Revoluția mioarelor

10

Zilele trecute am fost invitată la Forumul Civic, ediția a treia, o platformă a societății civile unde reprezentanții acesteia discută, vin cu propuneri, adoptă rezoluții pentru ieșirea din impasul în care este R. Moldova. Recunosc, m-am simțit onorată fiind invitată la aceste discuții, alături de personalități care într-adevăr le pasă de viitorul acestei țări. S-a discutat despre asumarea răspunderii de către Guvern, pericolul de fraudare a alegerilor și candidatul unic de dreapta pentru prezidențialele din 30 octombrie. Programul zilei mi-a permis să fiu prezentă doar la discuțiile în jurul primului subiect.

Este de apreciat efortul reprezentanților societății civile, a unor cetățeni care chiar își doresc o viață și un viitor mai bun pentru R. Moldova, care vor ca oamenii să trăiască demn aici, iar copiii să aibă o perspectivă clară în țara lor. Am remarcat însă lipsa tinerilor care să se implice, să vină cu idei, să contribuie la dezvoltarea țării. Din păcate, tinerii în mare parte sunt plecați, alții care au rămas sunt indiferenți față de viitorul țării în care trăiesc.

Cred că suntem cu toții de acord ca aceste eforturi pentru un viitor mai bun să își aibă rădăcini la oamenii de rând, fără funcții, fără partide, fără angajamente internaționale. Acei oameni care nu mai pot trăi așa, care își doresc o viață mai bună pentru copiii lor, care nu vor să plătească niște datorii de stat create prin furturi, acei oameni cărora le-a ajuns cuțitul la os, care doresc o schimbare și nu mai tolerează corupția. Și atunci, în aceste dezbateri (că trebuie să ieșim la proteste sau să facem revoluție) îmi pun o singură întrebare: Cu cine să faci proteste/revoluție? Unde sunt oamenii care în mod real au nevoie de această schimbare?!

Personal, nu am simțit prezența acelei mase critice a oamenilor revoltați. În zadar, partidele de opoziție încearcă să mobilieze această masă, e aproape fără rezultat. Omul de rând acceptă viața pe care o trăiește, acceptă mita și corupția.

Acolo ar trebui să ne îndreptăm privirile. Nu putem face proteste/revoluție cu oameni indiferenți, care nu au obiective, principii, valori, cu oamenii care așteaptă să fie mobilizați cu lunile. De ce Islanda a reușit? De ce România a reușit? Pentru că protestele nu au fost organizate de lideri de partide sau politicieni, dar de oamenii de rând, revoltați, indignați, intoleranți la ilegalități. Asta cred că e diferența de ce alte popoare reușesc, iar noi culegem doar dezamăgiri.

Revoluția trandafirilor din Georgia – 2003, revoluția portocalie din Ucraina – 2004, revoluția lalelelor din Kârgâstan – 2005. O mini- revoluție twitter am avut și noi în aprilie 2009, care a însemnat o mare dezamăgire și neîncredere ulterior. Acum de ce suntem în stare? De o revoluție a mioarelor?!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

10 comentarii

 1. Marghita din Dobrica on

  Asasinate la Comandă
  —————————————————————-
  Eugen Bâzgu /1955- 7 martie 2016/
  arhitect, muzeograf, etnolog, mare patriot și unionist,
  – omorât prin iradiere / „luptă inegală cu o boală „incurabilă”?/
  – contribuitor la Re-Stabilirea monumentului „Apostolii Basarabiei” /1923
  de lângă Catedrala din Chișinău /cei 3 martiri unioniști – poet Alexe Mateevici,
  avocat Simeon Murafa, inginer Andrei Hodorogea, toți omorâți de bolșevici în august 1917/.
  – Directorul Muzeului Satului,
  – Coordonatorul restaurării casei părintești a poetului Grigore Vieru din s. Pererâta/Briceni
  – Eugen Bâzgu a fost Coordonatorul restabilirii Cetății Soroca,
  / N.B. – o românca vest-moldoveană Angela Macovei de 54 de ani din or. Pașcani, –
  „lovită” intenționat mortal de o mașină de pe contrasens lânga s. Cișmea, Orhei la 2 dec. 2013.
  Soția unui cunoscut om de afaceri Mihai Macovei, managerul societății „ProConsult Company”,
  aflați la Soroca cu un subcontractact la lucrările reabilitări Cetății lui Stefan cel Mare/.
  —————————————————————————————————
  Lașii – Președintele Timofte, Internele, SIS-temul, Ghimpu, V. Untilă, etc.
  cunosc acest Comandou Terorist dodonist tkaciukist voronist kremlinist
  dar ei nu fac nimic pt. a apăra viețile est-moldovenilor !
  http://www.jc.md/apostolii-revin-acasa/

