Protestele de la București și cele de la Chișinău. Cele mai importante diferențe

14

În R. Moldova, în cei 25 de ani de Independență, au fost organizate mai multe proteste cu răsunet, dar aproape toate au fost deturnate în scopuri înguste de partid. De când am început să urmăresc viața politică moldovenească, pot spune despre protestele din 2002 organizate de PPCD, la care am participat, dar care ulterior au fost compromise tot de fruntașii acestei formațiuni prin răpirea lui Vlad Cubreacov și ulterior votul lui Iurie Roșca pentru comunistul Vladimir Voronin.

A urmat apoi protestul din 2009, care au fost niște revolte ale tinerilor furate de forțele declarat pro-europene. Protestele de atunci au degenerat în violențe (din cauza provocatorilor infiltrați) și devastarea clădirilor Parlamentului și Președinției.

Apoi protestele antiguvernamentale din anul 2015 care, în linii mari, s-au soldat cu crearea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.

Dar cel mai grav este că în urma protestelor de la Chișinău, nimeni din cei vizați nu s-au grăbit să își prezinte demisia, o demisie de onoare care ar fi salvat (ne)onoarea demnitarilor.

Iată principalele diferențe între protestele de la Chișinău și cele de la București pe care le-am identificat eu:

1. Mobilizarea: În România, oamenii au ieșit la proteste din propriile convingeri, din dorința de a trăi într-o țară mai bună, pentru că nu mai tolerează corupția. Ei nu au așteptat ca vreun partid politic să îi mobilizeze, să îi cheme la proteste, așa cum de regulă de întâmplă în R. Moldova.

2. Efectele: La protestele din 2015 din România, ca urmare a tragediei din clubul Colectiv, și-a prezentat demisia premierul de atunci Victor Ponta. Iar protestele de ieri, 1 februarie 2017, au adus prima demisie din Guvernul de la București. Ministrul pentru Mediul de Afaceri din România, Florin Jianu a anunţat azi dimineaţă că demisionează din Guvern.

http://unimedia.info/stiri/protestele-din-romania-au-adus-prima-demisie-din-guvernul-de-la-bucuresti–un-ministru-a-anuntat-ca-paraseste-cabinetul-grindeanu-127261.html

3. Rezultatele: Sub presiunea străzii din România, cei care au vrut să scape de dosare penale, nu au reușit. Chestiunea legată de grațiere va fi inclusă într-un proiect de lege în Parlament, nu prin ordonanță de urgență.

Așadar, sunt lecții de învățat și pentru românii care locuiesc în R. Moldova. Doar prin curaj, rezistență, demnitate, implicare se poate construi un stat de drept. Mai avem nevoie însă și de politicieni cu minimă responsabilitate față de cetățean și să dea dovadă de onoare profesională și personală.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

14 comentarii

 1. Nu-i onoare, nu-i demisie! Ce-i uneste, insa, pe politrucii de pe ambele maluri ale Prutului? Lipsa de discernamant, bogatiile ilicite, megalomania, narcisismul, vedetismele si actiunele la miez de noapte. Or, hienele, coiotii ataca, fara indoiala, cel mai bine in haita, noaptea, astfel incat populatia nici sa nu-si dea seama ca a fost devorata. Partidele de sorginte stalinista sunt extrem de diabolice, nemaipomenit de barbare. Precum Cronos, isi devoreaza atat cetatenii, cat si pro-europenii autentici.

  • Despre ce onoare vorbesti, cand el stie ca fara aceasta manevra ajunge la inchisoare, si nu va fi dulce deloc. E un gest disperat de fapt. Ei sunt pusi la zid, si incearca sa se salveze, iar tu vorbesti de onoare. Ei intai vor sa se salveze, iar dupa isi vor spala ei onoarea, exista o armata de oameni care o sa le spele onoarea 24/24 la tv si in presa, pana lumea incepe sa creada sau da din mana de lihamite.

 2. PS. Exista o problema in Republica Moldova: prea mult intuneric si prea multi crocodili si pirana in jurul celor curajosi, cu demnitate si determinare. Exista tembeliziuni cu carul si nici o televiziune independenta. Orice s-ar spune, fara Jurnal tv s-a facut noapte lunga. Vorba vine: pentru Hotul cel mare si ziua si noaptea-s lucratoare.

 3. In romania lumea a vazut beneficiile lumii capitaliste, investitii, joburi, turisti straini, marfa, servici, multi lucreaza, pensionarii vad ca copii lor lucreaza si pot singuri fara pile sa-si gaseasca de lucru, sa-si rezolve probleme, vad ca se fac imbunatatiri. E foarte greu, dar e mai bine decat inainte, de acea ies in strada singuri sa-si apere aceste realizari modeste. In moldova stau toti cu bratele jos, le e lihamete, nu se vede luminita in capatul tunelului, djungla, fiecare pentru el. Slabe incercari de a se apara, nici nu stiu in ce instanta sa se planga si cum sa formuleze o plangere, iar la prima dificultate se dau batuti.

