Răspunsul lui Traian Băsescu cu privire la UNIRE și autonomie

16

În cadrul emisiunii Alb&Negru la care a participat fostul președinte al României, Traian Băsescu, am discutat pe larg subiectul UNIRII, dar am aflat răspuns și la întrebarea dacă autonomia teritorială a R. Moldova în componența României ar fi o etapă tranzitorie în procesul de reunificare a celor două state românești. (această idee am expus-o aici)

Președintele Băsescu a făcut lumină pe ambele subiecte, dar concluzia care trebuie trasă din declarațiile fostului șef de stat este că e nevoie de o decizie a Parlamentului de la Chișinău, susținută de popor și atunci unirea se face rapid.

Pentru a nu pierde nicio idee din declarațiile pe care le-a făcut președintele Băsescu, las mai jos transcrierea din emisiunea Alb&Negru, ce se referă la subiectul Unirii:

Republica Moldova are trei soluții în momentul de față: să intre în UE, să intre în Uniunea Vamală și a treia, cea mai avantajoasă pentru cetățenii R.Moldova – unirea cu România.

Unirea cu România este o chestiune de decizie politică, dar care trebuie susținută de populație. În România aceasta susținere există. Știți că toate sondajele arată 70-80% din populația României dorește reunificarea țării, acesta este și motivul pentru care eu nu am trimis niciodată la promulgare Tratatul de frontieră dintre România și R. Moldova și nu cred că va veni vreun președinte român care să trimită acest tratat la promulgare, pentru că ar însemna să consfințim Pactul Ribbentrop-Molotov.

Sunt aceste trei alternative. Cred că cea mai avantajoasă variantă pentru R. Moldova este reunirea cu România, dar asta trebuie să o vrea și cetățenii R. Moldova în mod majoritar sau să fie o decize a Parlamentului, care își asumă acest lucru. Am înțeles că există tot soiul de speculații și la Moscova, și la Chișinău, dar și prin unele cancelarii europene că România ar avea o agendă ascunsă față de Moldova. Nimeni nu ia în considerație o intervenție în forță în R. Moldova pentru că România este semnatară a aAcordului de la Helsinki, prin care se interzice modificarea frontierelor prin forță. Frontierele se pot modifica doar prin consens a forurilor politice a două țări. Cei care propovăduiesc așa ceva, nu știu cât de mult ROmânia își respectă propriile angajamente.

E nevoie de voință pentru a se lua o asemenea decizie în Parlament. E nevoie ca politicienii să înțeleagă care este soluția corectă. Când mi-am început eu mandatul de președinte în decembrie 2004, sondajele arătau doar 3% din cetățenii R. Moldova care doreau unirea. Iată că numărul mare de burse, legăturile culturale, taberele de vară încep să dea rezultate, pentru că tinerii află realitatea despre România și nu cea care le-a fost băgată în cap părinților lor în timpul URSS.

Poate e nevoie de 10-20 de ani, dar poate fi și scurtat timpul, depinde. Dacă acest proces ar fi ajutat de cetățenii R. Moldova, vă asigur că s-ar avansa mult mai rapid. Dar în general politicienii din R. Moldova au vrut să aibă și ei o țară, pe care, după cum se vede, să și o fure bine, în los să garanteze cetățeanului un viitor. Au inventat și moldovenismul, popor moldovean, care-i român. Cred că ori prin referendumuri, ori prin votul celor două Parlamente se poate ajunge la acest deziderat„.

L-am întrebat, fără întârziere sau ezitare, pe dl președinte ce crede despre acordarea unui statut de autonomie pentru R. Moldova în componența României, ca o etapă tranzitorie în procesul unirii. Răspunsul dlui Băsescu a fost cât se poate de clar și m-a lămurit și pe mine cum stă treaba cu o astfel de autonomie.

V-aș întreba dacă nu v-ați săturat de autonomii. Aveți autonomii prin Găgăuzia, prin Transnistria, nu vreți să fiți uniți și odată, pentru Dumnezeu?! Aici este o chestiune de decizie politică a celor două Parlamente, iar populația să susțină acest proces. Că ne place sau nu ne place, trebuie ținut cont că România pentru a-și proteja propria integritate teritorială printre altele este declarată prin Constituție stat unitar și indivizibil. În România nu se poate discuta despre autonomii. România este un stat hotărât, iar R. Moldova cam șovăie„.

