Să răbdăm încă doi ani și jumătate

12

Astăzi am avut ocazia să discut despre situația social-politică din R. Moldova cu profesorul universitar Iulian Chifu, unul dintre foștii consilieri ai fostului președinte român Traian Băsescu. Concluzia generală a emisiunii ALb&Negru, așa cum am simțit-o eu, este că domnia sa ne recomandă să răbdăm încă 2,5 ani actuala guvernare și la următoarele alegeri să decidem cum vrem să trăim, să taxăm partidele care nu ne plac sau în care nu mai avem încredere și să le oferim votul celor care merită să ne reprezintă.

De acord, așa se întâmplă în țările democratice, alegătorii îi taxează pe politicienii care i-au dezamăgit. Nu este însă și cazul R. Moldova, asta pentru că țara noastră este departe de a fi considerată una democratică. În R. Moldova, din păcate, nu funcționează normele democratice, oamenii nu au această cultură politică încât să nu voteze în funcție de câte macaroane sau ulei au primit în pachetul electoral cu sigla unui partid sau altul.

Să răbdăm?! Mă întreb oare nu am răbdat în toți acești aproape 25 de ani de independență? Oare nu am fost suficient de toleranți cu toate guvernările care s-au perindat de-a lungul anilor? Oare nu ne-am pus prea multe speranțe și încredere în politicienii care ne-au dezamăgit și care și-au șters picioarele de proprii alegători? Cât să mai răbdăm? Spuneam azi că îmi este frică de faptul că nu voi mai ajunge să trăiesc într-o țară cu adevărat democratică.

Ceea ce m-a lăsat un pic nedumerită este o altă declarație făcută de profesorul universitar Iulian Chifu care spunea alegerile anticipate înseamnă a face apel la violență ca să le obții, că în momentul de față nu mai există niciun fel de condiții pentru declanșarea unui scrutin anticipat.

„Și cu referire la alegerea președintelui, toată strada a cerut alegeri directe, acum vor avea aceste alegeri. În momentul de față a vorbi despre alegeri anticipate înseamnă a face apel la violență ca să le obții. Nu există altă variantă, decât să distrugi toate instituțiile statului, să ignori Constituția, să o arunci pe geam ca să faci alegeri anticipate”, a declarat Iulian Chifu la emisiunea Alb&Negru.

Potrivit invitatului, majoritățile care se formează în Parlament nu e treaba cetățenilor, este treaba politicienilor.
„Acești politicieni vor veni să ceară voturi și atunci vor fi sancționați de către cetățeni. Asta este regula. Majoritatea o fac aleșii lor în Parlament. I-au votat acum un an și jumătate. Nu sunt buni, când vor veni la alegeri, vor fi schimbați”, a explicat profesorul universitar.

Totuși, consider că politicienii/deputații ar trebui să fie expresia alegătorilor săi și să acționeze în funcție de ceea ce doresc oamenii, nu în funcție de propriile interese. Pentru că odată ajunși în Parlament, deputații uită cine i-a votat și pentru ce le-a oferit încredere cetățeanul. Ei își construiesc o lume a lor paralelă în care trăiesc timp de 4 ani, unii și mai mult. De ce se întâmplă așa? De ce deputații nu au niciun fel de responsabilitate față de proprii alegători? Pentru că nu sunt taxați la alegeri, pentru că sunt în continuare votați, pentru că alegătorii nu au cultură politică, pentru că se lasă ușor manipulați, pentru că sunt speriați că alții mai buni nu sunt sau că vin tancurile rusești sau românești. Și acest șir poate continua.

Trebuie să scăpăm în primul rând de propriile frici. Dacă nu putem, să îi lăsăm pe cei care nu au frică să aleagă, iar noi cel puțin să nu încurcăm procesului de democratizare a țării.

Emisiunea poate fi urmărită aici.

