R. Moldova alături de țări din Africa într-un top care nu ne face față

7

R. Moldova are pe plan extern o reputație din ce în ce mai proastă și este de ceva vreme într-un top care nu ne face față deloc. Atunci când vorbim despre riscurile de țară în urma provenienței banilor, R. Moldova este în categoria țărilor cu un risc sporit când vorbim despre proveniența banilor.

Suntem alături de Mozambique, Nigeria, Nicaragua, Pakistan, Honduras, Kenya, Kazahstan, Ucraina, Rusia, Algeria și multe alte țări de acest fel. Mulțumim guvernărilor care prin (in)acțiunile lor au adus Moldova în această categorie.

Asemenea informații au fondurile mari de investiții din Europa. Și noi ne întrebăm de ce nu vin investiții în R. Moldova? Păi, cum să vină, dacă avem o reputație atât de proastă în exterior.

Basarabeanul, Viorel Roșcovan, care activează la cel mai mare fond de investiții olandez și care în prezent administrează, împreună cu o echipă din 5-7 persoane, fonduri de 13 miliarde de euro spune că proveniența banilor care vin din această regiune, inclusiv din R. Moldova este foarte dubioasă, pentru că republica noastră a fost, de-a lungul anilor, o spălătorie de bani pentru Rusia. Cu siguranță mai este, doar că, în prezent, nu se mai vorbește despre asta.

Viorel Roșcovan spune că fondul de investiții olandez a acceptat ca un moldovean să le administreze banii, dar nu acceptă să administreze bani proveniți din Moldova. Iată așa paradoxuri creează republica noastră.

”Acum un deceniu reputația românilor, moldovenilor în Europa era foarte proastă din cauza hoțiilor de buzunare pe care le comiteau unii dintre ei. Acum nu mai sunt. Moldova are o reputație proastă nu din cauza cetățenilor, a omului de rând, dar a guvernanților, a liderilor politici, a furtului miliardului”, a explicat Viorel Roșcovan în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

Așadar, avem investitori cu mâinile legate din cauza reputației proaste a R. Moldova în străinătate. Avem o țară care nu poate fi dezvoltată fără investiții. Avem guvernanți cărora nu le pasă de imaginea țării lor și de bunăstarea propriilor cetățeni.

Informația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

7 comentarii

 1. Din cate am inteles, fondul lui de investitii ia bani de la clienti si cu putin noroc matematic face un profit. Tot el spune ca fondul la care lucreaza, nu poate lua bani pentru a ii investi de la clienti din moldova, fiindca nu se stie ce e cu acesti bani. Risti sa te trezesti ca banii provin din activitati ilegale sau clientii au probleme cu legea, astfel iti strici reputatia si poti sa pierzi o gramada de bani si chiar licenta de functionare.

  Nu merge vorba sa vina fondul lui de investitii in moldova si sa bage bani in proiecte gen drumuri, spitale sau sa cumpere, creeze firme private, sau cumpere obligatiuni de stat, cel putin el nu s-a referit la investitii in interviu ci s-a referit la riscul de a administra banii clientilor din moldova. Fondul lui probabil e un fond speculativ, care ia banii de la clienti si ii joaca la bursa(e).

  Spune ca e cel mai mare fond de investitii, si dati un tabel cu riscuri, dar nu spuneti tot. Cum se numeste fondul, cum investeste banii? (puteti gasi in 2 clickuri) Ce fel de risc e in tabel? Riscuri pot fi diverse, cand pui un tabel, scrii ce reprezinta cuvantul risc, altfel nu inseamna nimic acest tabel, sau inseamna ca vrei sa manipulezi opinia, sa induci cititorul in eroare, sa creezi confuzie.

  Riscurile acestea nu se calculeaza chiar dupa ureche, se calculeaza si pragmatic, de exemplu daca in moldova exista legea x sau y de transparenta, cum e cu coruptia, cat e piata neagra, care e rata de criminalitate, daca se face schimb automat de date fiscale, daca exista acorduri fiscale intre tari, cum functioneaza sistemul financiar bancar, cum se identifica persoanele, de unde vin banii in economie, etc. Moldova avand 40% din PIB veniti de la migranti economici, inseamna automat ca nu se stie provenienta banilor, fiindca majoritatea din ei lucreaza la negru, asta inseamna ca acesti bani nu au fost taxati cum trebuie, sunt bani cu provenienta ilegala.

  Apropos, majoritatea moldovenilor au pasaport romanesc, si isi pot investi banii prin acest fond sau altul, si chiar o fac. Mai ales acum dupa colapsul sistemului bancar, nu mai au incredere si ii investesc in europa. Care nu ii pot investi isi cumpara usi metalice si dorm rau noaptea. Pare haios, dar inseamna ca pleaca capital din moldova masiv, asta se adauga la nota de plata pentru furtul miliardului pe langa inflatie.

  Nu ati inteles ce e investitie si despre ce a vorbit el, si faceti concluzii la articol gresite.