 2. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
  Doamna Elena Robu uitati-va la harta de mai sus si observati va rog ca doar statele europene CAPITALISTE ce nu sunt sub infuenta ruseasca au nivel de trai ridicat. Uitati-va ca Rusia niciodata in istoria ei de sute de ani nu a fost o forta economica si nu a fost in state sa creeze BUNASTARE ! Doar statele europene capitaliste ce au fost ferite de influenta imperialist primitiva RUSEASCA au ajuns sa aiba un nivel de trai ridicat ! Rep MOLOTOVA atata timp cat se afla sub influenta Rusiei v-a ramane in continuare asa cum este si a fost dintotdeauna.. un STAT RATAT ESUAT FALIT ! Dealtfel la fel ca toate celelalte state controlate de Rusia.. Rusia, Belarus, Ucraina, Kasakhstan.
  Dupa cum o sunea si Basescu.. singura sansa de a ajunge vreodata la BUNASTARE si PROSPERITATE a teritoriului dintre Prut si Nistru e RE-Unirea cu Romania in afara sferei de influenta a Rusiei imperialist-primitive ! Punctum !

 3. occidentul a inceput sa fie asociat intre Prut si Nistru cu oligarhia bastinasa cu sistemul corupt al statului , cu tot ce este mai rau in societate. Urmarea este clara ca lumina zilei, partidele prorusesti vor castiga alegerile prezidentiale pentru ca sunt stataliste, moldovenesti in conceptie rusa si au ca dusman potential Romania imperialista!!!!. Infiecare zi posturile rusesti sau de natura ruseasca puncteaza mereu acest lucru in conditiile in care sunt majoritare pe piata media. Ar mai fi o problema, oare de ce se uita basarabenii la media ruseasca?

  • Raspuns la „Ar mai fi o problema, oare de ce se uita basarabenii la media ruseasca?” un pic mai sus…pentru ca in fapt intre Prut si Nistru nu prea mai sunt atat de mult basarabeni ci mai multi colonisti si urmasii ai colonistilor (chiar la 4-a generatie) adusi timp de 200 de ani cei in care genomul stapanului muscal si cazac sta bine si ok gata sa-l serveasca politic (votanti), militar si social.

   In cele din urma multietnicitatea teritoriilor fostului Imperiu Tarist si mai tarziu al URSS era politica de stat aplicata prin deportari, ucideri in masa si schimburi de populatie. Numai asa se putea face o guvernare eficienta a teritoriilor ocupate amestecand populatii si incaierandu-i apoi pe diverse motive. Li se mai zice la acesti colonisti prin RM si maldavani iar legatura lor de origine cu moldovenii este ca si cu malgasii ca exemplu deci practic nu exista desi ei zic ca-s moldoveni dar sunt maldavani (colonisti). Au fost adusi de peste tot din URSS sau Imperiul Tarist sa repopuleze si sa se asigure ca teritoriul ocupat ramane la Rusia fie direct fie indirect (ca acum) de-a lungul timpului. Pe acest Blog a fost o postare la un moment data foarte bine documentata via Internet cum demografic s-a modificat etnicitatea prin RM in 200 de ani. In sumar tinand cont ca razesii lui Stefan sunt unionistii (in general) banuim ca numai 30% mai sunt basarabeni restul sunt maldavani (sau urmasi ai) care nu vor vrea vreodata sa se uneasca cu fratii lor de peste Prut din simplu fapt ca fratii lor sunt din stepa kazaha sau in Siberia de unde ei au fost (sau buneii lor) adusi pe aci. In documentele oficiale ale RM tip recesamant si chiar wiki este capturat in fapt doar 2% basarabeni (romani). Cum am mai vazut scris pe aici de pe la aceste documente oficiale trebuie inceputa munca (de curatenie), limba (romana), etnicitate (romana) etc. daca vrem sa fim luati vreodata in serios de alte state…!

   In cele din urma ambasadorul SUA in RM cam avea dreptate pe chestia multietnicitatii RM ca este mai mult o adunatura de indivizi de vreo +10 etnii tragand si servind care incotro interese pe care chiar cu greu o denumesti populatie si nicidecum popor ca sa aiba o constiinta de apartenenta la RO si la poporul roman. RO este o tara total straina maldavanilor pentru ca tara lor este in eurasia la care se si vede ca trag desi saracie lucie si jaf$ mare pe pe acolo sangele apa nu se face se zice.

   Cam asta cred eu ca ar fi un raspuns rapid la intrebarea dumneavoastra foarte buna.