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

12 comentarii

 1. Scopul politicii este satisfacerea interesului general al ”cetății”, adică interesul națiunii, al poporului ,de către reprezentanții acestuia iar Scopul democrației este nu numai acela de a asigura drept de vot fiecărui cetățean, dar și de a asigura fiecărui cetățean cel puțin un minimum de mijloace de trai pentru a permite acestuia să supraviețuiasca cu Demnitate pe pământul acesta, pentru că numai un om demn poate fi în stare să dea un vot responsabil la 4 ani. Un om înnebunit de foame nu poate da un vot responsabil, ci unul bazat pe emoții negative care favorizează extremismul și demagogia.
  Consider că moldovenii, ca orice alt popor, au dreptul să trăiască în demnitate și obligația ca, pentru viitorul urmașilor lor, să lupte pentru asta. Iar , dacă autoritățile statului nu înțeleg să îi respecte, au tot dreptul să se revolte și să ignore astfel sofismele ipocrite ale d-lui Chifu și ale altor deontologi.

 2. Omul va zice ce e scris in lege, daca asa sunt facute legile, el ce sa faca?. Cand au fost facute astfel a zis cineva ceva?

  Da, in Republica Moldova (si nu numai) asa este, l-ai ales si el nu iti e dator cu nimic, face ce vrea, are si imunitate si onoruri (chiar daca nu le merita). Faptul ca va uitati la filme americane nu inseamna ca sunteti in america zi cu zi, sunteti intr-un stat complet diferit de america.

  Avand in vedere situatia, faptul ca nimeni nu vrea sa imprumute, finanteze Moldova si faptul ca nu exista o forta alternativa la momentul dat proeuropeana, o rascoala, nerespectarea legilor ar face numai bine. Asa ca omul se uita dincolo de sentimente, pragmatic cum s-ar zice. Aveti alternative? Sunteti sigura de castig in alegeri anticipate? Cine va veni in loc? Eu zic ca aceasi care sunt acuma, nu se vor parasuta altii, isi vor schimba culoarea. Dar probabil va veni Dodon …, e nevoie de timp sa construiesti ceva.

 3. Este ciudat intradevar sa inventezi un stat pe care apoi sa-l corupi si sa-l furi timp de 25 de ani in variate forme, sa creezi comunitati si neamuri peste noapte si sa joci ca „surda-n hora” politic si economic mai tot timpul zic eu. Probabil ca acest zbucium si alienare va inceta cand cei care merg la vot atunci cand vor merge se vor identifica cu ceva ce va face sens din puncte de vedere national si politic zi eu: romani, rusi, ucraineeni, romi, tatari..etc. Momentul cand acest experiment statalist ciudat pentru regiune si se pare alienatoriu pentru proprii cetateni va inceta va fi si momentul cand umanitatea, principiile mai sanatoase si bunul simt va reveni pe aceste plaiuri mioritice cred. Comunitatea de limba. istorie si credinta dar si valorile comune trebuie sa prevaleze si nu un experiment inventat care se pare s-a dovedit chiar esuat si la o cheltuiala mare a cetateanului de rand care nu stie maine cine il va apara, cine ii va plati pensia si ce vor face copii lui si ce bucata de paine va pune pe masa (si daca va fi una). Din pacate nu exista cale de mijloc si RM nu poate face exceptie creand standarde,neamuri si limbi peste noapte prin cancelarii (din ce comunica media) si mai apoi avand pretentia ca va functiona cel putin normal. Mare grija ca istoria nu iarta !…

 4. doamna Odarca on

  RE-Unirea !
  ————————-
  14. Re-Unirea este aproape ! Dezvăluiri/ video.
  Emisiunea „Adevăruri Tulburătoare” de la „Nașul-TV” București, 3 aprilie 2016,
  cu jurnalistul dacolog Daniel Roxin, având ca invitat pe generalul Mircea Chelaru,
  român vest-moldovean din jud. Iași, fost Șef al Marelui Stat Major al Armatei Române,

  care a punctat:
  – România trebuie să producă o politică agresivă
  chiar din perspectiva redării și recaptării românismului în Basarabia,
  trebuie de re-românizat prin mental, limbă și cultură, prin spiritualitate acest spațiu,
  – perioadă voronistă a fost cea mai cumplită perioadă din ultimul timp de dezrădăcinare a conștiinței și a apartenenței românești.
  – e nevoie de desovietizarea mentalului colectiv și de derusificarea liderilor de la Chișinău,
  – de la 1991 încoace Statul român a neglijat voit să producă viziunea integrată a românismului în zonă,
  – trebuie să unim spațiile de identitate și să facem ca est-moldovenii să se simtă români, înainte ca să alipim țările.