  • Ioane, ceia despre ce scrii tu se numeste natiune. Romania mai bine de 150 de ani construeste natiunea si trebuie sa recunoastem, au rezultate. Spre deosebire de ei noi nu avem elite care sa formeze scara de valori necesara natiunii. Cind zic elita nu ma refer doar la politicieni, chiar si autoarea acestui articol are atributie la elita, adica la cei mai buni dintre noi, insa in formarea scarii de valori necesara natiunii moldovenesti ea joaca un rol negativ.

   • Nu exista natiune moldoveneasca. Citeste istoria cu ce s-a intamplat prin Basarabia in 200 de ani. jumate din populatie este adusa si puiata de generatii. Daca mai sunt +30% moldoveni iar aia sunt in general unionistii. Mare grija ca le incurci rau de tot voit sau nevoit. Asta-i problema intre Prut si Nistru, creeare a ceva ce nu exista si nu poate fi sudat decat din rau in foarte rau cum se intampla acum, furtisaguri din istoria vecinilor, fraternizare cu ocupantul muscal si abureli geo ciudate ca sa dea un sens unui lucru artificial fara noima gospodar Andrei. Moldovenii sunt romani ! mai mult sunt fondatori ai RO si si-au dat jertfa la 1878 si la 1916 si apoi la 1944 sa mentina si sa progreseze etnia romana. Bavaria sau Napoli au fost secole indepenedente pana s-au reunit modern in Italia si Germania pe baza de comuniune de etnie si limba . Asa a fost si RUsia si Franta sau ROmania. Citeste, citeste ca le mancurtesti rau. O populatie cum este acu prin RM poate fi denumita oricum dar nu natiune si in nici un caz popor. Civic sunt prezenti: romani, ucraineeni sau rusi si gagauzi. Nimic mai mult sau mai putin. (verifica wiki). Clovnul circar de Dodon vrea sa duca ce a mai ramas de prin Basarabia (acum o parte ii zice Respublika Molotova) in Est de unde unii care erau chiar mai bine positionati fug de mama focului:

    http://www.ziarulnational.md/presa-rusa-belarusul-se-pregateste-sa-paraseasca-uniunea-euroasiatica/

    Ti-am scris in limba romana (ISO639) desi tu ai intelege Gospodar Andrei moldovineste inexistenta (fiind evoluata din chirilica si un vocabular restrans in romana in 300 de ani natural pentru orice limbi de pe fata pamantului)

    Sa auzim de bine vory Andrei ! Nu mai mancurtiti si nu mai furati limbi, patrimoniu eventual claditi ceva nou daca puteti ca o sa se ajunga sa piardem aceasta libertate daca nu se merita in RMolotova ! Ucraina si RO abai asteapta sa desfiinteze un stat artifical creat si mafiot care revenidca ciudatenii inventate peste noapte din ceva ce n-a fost niciodata si nu este.

    • Nicola, care este scopul comentariului tau?
     Daca ai dorit pur si simplu sa strici aerul atunci poti fi multumit, s-a primit.
     Daca ai dorit sa discuti atunci trebuie sa ei in consideratie doua aspecte:
     a) bunul simt. Majoritatea cititorilor acestui siteu sunt cetateni ai R Moldova, deci, a-ti bate joc de statul lor este o porcarie. Chiar si cei ce isi doresc unirea nu primesc placere de la asa porcarii.
     b) Cunostinta de cauza. Etnia si natiunea sunt doua lucruri diferite. Daca ai sti istoria ai sti ca A I Cuza a spus „… natiunea romana este infaptuita…” Intelegi, natiunea romana a fost INFAPTUITA (facuta, creata) cu foarte mult timp mai tirziu decit aparitia etniei romane, deci la fel se poate (si se face) infaptui si natiunea moldoveneasca.
     Daca tu personal crezi ca nu e nevoie de a infaptui natiunea moldoveneasca – ai tot dreptul, ba chiar se poate si discuta, daca esti capabil de o discutie civilizata.

