Să nu ne creăm idoli din politicieni

10

Hai să nu le dăm politicienilor mai mult decât pot duce, să nu îi încărcăm cu calități pe care nu le au, să nu îi facem nemuritori și puternici pentru că nu sunt. Să nu ne creăm idoli, pentru că și ei sunt oameni, cu păcatele și greșelile lor. Pentru că tot noi îi ridicăm acolo sus, pe un piedestal, le creăm lumea lor paralelă în care trăiesc și apoi ne plângem că au uitat de noi, de popor.

S-a întâmplat de atâtea ori în istoria alegerilor din R. Moldova ca să creăm din politicieni salvatorul națiunii sau idolul nostru, iar apoi a urmat o cruntă și dureroasă dezamăgire, pentru că ei, politicienii, nu s-au putut ridica la înălțimea așteptărilor noastre, pentru că nu i-am votat rațional, ci emoțional, pentru că am votat persoana și nu programul ei electoral, pentru că am crezut în vorbe și nu în fapte.

Consultanta în politici publice și comunicare, dar și trainerul de dezvoltare personală Angela Stafii, a explicat foarte bine, în cadrul emisiunii Alb&Negru, că Maia Sandu nu este salvatorul nostru și să nu îi punem pe umeri așteptări pe care să nu le poată duce. Să nu facem un idol din ea la care să ne închinăm, dar pur și simplu să o privim ca pe un om, cu parți puternice și părți slabe.

“Eu nu aș idealiza-o pe Maia Sandu. Această iconizare pe FB nu neapărat îmi place, înțeleg tendința ca să ne mobilizăm cu toții, dar să nu ne creăm idoli. Ceea ce facem noi acum, e bine să nu facem, pentru că am mai făcut. Ar fi păcat, pentru că o cățărăm noi pe un piedestal pe care ea nu îl poate duce. Maia Sandu este un om, este o femeie puternică, inteligentă, integră, din ce am observat până acum, dar ea are părțile ei slabe și asta ar trebui să înțelegem. Maia Sandu nu este salvatorul nostru. Maia Sandu este un om care poate vocifera, poate vorbi, poate comunica cu cetățenii și poate pune presiune”, a explicat Angela Stafii.

Să ne uităm un pic spre vecina noastră de peste Prut, România. Ce fenomen a fost Klaus Iohannis în 2014, câtă mobilizare a fost pe facebook la alegerile prezidențiale din 2014, cât de multă susținere a avut din partea cetățenilor și unde a ajuns astăzi. Prea puține realizări și prea multă dezamăgire. Din păcate, președintele Iohannis este astăzi o umbră a ceea ce a fost în 2014, când milioane de români erau gata să îl urmeze.

“Noi creăm un ideal pe care îl plasăm pe un om. La un moment dat acest rol este foarte greu de dus și oamenii de obicei clachează și nu e pentru că a fost slab, dar pentru că nu a reușit să îndreptățească așteptările. Klaus Iohannis este un exemplu în acest sens.  Hai să fim realiști. Ce facem acum e să proiectăm pe ei calități pe care noi le avem și nu le putem recunoaște”, a punctat Angela Stafii.

Cu cât mai mai mult îi idolatrizăm pe politicieni, cu atât mai mare este prăpastia sau zidul între ei și cetățeni. Am făcut-o de atâtea ori, eu zic să nu călcăm pe aceleași greble. Să votăm rațional, rezervat, fără emoții și fără fricile care ne sunt alimentate în campania electorală.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

10 comentarii

 1. 1. Sa nu-si faca singuri politicienii piedestal, sa fie mai modesti si sa inceapa sa nu minta, ca eu sunt cel mai bun, sunt presedintele tuturor, ce o insemnand si asta?

  2. Acuma trebuie pus presiune pe ei, sa nu cada in extrema cealalta, ca nu a facut nimic, sau toti l-au incurcat sa faca, si e om si el …, trebuie sa faca ce trebuie, si nu cum i se pare lui, dar cu rezultate in economie.

 2. ,,Tonul face muzica”, cum se spune. Cum sa nu, se pot sesiza, constata deosebiri intre un politician si altul. Conteaza enorm calitatile a acelui om care va fi ales presedinte. Eu zic ca este mare diferenta, sub toate aspectele, intre Maia Sandu si Dodon. Alegatorii sper ca vor sti sa faca deosebirea.