  CONCLUZIILE generalului:
  ———————————————-
  – Agenții infiltrați în toate structurile de la București și Chișinău împiedică Re-Unirea noastră !

  – Sloganele demagogice ale aderării directe RM la Uniunea Europeană sunt porta-voce a intereselor Rusiei, o aderare iluzorie care nu se va produce niciodată !
  – Rusia este interesată de a păstra enclava teroristă Transnistria, producător de durere națională /axa- Kaliningrad, Transnistria, Crimeea/
  – România RE-Unită va fi doar de la Nistru la Tisa !
  – România are Parteneriatul strategic cu SUA, care ne dă garanția că nimeni nu se poate atinge de noi,
  – România trebuie să aibă puterea de a negocia diplomatic ofensiv, inclusiv cu Moscova, pentru a spune curajos -„Asta dorim, asta vom face” !

 5. doamna Odarca on

  doamna Elena,
  Un alt subiect –
  Poate o invitați la emisiunea Dvs. pe doamna Lilia Neagu, fostă deținută politică,
  care în oct.1970, fiind elevă la Școala de Medicină, împreună cu Asea Andruh,
  au scris lozinci anti-ocupație, pro-românești pe pereții din centrul Chișinăului,
  fapt pentru care a suferit o viață.
  Actualmente doamna Lilica Neagu est o persoană simplă, modestă, chinuită,
  o adevărată Eroină Națională, și a fost aleasă membră în Sfatul Țării -2 la 27 martie 2016.
  Ce credeți ?

 6. Dionis Păsăroiu on

  NATO ne salvează !
  ———————————————–
  Militari ai Armatei Naţionale şi ai Statelor Unite ale Americii vor participa,
  în perioada 3 mai — 20 mai 2016, la exerciţiul „Dragon Pioneer 2016”,
  desfăşurat, în premieră, în Rep. Moldova.
  – Aplicaţiile, la care vor fi antrenaţi 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA
  şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii,
  precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale, au ca scop instruirea comună
  a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.
  – În cadrul „Dragon Pioneer 2016” vor fi utilizate 58 de unităţi de tehnică din dotarea armatei SUA, dintre care 11 maşini de luptă şi asigurare de luptă (geniu), 18 maşini de manevră HMMWV, 29 maşini de transport, medicale, geniu. Armata Naţională va participa cu 40 de maşini de geniu şi asigurare.
  TRASEUL –
  Iași-Sculeni-Fălești-Negrești-Bălți-Chișinău.

  http://infoprut.ro/43909-salaru-cavalerii-lui-dodon-care-au-venit-in-1944-au-uitat-sa-mai-plece.html

 7. Salve Elena!

  De la un timp declarațiile unor politologi,experți în geopolitică în legătură cu Moldova Estică au început să mă plictisească,pentru că sunt rezultatul unor calcule matematice de laborator de cercetare științifică.
  Însă Istoria recentă ne-a demonstrat contrariul.Viața are misterele,surprizele bune când te aștepți mai puțin.

  Nu poți construit ceva durabil,dacă temelia e alcătuită din minciună,egoism,frică,violență mă refer aici la fosta Uniune Sovietică,regimurile dictatoriale marxist-comuniste sau la imperiile colonialiste dispărute.

  Aș vrea să vorbesc de altceva,decât de grupările de politicieni de la Chișinău,București sau Moscova,Washington.
  Sunt mulți oameni harnici,muncitori onești/artizani la noi care merită mai multă atenție,decât capriciile și declarațiile românofobe ale unui Voronin Dodon care sunt marionetele autorităților comuniste ale Rusiei,nostalgice după Uniunea Sovietică/Sclavagistă.