Așadar, avem nevoie de cel puțin două lucruri pentru a înfăptui Unirea: voință politică și decizie în Parlament și organizarea unui referendum unde 50%+1 din alegători să se pronunțe pentru. Eu am dat o perioadă de 10-20 când se poate întâmpla asta. Președintele Băsescu a fost mai optimist și a spus că acest termen poate fi restrâns.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

16 comentarii

 1. Basescu nu e deloc principial cand sustine unirea imediata a Rep Moldova cu Romania ca o solutie pentru anularea pactului Molotov-Ribbentrop .
  Solutia adevarata pentru anularea pactului sovieto-nazist consta in 2 pasi :
  1. Rep. Moldova face schimb cu Ucraina : cedeaza Transnistria si recupereaza judetele Hotin , Ismail si Cetatea Alba
  2. Republica Moldova se uneste cu Romania.
  In alta ordine de idei ,nu cred ca ,in timpul vietii noastre , un referendum in Rep Moldova ar da castig de cauza Unirii. Pana una-alta, consider suficienta o Unire numai a serviciilor de informatii si a procurorilor anti-coruptie in asa fel incat SRI-ul si DNA-ul sa devina operationale la vedere si pe teritoriul moldovenesc prin absorbirea SIS-ului si CNA-ului; atunci cand vor fi eliminate „cartitzele ” rusesti din aparatul de stat si mafia ruseasca din Moldova, se vor crea conditii reale pentru ca moldovenii sa-si gaseasca fericirea pe pamantul natal.

  • Sper ca sunteti constient ca propuneti „pasi imposibili”. Cam cum va imaginati ca Ucraina ar putea prelua un teritoriu in care se afla soldati rusi si armament rusesc? Cam in ce lume posibila s-ar intampla asa ceva?

   Transnistria va trebui izolata si lasata in grija cui vrea sa aiba grija de ea (Rusia, in principiu), in cazul Unirii.

  • Cu ajutorul SUA, Uniunii Europene si altor tari ne vom putea UNI intr-o singura tara. Acum doar Rusia ca tara foarte puternica se impotriveste UNIRII dar nu total ci doar partial. La procentul de minim 50% pro unire NU se va putea ajunge in urmatorii 10 ani si din cauza imagini negative spuse de media romana si rusa si a imagini distorsionate a ROMANIEI.

 2. Da, doamna Robu. Băsescu a declarat mai diplomatic ceea ce eu am afirmat anterior mult mai puţin diplomatic. În România a vorbi despre autonomie (în afară de cea culturală) reprezintă în acest moment o „blasfemie”, o trădare de ţară şi popor. Poate în viitor va fi posibilă şi o autonomie administrativă, dar în nici un caz teritorială sau pe criterii etnice.
  Explicaţia e simplă: i-au trebuit acestui popor 2000 de ani să reuşească să fie unit, iar acum doar duşmanii şi trădătorii pot dori dezbinarea sa. Deja există minoritatea maghiară în zona poreclită „HARCOV” (judeţele Harghita şi Covasna) care luptă pentru autonomia „ţinutului secuiesc” care dacă s-ar realiza, ar deveni o enclavă în inima României. Prin schimbarea Constituţiei pentru autonomia RM, s-ar da frâu liber şi acestei autonomii şi posibil să apară şi altele … Pentru români acest lucru este inacceptabil sau cum ar spune englezul, „No way!”

