Producătorii de corupți

5

Moldova fabrică pe bandă rulantă generații de corupți. Nu, nu e vorba doar despre politicieni și guvernări corupte. Este vorba despre fiecare dintre noi care a dat 100 de lei la medic pentru consultație, 100 de lei la grădiniță într-un fond ilegal, 200 de lei polițistului care te oprește fără motiv, 300 de lei pentru un examen la facultate, 200 de euro în plic pentru miri la nuntă, echivalentul unui salariu.
Și, din păcate, această listă poate continua la nesfârșit.

Cum educăm copiii/tânăra generație să fie corecți, să nu dea mită, dacă plățile informale pornesc chiar de la naștere, când ești nevoit să dai sute de euro unui medic cu care te-ai înțeles din timp pentru naștere. Urmează corupția în grădinițe, când chiar și judecători, procurori cu copii la grădiniță oferă (fără niciun fel de revoltă) tot felul de plăți informale educatorilor, chiar dacă știu că ceea ce fac este ilegal și se pedepsește penal. Școala în general este un focar de corupție pe care copiii îl asimilează foarte rapid. La școală ei învață cum să se dea bine pe lângă profesor pentru o notă mai mare, ei învață că atunci când părinții lui vin cu diferite atenții pentru profesori sau director de școală, brusc notele din catalog se schimbă. De ce să mai înveți dacă banii/mita îți aduc succesul și o diplomă cu 10 pe linie. Și asta continuă frumos și bine și la facultate. Te-ai ales cu o diplomă de licență de invidiat, cu zero studii și abilități, în schimb cu 1000 de relații, naș pe măsură și 99 de cumetri care îți vor rezolva problemele pe parcursul vieții.

Și așa ajungi să fii deputat, ministru, funcționar public, premier, președinte, coordonator pentru care corupția cu milioane și miliarde pare o chestie firească și necesară. Unii/unele chiar cred că președinții de partide te pot ajuta să devii milionar (a se vedea declarațiile deputatei PL Alina Zotea care a spus că omul care o poate ajuta să devină milionară este Mihai Ghimpu). Și iată așa și dl Ghimpu ajunge să fie producător de corupți pe acest petec de pământ.

Toți, absolut toți care au fost și sunt la guvernare în R. Moldova au fost și sunt niște producători de corupți, unii într-o măsură mai mică, alții într-o măsura mai mare.

Ce soluție văd eu pentru a stopa această degradare continuă a societății? Doar prin revoluție. O revoluție a celor care nu mai vor să trăiască într-o veșnică mocirlă. O revoluție a minții, a gândirii, un refuz a fi parte din sistem, un refuz de a accepta jocurile sistemului. O revoluție a celor care s-au format într-o societate care respectă legile și libertățile fundamentale ale omului, a celor care nu și-au cumpărat notele la BAC sau facultate, a celor care au obținut un job datorită capacităților și abilităților sale, nu pentru că nașul, finul sau 1000 de rude au ”pus cuvânt” pentru ei/ele.
Vreau să trăiesc o revoluție a celor puțini, dar onești și integri.

Informația este putere, informați-vă corect
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. 1 din Romania on

  Adevarat si dureros…
  Daca exista mici/mari diferente intre cele doua state romanesti in zona culturala, sociala, economica, iata ca avem coruptia ce ne „uneste”. In cazul coruptiei, „unirea” s-a facut fara referendumuri sau decizii ale parlamentelor…
  Revolutia despre care vorbeste d-na Robu in articol are cauze nobile, dar nu prea are… revolutionari. Revolutionarii (acum, in numar nesemnificativ) platesc un pret colosal pentru ideile lor, pentru comportamentul lor, sunt „neadaptatii” societatii. Orice om onest care apare este ejectat de sistem. Un profesionist in orice domeniu este un pericol pentru toata lumea. Un om cinstit „trebuie” inlaturat pentru ca e un bizar, un fraier… „periculos” de corect. Oamenii sinceri, directi, corecti si cinstiti au fost, sunt si vor fi singuri si neintelesi…
  In lumea de azi, orice incercare de a trai onest, demn si prin forte proprii este sortita esecului. Esec profesional, esec in viata personala… Desigur, depinde ce inseamna succes sau esec pentru fiecare, depinde la ce sistem de valori se raporteaza fiecare, depinde in ce „lume” se simte bine fiecare….

 2. Acest flagel social, corupția, e atât de înrădăcinat în mentalitatea societății noastre, încât pare ceva ireversibil, ceva din sfera fantasticii. La acest capitol are perfectă dreptate d-na(d-l) din România spunând: „Orice om onest care apare este ejectat de sistem. Un profesionist in orice domeniu este un pericol pentru toata lumea. Un om cinstit „trebuie” inlaturat pentru ca e un bizar, un fraier… „periculos” de corect.” Și mai tragic este că societatea se uită cu neîncredere la cei care sunt și ar dori dominația onestității și egalității în fața legilor. La majoritatea oamenilor s-a format un stereotip nihilist: „Au furat aceea, vor fura și aceștea!” Un cerc vicios, care a infectat toate nișele societății, de sus până jos. Care ar fi ieșirea din acest cerc? Părerea mea este că, odată ce începutul relelor se află în eșaloanele de sus, ar trebui și lupta să înceapă anume acolo și, nu de ochii lumii, ci de facto. Pentru asta se fac alegerile în consilii, în parlament, președinte, unde fiecare cetățean ar trebui mai întâi să gândească cine și ce prezintă persoana pentru care să-și dea votul, nu pentru acel care vorbește frumos și promite mult, nu pentru acela care îți face cadouri (bani, grâu sau televizoare) ci pentru acel care în pofida circumstanțelor, s-a jertfit cu adevărat pentru popor, pentru acei pe care canalele TV ale lui Plahotniuc sau Dodon, îi murdăresc prin minciuni și fel de fel de snoave.

