Protestul diasporei de la Roma în imagini

9

Felicitări pentru miile de moldoveni din străinătate care s-au mobilizat duminică, 20 noiembrie, și au ieșit la protestele în orașele unde s-au stabilit. Vorbim de Paris, Roma, Londra, Barcelona, Bruxelles, Bologna, Padova, Berlin, Amsterdam, Dublin dar și Montreal.

Una dintre zecile de mii de moldovence stabilită în Italia și căreia îi pasă de viitorul R. Moldova, unde ar vrea să revină, Cristina Pruteanu mi-a trimis mai multe poze de la protestul desfășurat ieri la Roma, Piazza Tarantelli, stația Tor di Valle. De altfel, este locul simbol al moldovenilor de la Roma, pentru că acolo vin autocarele de acasă. Conaționalii noștri o numesc Mica Moldovă.

Am fost vreo 200 de persoane care au participat la protest. Am mai avut și oaspeți, dar și persoane care treceau, se opreau și ne priveau. Din cei 15 000 mii de moldoveni din regiunea Lazio (Italia) au fost doar 200, dar pentru noi a fost un succes. Am strigat cât am putut de tare ca ne PASĂ DE CASĂ. Vă rog frumos nu încetați niciodată să le spuneți celor de acasă că noi îi vom susține în continuare.

Este mesajul emoționant pe care l-am primit de la dna Cristina Pruteanu, aseară, după manifestațiile de protest care au avut loc. Am ținut să îl fac public pentru cei care îmi citesc blogul.

Sunt sigură că asemenea emoții au simțit și cei care au ieșit în stradă să își apere dreptul de a vota, dar și cei care i-au privit de acasă. Dacă există solidaritate, înseamnă că poate exista și victorie!

Mai jos, vedeți pozele de la protestul organizat de diaspora la Roma.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

9 comentarii

 1. Exact cum se mai mentiona pe acest blog Transnistria nu vrea sa fie parte din RM cu sau fara Dodon si se stia bine asta dinainte (populism electoral cu reintregirea RM). Ceea ce Dodon va face este sa lea documente internationale (federalizare) care dupa dreptul international ii va ajuta sa se declare independenti (model Cehoslovacia) si apoi sa se declare uniti cu Rusia prin referendum fantoma (din ala cu 97% pentru). Cealalta alternativa daca nu iesea Dodon era sa fie un schimb teritorial cu Ucraina banuiesc (sudul/ nordul Basarabiei) daca nu chiar cu Rusia direct desi nu este granita comuna dar probabil un troc ar fi mers in loc. Dodon ii va ajuta astfel gratis pe Transnistreni sa se secesioneze in drept international daca nu cumva un avantaj personal pentru el ar fi la mijloc cred (gratiile lui Putin dar la ce ar mai folosi cu Ucraina la mijloc ma indoiesc ca piata Rusiei va fi accesibila). Banuiesc ca nu le va trebui mult si UTA sa faca acelasi lucru odata pusa oportunitatea pe masa si exemplul Transnistria. Transinistria si UTA desi au avut cazuri diferite in istoria scurta a RM (25 ani) sunt balasturi politice serioase pentru RM in orice directie (Est/ Vest) ar fi drumul RM si trebuie intradevar ajutate sa seceada cumva si cat mai curand. Intr-un fel este bine ca legal vor pleca unii relativ repede (Transinistria) si altii un pic mai tarziu (UTA) dar pacat totusi ca nimic nu se ia la schimb pentru RM…Maia Sandu ar fi adus probabil ceva in schimb! Daca pentru Transinistria este un alt popor si un teritoriu care nu a apartinut RM pentru UTA a fost o greseala a RM sa le dea un statut complet statalist (stat in stat) nealiniat la nici o norma UE si nici chiar CSI deci neguvernabil de la Chisinau (s-au dezvoltat practic de capul lor cultural si social tip ruseste)

  RM cu un presedinte acum gata sa devina persona non-grata pentru Ucraina si probabil si pentru UE curand daca mai continua cu afirmatii aiurea si o RM cu bucati teritioriale zburand (legal) in aer va continua sa se prabuseasca economic sub propriile greseli politice pe care singura si le-a ales (vinovatii nu sunt in alta parte dar in RM care in mod democratic au facut ce au facut pentru RM pana acum (la vot)). Eu chiar ma mir daca si cum FMI sau RO continua sau vor continua eventual sa mai dea imprumuturi$ tinand cont ca parlamentar vorbind vor veni anticipate iar de facto RM este asociat la un alt stat sub sanctiuni majore (Rusia) (prin presedintele RM abia ales). Vor urma deci perioade de instabilitate majore cu impact economic si social foaqrte dur unde tinand cont de presedintele abia ales populismul gen „nu noi dar aia dinainte” va guverna discursul (deci fara solutii practice ca nu sunt si nici bani$ pentru vor fi chiar deloc).

