R. Moldova, un coteț pentru Rusia

10

 

Tot mai mult mă conving că la 27 august 1991 independența a fost un cadou otrăvit venit de la Moscova. Eram mică pe atunci ca să pot participa la manifestările mișcării de eliberare națională. Dar astăzi mă bucur că am posibilitatea să pun întrebări celor care au fost suflul acelei mișcări. Unii cred că a fost o independență obținută prin lupte, alții că ne-a căzut din cer, iar a treia categorie – că a fost un dar de la Moscova.

Ce a urmat după așa-zisa proclamare a Independenței? Aderarea la CSI. Războiul de pe Nistru. Armata rusă pe teritoriul R. Moldova. Embargouri economice și politice.

R. Moldova este pentru Rusia un coteț sau o mare spălătorie de bani. Aproape 30 de miliarde de dolari cu proveniență extrem de dubioasă au fost legalizați prin instanțele de judecată moldovenești. Evident, și comisioanele au fost destul de grase, cel puțin 8% din sumă.

http://unimedia.info/stiri/Republica-Moldova-continua-sa-fie-spalatorie-pentru-banii-ruseti-115359.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

Este un coteț și pentru controversatul Rogozin care poate veni la Chișinău oricând vrea, chiar și într-o zi de doliu când basarabenii comemorează victimele deportărilor staliniste.

http://www.zdg.md/editia-print/editoriale/rogozin-la-chisinau-moldova-in-doliu

Este un coteț mai ales în regiunea transnistreană care mai repezintă și o mare gaură neagră pe unde trece nestingherit armament, droguri. Acum, mai suntem impuși să recunoaștem plăcuțele de înmatriculare transnistrene. Apoi ce va urma? Recunoașterea simbolurilor, drapel, stemă, imn, monedă?

http://independent.md/germania-recomanda-chisinaului-recunoasterea-placutelor-de-inmatriculare-transnistrene/#.V5peyvl97IU

Este un coteț și atunci când vorbim despre faptul că țara noastră este cel mai mare furnizor de doping pentru sportivii ruși.

http://www.mold-street.com/?go=news&n=4989

Este un coteț și pentru că presa rusă prin posturi TV, radio, Ziare, domină piața audiovizualului. O domină prin manipulare și propagandă rusească.

http://www.media-azi.md/ro/stiri/mass-media-din-rusia-domin%C4%83-spa%C5%A3iul-informa%C5%A3ional-al-moldovei

Iar aici, chiar în inima capitalei, în scuarul Teatrului Național Mihai Eminescu  poți găsi tot felul de tricouri cu mesaje care mai de care, dar în esență care promovează mesajul Kremlinului.

https://elenarobu.wordpress.com/2016/05/15/vizita-de-lunga-durata-a-lui-putin-la-chisinau/

Cu toate acestea, preferințele electoratului merg spre partidele pro-ruse. Socialiștii au fost cei care au acumulat cele mai multe voturi la alegerile din noiembrie 2014.  Și tot cei mai mulți conaționali de-ai noștri lucrează în Federația Rusă, chiar dacă sunt condiții dure de muncă.

Mai sunt naivi care cred că suntem independenți? Da, acum vorbim mai liber și mai bine limba română. Generația mai tânără în general are mari performanțe la acest capitol. Dar mai mult de atât ce am obținut? Ah, da, un stat aproape falimentar.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

10 comentarii

 1. nu ,D-na independenta nu ne-a picat din cer au fost un mare activizm civic atunci,ani intregi de manifestatii lupte stradale ,interetnice,razboi,gagauti,timpenii de orcare ordin.NUMAI CA TOATE ASTEA AU UN GUST AMAR DE ROSCA -IUDA si lumea in lumina ticalosilor de astazi ,fosti si ieri vrea sa uite de toti si de toate.Avem barbati de stat mici cit buzunarul propriu si sacalii externi,care in toate timpurile ne folosesc pe post de nisa utila

 2. adicatelea cei rus tot e rau, numai SUA si ROMinia sunt bune -)))
  dar daca serios permitetimi un sfat, –
  luati un bilet pina la Moscova, plimbativa doua trei zile, intrati prin muzee (este ce de vazut)
  stiu ca va place teatrul, un spectacol de la Lenkom sau Teatru piesei moderne va garantez ca va uimi CUM se poate (cu regret la noi teatrul e la nivel de „samodeeatelinosti” unui sat)
  si asta poate va influienta nitel -))
  dumneavoastra (parerea mea) atribuiti caracterul politicii externe unui stat (demonizata si ea cu exces) la tot „cei rusesc” de parca numai Rogozini si Putini a nascut Rusia…