 3. Alianța Marinarilor Unioniști on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 4. Interesant articol, mai bine zis adevarat…Tot schinceam in celelalte comentarii,dar ce sa fac, alt ceva nu-mi mai ramine de a face. perioada acesta postcomunista n-a trecut in zadar,ia a facut o schimbare colosala in mintile noastre, a celor ce am trait in URSS.Toata aceasta se trage de la adunarile celea care se faceau,de la cei, care erau mai devotați cauzei partidului. Era de ajuns sa te declari ca esti contra elementelor straine viitorului comunist,ba mai mult se ducea si-l turna pe persoana care nu era de acord cu acel viitor si erai avansat in functie.La scoala, daca te duceai la biserica, lunea te scotea in fata careului si te aratau cu degetul, mai nu te scuipau.In colectiv brigadirul avea persoane lingositoare, care intarita colectivul impotriva vreunu-i membru, care lucra diferit,chibzuit,avea un mod aparte de munca, facînd persoana data sa se duca din colectiv.La scoala elevii sirguinciosi erau marginalizati.In fiecare clasa erau 6-10 copii care invatau, restul treceau din clasa in clasa ca fruza plutind pe apa, dar doreau sa fie sus . Deacea, in zilele noastre, ei sunt sefi ,biznesmeni, oameni bogati.In perioada comunista a fost dusa o lupta inversunata contra religiei,si rezultat avem. Suntem o societate de atei, nu agnostici.O societate de hoti.O societate de fatarnici,invidiosi rautaciosi si intoleranti.O societate de romani antiromîni,care iubeste rusul dar nicidecum nația noastra.Facem nunti, in sali de nunti, unde fuduliea, echivaleaza cu prostia.Unde nu se simte, atmosfera cea calda, care era intre rude. Suntem o tara, unde se munceste ca boul,fara cap si fara a gîndi la consecinte.Traim ca sa mincam,dar nu mîncam pentru sa traim.Revolutia din mintile noastre este greu sa facem.Acela se schimba, cînd pleaca peste hotare la munca,care nu pune pe primul plan, sa faca bani cu orice pret, dar tinde, sa invete sa munceasca rational,cum muncesc polonezii,nemtii,francezii,grecii,portughezii.Invata sa fie corct la locul de munca.Se starue sa invete limba ,istoria ,cultura poporului in mijlocul careia traeste.Se invata sa fie liber in cuget sa fie mai bun cu cei din jur. Se intoarce la credinta in Dumnezeu. Credinta in Dumnezeu ne face sa fim DEMNI.Pentru ca sa ne luptam cu nedreptatea trebuie in primul rind sa ne staruim sa fim buni .Cea cei bun vine de la Dumnezeu.Sa ne pastram limba traditiile .Sa ne iubim .Sa nu ne irosim cu persoanele rele.sa ne gasim unul pe altul si cît mai mult posibil sa comunicam….

 5. Aflindu-ma in Polonia si lucrind intre polonezi am vazut pricina ,de ce la noi nu se poate de trait si v-o propun.Noi suntem oameni, suntem niste centrale care produc energie,si imprejurul nostru avem cimpul energetic care putem sa dam enerie si s-o acumulam.Energia în organizm se acumuleaza prin faptele bune care facem.Oamenii buni primesc energia , cei rai o pierd.Sistemul nervos la cei rai la nivel de subconstient da de stire ca pierd energia.Deacea cei rai ii urasc pe cei buni.Cei buni in raport cu cei buni fac schimb de enregii ,de aici apare dragostea jelea afectiunea,bunatatea.Totodată cei buni acumulează energia de a cei rai,secînduindui de ea. Daca sunt mai multi cei rai, cel mai putin rau tinde de al supune pe cel foarte, rau alimentindu-se cu energia lui .Impreuna, cei rau uneltesc lucruri rele contra celor buni, deoarece ei ii urasc.daca sunt in superioritate numerica ei ajung pina îi și omoară. Cei buni nu pierd energie,ei pot sa moara dar ramin integri.Dar o data cu moartea unui om bun se pierde un altruist,o ideie de dezvoltare este o pierdere pentru societate.Unica sansa de a se pastra cea cei bun in societatea data este conducerea tarii D E M N I T A R I I T A R I I cu legile si regulile de buna convietuire.Special am scris demnitarii de la cuvintul DEMN.Daca conducerea este aleasa de societatea rea,de aici si consecintile, elementele bune mor, ori pleaca lasind in tara aceasta rautatea, care ne face sa ne simtim straini la noi acasa si nu putem nimic face ,suntem putini pentru a ne lupta ,deacea preferam sa ne refugiem in societatile unte o mai ramas bunatate.Emigram nu de acea ca ne temem de greutati, dar emigram de acea, ca riscam sa murim neimpacati cu ghîndul ca visul nu l-am îndeplinit.

Lasă un răspuns