri. Până la urmă ce alegi, aceea culegi, doar că roadele sunt împărțite la toți.

Niciodată până acum, o guvernare în România, cu PSD în frunte, nu a vorbit tranșant despre unire, chiar dacă mulți dintre ei se consideră unioniști și spun că unirea deja se face prin susținerea pe care o are România pentru R. Moldova. Trebuie să amintim aici că fostul președinte al României, Ion Iliescu, în anii 90 nu a susținut unirea celor două state românești. În aceste condiții, unirea în 2018 se amână, pentru că un Parlament la București cu o guvernare PSD-ALDE nu va propune niciodată unirea, printr-o declarație politică, cum nici în Parlamentul de la Chișinău cu PD în frunte nu va propune și nu va vota o astfel de declarație. Dacă se face referendum în următorii doi ani, pe acestă chestiune, sigur ideea unirii nu va fi susținută.

La ce să ne așteptăm mai departe? La o guvernare din România care va susține guvernarea PD de la Chișinău, la scheme corupte care vor fi acoperite în continuare, la un DNA care se va poticni undeva pe Prut și se va îneca cumva în apele lui tulburi, la puncte de trecere a frontierei unde unii vameși vor tutela schemele de contrabandă. Da, se vor da în continuare bani pentru reparația școlilor și grădinițelor din Moldova, se vor înfrăți sate și orașe, se vor da și alte ajutoare, dar ce înseamnă toate acestea când cu o mână dai și cu alta iei, când schemele corupte aduc mult mai multe venituri.

Așa că cei care spun că alegerile din România nu ne interesează și nu au niciun efect asupra Chișinăului, se greșesc. Consecințele le vedem și le simțim în permanență.

Distribuie.