  • Parca de R. Moldova e vorba 🙂
   Înțeleg sa te afișezi sau mândrești cu ceva ce-ti aparține, valori ale neamului tău, dar cu rusii care e ideea? Lăsați romanii, pentru voi înșivă.
   Nu mai vorbim de context, sa te afișezi si mândrești cu valorile unei tari care v-a ocupat nu de mult ?
   E normal sa aibă si ei o cultura, apreciata de multi dealtfel, dar atât, sa te dai rus de acum… sa vrei sa pui limba națională, parca e prea mult pupat de …

 3. Transilvania on

  Rusia e doar o benzinarie nimic mai mult. Peste 80% din banii Rusiei sunt facuti din vanzarea de gaz petrol si alte resurse naturale ! RUSIA NU PRODUCE NIMIC ! Din motivul asta Rusia nu poate fi un exemplu economic pentru NIMENI ! Tot ce poate Rusia sa faca pentru Rep Molotova e sa dea gaz si petrol si petrol ieftin ATAT !

 4. Rep Molotova facuta de Stalin intradevar e un COTET (zona tampon) a Rusiei, folosita de Rusia dupa bunul ei plac, tinuta in saracie si mizerie pentru a nu fi atractiva pentru UE sau pentru Re-Unirea cu Romania.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

  Salar mediu net in mana 2016
  Usa – 2350 euro
  Anglia – 2300 euro
  Germania – 2200 euro
  Spania – 1730 euro
  Italia – 1560 euro
  Polonia – 750 euro
  Ungaria – 570 euro
  Romania – 463 euro
  Rusia – 458 euro
  Bulgaria – 382 euro
  Belarus -269 euro
  Rep Moldova – 184 euro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ukraina – 140 euro

 5. apropo…mare grija cred la: ” Și tot cei mai mulți conaționali de-ai noștri lucrează în Federația Rusă, chiar dacă sunt condiții dure de muncă.” …sa speram ca se descurca asa bine prin Rusia si nu se mai intorc inapoi niciodata. Sa speram ca vor fi motivati sa stea definitiv pe acolo. Este important pentru stabilitatea RM ca aceasta populatie plecata in Rusia (si CSI) sa nu mai revina vreodata sub nici o forma. Economic vorbind cine ajunge prin Rusia nu poate fi de prea mult ajutor prin RM oricum (Rusia nu mai produce absolut nimic competitiv pe plan mondial (poate comparativ cu Madagascar si Egypt de exemplu ma gandesc), poate armament strategic (nukes) si razboi hibrid dar cam atat deci nimeni nu are nevoie de „specialisti” de pe la Rusia si CSI decat daca vrea sa faca ceva rau politic / militar cred si sa speram nu prin RM)). (personal nu asi angaja pe careva cu experienta de prin Rusia si CSI ca nu ar prezenta potential competitiv cam in nici o ramura si asta se cam vede prin UE , CVuri din asemenea zone sunt date la o parte la angajari pe motive de competitivitate scazuta si comunicare, unii candidati nici nu o mai trec prefera sa depuna doar experienta in RM chit ca lasa o gaura de experienta dar au sanse reale mai mari sa ia un job)..parerile mele doar la subiectul dvoastra…

 6. Alegerile au ramas una din variantele posibile ca se mai schimbe ceva – dar, daca iese cu Dodon, sef, s-a dus Romania, s-a dus UE – si miscarea noastra a tuturor, libera, cu bicicleta sau masina prin Europa….
  Vor reveni gardurile de sirma, dar si o politica sterila, zbuciumata! Moldova va relua mersul inapoi, ca pe timpul lui Voronin!
  Kaput …,Mica Elvetie”! Kaput UE!
  Mama Rasia abia asteapta sa redeschida robinetul prin care suge tot ce a mai ramas din Moldova!
  De asta nici nu se grabesc rusii din ,,respublica” sa invete romaneste…

  Rusii au furat Moldova 200 de ani neintrerupti si acuma miliardul, dar se prefac ca nu stiu.
  Vine Putin sa salveze Moldova!?
  Treaba nu-i buna!

Lasă un răspuns