Să cerem să nu mai fim numiți o țăra ”ex-sovietică”

5

Recent, Ambasadorii Estoniei, Letoniei şi Lituaniei la Paris, Alar Streimann, Imants Lieģis şi Dalius Čekuolis, au trimis o scrisoare renumitului ziar francez „Le Monde”, în care solicită redacţiei să nu mai numească cele trei state drept „foste republici sovietice”. Un gest frumos și diplomatic care arată respect, demnitate pentru istoria țărilor lor.

„Am fi foarte recunoscători dacă, în articole publicaţiei, nu ar mai fi utilizat termenul de ‘foste republici sovietice’, pentru că, în acest fel, faptele istorice menţionate mai sus şi recunoscute la nivel internaţional ar fi percepute în mod corespunzător” – se arată în scrisoarea ambasadorilor adresată şefului publicaţiei, Luc Bronner, relatează Rador.

De asemenea, diplomaţii menţionează că „în 1940, ţările lor nu au intrat în Uniunea Sovietică în mod voluntar, ci au fost incluse în acest stat, ca urmare a anexării prin forţă militară”. În plus, potrivit celor trei ambasadori, după prăbuşirea URSS, în această regiune nu au fost create noi state, ci ţările baltice şi-au recâştigat independenţa.

Vedeți aici scrisoarea în original.

Iată un exemplu despre ce fac ambasadorii altor țări, semnalează opinia publică atunci când există o problemă de neînțelegere, atunci când sunt lezate anumite adevăruri istorice. Ai noștri cu ce se ocupă?! Ambasadorii Republicii Moldova sunt schimbați (rechemați/numiți) ori de câte ori nu convin unei guvernări. Sunt de cele mai dese ori numiți pe criterii politice, iar în misiunile diplomatice apără interesele celor care i-au numit în funcție. Despre faptul că sunt numiți pe criterii politice și că există o directivă la Ministerul de Externe despre ce poate și ce nu poate să vorbească un ambasador au recunoscut mai mulți diplomați în cadrul emisiunii Alb&Negru.

Cred că este destul de pertinent să solicităm și noi, R. Moldova, să nu mai fim incluși în această sintagmă ”țări ex-sovietice”. Cred că a venit deja timpul să spunem lucrurilor pe nume, să le explicăm buneilor și părinților noștri că la 28 iunie 1940 am fost ocupați de către ruși. Și că ceea ce a urmat, RSSM în componența URSS, a fost o mare tragedie pentru neamul nostru românesc, a fost un experiment mult prea dur cu repercursiuni adânci care se resimt până în prezent. Cine își poate asuma o asemenea ”revoluție” a minților întunecate de ”raiul sovietic”?

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. François Villon on

  2021.
  la 23 August 1939 / Pactul ruso-german

  Vrem Unire, Re-Unire,
  Fără nemți și ruși călăi
  Spre normal e o Re-Venire
  Prin Carpați și peste văi

  România întregită
  Dinspre Est e cotropită
  Vrem noi Țara Re-Găsită
  De noi toți ea îndrăgită

  Moldovioară, plai stră-bun
  Bucovină vis de fag
  Centenarul eu îl sun
  Și vă cânt eu cu mult drag
  ————————————————

 2. Dna Robu, Ca sa nu mai fie ex-sovietica RM trebuie sa paraseasca formal CSI. Chiar daca inexistent si ne aducator de $ ba dimpotriva as zice aceasta structura CSI (din care Ucraina a iesit de exemplu iar Taril Baltice de foarte mult timp) este paguboasa teribil la imagine si n-aduce nici un avantaj. Ba dimpotriva senzatia de „joc la 2 capete” neapreciat de europeni si mai ales de rusi. „Prezidentul” actual (si nu altul) al RM afirma sus si tare ca vrea sa se dedice si el si |poporul| maldavan acestui crez al participarii la CSI si Uniunii Vamale (inexistente de facto si probabil de jure dar teribil de pagubos ca imagine) apropo de „directii” si „proiecte stataliste”. Ma mir cum Papa de la Roma apropo a acceptat asemenea vizita neoficiala bineinteles a unui personaj asa de controversat dusman al Europei, homofob , fascistoid si bineinteles o sluga muscala. Partide gen PSRM sunt interzise prin Europa fiind considerate fascistoide si homofobe, nu departe de doctrine ale teroristilor . Nu inteleg si mai mult vizita cei drept de lucru la italieni care nu trebuiau sa il primeasca si trebuia declarat non grata pe tot teritoriul UE demult precum Rogozin (afirmatiile celor 2 nu sunt cu mult diferite la adresa Europei si crestinatatatii vestice ca sa nu mai vorbim de cele la adresa RO). O rusine pentru Italia in opinia mea sa-l primeasca sa treaca hotarul (amintiti-va de cinismul traditional european din blogul anterior mentionat de un alt postac referitor la comentariile la Catalonia si „independenta”).

 3. 1 din Romania on

  Scrisoare catre ziarul francez „Le Monde” … sa nu mai fie etichetate Estonia, Letonia, Lituania „foste republici sovietice”…. Asa ceva? Trei ambasadori la Paris, cu reflexe comuniste, sovietice, ce trimit scrisori presei libere despre cum/ce sa scrie, in 2017…. Aceasta era activitatea obisnuita a ambasadelor tarilor din fostul bloc comunist inainte de anii ’90, nu in 2017. Un demers jenant, pueril, neserios…
  In cazul nostru….
  Ce relevanta are faptul ca R. Moldova este considerata o tara ”ex-sovietică”?
  Ce relevanta are faptul ca Romania este considerata o tara „ex-comunista”?
  Daca eliminam aceste referinte suntem alti oameni, stergem trecutul, satisfacem orgolilul, sau ce?
  Avem o preocupare exagerata pentru forma, si, ca de obicei, o preocupare neglijabila pentru fond… Ne formalizam si ne turam pentru lucruri neglijabile/superficiale si ignoram probleme esentiale…
  Slovenia are un PIB/cap de locuitor la nivelul Taiwanului, iar comparand cu zona noastra, de 12 ori mai mare ca PIB/cap de locuitor al R. Moldova si de 2 ori mai mare ca PIB/cap de locuitor al Romaniei, Va asigur ca Slovenia nu are nici o treaba cu etichetari gen tara „ex-comunista” sau „ex-yugoslava”….

 4. iata avem declaratia de independenta a r.moldova,deci ne am nascut,haideti sa nu ne tot cotonogim cu porecle gen basarabeni si alta cenusa pe crestet,sa mobilizam populatia sa crestem bunastarea sa putem fi atrasi in ue,dealtfel raminem donori pentru toti

 5. sa zicem ca RM nu mai este numita tara exsovietica!!!!!,dar ce facem cu puzderia de Iurie, Ghenadie, Aliona, Valodea etc ,cu mentalitatea sovietica atotcuprinzatoare ,cu dorinta populatiei majoritare basarabene de a fi cu fundul cand la rasarit, cand la apus!!!!! daca spui tara exsovietica lumea civilizata iti acorda circumstante atenuate, altminteri te poate considera o multime de ciudati! la buna vedere!

Lasă un răspuns