     • Ai mai sus raspunsul meu printr-un articol. Moldovenii sunt romani si punctum. In eoca moderna s-a vorbit de principatele romane (a.k.a Valahia, Transilvania si Moldova). Nu am ce sa discut cu cei care impartasesc teorii sovieto-tzariste. Capitala Moldovei istorice nu a fost niciodata intre Prut si Nistru. it despre estimari# priveste pe YouTube filmul: Golgota Basarabiei a unui grup de istorici si realizat cred de maestrul regretat Ungureanu. Ca orice basarabean de origine la asa teorii gen „natiune moldoveneasca” nu pot fi decit factual ca mai sus si sa reactionez imediat la cei ca tine . Citeste, citeste ! daca nu vezi ca Sputnik are blog-uri deasemenea . Te invit acolo fiind mai apropiat pentru tine, poate esti si platit cine stie daca dai bine ?

   • Sofica Rotărița on

    Elita noastră intelectuală și unionistă /puțină dar existentă totuși/
    a fost zătrită=lichidată=omorâtă=asasinată metodic SIS-tematic Dondonist
    în ultimii 30 de ani prin accidente la comandă, iradieri, otrăviri, etc.
    Doar câteva nume- Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Lidia Istrati, Leonida Lari, Andrei Vartic și alte zeci și zeci de nume.

 4. Jurnalist iradiat Alecu Mocanu on

  Pentr românii est-moldoveni
  cel mai bun exemplu sunt balticii care au știut să-și păstreze identitatea națională
  pe timpul ocupației ruso-sovietice.
  Prin demnitatea, rezistență și mai ales prin educație.
  Bravo lor ! Rușine nouă !
  Cei puțini intelectuali unioniști de la noi, aidoma balticilor, au purtat stindardul românesc,
  dar au fost mișelește lichidați fizic în ultimii 30 de ani
  prin accidente la comandă, otrăviri sau iradieri, etc.
  de către Comandoul terorist dondonist cu sediul la Tiraspol.
  Și cel mai rău e faptul, că întreaga societate se preface că nu știe nimic de aceste asasinate,
  ba unele chiar se tem să publice aceste informații pe site-urile lor.
  Iată de ce suntem la coada Europei și de râsul lumii !

 5. Ati scapat din vedere principala diferenta: in Romania exzista mai multe ramuri ale puterii (presedintele, guvernul, parlamentul, justitia) si doua din ele (presedintele, justitia) sunt de partea protestatarilor.
  In rest totul e corect, avem ce invata de la romani.
  PS
  da de ce numai romanii care locuiesc in R Moldova ar putea sa invete de la cei din Romania? De ce nu toti moldovenii?

 6. Toader dela Cetatea Tighina on

  Feb.2017/ Un mesaj de la Chișinău
  pt. cealaltă capitală de pe Apa Dâmboviței
  —————————————————————
  Să ai viața tu cinstită
  Și va fi ea mult tihnită.
  Nu fura, nu amăgi-
  Cel de Sus nu te-a ‘ndrăgi !

  România e o boală,
  Vor mai multe ei în oală;
  Vezi ce face Iliescu-
  Dragnea, altul Nebunescu.
  Hoțomanii în palate
  Și cu funcții doar furate;
  Să-i zătrești, Mărite Doamne-
  Toarnă peste ei, doar „boambe” !

 7. Prietenul nostru Hadarca, e in ALDE, vad ca au inceput sa mai demisioneze de acolo, sa sustina poporul, el ce zice? A iesit sa spuna ceva? Sau isi cauta apartament mai comfortabil in Bucuresti si Vaslui. Am observat ca ii place cuvantul comfortabil, l-a subliniat de mai multe ori. Avem noi nevoie de asa senatori? Avem nevoie de senatori care primesc postul ca recompensa, si dupa voteaza cum le-a zis leaderul, doar sa profite de beneficii? Eu inteleg ca a obosit, dar daca ai obosit mergi si te odihneste ca orice pensionar moldovenesc, vezi rezultatul muncii tale in practica. Lasa loc la acei care chiar vor sa faca ceva bun pentru tara!

 8. Un f. interesant articol referitor la romanitatea moldovenilor. Bogdan Intemeietorul se stie ca a venit din Maramures (Ardeal) fiind valah si fiind inconjurat de valahi (ardeleni) cand a trecut Carpatii. Ceea ce este mai interesant este ca documentele cancelariei maghiare si muscale mentioneaza in plus ca mai tot timpul a fost o relatie de vasalitate prin regiune catre unii si altii (maghiari/ muscali/ turci) datorita faptului ca erau slabi si mici ca state. S-a mers intradevar pina pe la 1878 (independenta RO). Deci vorbim totusi de independenta cand romanii au devenit puternici prin unire si au inceput sa aiba un cuvant de spus. (lectie de invatat ca puterea sta in unire cu cat mai multi cu atat mai puternici). Interesant articol.

  http://moldnova.eu/ro/ziua-statalitatii-tarii-moldovei-ar-trebui-sarbatorita-la-2-martie-amintirea-intrarii-onu-din-1992-12731.html/

Lasă un răspuns