  Urmăream recent un clasament al țărilor lumii după recordul de consum de alcool anual la persoană și am rămas șocat că populația Moldovei Estice și a României se află în Top 10 al primelor țări din clasament al rușinii mondiale!Articolul l-a publicat și redacția Unimedia.md,dar pe o pagină secundară,care n-au alertat/sensibilizat autoritățile de la Chișinău.

  http://www.telegraph.co.uk/travel/maps-and-graphics/Countries-according-to-alcohol-consumption/?cid=sf24977717&sf24977717=1

  Nu erau strămoșii noștri,oștenii/răzeșii lui Ștefan cel Mare,care ridicau cetăți și mănăstiri de o frumusețe și rezistență istorică remarcabilă alcoolizați la asemenea nivel alarmant!Știau străbunii să respecte măsura și omenia creștinească de a ospăta și sărbători cu vin bun, sfânt în ulcioare evenimentele sociale,dar nu alcoolismul cronic din prezent,mai ales la populația tânără și activă!
  În loc de stadioane,centre de sport,ateliere mecanice/de invenție tehnică tinerii de la noi preferă barurile și jocurile violente de calculator!

  Lupta împotriva alcoolismului și fumatului ar trebui să devină o cauză națională/acțiune socială puternică,pentru că ele sunt originea principală a accidentelor rutiere grave, a violentelor în familie/societate, a divorțurilor,a sărăciei materiale și morale,cauzând lenea și lipsa motivației,speranței la muncă!

  Aceste vicii sociale majore,precum șomajul masiv al tinerilor,starea economică gravă în care se află satele Moldovei Estice,blocajele birocratice la antreprenorii onești ar trebui să devină prioritățile societății,decât părerile unor politologi,sociologi sau a unor dodoni sau voronini care sunt prea mediatizați!

  Nu există fatalitate față de această realitate gravă,doar lipsa dorinței colective de a progresa,imobilismul,lenea.
  Schimbarea în bine vine de la fiecare din noi.

  P.S.Am descoperit întâmplător că reprezentanta Moldovei Estice la Eurovisionul din acest an cântă în franceză.M-am bucurat,ca un copil pentru țară.
  Moldova e o regiune neolatină,francofonă/francofilă a Europei,iar alegerea unui cântec reprezentativ în engleză la acest concurs reduce susținerea publicului din mulțe țări neolatine,francofile ale Europei!Europa înseamnă originalitate/excepțiune culturală,iar francofonia în spațiul carpato-nistrean datează de multe secole!
  Uniformitatea muzicală anglofonă la Eurovision e sinonimă mediocrității,uniformității,mondializării fără suflet:
  Dar aceasta e un alt subiect,care a fost amintit parțial într-un articol precedent.Salutare tuturor!

  http://diez.md/2016/04/30/video-cum-suna-versiunea-franceza-piesei-lidei-isac-de-la-eurovision-2016/

 8. …Vorbind de muzică…printre alte subiecte…

  …Aștept ziua când prin spațiul public(transport,gară/aeroport,cafenele,săli de conferințe/sport etc.) din Chișinău voi afla muzică românească tradițională locală( scrise de Nicolae Sulac,Maria Drăgan sau Eugen Doga, Maria Iliuț,Ștefan Petrache etc.care să-mi amintească că sunt acasă),Franceză(cu Helene Segara,Calogero,Gerald de Palmas sau Benjamin Biolay etc. care să readucă în viață Chișinăul interbelic european românesc francofon/francofil),italiană,spaniolă,engleză etc.,dar nu doar muzică rusească,americană,turcească(manele)comercială gălăgioasă care e lipsită de rafinament și sinceritate,suflet!

  https://www.youtube.com/watch?v=xtmVTfGJUzA
  https://www.youtube.com/watch?v=y10mJRiTLqA
  https://www.youtube.com/watch?v=XUSX21x7rqI

  E doar o mică paranteză în legătură cu acest subiect.Numai bine.