  Ma intreb totusi daca presednitele RM nou ales (si cand) va invoca totusi art. 51 ONU in baza caruia sa readuca trupele rusesti in RM pentru cine stie ce fantome asa zis „amenintatoare” din mintea lui doritoare de re rusificare fortata a RM sau pur si simplu le va invita desi s-ar putea sa nu aiba suport popular pentru asta.

  http://unimedia.info/stiri/evghenii-Sevciuk-se-arata-impotriva-federalizarii-republicii-moldova-123564.html

  • Acela a fost un schimb teritorial in cadrul aceleiasi tari. Cum ar face schimb de terenuri Ilfov cu Municipiul Bucuresti.

   Trebuie sa intelegi, sa bagi in cap un lucru. Orice schimb teritorial nu s-ar face ca sa se traiasca in moldova mai bine trebuie sa existe economie si investitii straine. Pentru aceasta sunt necesare cateva chestii simple in ziua de azi. Stat de drept, inseamna justitie, politie, securitate militara, lipsa coruptiei. Infrastructura si oameni. Tari de dimensiunea moldovei nu pot sa traiasca bine izolat, piata nu e suficient de mare, ele trebuie sa exporte pe o piata foarte mare, ca sa aiba pe ce sa importe. Restul sunt povesti.

 2. Buna seara, am citit comentariile la articolele Dv. Multe sunt naive si utopice.
  Ma mira ca nimeni nu discuta despre urmatoarele probleme, care dupa parerea mea sunt cel putin la fel de importante:
  1. participarea redusa la vot pentru scrutinul prezidential si in primul tur, dar mai ales in al doilea tur: 47% din populatia cu drept de vot nu a votat ! De ce ? Ar trebui facuta o cercetare sociologica pentru a stabili ce profil au acesti oameni si cum ar putea fi ei mobilizati la vot pe viitor.
  2. legea electorala cu limita de 3000 voturi la sectiile din strainatate trebuia criticata de la inceput, cu mult inaintea alegerilor si trebuia atunci de protestat, sau macar dupa primul tur.
  3. populatia din stanga Nistrului, fiind pe teritoriul care nu e controlat de autoritatile R.M., nu ar fi trebuit acceptata la vot: trebuia declarat teritoriu ocupat, iar populatia de acolo exclusa de la votare: acest lucru iar trebuia spus expres in legea electorala: dar se pare ca toti politicienii din R.M., chiar si cei declarati pro-europa si pro-românia, sunt de fapt mincinosi si ipocriti, au de fapt tot interesul in mentinerea Transnistriei: altfel justificarea existentei lor risca sa dispara prin apropierea naturala a populatiei spre Romania.
  4. trebuie mentionata si a treia cale ( pe langa apropierea de Rusia, si statalism ), si anume: re-Unirea cu Romania: dar pentru asta trebuie pusa presiune pe partidele declarate unioniste: PL, PNL, Dreapta, sa se uneasca intr-un singur pol politic unionist ( Blocul Unitatii Nationale , B.U.N. ) si mai ales trebuiesc resetati conducatorii acestor partide: mai ales Ghimpu&Chirtoaca, Gutu si Pavlicenco, care au luat scoruri penibile de mici in alegeri. Trebuiesc adusi oameni noi, mai tineri, care sa fie cu adevarat dedicati cauzei.
  Va Multumesc pentru atentie.

  • Gabriel Savu: Toate partidele unioniste (PL, PNL, Dreapta) au pledat cu fiecare ocazie pentru ca Transnistria sa fie declarata teritoriu ocupat. Din pacate, sunt in minoritate fata de promotorii moldovenismului, care moldovenism de fiecare data renaste ca pasarea Phoenix din cenusa, ultima oara sub chipul PAS-DA/Maia Sandu-Andrei Nastase&Co.

 3. François Villon on

  ALEGERI FURATE-ALEGERI FRAUDATE !
  ———————————————————————-
  Diversiune la Alegerile de la Ambasada RM de la Paris-
  În după ami­a­za zilei de 13 noiem­brie, de înda­tă ce pășeai pe stra­da Ber­li­oz,
  un domn trans­mi­tea în rusă votan­ți­lor că nu mai sunt bule­ti­ne de vot
  și îi îndem­na să ple­ce aca­să fără să li se ofe­re măcar o foa­ie albă să scrie o peti­ție.
  Aju­nși în fața ușii, li se con­fir­ma situ­a­ția, ast­fel mul­ți au ple­cat fără să lase o peti­ție
  N.B.
  Acest comentariu preluat a fost șters SIS-tematic
  la alte comentarii din Ziarul de Gardă dn Chișinău.

Lasă un răspuns