   • Sa inteleg mai bine – Deci asta inseamna cred ca daca reprezentantul bolsevic sovieto-tarist prezidentiabil cu sanse mari acum va castiga intradevar alegerile tinand cont ca a zis ca o sa distruga unionistii deci si ultimii moldoveni romani adevarati (basarabenii) vor disparea de prin RM ca ei sunt practic unionistii (30%) plus simpatizantii (extra 20%) pentru acel total de 51% pentru/+ interesati de unire. Va ramane deci o „tabula rasa” prin RM numai buna de perpetuat experimente diverse gen inventia stalinista – bolsevico – tarista moldoveni, moldovenism, spalatul de bani de prin CSI si furtul oricaror surse de devize$ internationale ce intra prin RM via FMI, UE, SUA sau RO ca mi pana acum cred. Seamana a anarhie si legea junglei prin RM daca va ajunge la putere ! 🙁 Ce n-au reusit taristii si sovieticii o sa reuseascasca acest mancurt bolsevic sa desavarseasca deci sa curete teritoriul RM de ceea ce a mai ramas moldovenesc adevarat (basarabenii). Eu cred (ca mai sus) ca un individ de teapa astuia trebuia intradevar de mult pus pe fuga de prin RM (cat a fost timp) si interzis oriunde in lume eventual chiar si in Rusia pentru planuri comunicate masiv in mass media de presupuse crime impotriva umanitatii (planuri de distrugerea sau alienarea unei populatii sub deviza distrugerii unionismului care este chiar o conspiratie la genocid judecat de ICCJ Haga din anumite unghiuri). Doar el a zis de multe ori ca asa le-ar face daca ia puterea (sub deviza exterminarii unionismului) probabil folosind cred tiparul sovieto-tarist. Cred deci OSCE si ICCJ Haga trebuie sa trimita imediat observatori daca acest bolsevic ia puterea sa-l salte ca pe Milosevici (Serbia) daca va fi cazul sa ajunga sa isi vada familia o data la luna (sau niciodata) ca asa merita conspiratorii la crime impotriva umanitatii. (asta daca nu cumva il vor elibera daca amicul lui bine stiut oligarh ii va plati poate cautiunea sau chiar muscalii ii vor plati-o (vezi investigatia RISE) …

   • Dl Nicoara, aveti dreptate! Daca avem in vedere numarul de locuitori pe care-l avea Basarabia – 800 000, cand a fost ocupata de rusi ( dintre care multi au fost omorati, altii deportati), la numarul de locuitori de astazi 3. 500 000, oricine isi da seama ca adevartii bastinasi, basarabenii, sunt minoritari in RM, fata de ocupantii adusi de rusi sa populeze acest teritoriu romanesc si care-si zic abuziv si mincinos moldoveni. Rusii au facut genocid in Basarabia. Cati romani basarabeni mai exista in ziua de azi in RM?Nu va intriga faptul ca tocmai progeniturile ocupantilor sunt cei mai mari statalisti ai acestui petic de pamant?!? Ei au nevoie de-o tara, de-o identitate, fie ea si falsa, atata timp cat prostii de romani le-au permis sa se numeasca „moldoveni” si chiar sa se intoarca cu minciuni aberante impotriva neamului romanesc, avand in vedere ca Romania este singura mostenitoare legitima a vechiului principat Moldova…..

   • Dom NICOARA ! Ambasadorul J PETTIT”cam avea dreptate ”…. jidnind profund poporul roman si …parteneriatul strategic EXEMPLAR cu Romania ! NU, NU SUNT ANTI AMERICAN nici cat negru sub unghie ! Dimpotriva. Dublul exemplar diplomatic american de la BUCURESTI si CHISINAU, acum tace.CHITIC. Si nimeni nu-i mai intreaba , de pilda ,despre referenndumul lui ORBAN si marele sau succes in UNGARIA.
    Noroc ca SUA stie prea bine ca nu pe cei doi gemeni politici accidentali se sprijina Parteneriatul strategic. CUM stie si ROMANIA.

 4. Domnilor moldoveni si MALDAFANI,
  Domnul Ghimpu s-a lansat in prezidentziala dar o liniste de pustietate siberiana inghetzata s’a lasat peste media de masa din basarabia. Nimeni nu sufla o vorba , nici chiar cei mai cu scaun la cap, adica intelectualitatea.
  Frica knutului dupa 200 de ani de prietenie fratzeasca isi spune cuvantul. Nimeni nu indrazneste sa se exprima spunand ce simte.
  Ai zice ca toata lumea asteapta un ordin de undeva de SUS , de la tavarici Rogozin sa le spuna ce sa faca.

  Asi vrea sa castige dodon incat moldovenii si maldafanii sa resimta in sfarsit fericirea sovietica atat de asteptata de ei.

Lasă un răspuns