 3. Rarița dela Chilia Dunăreană on

  IMPORTANT la 13 Nov.2016-
  MAI-A-M o Șansă, Ultima la Chișinău!
  ——————————————————-
  – Ajutor cu transport pentru votanții din străinătate-
  „Bunii Samariteni” –
  https://www.facebook.com/groups/327330864290265/

  – Lista Secțiilor de votare pt.Maica Sandu din străinătate-
  http://cec.md/index.php?l=ro

  – se poate de votat și cu paşaportul expirat, condiţia este ca paşaportul expirat
  să conţină şi codul numeric personal,
  pe care nu-l conţin paşapoartele eliberate până în anul 2000.
  /o decizie în acest sens a fost aprobată de către Comisia Electorală Centrală
  la şedinţa de vineri, 14 octombrie 2016 din Chișinău/.

 4. Coana Sofica on

  Pentru doamna Stafie / să fie oare = vedenie/
  cu doi de -ii- rusificată?
  1.
  Actualmente Nu este idolatrizarea Maicăi Sandu,
  ci mobilizrarea contra teroristului criminal DonDonbas.
  Priviți la ochii lui înjectați de sângele unioniștilor asasinați în ultimii 26 de ani
  Asta doriți să se întâmple, doamnă Vedenie ?
  2.
  Și chiar pt. Dvs. doamna Stafie,
  România este o Țară Vecină
  sau ne este Patria-mamă istorică spre care tindem să ne Re-Unim ?
  De altfel, vedeniile niciodată nu pronunță cuvântul Re-Unire,
  de aia și sunt doar vedenii.
  Al cui joc îl faceți subtil,
  stimată Vedenie anti-românească ?

 5. O sa votam raul cel mai mic, maia sandu, dar vom pune presiune imensa pe ea dupa, si vom vedea la parlamentare. Oricum cea mai buna metoda, este sa nu trimitem bani in moldova, sa plecam masiv de acolo si sa incurajam si pe altii. Sa stea in mocirla daca le place.

 6. Klaus Iohanis nu a fost votat deoarece a fost un model. O coada de matura de era, o votam fara probleme, dar nu am dorit sa lasam sa acceada la Presedintia Romaniei un personaj ca Ponta. Scurt si la obiect.

  Tare imi e ca si in Rep. Moldova e cam aceeasi situatie. Eu personal nu cred ca trebuie idealizata acea persoana(Maia Sandu). Cine a urcat valul nemultumirii la cote inimaginabile si cine a stat la masa cu contestatarii socialisti? Parca Maia Sansu si acel Nastase, asa ca sa ne mai lase cu imaginea de luptatoare pe frontal de est, ca nu tine. E o statalista cu mult mai fardata decat papusa Moscovei.

  Faceti-va datoria si votati cu cine vreti dar nu o mai urcati pe „madam” ca nu are un merit deosebit. Si chiar de va fi aleasa, ceea ce nu cred, NU VA AVEA.

 7. Toți sunteți buni să vă dați cu părerea, să criticați, căci este cel mai ușor dar întrebați-vă ce ați făcut voi mai bine pentru țară? Cel ce are curaj și spună adevărul este învinuit dar cel ce spune numai minciuni și care e putred de bogat,merge în Europa la odihnă și cumpărături,are televiziuni personale, este crezut. Din salariu de funcționar face el donații, agitație? Vă spun tuturor care cred în fostul comunist, numai imbecili îi dau crezare dar oamenii cinstiți care au verticalitate nici odată nu-l va crede pe dodon și gloata lui de proști.Dodon dute în Norilisc,Curgan,Novorosiisc la odihnă cu familia, de ce mergi în Europa în vacanță? Moldoveni deșteptați-vă, din tot ce spune dodon credeți numai una: se va îmbogăți și mai departe,va spune minciuni și nu va lupta nici odată cu corupția, căci este și el parte din corupția moldovenească, numai că nu recunoaște.

 8. candidatii prounire din primul tur au acumulat in total circa 2,5% din voturile basarabenilor participanti la scrutin.In acelasi timp peste 400000 moldoveni estici si-au redobandit cetatenia romana la cerere! Pentru Romania actiunea a fost un esec total Prin urmare am convingerea ,uitandu-ma in istorie, alegerea unei conduceri romanofobe va fi imult mai benefica pentru asteptarile de unitate nationala a tuturor romanilor deoarece o astfel de conducere nu va avea decat un deznodamant catastrofal fapt ce va determina luarea unor masuri radicale.Dodon are rolul lui in unirea tuturor romanilor

Lasă un răspuns