Raport pentru diasporă: Faptele vorbesc!

6

De la primul offline al Diasporei au trecut deja două luni. E timpul să facem niște rapoarte a ceea ce s-a realizat în această perioadă, adică rămânem pe principiul vorbim-acționăm-analizăm-ameliorăm. Atunci când am decis să merg la Veneția ca să particip la eveniment, mi-am asumat anumite responsabilități și angajamente. Mi-am propus să ofer mai mult timp și spațiu reprezentanților din diasporă la emisiunea Alb&Negru de pe UNIMEDIA, dar și pe blogul meu elenarobu.md, așa încât vocea diasporei să fie mai prezentă în spațiul media din R. Moldova. Până acum am asigurat câte o emisiune pentru diasporă, din cele 4 pe care le realizez pe săptămână. În plus, din aceste emisiuni au fost realizate știri la UNIMEDIA cu zeci de mii de vizualizări, iar blogul elenarobu.md, a deschis o nouă rubrică dedicată doar diasporei.

Timp de două luni am reușit să realizez 9 emisiuni cu participarea reprezentanților din diasporă, fie în studio, fie prin skype. Invitații care au fost până acum la emisiunea Alb&Negru sunt:

28 martie- prin skype: VLADIMIR TEPORDEI – Grecia, MIHAELA CERBARI – Elveția, VASILE CALMATUI – Franța

4 aprilie – despre votul uninominal, prin skype: ANASTASIA CONDRUC, DUMITRU VICOL, DORIN DUȘCIAC, IURIE COJOCARU, VICTORIA MOGÂLDEA, ANDREA LEFTER, TANEA CREȚU

5 aprilie – LUCIA GAGOSOV, Grecia

12 aprilie – INA MORARU, Norvegia, prin skype, despre parcări

26 aprilie – MIHAIL DRUTA, Italia, despre votul uninominal

10 mai- TANEA CREȚU, Spania

15 mai – VALENTINA CUȘNIR + LIDIA PLOP (skype) Italia

Alte două emisiuni au fost înregistrate și urmează a fi difuzate pe:

30 mai – ALEXANDR BAIKALOV, Franța

31 mai – STELLA JEMNA, SUA

Totodată pe blogul meu personal elenarobu.md am creat rubrica ”VOCEA DIASPOREI” pentru o mai bună informare și conexiune a conaționalilor noștri stabiliți peste hotare.

În cadrul grupului de lucru pe mass-media la Offline-ul Diasporei am trasat mai multe obiective, dintre care, personal, mi-am asumat realizarea unei emisiuni pe săptămînă cu și despre Diaspora. Suplimentar, pe blogul elenarobu.md am postat articole și rezumate ample care intereseaza direct conaționalii noști de peste hotare. Am realizat ceea ce mi-am propus și asumat personal și sunt gata pentru noi obiective la cel de-al doilea Offline al Diasporei care va avea loc la Chișinău, în luna august. Sper că și celelalte module au reușit să-și atingă obiectivele ca să putem începe o pagină nouă cu noi provocări în august.

Diaspora este tot mai prezentă în viața publică a R. Moldova. Împreună putem deveni o forță!

Faptele vorbesc!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

 1. Rarița Sadoveanca Consăteanca on

  Oare de ce în toate aceste acținui de peste mări și țări
  nu se abordează oriunde și oricând PRIORITATEA Noastră-
  Proiectul Nostru Național
  de Re-Unire cu Patria-mamă România Mare europeană
  și activitâțile concrete de înfăptuit ?
  Numai cu poze printre copacii din Italia nu vom ajunge departe.

  De ce ?

  • Total de acord… O irosire de timp. Rolul diasporei este sa desptepte spiritul romanesc din Basarabia chiar si in makurtii pestilentiali inca neplecati la Moskva (cei urit mirositori nesplati tip bolsevici) nu sa planteze pomi aiurea in tramvai zic eu. Basarabenii din strainatate sunt singurii apropiai cu adevarat de valorile romanesti fiind in contact nemijlocit cu diaspora romaneasca de pe acolo destul de puternica dar si prin faptul ca majoritatea au cetatenia romana deasmenea (caci cu pasaportul mankurt albastru pravo maldavan nu prea poti face nimic prin UE si cam pe nici unde prin lume decit sa pleci sa vizitezi (eventual) si sa te intorci sau sa lucrezi la negru ca n-ai dreptde sedere si de munca pe nici unde deci este un pasaportchiar pravo fara valoare reala). S-auzim de bine si asigurati-va ca cei cu pasaport romanesc din lume de prin Basarabia sunt romani nu moldoveni cum ii mai aud pe unii ca se recomanda cu nerusinare pravo mankurta (!!!)

   • Totul se face pentru a acredita ideea ca exista o diaspora moldoveneasca, diferita de cea romana, iar dna Robu, nolens volens, contribuie la aceasta. Intr-o postare anterioara, dna Robu ne sugera ca avem diaspora chiar si in Romania.

   • Corect, diaspora moldoveneasca este de exact cat se spune oficial, de ordin de zeci de mii. Restul toti sunt romani de fapt, sunt pe documente romanesti. Mergeti la orice consulat romanesc o sa vedeti o multime de basarabeni. Si din turisti 80% sunt cu pasapoarte romanesti.

    Dar eu ma intreb care e rostul sa lucrati cu diaspora din europa de vest? Ea oricum voteaza cu proeuropeni. Cand se va lucra cu acei din moldova? Cand se va lucra cu rusii, gagauzii, bulgarii? Mi se pare ca pur si simplu stam ca sa nu facem greseli, si dupa in ultima luna vrem sa fim salvati, vine salvatorul, idolul.

Lasă un răspuns