 3. Nu stiu daca TB cunoaste intr-atat de bine realitatile din RM, insa declaratiile lui sunt cel putin populiste, sa nu zic mai mult.
  Faptul ca in cadrul unui referendum in Romania ideea Unirii ia 80% e chestionabil, insa cel putin 50%+1 ia in mod sigur. In RM nu cred ca acest % e mai mare de 15% si nu are de unde sa creasca. Nu inteleg, chiar toti acesti comentatori nu observa ca cei care ar fi pentru Unire in mare parte parasesc acest teritoriu? Tinerii si persoanele active pleaca cel putin in RO, multi pleaca in Canada/SUA/Europa (de exemplu fostii colegi de liceu in proportie de vreo 60-70% nu mai sunt in tara). Chiar nu se vede de ce acest Usatii are o sustinere atat de vasta? doar astia si raman in tara, cei care au un profil asemanator.
  Daca se patreaza starea actuala de lucruri, nu va exista nicio Unire in urmatorii cel putin 50 de ani in mod sigur.
  Romania trebuie sa intelega ca e necesar sa fie foarte activa in aceasta directie, ci sa nu astepte pana basarabenii vor constiintiza si vor dori Unirea. Asta daca isi doreste cu adevarat reintregirea. Din tot ce exista la moment pot afirma cu mare tristete ca Romania nu-si doreste aceast lucru. Speranta e ca asta se poate schimba intrun anumit momnet. Cu cat mai curand, cu atat mai bine … daca nu e tarziu deja.

  • La ultimul sondaj (de anul trecut) s-au pronunţat în favoarea „unirii” aproximativ 70% (în scădere faţă de cel precedent făcut cu vre-o 10 ani în urmă, la care procentul a fost peste 80%.
   România nu doreşte reunirea pentru că ar avea doar de câştigat (doar influenţă mai mare în UE şi conştiinţa împăcată că şi-a făcut datoria faţă de neamul românesc). Puţini realizează că de fapt pentru România acest act aduce o dată cu el o mulţime de probleme. Cea mai mare, efortul financiar va trebui să fie parţial preluat de populaţie (până şi în Germania după unificare s-a creat un „fond de solidaritate”, iar din acest punct de vedere România nu se poate compara cu Germania). Acesta este principalul motiv pentru care nici un partid politic din România aflat în acel moment la guvernare nu o să-şi asume riscul de a anunţa (şi/sau a realiza) o scădere inevitabilă a standardului de viaţă (ca să dai într-o parte, trebuie să tai din alta, dacă nu ai rezerve). Acel partid va fi unul sinucigaş, indiferent de scopul nobil pentru care va fi nevoit să ia acele măsuri. Alt motiv este rezultatul dezolant în ce priveşte procentul celor ce se consideră români sau pro-români din RM. Pentru ce şi-ar sacrifica România populaţia, pentru 15% dintre basarabeni care se consideră (pro)români şi pentru alţi aproape 50% de românofobi (diferenţa sunt cei „neutrii”)?