  In olanda si tarile vecine, omul de rand nu prea stie de furtul miliardului in schimb stie foarte bine ca cersetorii pe strazi, hotii si in general care fac munci negre multi sunt din romania, moldova. Si inca va mai dura pana se schimba opinia, multi ani. Ei habar nu au cine sunt liderii politici in moldova, si ce se intampla acolo.

  Sunt tari din africa care sunt mult peste moldova.

 2. nu este nevoie sa disperati avand Rusia tovaras pe aceasta lista de analiza occidentala Comportamentul si mentalitatea sovietica in spatiul pruto-nistrean sunt inca preponderente, prin urmare la ce sa te astepti la altceva. Faptul ca Romania nu este pe acesta lista in categoria risc inalt se datoreaza in totalitate exigentelor partenerilor occidentali din UE, altminteri eram frati de suferinta.Dar, ialta ordine de idei, oare de ce visati cu ochii deschisi stimata Elena Robu cand stiti foarte bine realitatea dintre Prut si Nistru cand doleantele majoritatii concetatenilor d-voastra sunt legate de Ivan!!. La buna vedere!

  • Dacă vin ai lui Dodon la anul RM va ajunge in categoria restricted relativ rapid cred deci chiar mai jos – echivalent cu un stat in disoluție totala ceea ce va fi si cazul odată ce bolsevicii vor incepe a implementa programul lor. Sâ nu uitam ca absolut nimeni nu face investiții in RM in afara de UE, RO si ceva SUA in ultimii 20 de ani. De ce oare , de ce oare ? Percepția externa de mai mult de 20 de ani atât in Est (CSI/ Rusia) cât si in Vest (UE/ USA) este ca RM este deja intârziată sa cadă in poalele fie ale Rusiei ca si teritoriu (scenariul dur) sau al RO ca si județ (e) pe un scenariu dulce din ce in ce mai puțin probabil cu perspectiva bolșevică la putere la anul. Deasemenea rolul crescând al RO in UE si NATO va fi un factor restrictiv al RO in a mai se angaja in acea direcție mai profund. In cazul secanriului dur, Rusia nu va folosi teritoriul RM pentru nimic (0 investiții) ci pentru consolidarea Transinistriei care o va desprinde in mod democrat prin federalizare după care nu-i vor mai iteresa oricum restul RM care va cadea in decpție (Dumnezeu cu mila cum se zice odata ce UE si RO, SUA sunt alungate de bolșevici). Dodon bate câmpii cu statalitatea lor tip Est nesusținută$ nici macar de Rusia, deci muribunda iar stataliștii pro-vest la fel ținând cont că statul va fi pe perfuzii$ si murind la un moment dat de la sine si sine die. Ar investi un euro sau o kopeika in asemenea haos careva …?… eu nu …! De aci din acel tip de grafic se poate citi viitorul statalitatații RM că fără bani si incredere internaționala nu faci mare lucru mai ales cu unul ca Dodon aterizat de populiștii rusofoni intr-un elan de schizofrenie populară care a dat ultima lovitura statlitații RM si așa f. f. fragilă si fără fundament cultural, istoric si chiar politic (RM rămânând o initiativă de marketing politic prin statalism eșuat tip vory/ tâlhari si drenaj oficial pe fonduri$ internaționale si spălare de bani aproape de la inceputuri si la prezent si după zic eu). Ar vrea careva să trăiască in asemenea experiment – accident politico-istoric fârâ fond tip eșuat si tâlhar tip vory ?…nici eu nici familia si chiar apropiații ma gândesc …!

 3. Republica Moldova, o tara mica, pustiita, o tara fara stat de drept, o tara cu noroacele legate, are reputatia pe care o are din cauza nimicniciilor cu gura mare care o conduc, cu rea intentie, spre… prapastie. Cine are minte, intelege ca are de-a face cu o tara in Haos, Anarhie, Bezna si un sistem al crimei organizate, la nivel de stat acaparat. Cu o tara care se zbate intre Scila si Caribda, intre Sodoma si Gomora, intre Vestu si FRestu, intre actiuni ilegale si interese meschine personale: actiuni de extorcare de bani negri cu tunul, mita si coruptie.

 4. Apreciez articolul. Am toata stima pentru fratii nostrii de peste Prut. Am foarte buni prieteni printre ei. Asta nu inseamna ca nu pot sa incerc sa corectez exprimarile imperfecte si mai ales pe cele gresite.

  In titlul si cuprinsul articolul apare expresia”top care nu ne face față”. Dar, in dictionarele limbii romane gasim „a face față = a înfrunta, a ține piept; a rezista, a suporta”. Expresia romaneasca potrivita ar fi „nu ne face cinste” precum in articolul „România, loc fruntaș într-un top care nu ne face cinste” de la adresa web https://www.antena3.ro/economic/romania-loc-fruntas-intr-un-top-care-nu-ne-face-cinste-422689.html

  Nu vreau sa supar pe nimeni, ci vreau doar sa ajut la perfectionarea exprimarii in limba romana. Sper sa fiu bine inteles.

Lasă un răspuns