 9. …Amintiri din Basarabia adolescenței mele…când studiam la Orheiul post-sovietic al anilor 2000…

  Îmi amintesc de acei ani când mergeam diminețile devreme,înainte de orele de studii, împreună cu alți colegi de liceu la alergările/antrenamentele din jurul stadionului din oraș,iar acolo câțiva atleți liceeni alogeni(de origine rusă,ucraineană) după o mică prezentare a grupului nostru, mă salutau de fiecare dată când ne întâlneam cu altă ocazie/antrenament prin oraș:Salam Bess-arabeț/cu acentul pe -arabeț,aluzie la Orientul Mijlociu,pe un ton de glumă, cu superioritate,pentru a mi se crea un complex de inferioritate.

  Mai apoi,după câteva luni,fiind interesat/pasionat de Istorie,Geografie am aflat de problemele Arabilor Creștini Ortodocși băștinași ,minoritari din țările Orientului Mijlociu și nu mă afecta această salutare glumeață a lor,
  amintindu-mi astfel de aflarea Moldovei Estice Ștefane din iulie 1484(Cetatea Albă,Chilia) până în mai 1812 sub protectoratul Imperiului Turco- Otoman,unde aceste țări erau sub aceeași dominație/hegemonie economică,culturală și militară,precum strămoșii noștri,dar unde totuși românii moldoveni autohtoni erau majoritari(86% din populația regiunii)în Moldova Estică,numită de ruși în mai 1812-Basarabia/Bessarabia!

  … Iar după câțiva ani,studiind la universitate în străinătate, am întâlnit colegi de studii,Arabi Creștini originari din țările Orientului Mijlociu(Liban,Egipt,Siria,Jordania,Iraq etc.),precum studenți din China,Japonia,țările Americii Latine care mi-au povestit despre situația socială,tradițiile culturale din țările lor de origine.

  Așadar, printre acești studenți exaptriați, am întâlnit-o pe Helene-o franco-libaneză creștină care mi-a fost câțiva ani colegă-confidentă,semănând mult cu artista/cântăreața libanezo-egipteană Haifa Wehbe.

  Am dorit să găsesc colege-confidente moldovence la studii în străinătate,dar de fiecare dată când vorbeam de spiritualitate creștin -ortodoxă acestea îmi scoteau țigara și fumau ostentativ în fața mea,îndepărtându-mă de ele.
  Astfel fosta colegă-confidentă, Helene locuiește acum la Beirut, lucrând în domeniul umanitar,activând mai înainte pentru ONG-ul Handicap International din Quebec,Canada.Iar când mi se întâmplă să trec prin Chișinău,București,Iași pe lângă un centru cultural,restaurant libanez/egiptean îndată îmi amintesc de colega Helene Camissi,fredonând din cântecele Haifei Wehbe sau Asmara pe care le ascultam în grup împreună…

  https://www.youtube.com/watch?v=ZFUEBj4-AFg
  https://www.youtube.com/watch?v=R6RyBCHMAaA
  https://www.youtube.com/watch?v=plVawICFyks
  https://www.youtube.com/watch?v=tfeMc0oe64w

  Anii trec,iar amintirile de anii adolescenței de la Orhei îmi rămân în memorie,asociind muzica rusească din spațiul public(transport,magazine,piață comercială/bazar) din orașele Moldovei Estice cu muzica arabofonă din țările Orientului Mijlociu.

  https://www.youtube.com/watch?v=VNdd2RhDri4
  https://www.youtube.com/watch?v=vG1_ydOyfA0

  Acestea fiind spuse,am deschis o paranteză muzicală,prețuind mai mult muzica populară a Moldovei Ștefane

  https://www.youtube.com/watch?v=-z6WXpgGZyY
  https://www.youtube.com/watch?v=MYWq3__II_g
  Pace tuturor!

  ….

Lasă un răspuns