  • Concluzii false si marginite, dragul, nostru TAM TAM.Din fericire nu faci tu nici diplomatia politica a Ro, nici strategia re-dobandirii teritoriilor rupte cu forta si prin rapt teritorial din trupul tarii mele. Poti sa faci cate sondaje vrei in Ro, procentajele ultimelor doua tot se vor repeta(+-3%) si vor fi aceleasi. Sa-ti mai ”talmacesc” cate ceva ce tie SI ALTORA nu-ti vine sa crezi ca e real: 1) circa 6-8% din procentele ”sondate” apartin minoritatilor nationale din RO (poate chiar si intre unguri!).Aparent …e paradoxal, si totusi NU ESTE! Asa ca mai… langsam cu populismul lui Basescu.BASESCU NU E… PROOROCUL ILIE , NICI NOI NU SUNTEM TROMPETISTII LUI ! E vointa nationala supramajoritara in …joc si nu o va putea nimeni sa o schimbe! Ca tu vezi vag o posibilitate a unirii, doar peste …50 de ani te /vă priveste. R0 nu va ” cersi” de la voi nimic teritorial sau de alta natura.ABSOLUT DEMOCRATIC!.Peste 50 de ani RM nu va mai exista ca stat.Poate in U Vamala, dar nu sub forma imaginata de voi, ci total invers , adica aservire si deznationalizare TOTALA!.(argumentele sunt f multe si le poti lua in seama singur!) VA FI ceva de felul Abhazia sau Osetia de sud !Adica statalismul independist…” molotovenesc”, mult ravnit si visat generalmente!
   1a)Intrarea voastra in UE depinde inclusiv/exclusiv de votul RO. cu putere de veto( aidoma tuturor celorlalte voturi ale tarilor membre UE). Nu VA FI in/ la momentul dat in interesul romanesc?VOTUL NU VA FI ACORDAT!! E clar, sau mai explic? Pentru ”republica” ta/voastra ,timpul nu mai are rabdare, Pt. Ro ARE ! Nu renuntam la un secol de stat national unitar romanesc ca sa va cersim voua sentimente mai bune fata de RO.Nu le aveti? FB si…basta!
   1b)Nu avem nimic de impartit cu RUSIA. Nu ravnim la teritoriile lor, nici nu vrem razboi cu URSUL ALB! POLONIA + ROMANIA + ALTII care se vor alatura lor(sigur vor fi!) ne este o garantie sigura prin sine ca Rusia va fi oprita pana pe ”aliniamentul ” de unde nu va mai putea face un pas spre… cucerirea VESTULUI.Ce vor face si cum vor reactioana la aceste realitati e problema lor, nu a noastra.Pot sa faca cata propaganda îi țin baierele lor sa o faca! Sa nu contezi pe GERMANIA, ca mizezi… pe un cal mort!Fara SUA , Germania nu( mai )conteaza.
   2) In 2014 Ro a votat cu 60% din voturi un presedinte de alta etnie decat romaneasca. UN NEAMT ! In istoria ei nu s-a mai intamplata asa ceva. Si e ceva extraordinar! Este cea mai palpabila dovada a maturitatii politice la care a ajuns un intreg popor. De ACUM nimeni nu-L MAI POATE ACUZA DE LIPSA DE DEMOCRATIE SAU DE ANTI-EUROPA,, ORICUM , DE ALTCEVA DECAT APARTENENTA CLARA SI INDUBITABILA LA EUROPA.. NU O MAI POATE FACE NICI MACAR UNGARIA(sau …Austro-Ungaria , daca vrei !) Nu o mai poate face nici catolicismul, nici panslavismul.
   2a) Exista la ora actuala o DIASPORA f puternica romaneasca in strainatate, ce numara circa 4 milioane de romani, care fie ca se instaleaza definitv in tarile unde se afla, fie se reintorc acasa , participa la dezvoltarea tarii si la sporirea influentei romanesti in lume.Indiferend cand si unde , aceasta diaspora va avea oricand intoarsa fata spre RO: unde mai exista circa 20 de milioane de ” ai lor” !De acum incolo DIASPORA va fi o punte permanenta a RO spre lumea larga.Amintesti de fostii tai colegi de liceu , ”emigranti” in proportii de masa in VEST. Ei si ce-i cu asta?Intreaga presa”molotaveana, la unison nu mai poate de grija lor si-i îndeamna sa vie acasa . CARE CASA? Aceea atat de subreda pe care a lasat-o in urma? SI LA CE SA VINA ? La saracia monstruoasa de acasa? Trista soarta si tragica, mai ales cand ma gandesc ca unii se pot simti parte a ”statalismului molotovean”. (si unii chiar se simt) In cele din urma acestia cui vor tine partea in fata occidentalilor curosi sa le cunoasca apartenenta identitara ? Vor vorbi in …
   limba rusa ca sa se deosebeasca de romanii cu care n-ar avea nimic comun?( mi-au trecut pe la urechi astfel de pareri nedumerite tocmai prin vecinatatea ambasadei molotovenesti de la Paris unde era ambasador dl Serebrian !)
   2b) CE E NECESAR sa inteleaga RO? Si ce sa astepte?Sa bata pasul pe loc pana cand mentalitatile voastre sovietoide se vor mai dezmorti oleaca din osificarea dobandita si cu ”profil ”… DODONIC? Nu ti se pare ca-i condamni pe romani sa astepte pana la paștele cailor? Reintregirea nu este,nu poate fi o problema de fanatism romanesc. ESTE PROBLEMA DE ADEVAR, DE LUCIDITATE SI DE RATIUNE. Cine o intelege e f, bine ,cine nu , sa-i fie de bine si sa-si urmeze EL/EI calea fanatismului, a FANTASMELOR HIMERICE si a tinerii ca orbul de băț.ROMANIA NU TREBUIE,NU POATE SI NU ARE CUM SA SE RE-INTREGEASCA PRIN ASTFEL DE IDEI.
   Iar daca tu/voi , ORICINE ATI FI, considerati ca e deja prea tarziu, atunci ASA SA FIE!!

 4. ucraina niciodata nu o sa ne returneze paminturile inapoi(de buna voie) probabil putini cunosc din pacate si la moment sunt foarte multi care-i compatimesc pe ucraineni…..dar astia din urma nu se deosebesc prin nimic de rusi(sau mai bine zis politica ruseasca) sunt chiar pe alocuri mult mai rai…se vede foarte usor cu ochiul liber…nu trebuie sa fim naivi….. amintitiva comportamentul ucrainei in criza transnistreana….mai luati act de tratamentul populatiei romane din acele regiuni….mai adaugam 400 metri ! pe care i-a cumparat/schimbat nu importa la giurgiulesti…si cum zic rusii – kartinka e plina.
  Personal cred ca:
  cum zice Maia Sandu pentru Unire trebuie sa lucram pas cu pas, incet si sigur.
  Lasam Transnistria un pic „in umbra”….e clar la tot omul cu gargauni in cap ca rusii nu pleaca de acolo de buna voie, in caz ca ucrainenii incep a „trage cu ochiul” atunci se poate incepe un „asa zis targ”.
  Bucurestiul nu trebuie sa mai calce in ligheane aiurea(vezi roska-ghimpu) etc
  Bucurestiul mai termina nitel cu pomenele cind stie foarte bine ca aici se fura ca in codru verde si mai preia din practicile Moscovei( macar acele cu lacrimile)
  Bucurestiul (foarte important) inceteaza sa mai faca business cu cetateniile si de dorit sa simplifice la maxim procedurile de Redobandire( chiar daca ar fi bine sa mai filtreze nitel randurile)
  La chisinau fortele care cu adevarat sunt proUnire sa se consolideze de dorit cu sprijinul bucurestilor
  si ultima….”lupta” in spatiul informational…care la moment e slabuta…
  desigur nu e usor…dar nici imposibil nu e…
  sanatate!

 5. Sa se faca mai intai retele comune (gaz, electricitate, ecartament), colaborari in diferite domenii, acces la mass-media din Romania, pentru ca deocamdata lucrurile stau invers: toate conexiunile acestea sunt cu Tara Moscovei
  Facem integrare europeana cu privirile spre rasarit?

 6. si Basescu viseaza, nu a facut nimic in aceasta directie cat a fost presedinte si a fost ceva timp. El acuma e la pensie, mai zice si el asa … ca sa nu taca, in realitate a facut cu totul altceva si a avut posibilitatea.

  Am si eu o intrebare, daca sa zicem se face unire, ce se intampla cu automiile din moldova? se dizolva? Fiindca daca se face unire in stat unitar si asa ramane, inseamna ca dispar autonomiile din moldova. De fapt ce ati propus este sa intre 3 autonomii in romania nu 1.

  Oricum se face unire, nu se face, unica solutie este moldova sa se reformeze, sa implementeze acordul de asociere, alta solutie nu exista. Nu trebuie trisat, moldova trebuie sa se integreze in lumea civilizata.

  Concret, drumuri, banci, comunicatii, sistemul energetic, transport, medicina, nu am auzit asa ceva de la politicieni. Sa fim seriosi abia acuma implementam IBAN si vrem sa ajungem unde?!

  Romania nu poate decat sa faca cum face si Ungaria, sa ajute discret, sa faca lobby, sa explice ceva cum functioneaza si sa arate exemplu. Iar moldova trebuie sa faca ce se cere, nu trebuie inventat nimic, trebuie doar copiat ce s-a facut deja.

  • moldova se reformeaza de 25 de ani, rezultatul e pe fata, nu mai e timp de experimente, si in final RM nu trebuie sa se uneasca cu Romania pentru a trage foloase, pentru salarii mai mari si etc…..trebuie sa ne unim NUMAI pentru ca suntem frati.Punct, restul sunt speculatii…

  • Măi, IOANE
   Ori ai memoriea blocata si nu mai tii minte nimic, ori NU VREI SA STII NIMIC decat de …statul tau independist molotovean !
   Basescu nu a facut nimic? A FACUT! ( nu inteleg de ce el trebuie sa faca, pt ca el face ceea ce zice electoratul sau si programul guvenamental votat Dar, e greu pt tine sa intelegi asta, educat fiind de peste 60 de ani cu UN TATUC- tata Stalin , tata Hrusciov, tata Brejnev si alti…tati!) Iata ce a facut 1) a marit nr de burse gratuite de la 500 la 5000 / 2) a dat 100 de milioane euro nerambursabili 3) a dotat sanatatea cu SMURD si ambulante 3) a dotat MAI cu masini ( vreo 100 bc. )4 – a dat bani pt teatrul din Cahul (1 milon euro), si pt Institutul Cultural Roman M:EMINESCU/5- a propus echivalarea diplomelor din RO cu cele din RM( nici azi RM nu a raspuns DA sau Nu !) 6- a marit nr de cetatenii romanesti (azi sunt peste 500 de mii !)7) a acordat micul trafic de frontiera(pana la 50 de km, in timp ce in UE se da pana la 20! Ro a negociat pe… barba ei pana la 50 !)7) a propus conducta de gaz pana la Chisinau ( RM tergiverseaza si azi lucrarile !)8) ecartament CF european Chisinau -IASI ( RM s-a opus din rasputeri sa nu faca nimic !)9) doua statii electrice de interconectare la electricitate ( RM nici azi nu are gata studiile de fezabilitate !) 10) a acordat gratuit traducerea tuturor documenteleor pt ACHISUL UE(40.000 de documente , traduse timp de 4 ani de peste 2000 de specialisti,șef LEONARD ORBAN, azi consilier prezidential al lui Iohannis)
   Si lista nu se incheie aici. INCA ODATA SUBLINIEZ —- NU BASESCU a facut astea ;CI STATUL ROMAN din buget, adica din impozitele platite de cetatenii romani + restul de imprumuturi, subventii UE etc ! Si asa trebuie sa fie!
   Mai mult iti aduc aminte. Ro a propus Rm inca in 1995(pana nu eram in UE) sa coparticipe la Centrala Nucleara de la Cernavoda;, reactoarele IV si V(acum nu se mai poate, suntem in UE si nu se aproba decat de UE , așa ca s-a dus baba cu colacii !) sa construiasca un depozit subteran comun pt gaze (Bacau- Moinesti) de mare capacitate, sa decolmateze PRUTUL pe 100 km pt navigatie( era navigabil pana in 1940!), sa construiasca 4 poduri peste Prut( pana in 1940 existau 25 de poduri !) Ce- s-a ales din toate propunerile /planurile astea ? PRAF SI PULBERE!!
   DE CE ? Pentru ca asa au vrut mușchii statalisti independenti ai lui LUCINSCHI_ si VORONIN (+ ceilalti de dupa) , pe care voi toti i-ati ales intr-o veselie de 25 de ani!!
   Sa-ti amintesc ce a facut Ro in toti acesti ani? POT sa o fac. Doar un singur lucru iti ”amintesc” totusi. De la 80-90 de euro salar mediu pe economie am ajuns in acest an la 450 euro salar mediu pe economie ! VOI LA CAT ATI AJUNS???
   Am vazut ca ai o intrebare despre o …viitoare Romanie MARE. Aceea despre autonomii. NU, RO fiind prin Constitutie , stat unitar national indivizibil nu admite autonomiile teritoriale de nici un fel !ASA E IN UE așa e si la noi. Orice drepturi ale minoritarilor se admit,(limba.școli , justitie , cultura, obiceiuri etc) in afara de asa ceva.TOTI; avem si trebuie sa avem aceleasi drepturi si aceleasi datorii. Romanii sunt in proportie de peste 80 la suta majoritari in RO si e normal sa fie asa. MAI ALES CA RO ESTE UN STAT UNITAR TANAR CU INCA NICI 100 DE ANI DE STATALITATE SUZERANA SI INDEPENDENTA ,FONDATA ISTORIC SI DEMOCRATIC,Subliniez democratic , pt ca asa si este . Se discuta si se dezbate insa , descentralizarea administrativ-teritoriala , ceea ce presupune infiintarea de 5-6 regiuni de dezvoltare. cu un fel de semiautonomie. Probabil viitoarea legislatura va reusi sa o puna in practica, fiind ceruta si de catre UE.
   = Da, de acord ca RM nu trebuie sa trișeze cu intrarea in UE. Nici nu poate. Exista MCV (mecanismul de verificare si control) la care si azi Ro este supusa !
   = Comunicatii,drumuri, banci,sistem energetic etc etc ??? Da, sunt de acord ca politicienii vostri nu discuta asa ceva !! Orice altceva in afara de statalismul independist molotovean NU SE DISCUTA!!Ei stiu f f bine ce li se spune de la BRUXELES , dar nu dezbat nimic public si nimic pe intelesul omului simplu !! DE CE ? NU STIU !!! Si ar fi/ sunt atatea si atatea de discutat !De ce fac asa , noi, aici in RO pur si simplu nu intelegem !Cum nu intelegem nici electoratul vostru, care vrea papica mai buna, trai mai bun ,dar cum ?, in ce fel? nu are idee . El vrea si … atat ! Atat si …gata ! Iar aici rolul de facto si de jure al a Ro este imens. De pilda: sistemul energetic fara RO nu se poate realiza.Il faci …in aer? Caii le de comunicatii. Sari peste RO? Autostrazi… iarasi, sari peste RO? Banci ? de unde bani,ca daca toti sunt ai strainilor …aoleu , mama mia ! Trebuie un sistem financiar- bancar … cate banci sa fie ale tale si cate pot fi si ale strainilor ? ( in Ro se admite pana la 30- 35 % capital total strain( apoi, la un astfel de sistem e nevoie de TEZAUR in aur si valuta. legi clare si stabile in privinta repatrierii profiturilor etc etc) La ac sistem se adauga un sistem de pensii, de sanatate,rezerva de stat etc etc Si cel mai important decat tot ce am spus pana aici este NATO , SECURITATEA STATULUI si legislatia comunitara UE .A intra cu ” neutralitate„ in UE , este imposibil ! A intra fara votul UNANIM al celor 28 de state , este imposibil!
   = Romania sa faca ca si UNGARIA ? Mai sa fie !! DISCRET ? Asa ceva RO nu va face ! Tot ce va face trebuie sa fie la vedere , nimic pe ascuns , adica discret! Ar fi ceea mai mare gresala pe care TARA MEA ar putea-o face ! Sa o faca alti Ribentropi, alti Mololtovi, alti Horthy… daca sunt instare sa mai faca așa ceva !! IN ACEASTA CURSA ROMANIA NU VA MAI INTRA!! Ma si mir cum de ti-a venit ideea asta. De unde pana unde? discutati voi acasa ori pe la clotul strazii asa ceva? Mai sa fie… inca odata zic!!
   Ultimul aliniat al ”comentariului ” tau este pur si simplu o adevarata NEBUNIE!! De aceea il si repet IATA AICI
   ”Romania nu poate decat sa faca cum face si Ungaria, sa ajute discret, sa faca lobby, sa explice ceva cum functioneaza si sa arate exemplu. Iar moldova trebuie sa faca ce se cere, nu trebuie inventat nimic, trebuie doar copiat ce s-a facut deja.”
   Citesc din 2008 aproape zilnic multa presa din R. MOLOTOVA, Ca tine IOANE, asa cum gandesti tu acumn,AM INTALNIT MULTI DE TOT.Asta e marea , MAREA PROBLEMA A R M.Cu astfel de idei nu se poate intra in UE nici peste 100 de ani. Regretabil, desigur, dar ASTA E!

 7. Eu sincer ma indoiesc ca moldova doreste in europa. Uite am o intrebare concreta la cel mai european politician de la guvernare. De ce nu exista cursa de avion Chisinau-Bruxelles ?! Ei cum ajung in capitala Europeana? In schimb domnii din piata pot merge dimineata la Moscova si veni inapoi seara.

 8. Salve Elena!
  Primo,NU e vorba de Unire a Rep.Moldova cu România,dar de Reunirea a 2/3 din fosta gubernie rusească Basarabia din 1812-1917,devenită Republica Democrată Moldovenească din dec.1917,unde actuala Republică Moldova e succesoarea de drept a acelei Republici,în caz de revenire a Monarhiei constituționale la putere în România,după modelul britanic.
  Secundo,nivelul actual al Pib/locuitor al Rep.Moldova e echivalent,după datele Băncii Mondiale sau FMI, cu țările sărace din Africa(Niger,Mali,Congo,dar nu Angola,Mozambic,Namibia,RSA),Asia(Bangladesh,Laos)sau America(Haiti,Honduras,Bolivia,dar nu Costa Rica,Chile)!
  Tertio,propaganda radio-presa-tv agresivă rusească minciunoasă de la Chișinău,Bălți,Comrat care sperie populația jefuită de clanurile comunisto-oligarho-mafiote despre invazia românească și denigrarea Unioniștilor alături de minoritățile sexuale,refuzând, cu bună-știință ,să amintească de România majoritar creștin-ortodoxă mai ales de persecuțiile ruso-comuniste ale regimului de ocupație din 1944-dec.1989: de Arsenie Boca,Ilie Lăcătuș etc.
  Vorbind de Reunirea Rep.Moldova(succesoarea Rep.Dem.Moldovenești din 1917) la România,dar NU a Rep.ex-sovietice socialiste Moldave creată ilegal prin forța militară,de invadatorii ruso-ucraino-comuniști din august 1940 e bine să amintim de modelul Ciprului,unde 2/3 din insulă e Republica Cipru recunoscută internațional de statele lumii și membră a UE,iar Republica fantomă Ciprul de Nord,creată după invazia armatei Turciei în 1974,precum Rep.ex-sovietică Moldovenească din iunie 1940,devenită după sept.1990 Rep.Moldovenească Nistreană/Transnistria nerecunoscută de nici un alt stat al lumii,cu excepția statului invadator!Diferența e majoră dintre Republica Cipru și Republica Moldova,pentru că ultima NU dispune de ieșire la mare,cum era RDM în 1917(cu porturile de la Reni,Chilia,Ismail,Cetatea Albă) sau de un turism dezvoltat,economie terțiară avansată etc.Iar statele UE nu vor fi de acord să primească în comunitate o nouă Bosnie,Macedonie de Nord!Să fim realiști,doar Republica Moldova ca regiune a României poate să prospere economic în spațiul UE!În caz contrar, va fi rămâne alături de statele Asiei Centrale sau Georgia,Ucraina!

  Actualmente Rusia controlează economic,militar pretinsa republică neutră Moldova Estică,iar rezultatul celor 25 de ani de independență au arătat clar lipsa prosperității economice,investițiilor occidentale precum în Estonia,Letonia,Lituania!Doar Reunirea cu România e unica oportunitate de schimbare în bine în Rep.Moldova!

 9. ALERTĂ MAXIMĂ ! Atac – Anti-românesc !
  http://unimedia.info/stiri/george-simion-a-intrat-in-greva-foamei-la-vama-sculeni–voi-sta-aici-pana-voi-putea-merge-acasa–in-basarabia-109051.html

  La indicația mafiotului terorist moskovski-fil Plahoi-tinikea
  și în semn de răzbunare vicleană contra României
  și a Declarațiilor Unioniste anti-mafiotice
  ale ex-Președintelui României Traian Băsescu
  de săptămâna trecută de pe Unimedia md,
  Actvistul Unionist Georgică Simion,român vest-moldovean
  din Focșani, a fost expulzat iarăși peste Prut în Europa Liberă
  de către regimul oligarhic mafiot timoftist-ghimpist-lupoist
  de la Chișinău.
  N.B. – Rep. Molotova =creatură stalinistă
  =o anomalie în istorie și Rușinea Europei !

Lasă un răspuns